Aparatul sau sistemul respirator – rol, componente, afectiuni asociate

Aparatul sau sistemul respirator – rol, componente, afectiuni asociate Aparatul sau sistemul respirator – rol, componente, afectiuni asociate

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

Sistemul-respirator

Sistemul respirator este principalul furnizor de oxigen pentru fiecare celula din corpul uman – un gaz vital pe care il preia din atmosfera si il introduce in organism. Aici are loc transferul de oxigen din sistemul respirator in cel circulator, care preia acest gaz si il transporta prin intermediul sangelui la celulele din organe si tesuturi.

In acelasi timp, sistemul respirator este responsabil si cu eliminarea din organism a unui gaz nociv rezultat din procesele metabolice in care este utilizat oxigenul. Este vorba de dioxidul de carbon, care de aceasta data parcurge traseul invers, ajungand mai intai in sange, ce ii asigura transferul catre sistemul respirator, care il evacueaza din corp.

Pe scurt, astfel functioneaza sistemul respirator, dar daca vreti sa aflati mai multe informatii despre rolul sau, partile componente si problemele care ii pot afecta functionarea, va invitam sa parcurgeti in continuare acest material.


De ce avem nevoie de sistemul respirator

Rolul principal pe care il are sistemul respirator este acela de a asigura schimbul de gaze intre organism si mediul exterior. Mai exact, sistemul respirator aspira oxigen din atmosfera si elimina dioxidul de carbon toxic care se formeaza in urma proceselor metabolice in care acest gaz este utilizat la nivelul celulelor. Acest schimb de gaze este un proces vital pentru organism, care nu poate supravietui mai mult de cateva minute daca sistemul respirator se opreste.

In acelasi timp, sistemul respirator impiedica patrunderea in organism a firelor de praf si a altor impuritati si totodata este in stransa legatura cu sistemul imunitar, intrucat constituie o bariera in calea agentilor patogeni cu transmitere aeriana. Nu in ultimul rand, contribuie si la reglarea temperaturii corporale, incalzind aerul rece care patrunde in organism si facilitand totodata eliminarea caldurii in exces.

Despre sistemul respirator am putea spune ca functioneaza in doi timpi, primul fiind inspiratia – cand aerul cu oxigen este aspirat in organism – urmata imediat de expiratie, prin intermediul careia se elimina dioxidul de carbon. Cele doua faze se succed in mod constant pe tot parcursul vietii si astfel are loc respiratia, de care sistemul respirator este direct responsabil.

Din ce este alcatuit sistemul respirator

Partile anatomice care formeaza sistemul respirator se impart in doua categorii distincte, pe care vi le vom prezenta detaliat in cele ce urmeaza.

  • Caile respiratorii

In functie de zona in care sunt amplasate, caile respiratorii se impart la randul lor in alte doua categorii, mai precis caile respiratorii superioare si cele inferioare. Noi le vom prezenta in ordinea descendenta, incepand cu cele aflate la nivelul capului si coborand apoi spre cutia toracica.

  • Cavitatea nazala

Este principala poarta de intrare a aerului in organism, fiind captusita cu o mucoasa care incalzeste acest aer si secreta mucus pentru a retine impuritatile si microorganismele ce pot patrunde mai adanc in sistemul respirator. Tot pentru a retine impuritatile, in interiorul cavitatii nazale cresc fire aspre de par.

  • Faringele

Face parte tot din caile respiratorii superioare, avand forma unei palnii. Se afla intr-o zona de confluenta a sistemului digestiv cu sistemul respirator, in care caile respiratorii se intalnesc cu esofagul. Faringele este format din tesut muscular striat, avand rolul de a separa cele doua cai – respiratorii si digestive.

Sistem-respirator

  • Laringele

Deja am trecut la caile respiratori inferioare, dintre care laringele este amplasat cel mai sus, comunicand cu faringele. Acesta are o structura cartilaginoasa si conduce aerul care trece prin faringe, iar un alt aspect important de retinut este ca laringele contine si corzile vocale.

