Candida (candidoza) in sarcina: cauze, simptome si tratament

Candida (candidoza) in sarcina: cauze, simptome si tratament Candida (candidoza) in sarcina: cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 13 noiembrie 2024

Candida-in-sarcina

Infectia cu Candida in sarcina este o problema comuna cu care se confrunta multe viitoare mame,  ce cauzeaza mai mult disconfort decat complicatii care sa puna in pericol evolutia sarcinii si siguranta fatului. Cu toate acestea, infectia cu Candida in sarcina constituie un motiv de ingrijorare pentru viitoarele mama si este firesc sa se intample asa, iar din acest motiv am decis sa abordam subiectul in cadrul articolului de fata.

Din cuprinsul sau veti putea afla cum apare infectia cu Candida in sarcina, care sunt manifestarile specifice si ce optiuni de tratament exista.


Din ce cauze apare infectia cu Candida in sarcina

Infectia cu Candida in sarcina se datoreaza unei ciuperci parazite care in multe cazuri este prezenta in microflora vaginala, insa fara a cauza probleme. Acestea apar cand ciupercile din specia Candida incepe sa se dezvolte excesiv iar numarul lor creste si provoaca un dezechilibru la nivelul microflorei vaginale.

In perioada sarcinii, barierele naturale de protectie ale organismului care mentin echilibrul microflorei vaginale  slabesc din cauza modificarilor hormonale si de alte natura care au loc in organism. Aceste schimbari firesti dau posibilitatea  ciupercilor din specia Candida sa se dezvolte, pe fondul slabirii imunitatii si a cresterii concentratiei de glicogen la nivelul mucoasei vaginale, care constituie principala sursa de hrana pentru aceste microorganisme.

De asemenea, diabetul gestational poate constitui un factor de risc in aparitia infectiei cu candida in sarcina, prin faptul ca este asociat cu cresterea glicemiei inclusiv a nivelului de glicogen din mucoasa vaginala. Mai trebuie precizat ca si   administrarea de antibiotice sau de antiinflamatoare cu corticosteroizi favorizeaza aparitia infectiei cu Candida in sarcina intrucat primele pot deregla echilibrul microflorei vaginale iar cele din a doua categorie pot scadea imunitatea.

Nu in ultimul rand sexul neprotejat cu un partener infectat cu Candida poate constitui o alta cauza a candidozei in sarcina, mai ales tinand cont si de schimbarile din organism de care am amintit mai sus.

Cele mai multe cazuri de infectie cu Candida in sarcina sunt cauzate de ciupercile Candida albicans, insa aceeasi problema poate aparea si din cauza ciupercilor Candida glabrata si Candida tropicalis.

Ce simptome genereaza infectia cu Candida in sarcina

Asa cum spuneam, principala problema legata de infectia cu Candida in sarcina o constituie disconfortul generat de simptomele neplacute, care e firesc sa ingrijoreze.

La inceput apar iritatii la nivelul vaginului insotite deseori si de inflamatie, care este un proces firesc in cazul infectiilor, indiferent de natura acestora. Un simptom specific si foarte suparator al infectiei cu Candida in sarcina este pruritul in zona vaginala, adica mancarimea, care este intensa si persistenta. De asemenea, pe fondul inflamatiei mai poate aparea senzatia de usturime, arsura sau durere in tipul urinarii. In acelasi timp, durerea poate aparea si in timpul actului sexual.  

Infectia cu candida in sarcina cauzeaza si scurgeri vaginale anormale, sub forma unei secretii albicioase, dense si abundente, fara miros specific.

Cum se diagnosticheaza infectia cu Candida in sarcina

Tinand cont de modul de manifestare si de disconfortul creat, simptomele infectiei cu Candida in sarcina sunt greu de ignorat, motiv pentru care majoritatea viitoarelor mame cu aceasta problema se adreseaza medicului inca de la primele semne ale bolii. Diagnosticul nu este greu de stabilit, bazandu-se pe consultul clinic si pe analizele de laborator care indica natura agentului patogen. De obicei, diagnosticul este stabilit de medicul ginecolog care monitorizeaza sarcina, in urma unui consult de specialitate. In prima faza acesta discuta cu pacienta despre simptomele specifice pe care le acuza, dupa care urmeaza o examinare fizica a zonei  genitale. Cu aceasta ocazie medicul poate constata semnele specifice infectiei cu Candida in sarcina si totodata preleveaza o proba din secretia vaginala specifica bolii, care este trimisa ulterior la un laborator pentru analize.

Dupa anamneza si consult, urmatoarea etapa in protocolul de diagnostic este analiza secretiei vaginale, care se realizeaza intr-un laborator de specialitate cu ajutorul unui microscop. Astfel se poate observa cu usurinta prezenta unui numar crescut de ciuperci Candida, ceea ce confirma diagnosticul de candidoza.

