Candidoza este o infectie cauzata de o specie de ciuperci parazite numita Candida, iar unul dintre principalii factori de risc este sarcina. Prin urmare, candidoza in sarcina este o forma foarte des intalnita a acestei infectii fungice, care, din fericire, nu prezinta un pericol major pentru mama si fat. Cu toate acestea, candidoza in sarcina genereaza disconfort si, daca nu este tratata corespunzator, risca sa se transmita si copilului la nastere. In general, bebelusul dezvolta forme usoare de candidoza, care se manifesta preponderent la nivelul gurii sau in zona inghinala.
Daca doriti sa aflati de ce candidoza in sarcina este atat de frecventa, cum se manifesta aceasta infectie, cum poate fi tratata si prevenita, va recomandam acest material care va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.
De ce apare candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina este cauzata in cele mai multe cazuri de ciupercile din specia Candida albicans, insa aceeasi problema o pot genera si cele din speciile Candida glabrata si Candida tropicalis. In cazul multor femei, aceste ciuperci fac parte din microflora vaginala si nu provoaca niciun fel de probleme atat timp cat nu se inmultesc peste masura, depasind barierele de protectie ale organismului. Acest lucru se intampla insa frecvent in timpul sarcinii, fiind favorizat de modificarile firesti care au loc in organism. Astfel, odata ce numarul ciupercilor din specia Candida creste apare si candidoza in sarcina, iar acest fapt se datoreaza in principal modificarilor hormonale. Acestea duc la aparitia unor dezechilibre care, printre altele, determina si cresterea nivelului de glicogen la nivelul mucoasei vaginale. Glicogenul constituie principala sursa de hrana a acestor ciuperci parazite si astfel se creeaza un mediu propice dezvoltarii acestora, ceea ce cauzeaza intr-un final candidoza in sarcina.
Scade in acelasi timp si imunitatea, ceea ce constituie un alt factor favorizant pentru candidoza in sarcina. Nu in ultimul rand, diabetul gestational poate avea legatura cu candidoza in sarcina prin faptul ca ridica nivelul de glicogen, la fel si administrarea de antibiotice, care modifica microflora vaginala, sau de antiinflamatoare cu corticosteroizi, ce scad imunitatea.
Asadar, candidoza in sarcina apare ca urmare a cresterii numarului de ciuperci Candida in microflora vaginala, favorizata de modificarile normale ce au loc in organism sau de administrarea unor tratamente.
Cum se manifesta candidoza in sarcina
Simptomele asociate cu candidoza in sarcina sunt neplacute si greu de trecut cu vederea, generand motive de ingrijorare mai ales prin prisma conditiei medicale a pacientelor, care asteapta un copil. Infectia fungica determina aparitia de iritatii sau inflamatii la nivelul vaginului, care sunt insotite de mancarime puternica si persistenta. Candidoza in sarcina mai poate provoca durere sau usturime la urinare si durere in timpul actului sexual. De asemenea, se produc scurgeri vaginale albicioase cu consistenta groasa fi fara miros, care sunt abundente si accentueaza iritatia.
Pe baza acestor secretii se stabileste si diagnosticul de candidoza in sarcina, dupa ce medicul ginecolog recolteaza o proba care este trimisa ulterior la un laborator pentru analize. In urma examinarii la microscop poate fi depistata cu usurinta prezenta unui numar crescut de ciuperci Candida – un indiciu clar care confirma candidoza in sarcina.
Cat de periculoasa e candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina este mai mult neplacuta decat periculoasa insa, dupa cum spuneam, pacientele au toate motivele sa-si faca griji data fiind conditia lor medicala. In majoritatea cazurilor, infectia nu afecteaza evolutia sarcinii si nici dezvoltarea fatului, insa exista riscul ca aceasta sa se transmita bebelusului la nastere daca nu este tratata din timp. Nici in acest caz nu sunt motive de ingrijorare intrucat formele de candidoza la nou-nascuti sunt usoare. Totusi, daca infectia se manifesta la nivelul gurii este posibil sa apara unele probleme in ceea ce priveste alaptarea, din cauza durerii si sensibilitatii pe care o genereaza.