  • Traheea

Structura sistemului respirator continua cu traheea, care este un tub fibrocartilaginos aflat in fata esofagului, coborand spre torace in paralel cu acesta. In partea anterioara, care este cartilaginoasa, se pot distinge aproximativ 20 de inele, in timp ce in partea posterioara traheea este membranoasa. In interiorul traheei se afla cili care elimina impuritatile, iar tot la nivelul acestui organ se produce tusea, care este un reflex avand ca scop eliminarea acestor impuritati si evitarea blocarii cailor respiratorii.

  • Bronhiile

Traheea se bifurca in partea inferioara, continuand cu bronhiile, care au o structura similara, si fac legatura dintre caile respiratorii si a doua categorie principala de componente a sistemului respirator.

  • Plamanii

Asadar, bronhiile patrund in plamani, care sunt in numar de doi si se afla amplasati in cutia toracica de o parte si de cealalta a inimii, protejati de coaste. Au o structura spongioasa si sunt impartiti in lobi, insa nu sunt similari ca aspect si structura. Astfel, plamanul drept este mai scurt si mai lat, in timp ce plamanul stang este mai lung, dar mai ingust. De asemenea, plamanul drept este impartit in trei lobi, iar cel stang are doar doi. La randul lor, lobii sunt impartiti in segmente (cate10 pentru fiecare plaman), iar segmentele se divizeaza in lobuli pulmonari secundari. Acesti lobuli secundari sunt formati din acini pulmonari, alcatuiti din lobuli primari, iar structura care sta la baza acestei constructii o constituie alveolele pulmonare.

Bronhiile se ramifica in plamani formand bronhiole care se ramifica in tuburi mai mici, ajungand la bronhiole terminale, ce se continua cu alveolele pulmonare. In plamani sunt aproximativ 30 de milioane de alveole pulmonare sub forma unor mici saculeti, la nivelul carora are loc schimbul de gaze despre care v-am vorbit mai devreme. Acestea sunt formate dintr-o membrana subtire si bogat vascularizata, ce permite trecerea oxigenului in sange in momentul inspiratiei si a dioxidului de carbon din sange in alveole, pentru a fi eliminat prin expiratie.

Boli ce pot afecta sistemul respirator

Cele mai frecvente afectiuni asociate cu sistemul respirator sunt infectiile respiratorii, cu o incidenta crescuta in sezonul rece. Din aceasta categorie fac parte raceala si gripa, cu care oricine s-a confruntat macar o data in viata. Acestea sunt cele mai usoare forme de infectii respiratorii, cauzate de virusuri localizate la nivelul cailor respiratorii. In functie de localizarea infectiei respiratorii putem vorbi de faringita, laringita sau bronsita – afectiuni destul de frecvente. Lucrurile se complica atunci cand agentii patogeni ajung in plamani, cauzand pneumonie.

In afara de infectiile respiratorii, sistemul respirator mai poate fi afectat de boli cronice, care au o perioada de manifestare indelungata si prezinta un grad mare de risc. Astmul este o astfel de boala cronica pulmonara destul de cunoscuta din cauza incidentei ridicate. De asemenea, mai putem mentiona tuberculoza, care este tot o boala de natura infectioasa, cauzata insa de o bacterie mult mai periculoasa decat virusurile respiratorii.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o boala care cauzeaza serioase dificultati de respiratie, iar pacientii cu forme grave necesita chiar masca de oxigen, intrucat nu mai pot respira singuri.

Formarea de cicatrici pe suprafata plamanilor poate declansa la un moment dat o alta boala cronica, numita fibroza pulmonara, in timp ce aparitia unor noduli la nivelul acelorasi organe cauzeaza sarcodioza.

Mai trebuie sa mentionam si cancerul pulmonar, care este la ora actuala boala oncologica ce inregistreaza cea mai mare rata de mortalitate la nivel mondial, iar recent a devenit si cea mai frecventa forma de cancer.