Scortisoara: proprietati terapeutice si beneficii

Scortisoara: proprietati terapeutice si beneficii Scortisoara: proprietati terapeutice si beneficii

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

Scortisoara este un condiment ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie, insa iata ceva ce se stie mai putin despre aceasta pulbere cu aroma inconfundabila! Unele studii au scos la lumina ce beneficii are si atunci cand vine vorba de sanatate. De la extractele din coaja, precum si frunze, flori, fructe si radacini ale arborelui de scortisoara, toate acestea au fost folosite in medicina traditionala din intreaga lume din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.


Scortisoara, un condiment cu numeroase beneficii si proprietati terapeutice

Unele cercetari au aratat ca scortisoara, pe cat de aromata este, pe atat de benefica poate fi in anumite probleme ce tin de sanatate. O revizuire a 18 studii sugereaza ca ar putea scadea glicemia, asadar i-ar putea ajuta chiar si pe cei ce sufera de diabet. Exista si cercetari care subliniaza ca scortisoara ar putea ajuta la obezitate si la pierderea in greutate. Este uneori folosit pentru sindromul intestinului iritabil sau alte probleme stomacale sau intestinale. Insa cert este ca sunt necesare mai multe studii care sa confirme beneficiile si proprietatile terapeutice ale acestui ingredient minune.

Farmacistii Catena recomanda Wellion Scortisoara Plus, supliment alimentar ce contine extract de scortisoara, dar si ginseng, crom si zinc, complex ce ajuta la mentinerea sub control a valorilor glicemiei si ale lipidelor, la pacientii cu Diabet zaharat tip II. Rolul important al scortisoarei este acela de a mentine o digestie optima, o functie normala a sistemului imunitar si o buna functie cognitiva. Ajuta la reducerea apetitului, fiind ideala chiar si in curele de slabire.

 

5 beneficii ale scortisoarei pentru sanatate

Folosita in diferite retete din intreaga lume ca potentiator de aroma, este bine de stiut ca acest ingredient cu iz unic reprezinta o sursa naturala de antioxidanti. Si iata in randurile ce urmeaza top 5 beneficii pe care le poate avea asupra sanatatii.

1. Antiviral, antibacterian si antifungic

Se crede din vremuri vechi ca scortisoara are multe proprietati medicinale si calmante, fiind folosita frecvent in medicina chineza pe baza de plante. Mirosul și aroma distinctive ale scortisoarei provin din uleiurile esentiale continute in coaja, compus organic ce poarta de cinnamaldehida. Iar despre cinnamaldehida se stie ca are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice.

2. Sustine sanatatea intestinala!

Scortisoara face parte din acele ingrediente cu proprietati prebiotice. Asadar, ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin si sustine sanatatea digestiva si poate atenua orice problema de tip digestiv!

3. Ajutor in tensiunea arteriala

Exista unele cercetari care sugereaza ca scortisoara este asociata cu o reducere pe termen scurt a tensiunii arteriale. Desi aceste date sunt datatoare de speranta, sunt necesare mai multe studii aleatorii pe termen lung pentru a confirma aceasta proprietate extrem de benefica.

4. Scade glicemia și riscul de diabet tip 2

Despre scortisoara se mai cunoaste ca ajuta la gestionarea zaharului din sange. Se pare ca face acest lucru printr-o serie de mecanisme diferite, inclusiv gestionarea cantitatii de glucoza din sange si imitarea hormonului de gestionare a zaharului din sange – insulina.

Unele studii care au implicat pacienti umani au sugerat si ca scortisoara poate avea un efect moderat asupra scaderii nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat.

Avand in compozitie extracte de scortisoara, dar si dud-alb si Gymnema Sylvestre, Naturalis Glucosuport este un supliment alimentar recomandat de farmacistii Catena pentru mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

 

5. Pentru un creier sanatos!

Afectiuni precum Alzheimer sunt tot mai frecvente pe masura ce anii trec si intervine procesul de imbatranire. Iar acesta este caracterizat printr-o deteriorare progresiva a celulelor creierului. Cand vine vorba de Alzheimer, acumularea de fragmente de proteine ​​in creier actioneaza prin incetinirea modului in care pacientul gandeste si isi aminteste diverse lucruri. Si se pare ca scortisoara contine doi compusi care par sa inhibe acumularea acestor proteine. O mare parte din aceste dovezi sunt rezultate din urma unor studii pe animale, asa ca inca sunt multe de învățat cu privire la beneficiile asupra oamenilor.

Scortisoara si beneficiile ei in ingrijirea tenului

Fiind bogata in compusi vegetali cunoscuti sub numele de polifenoli, cum ar fi acidul cinamic, cinamaldehida si diverse flavonoide, scortisoara se bucura de proprietati antiinflamatorii si antioxidante care ajuta la combaterea radicalilor liberi ce dauneaza celulelor.

Deci nu este deloc intamplator ca uleiul esential de scortisoara este uneori adaugat la produsele cosmetice, cum ar fi creme, balsamuri de buze și scrub-uri, dar si la parfumuri.

Extractele de scortisoara pot ajuta in combaterea unor afectiunilor comune ale pielii si au numeroase beneficii care ajuta la iluminarea tenului, cum ar fi:

  • curata si apara tenul impotriva unor bacterii si ciuperci, inclusiv Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus si Candida albicans. Staphylococcus aureus provoaca infectii ale pielii, cum ar fi abcese, furunculi, chiar si celulita. Candida albicans provoaca infectii ale pielii, eritem, ingrosarea pielii si hipercheratoza;
  • reduce si estompeaza acneea: aplicate local, unele produse care contin scortisoara poate calma acneea usoara pana la moderata. Totodata, ingredientul minune ar reduce numarul de leziuni acneice si alte simptome asociate, cum ar fi roseata și productia de sebum in exces. Prin continutul de eugenol, cinnamaldehida si cumarina, care pot reduce imperfectiunile date de acnee. Un studiu a aratat ca utilizarea unui sapun ce contin ulei de scortisoara a redus cicatricile de acnee și pigmentarea.