Cand se recomanda utilizarea de talonete?

Cand se recomanda utilizarea de talonete? Cand se recomanda utilizarea de talonete?

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

Foarte multe persoane se confrunta cu probleme la nivelul piciorului, manifestate intr-o gama foarte variata de afectiuni: dureri in timpul mersului, platfus, oboseala accentuata dupa o scurta perioada de mers pe jos, bataturi, picior scobit, sindromul Morton, osteofite calcanee, pentru a enumera doar cateva dintre cele mai comune. Purtarea de talonete (branturi) poate ajuta piciorul nu doar sa isi redobandeasca functionalitatea, ci chiar sa isi refaca integritatea anatomica. Insa, asa cum si anumite tipuri de medicamente trebuie administrate doar pe baza de recomandare si prescriptie medicala, acelasi lucru poate fi valabil, uneori, si pentru purtarea de talonete.

Eventualele probleme si patologii de anatomie, structura si functionalitate ale piciorului, intra in domeniul de expertiza al medicului ortoped sau podolog. Specialistii dispun de cunostintele necesare, dar si de pregatirea practica aferenta, pentru a putea diagnostica posibilele probleme care pot interesa piciorul, ducand la compromiterea sau deprecierea functiei acestuia. Frecvent, terapia poate sa includa si purtarea de talonete, care sunt accesorii cu importanta medicala certificata si ale caror purtare poate imbunatati semnificativ sanatatea si integritatea picioarelor. In cazul platfusului, de exemplu, purtarea de talonete poate duce la corectarea afectiunii.


Ce sunt talonetele?

Talonetele sunt accesorii realizate din diferite tipuri de materiale (cauciuc, piele, metal, plastic, geluri, silicon si altele), modelate in conformitate cu forma piciorului, care pot fi introduse usor in incaltamintea purtata, mentinand piciorul intr-o pozitie neutra, sanatoasa, in timp ce ii ofera si o protectie suplimentara impotriva presiunii excesive si a socurilor mecanice. Exista o gama variata de talonete ortopedice care se folosesc pentru a proteja piciorul, pentru a ameliora dureri asociate anumitor patologii, durerile de spate cauzate de postura incorecta, insa se considera ca purtarea de talonete poate fi o optiune viabila de tratament a pintenilor calcaneeni.

Este foarte important de stiut faptul ca exista o diferenta majora intre modelele de talonete care pot fi gasite in comert si cele care, intr-adevar, sunt considerate dispozitive medicale. Mai mult decat atat, purtarea de talonete de serie nu doar ca poate fi ineficienta, ci are si potentialul de a duce la agravarea afectiunilor existente. Anumite modele de talonete disponibile in magazinele de tip hypermarket pot fi utile pentru a oferi un plus de confort in timpul mersului, insa purtarea lor nu se recomanda pe fondul existentei unei afectiuni structurale sau functionale a piciorului. In astfel de situatii, se recomanda purtarea de talonete recomandate de catre medicul specialist.

Farmacistii Catena recomanda taloneta din silicon Wicromed care aduce confort sporit in timpul mersului, ameliorand durerile si socurile. Taloneta asigura confort in timpul mersului, celor care petrec foarte mult timp in picioare, cat si celor care poarta pantofi cu toc in mod frecvent. Diminueaza senzatiile neplacute din timpul mersului, arsuri, dureri, asigurand confort indelungat.

Cand se recomanda utilizarea de talonete?

In practica medicala, purtarea de talonete este recomandata in special in cazurile de platfus, dar si in alte situatii. Totusi, in cazul platfusului, s-a observat ca purtarea de talonete ortopedice, la stricta recomandare a medicului specialist si in conformitate cu stadiul platfusului, poate chiar sa promoveze vindecarea afectiunii si ameliorarea durerilor asociate mersului. Se mai pot folosi talonete si in cazuri de fasceita plantara, dureri de calcaie si de picioare, osteofite calcanee, mai ales pentru ca presupun numeroase beneficii, pe langa confortul asigurat in timpul mersului si deplasarii. Aceste dispozitive medicale amortizeaza semnificativ presiunea resimtita.

Purtarea de talonete poate preveni si atenua lombalgiile, insa nu constituie un mod viabil de tratament. In esenta, aceste talonete nu constituie o forma de tratament, ci ar trebui folosite mai ales in scopuri de sustinere a unui tratament existent, elaborat de catre medicul specialist. Desi folosirea lor are numeroase beneficii, este foarte important ca medicul ortoped sa va recomande o anumita pereche de talonet, personalizata problemei cu care va confruntati, dar si anatomiei piciorului dumneavoastra. Acest lucru este esential pentru a evita purtarea unei perechi gresite, inadecvate si chiar periculoase de talonete, dat fiind faptul ca exista numeroase tipuri pe piata.

Utilizarea de talonete la adulti

O pereche de talonete se plaseaza in interiorul incaltamintei folosite, pentru a se asigura un plus de confort si sustinere piciorului. Mecanica mersului poate fi afectata de foarte multi factori, si unul dintre cei mai obisnuiti este purtarea timp indelungat de incaltaminte incomoda. Ulterior, acest lucru poate duce la dureri de picioare, calcaie, dureri de spate. Pe fondul inexistentei unei alte afectiuni care intereseaza piciorul, purtarea de talonete se recomanda pentru ameliora si a reduce durerile asociate mersului indelungat. Purtarea de talonete este recomandata si femeilor insarcinate, intrucat sarcina implica presiune suplimentara la nivelul picioarelor.

