Bronsita acuta: cauze, simptomatologie si tratament

Bronsita acuta: cauze, simptomatologie si tratament Bronsita acuta: cauze, simptomatologie si tratament

Ultima actualizare: 31 august 2021

bronsita

Ati auzit probabil de multe ori termenul de bronsita mentionat in cazul in care exista simptome precum tuse persistenta sau utilizat pentru a defini o complicatie a unei raceli. Bronsita acuta este o afectiune respiratorie frecventa, atat la adulti, cat si la copii, care, in lipsa altor complicatii, se vindeca relativ repede. Aflati ce este mai exact bronsita acuta, care sunt cauzele ei, ce simptome are si ce tratament se recomanda.


Cauzele bronsitei acute

Bronsita reprezinta o inflamatie a cailor aeriene terminale (pasaje bronsice sau bronhii) si ale ramificatiilor mai mici (bronhiole). Acestea sunt caile respiratorii care conecteaza traheea la plamani. Alaturi de caile aeriene mari, ele au rolul de a transporta aerul catre plamani si inapoi. Bronhiile sunt captusite pe interior de o mucoasa ale carei celule au cili, mici protuberante ce au rolul de a elimina impuritatile in exterior. Bronsita este cel mai des cauzata de virusuri, cum este acela al racelii comune, al gripei, Covid-19 sau, mai rar, de agenti poluanti sau alergeni. 85 – 90% dintre cazurile de bronsita acuta sunt cauzate de infectii virale.

Desi mucusul si perisorii din fosele nazale au rol de bariera fata de agentii patogeni din mediu, este posibil ca ei sa treaca mai departe, prin tractul respirator, mergand catre plamani. Ajunsi in bronhii, provoaca inflamatia acestora, cu productia excesiva de mucus. Acesta afecteaza capacitatea cililor de eliminare a impuritatilor. Mucusul ajunge sa obstructioneze caile respiratorii, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie, rezultand o oxigenare deficitara. Un factor de risc in acest caz il reprezinta potentiala suprainfectare bacteriana a mucusului, care poate cauza pneumonie (infectie pulmonara).

Bronsita acuta poate dura in medie 10 zile, dar tusea poate persista timp de pana la cateva saptamani. Bronsita cronica, pe de alta parte, poate dura mai multe saptamani si, de obicei, este recurenta. Afectiunea este mai frecventa in randul persoanelor cu alte afectiuni pulmonare, cum ar fi astm sau emfizem. Episoadele recurente de bronsita acuta pot fi primul pas catre dezvoltarea bronsitei cronice.

Factorii de risc ai bronsitei acute

Factorii care cresc riscul dezvoltarii unei bronsite acute sunt:

- fumatul si fumatul pasiv;

- rezistenta scazuta la boala din cauza slabirii sistemului imunitar;

- refluxul gastric;

- expunerea frecventa la substante iritante, incluzand praful sau fumul;

- lipsa vaccinarii pentru gripa, pneumonie sau tuse convulsiva;

- varsta de peste 50 de ani.

Bronsita acuta – simptome specifice

Simptomele initiale de bronsita acuta sunt similare cu cele ale unei raceli sau cu ale gripei:

- nas care curge,

- dureri de gat,

- stare de oboseala,

- stranuturi,

- respiratie suieratoare (wheezing),

- senzatie de frig,

- dureri de spate si de muschi,

- febra intre 37,7 si 38 de grade.

Dupa infectia initiala, cel mai probabil va aparea tusea. Aceasta va fi uscata la inceput si apoi va deveni productiva, ceea ce inseamna ca veti elimina mucus. Tusea productiva este cel mai comun simptom din bronsita acuta si poate dura de la 10 zile pana la 3 saptamani. Un alt simptom pe care il veti observa este schimbarea culorii mucusului, de la alb, la verde sau galben. Acest lucru nu inseamna ca infectia este bacteriana, ci doar ca sistemul imunitar functioneaza.

bronsita-simptome

Apelati de urgenta la ajutor medical daca, in plus fata de simptomele descrise mai sus, apar si urmatoarele:

- scadere inexplicabila in greutate;

- tuse puternica, latratoare;

- probleme cu respiratia si scaderea saturatiei de oxigen;

- eliminarea de sange in timpul tusei;

- dureri toracice;

- febra de peste 38 de grade;

- tuse care tine mai mult de 10 zile;

- cand nu apar ameliorari dupa 14 zile de tratament.

Diagnosticul de bronsita acuta

In multe cazuri, bronsita acuta va disparea de la sine, chiar si fara tratament. Daca simptomele va ingrijoreaza si apelati la medic, acesta va va face in primul rand un examen fizic. Specialistul va asculta plamanii, incercand sa distinga simptome precum respiratia suieratoare. De asemenea, va va intreba despre tuse – de exemplu, cat de frecvent se manifesta si daca se elimina mucus. Apoi, va va intreba daca ati avut recent o viroza respiratorie sau daca aveti alte probleme respiratorii.

Pentru a exclude o complicatie sau alta afectiune, specialistul poate solicita o radiografie pulmonara. Aceasta investigatie imagistica va arata daca aveti sau nu pneumonie. Analizele de sange, culturile si antibiograma pot fi recomandate daca specialistul considera ca ar putea fi vorba si de o infectie bacteriana.

