Caprifoiul este o planta ornamentala cu flori, apartinand genului Lonicera, care include mai multe specii de arbusti sau liane cunoscute pentru florile lor parfumate si fructele colorate. Aceste plante sunt adesea cultivate in gradini, pentru frumusetea si mirosul lor placut. Exista in jur de o suta de soiuri de caprifoi, dintre care doar 10 sunt originare din regiunile temperate ale Europei. Celelalte au fost importate din Asia si America, incepand cu secolul al XIX-lea.
Caprifoiul (Lonicera) este o planta cu multiple utilizari, datorita proprietatilor sale medicinale si ornamentale.
Beneficii in mai multe domenii
-
Medicinal: caprifoiul este folosit in medicina traditionala pentru diverse scopuri. Frunzele si florile sale sunt considerate a avea proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Unele utilizari medicinale includ tratamentul racelilor, tusei si a altor afectiuni respiratorii, precum si al inflamatiilor si problemelor de piele.
-
Cosmetic: unele produse cosmetice si creme pentru ingrijirea pielii contin extracte din caprifoi, datorita proprietatilor sale calmante si antioxidante. Acestea pot fi utilizate pentru a calma pielea iritata sau pentru a-i oferi un aspect mai sanatos.
-
Aromatic: florile caprifoiului au un parfum dulce si placut, ceea ce face ca aceasta planta sa fie utilizata adesea in parfumerie si in productia uleiurilor esentiale. Aroma sa poate fi folosita in diferite produse parfumate sau in uleiuri de aromaterapie.
-
Ornamental: caprifoiul este apreciat pentru frumusetea sa si pentru faptul ca este o planta cataratoare decorativa. Unele specii de caprifoi sunt cultivate ca plante ornamentale in gradini si pe ziduri, datorita florilor lor frumoase si a capacitatii de a acoperi suprafete extinse.
-
Hranirea animalelor: unele specii de caprifoi pot fi folosite ca nutrient pentru anumite insecte sau pasari, care se hranesc cu fructele sau nectarul acestora.
Desi caprifoiul are aceste utilizari, este important sa fiti constienti ca unele specii de caprifoi pot fi toxice pentru consumul uman sau animal, asa ca este indicat sa va informati inainte de a folosi caprifoiul in scopuri medicinale sau culinare.
Beneficiile caprifoiului pentru sanatate
Planta de caprifoi are proprietati naturale care sunt folosite ca adjuvant pentru o varietate de boli. Multe dintre acestea vizeaza sistemul respirator.
Acest lucru se datoreaza si datorita bogatiei sale de ingrediente active, cum ar fi:
-
carvacrolul (un compus cu efecte analgezice si antioxidante);
-
geraniol (sedativ si antibacterian);
-
acid clorogenic (antioxidant si antiinflamator);
-
luteolina (antialergic si antibacterian).
Toate aceste componente au, de asemenea, proprietati antiinflamatorii, ajutand la combaterea problemelor respiratorii mentionate mai sus.
Tratamentul afectiunilor respiratorii si nu numai
Caprifoiul este folosit pentru a trata bolile respiratorii, cum ar fi tusea, astmul, bronsita, gripa, tuberculoza si raceala. Caprifoiul contine elemente sedative, precum geraniolul, care este folosit pentru tratarea nervilor, a anxietatii, a tulburarilor de somn si a aritmiilor.
Protectie hepatica
In al doilea rand, proprietatile sale hepatoprotectoare au fost folosite pentru a combate bolile hepatice, cum ar fi hepatita si icterul, prin imbunatatirea functionarii celulelor hepatice.
Proprietati diuretice
In al treilea rand, caprifoiul are efect diuretic asupra retentiei de apa, artritei si pietrelor la rinichi. Aceasta caracteristica ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism. Acest lucru se datoreaza continutului sau ridicat de calciu, magneziu, potasiu, luteolina si acid clorogenic.
Mentinerea sanatatii pielii
Nu trebuie sa uitam nici de proprietatile taninurilor si ale zincului prezente in caprifoi. Acestia sunt nutrienti care, combinati cu acidul clorogenic, ajuta la combaterea afectiunilor externe ale pielii, cum ar fi arsurile, ranile, taieturile, ranile, iritatiile etc.
In fine, un alt beneficiu al caprifoiului vizeaza si alte probleme ale pielii, cum ar fi ridurile, sau la sangerari ale gingiilor.
Actiune antitumorala
Studii recente mentioneaza si acidul vanilic (antigiogenic si antiproliferativ) prezent in caprifoi. Acesta este un component chimic folosit in studii, pentru posibilele sale efecte antitumorale. Studiile preliminare indica faptul ca anumite substante din caprifoi ar putea avea efecte antitumorale si anticancerigene, insa cercetarile in acest domeniu sunt deocamdata in faza incipienta, deci sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste efecte.