Doar in cazul femeilor cu un sistem imunitar foarte slabit candidoza in sarcina poate genera o infectie extinsa, insa acest lucru se intampla foarte rar.
In concluzie, principalul risc asociat cu candidoza in sarcina este transmiterea infectiei la copil, daca aceasta este prezenta la momentul travaliului. Nici in aceasta situatie nu apar complicatii majore, cu exceptia cazurilor de copii nascuti prematur sau cu o imunodeficienta congenitala, care ii face vulnerabili in fata infectiilor de orice fel.
Cum se trateaza candidoza in sarcina
In general, candidoza in sarcina se vindeca usor si rapid, tratamentul intinzandu-se pe durata a 1-2 saptamani in functie de severitatea infectiei si medicamentele administrate. Este important ca acestea sa fie recomandate de medic, evident dupa consultul de rigoare si stabilirea diagnosticului. Candidoza in sarcina se trateaza preponderent cu creme antifungice aplicate local sau cu ovule (supozitoare vaginale). Exista si varianta administrarii de medicamente orale, insa acestea nu sunt recomandate in cazul femeilor insarcinate, pentru a evita riscurile asupra sarcinii.
Cremele antifungice si ovulele s-au dovedit mult mai sigure in aceasta privinta, de aceea constituie principalele remedii recomandate pentru candidoza in sarcina. Clotrimazolul, miconazolul, terconazolul si fluconazolul sunt substantele active cel mai des folosite in compozitia acestor produse, avand un puternic efect antifungic.
De asemenea, exista si varianta administrari unor suplimente cu probiotice ca metoda naturala de tratament pentru candidoza in sarcina, dat fiind ca acestea aduc un aport de bacterii benefice ce refac echilibrul la nivelul florei vaginale. Suplimentele pot fi administrate pe cale orala sau sub forma de ovule, insa nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul prescris de medic.
Recomandari pentru a preveni candidoza in sarcina
Desi bacteriile care o provoaca sunt prezente in microflora vaginala, candidoza in sarcina poate fi prevenita printr-o serie de masuri la indemana oricui. Se recomanda in acest sens purtarea unei lenjerii din bumbac care permite pielii sa respire si mentine zona intima uscata, prevenind astfel inmultirea ciupercilor Candida dar si a bacteriilor care prefera mediul umed.
Igiena intima este la fel de importanta iar in aceasta privinta se recomanda spalarea zilnica cu apa si sapun fara substante iritante si purtarea de lenjerie curata. Sunt de evitat insa baile cu spuma si dusurile vaginale intrucat acestea pot afecta echilibrul microflorei vaginale, favorizand inmultirea ciupercilor care duc la aparitia candidozei. Tot de evitat sunt hainele stramte si purtarea permanenta a absorbantelor, care favorizeaza la randul lor dezvoltarea acestor microorganisme.
Nu se recomanda baile in piscina sau la strand intrucat apa poate contine bacterii si fungi care sa favorizeze aparitia infectiilor vaginale pe fondul modificarilor hormonale asociate cu sarcina. Daca totusi nu rezistati tentatiei, este bine sa faceti dus imediat ce iesiti din apa si sa schimbati costumul de baie ud cu haine curate si uscate, dupa ce v-ati sters foarte bine.
O importanta deosebita in prevenirea candidozei in sarcina o are si alimentatia, prin intermediul careia poate fi mentinut echilibrul la nivelul microflorei vaginale. In acest sens se recomanda evitarea dulciurilor cu zahar adaugat dar si a fructelor foarte dulci, care pot determina o crestere a nivelului de glicogen favorabila dezvoltarii ciupercilor Candida. Pe de alta parte, este benefic consumul de alimente precum iaurtul, chefirul, laptele batut, muraturile si branza fermentata, care contin probiotice, adica bacterii benefice care consolideaza echilibrul microorganismelor din flora vaginala.