Investigatiile suplimentare se recomanda si in cazul in care pacientul este suspect de tuberculoza sau insuficienta cardiaca, daca exista deficiente imunitare, daca sunt prezente boli respiratorii cronice sau daca se suspecteaza prezenta sindromului respirator sincitial, o boala respiratorie cu simptome asemanatoare pneumoniei.

Fiind vorba de o afectiune respiratorie, simptomatica, se recomanda testarea pentru Covid-19.

Farmacistii Catena va recomanda sa utilizati Respisol Solutie salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare. Actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.

Gestionarea bolii – tratament pentru bronsita acuta

Bronsita acuta este de obicei moderata ca intensitate a simptomelor si nu cauzeaza complicatii. Simptomele trec de la sine in cea mai mare parte a cazurilor si functia pulmonara revine la normal, tratamentul facandu-se la domiciliu. Acesta poate presupune:

- Utilizarea de medicatie, siropuri sau suplimente alimentare pentru ameliorarea tusei. Se pot administra medicamente antitusive, care ajuta la oprirea tusei, sau medicamente cu efect expectorant, care ajuta la eliminarea mai usoara a secretiilor.

- Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul sau paracetamolul, pot ajuta la ameliorarea durerilor de gat si vor favoriza vindecarea mai rapida.

- Evitarea expunerii la fum de tigara si oprirea fumatul pe perioada convalescentei este foarte recomandata.

- Utilizarea unui umidificator pentru camera daca aerul este prea uscat (umiditate sub 40%) ajuta la mobilizarea mucusului din caile aeriene.

- Hidratarea in special cu apa si infuzii de plante ajuta la eliminarea mai usoara a mucusului.

- Odihna suficienta imbunatateste imunitatea.

Pentru majoritatea pacientilor care se trateaza la domiciliu, antibioticele nu sunt necesare. Bronsitele acute sunt in mare parte cauzate de infectia cu virusuri, iar antibioticele nu au efecte impotriva lor. Antibioticele sunt recomandate de specialist persoanelor care au risc de a dezvolta complicatii sau care au deja complicatii.

Remedii naturale pentru bronsita acuta

Pentru reducerea intensitatii simptomelor si pentru grabirea vindecarii, puteti utiliza diverse remedii naturale. Dintre acestea, putem enumera:

- Mierea: poate fi de ajutor in calmarea durerilor de gat. Poate fi adaugata in ceaiuri sau consumata cu lamaie.

- Ghimbirul: are efect expectorant, tonic, antiinflamator si de intarire a imunitatii. Poate fi consumat usor sub forma de ceai.

- Uleiul esential de eucalipt: poate fi folosit in terapia cu aburi (recomandata deseori) pentru a inmuia mucusul.

- Lamaia, la fel ca toate fructele citrice, contine cantitati mari de vitamina C care stimuleaza imunitatea. Un remediu traditional foarte util este ceaiul de lamaie. Se pot fierbe felii de lamaie in apa, se strecoara si se bea cald.

- Cimbrul: pentru a elimina mucusul, cimbrul este una dintre cele mai eficiente plante cu proprietati antibacteriene. Acesta este ingredient in multe siropuri cu efect expectorant si emolient.

- Lemnul-dulce: este un alt remediu traditional pentru bronsita acuta. Ceaiul din lemn-dulce are proprietati antiinflamatorii, antivirale si antibacteriene.

- Patlagina: este unul dintre cele mai cunoscute remedii traditionale pentru tuse.

Bronsita acuta – posibile complicatii

In general, complicatiile in bronsita acuta sunt rare, dar in unele cazuri pot aparea:

- Tusea cronica. In jur de 25% dintre pacientii cu bronsita acuta vor tusi pentru mai mult de 4 saptamani, iar o parte dintre acestia vor tusi chiar si 6 luni (sindromul postbronsita). Tratamentul tusei persistente il reprezinta medicamentele bronhodilatatoare.

- Pneumonia. Este o complicatie posibila a bronsitei acute si trebuie luata in considerare mai ales in cazul pacientilor in varsta. Pneumonia este o infectie mai persistenta si mai periculoasa decat bronsita acuta.

- O alta infectie. In momentul in care un pacient sufera de bronsita acuta devine mai sensibil la contractarea unei alte infectii respiratorii. Aceasta poate ingreuna vindecarea.

Pentru prevenirea infectiilor respiratorii poate fi folosita si apa de gura. Farmacistii Catena va recomanda Foramen Clorhexidina. Produsul este destinat igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala, responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate. Are o compozitie speciala pentru gingiile sensibile, ajutand la prevenirea inflamatiei si a sangerarii gingivale.

Sfaturi si solutii de preventie pentru bronsita acuta

Bronsita acuta debuteaza, de obicei, in urma unei infectii virale, asa ca este important sa faceti pasii necesari pentru prevenirea infectiei.

- Spalati-va pe maini frecvent cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde.

- Folositi solutii dezinfectante pentru maini cand nu aveti posibilitatea sa va spalati.

- Vaccinati-va impotriva gripei, pneumoniei (mai ales daca aveti peste 65 de ani) si Covid-19.

- Acoperiti-va gura atunci cand tusiti si ramaneti acasa daca aveti simptome.

- Evitati fumatul si expunerea la alti iritanti pentru a nu inrautati simptomele.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Respisol Solutie salina 3% x 20 unidoze x 5 ml

    Respisol Solutie salina 3% X 20 unidoze x 5 ml

    Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator,…