Candida-sarcina

Optiuni de tratament pentru infectia cu Candida in sarcina

Tratamentul candidozei se bazeaza pe antifungice, care pot fi administrate pe cale orala sub forma de capsule sau tablete, pot fi aplicate local sub forma de creme, geluri sau unguente sau se pot administra intravaginal sub forma de supozitoare (ovule). In cazul infectiilor cu Candida in sarcina sunt recomandate preponderent ultimele doua variante, intrucat exista riscul ca administrarea de medicamente pe cale orala sa afecteze evolutia fatului.

Cremele, unguentele sau supozitoarele vaginale care contin substante antifungice nu au niciun efect asupra sarcinii  iar din acest motiv sunt considerate sigure si constituie principala optiune de tratament. In general, substantele active cel mai des folosite in tratarea infectiei cu Candida in sarcina sunt, miconazolul, terconazolul, clotrimazolul si fluconazolul. In functie de substantele folosite si de severitatea infectiei, durata tratamentului este de 1-2 saptamani. Totusi, la recomandarea medicului tratamentul se poate prelungi pentru a preveni recurenta infectiei.

Tot la recomandarea medicului, tratamentul antifungic impotriva infectiei cu Candida in sarcina poate fi sustinut printr-o alimentatie bogata in probiotice sau suplimente alimentare ce contin astfel de bacterii benefice, care au capacitatea de a reface echilibrul la nivelul microflorei vaginale, grabind astfel vindecarea.

Ce complicatii poate genera infectia cu Candida in sarcina

In general, infectia cu candida in sarcina nu este considerata periculoasa nici pentru viitoarea mama si nici pentru copil, care este pe deplin protejat de sacul gestational in care se dezvolta. Cu toate acestea, atunci cand infectia este prezenta la momentul nasterii, exista riscul ca aceasta sa fie transmisa si copilului, daca este adus pe lume pe cale naturala. De obicei, candidoza la nou-nascuti se manifesta la nivelul gurii si nici in acest caz nu se poate vorbi de un risc major pentru sanatatea copilului. Cu toate acestea, exista un inconvenient care trebuie luat in considerare, legat de posibilele dificultati de alaptate datorate durerii si sensibilitatii crescute asociate cu infectia.

Daca este lasata netratata, infectia cu Candida in sarcina se poate extinde la nivelul tractului urinar sau poate patrunde in sange, ajungand astfel la alte organe. Astfel de situatii sunt insa rare si apar pe fondul unei imunitati foarte scazute. De asemenea, majoritatea cazurilor de infectie cu Candida  in sarcina sunt tratate la timp intrucat femeile insarcinate merg la controale periodice iar la aparitia primelor simptome se adreseaza fara intarziere medicului care le monitorizeaza sarcina.

Masuri de prevenire a infectiei cu Candida in sarcina

Pentru a evita disconfortul asociat infectiei cu Candida in sarcina si mai ales posibilele riscuri – care sunt minime dar nu inexistente – exista cateva reguli simple care va ajuta sa preveniti aceasta problema. Ciupercile din specia Candida prefera mediile umede care le permit sa se dezvolte rapid, iar din acest motiv se recomanda purtarea unei lenjerii intime lejere, din bumbac, ce lasa pielea sa respire si o mentine uscata. De cealalta parte, lenjeria din materiale sintetice si imbracamintea mulata favorizeaza dezvoltarea ciupercilor Candida dar si a multor bacterii care pot provoca infectii.

De asemenea, pentru a impiedica inmultirea ciupercilor parazite si a altor microorganisme este recomandata spalarea zilnica a zonei intime cu apa si sapun cu un pH neutru. Spalarea trebuie se faca doar la exterior, evitandu-se dusurile vaginale, care pot afecta echilibrul microflorei bacteriene. Sunt de evitat baile cu spuma sau produsele de ingrijire a corpului foarte parfumate sau colorate intrucat pot contine substante chimice iritante, cu un efect negativ asupra microflorei vaginale.

In perioada sarcinii se recomanda si evitarea bailor in bazinele din stranduri sau in piscine pentru ca apa acestora poate contine microorganisme printre care si ciuperci Candida care sa provoace ulterior infectii vaginale.

Evitarea infectiei cu Candida in sarcina tine in buna masura si de dieta, intrucat exista alimente care pot favoriza aparitia candidozei si alimente care diminueaza acest risc.

Spuneam mai devreme ca ciupercile Candida se hranesc cu glicogen, care este principala forma in care organismul depoziteaza rezervele de glucoza. Mai muta glucoza in organism inseamna mai mult glicogen si un risc crescut de candidoza, prin urmare se impune reducerea aportului de alimente bogate in glucide. Este vorba in special de dulciuri si orice alte alimente care contin zahar, dar si de alimentele ce contin carbohidrati simpli (paine alba, paste din faina alba si alte produse pe baza de cereale rafinate). Acestea elibereaza rapid cantitati mari de glucoza in sange pe care celulele nu reusesc sa o consume in totalitate, astfel ca surplusul se stocheaza sub forma de glicogen.  

Ca alimente recomandate mentionam produsele obtinute prin fermentare (lapte batut, iaurt, chefir, muraturi, branza maturata), intrucat acestea contin bacterii probiotice care intaresc echilibrul microflorei vaginale si impiedica inmultirea excesiva a microorganismelor nocive.