Cum se utilizeaza caprifoiul
-
Utilizarea interna a caprifoiului
Caprifoiul se foloseste in general sub forma de infuzie, preparata din florile si frunzele plantei.
Nu uitati ca semintele sale sunt otravitoare, asa ca nu se recomanda folosirea lor.
Pentru a prepara o infuzie de caprifoi, aveti nevoie de flori si/sau frunze uscate. Doza cea mai des folosita este de 10 grame de caprifoi la un litru de apa. Dupa ce combinati apa si florile sau frunzele plantei, se fierbe amestecul timp de aproximativ 5 minute. Il puteti lua ca atare sau il puteti indulci cu stevia.
Va sfatuim sa nu beti mai mult de 3 cani pe zi.
-
Utilizarea externa a caprifoiului
Pentru a prepara uleiul de caprifoi, trebuie sa colectati cel putin o cana de flori. Florile se pun apoi intr-o punga inchisa ermetic, pe o suprafata tare si neteda. Cu ajutorul unui ac de rulare, se zdrobesc florile si se pun intr-un borcan de sticla.
Urmatorul pas este sa incalziti un pahar de ulei de floarea-soarelui, de migdale dulci sau de argan, pana cand acesta atinge o temperatura de 65 °C. Turnati uleiul in borcanul de sticla care contine florile si inchideti-l.
Borcanul trebuie pastrat intr-un loc racoros si intunecat timp de aproximativ 6-8 saptamani. Dupa aceea, filtrati uleiul pentru a elimina partile solide. Acest amestec poate fi folosit ca tratament topic, pentru leziuni, ulcere, taieturi, arsuri, riduri etc.
Contraindicatii pentru caprifoi
Ca orice planta medicinala, se recomanda ca aceasta sa fie utilizata sub supravegherea unui profesionist din domeniul sanatatii.
Tulpina si frunzele caprifoiului tarator contin saponine, un element care poate avea efecte toxice.
Principalul efect al saponinelor este acela de a afecta nivelul de colesterol din ficat si sange. Acest lucru reduce absorbtia nutrientilor in organism. Efectul sau nu este confirmat pe cale orala, desi este foarte toxic atunci cand este administrat intravenos. Din acest motiv, utilizarea caprifoiului nu este recomandata copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza.
In mod similar, este important sa se tina cont de eventualele alergii la componentele caprifoiului, pentru a nu suferi de dermatita din cauza contactului sau de probleme digestive la consum.
Cum se utilizeaza in produsele cosmetice?
Doar frunzele si florile sunt folosite in cosmetica. Fructele acestei plante sunt toxice. Caprifoiul este foarte apreciat in lumea frumusetii si a ingrijirii fetei si corpului, fiind cunoscut pentru proprietatile sale de emoliere si regenerare.
Aceasta planta are, de asemenea, proprietati calmante. De asemenea, se spune ca este capabila sa reduca acneea si sa combata aparitia acesteia. In plus, calmeaza zonele fragile ale epidermei.
Dar in medicina alternativa?
Frunzele pot fi folosite ca gargara, pentru a combate durerile de gat si aftele bucale. Florile, in schimb, sunt eficiente impotriva tusei si a spasmelor induse de astm. Caprifoiul este, de asemenea, foarte util impotriva cistitei, a anginei si a pietrelor la rinichi. Sub forma de infuzie, se spune ca are proprietati diuretice si tonice si ca ajuta la combaterea gripei.
Nota: daca doriti sa consumati caprifoi, va trebui sa alegeti un anumit soi, si anume Lonicera kamtschatica, cunoscut si sub numele de Mayberry. Acesta este singurul soi ale carui fructe sunt comestibile. Originar din Siberia, acest arbust poate rezista la temperaturi de pana la -30 °C. Boabele pe care le produce sunt bogate in vitaminele B si C.
In medicina chineza, caprifoiul este renumit pentru proprietatile sale curative si detoxifiante. Este utilizat in special pentru tratarea gripei si, in general, a bolilor infectioase febrile. Aceasta planta este, de asemenea, foarte eficienta in tratarea durerilor de gat si a inflamatiilor intestinale. De asemenea, este recomandata in cazul cistitei si al pietrelor la rinichi. Aceasta planta a fost folosita de mii de ani in medicina chineza, pentru a combate bolile infectioase.
Sfat pentru combinarea aromelor
Caprifoiul este folosit in mod obisnuit in combinatie cu alte plante, in special cu flori, cum ar fi crinii. Puteti indulci o infuzie sau ii puteti da mai multa savoare combinand caprifoiul cu coaja de portocala, lemn-dulce sau doar cu miere.