Prin urmare, pentru a se asigura faptul ca presiunea la nivelul picioarelor este amortizata si, de asemenea, pentru a se stabiliza alinierea picioarelor, se recomanda purtarea de talonete. Durerea din fasceita plantara poata fi ameliorata prin folosirea de talonete personalizate, deoarece aceste dispozitive sustin calcaiul si imbunatatesc echilibrul. In mod obisnuit, si persoanele sanatoase, fara afectiuni ale piciorului, poarta talonete, deoarece acestea au rolul de a amortiza socurile ce se produc asupra piciorului in timpul mersului, alergatului sau activitatilor sportive, ceea ce, in cele din urma, se traduce printr-un confort sporit si asigurarea sanatatii picioarelor.

In practica medicala, utilizarea de talonete poate fi recomandata in afectiuni precum:

  • Bursita si fasceita plantara;
  • Metatarsalgie;
  • Hallux valgus (monturi);
  • Pinteni calcaneeni;
  • Picior scobit sau platfus;
  • Cand exista o diferenta de lungime a membrelor inferioare;
  • Diferite tipuri de afectiuni care intereseaza degetele (cum ar fi rigiditatea degetului mare);
  • Bataturi, dureri, unghii incarnate;
  • Echilibru instabil;
  • Dureri la nivelul gleznei, genunchilor;
  • Dureri lombare;
  • Durerea de picior aparuta din cauza diabetului;
  • Postura incorecta.

De retinut este faptul ca purtarea de talonete nu reprezinta o metoda terapeutica, ci una care are potentialul de a ameliora durerile si simptomele asociate unei anumite afectiuni. Fiind deosebit de utile in aceasta directie, talonetele pot sustine planul de tratament si chiar recuperarea dupa un anumit tip de interventie chirurgicala la nivelul piciorului.

Utilizarea de talonete la copii

In mod obisnuit, copiii mici pot prezenta deficiente si probleme de biomecanica cu piciorul, iar acest lucru poate fi normal pana la o anumita varsta, deoarece maturizarea locomotrie nu a avut inca loc. Cu toate acestea, este foarte important ca problemele copiilor, care intereseaza piciorul si membrele inferioare, sa fie rapid diagnosticate. Copiii care prezinta probleme la nivelul unui picior (sau ambelor) se confrunta frecvent si cu probleme posturale, cum ar fi scolioza, lordoza sau cifoza. Din aceste motive, purtarea de talonete ar putea fi o optiune viabila, insa este absolut esential ca acestea sa fie purtate doar la stricta recomandare a medicului podolog.

Purtarea de talonete la copii poate fi utila si pentru a corecta platfusul, insa este de retinut si ca, de cele mai multe ori, platfusul se rezolva de la sine odata cu inaintarea in varsta, fiind necesari mai multi ani pentru ca oasele si articulatiile sa isi fixeze pozitia anatomica normala. Beneficiile purtarii de talonete, in special la copiii care prezinta alte tipuri de afectiuni ale picioarelor, sunt in special legate de faptul ca ii asigura posibilitatea de a se juca in voie, de a fi mult mai energic si predispus sa faca miscare, lucru care incurajeaza un stil de viata sanatos si activ. Este foarte important ca purtarea de talonete sa se faca doar la recomandarea unui medic specialist.

Cum alegeti talonetele?

In ceea ce priveste alegerea perechii potrivite de talonete, ar trebui sa se tina cont de mai multe variabile care joaca un rol semnificativ in asigurarea confortului si sigurantei purtarii:

  • Afectiunea cu care va confruntati – daca va confruntati cu o afectiune anume, este esential sa purtati talonete pe care vi le recomanda medicul dumneavoastra; in cazul in care acuzati simptome obisnuite, cum ar fi durerea la nivelul calcaiului, talpii, puteti folosi talonete care sunt disponibile in magazine de tip hypermarket;
  • Tipul de incaltaminte purtata – deoarece talonetele se poarta in interiorul incaltamintei, este necesar ca proiectarea acestora sa fie in conformitate cu tipul de incaltaminte purtata;
  • Greutatea dumneavoastra – grosimea talonetelor ar trebui sa fie direct proportionala, pe cat posibil, cu greutatea avuta, deoarece este necesar ca materialul sa aiba o grosime adecvata, pentru a amortiza presiunea pe care greutatea o exercita asupra picioarelor;
  • Nevoile biomecanice avute in vedere – in functie de nevoile biomecanice avute, talonetele pot fi realizate din diferite materiale; unele persoane poarta talonete doar pentru a le asigura un plus de confort in timpul mersului, pe cand alte persoane pot avea nevoie de talonete ca alternativa de sustinere si asigurare a echilibrului, pentru un plus de control asupra miscarii, pentru a permite stabilitatea in picioare si altele.

In cele din urma, alegerea unei perechi de talonete ar trebui sa se alinieze atat nevoilor medicale pe care le aveti, cat si necesitatilor de confort si siguranta in miscare. Adresati-va medicului de specialitate inainte de a opta pentru un anumit model, in special daca suferiti de anumite tipuri de afectiuni la nivelul piciorului, care duc la deprecierea functionalitatii si anatomiei acestuia.

 

Resurse:

https://www.health.harvard.edu/blog/do-i-need-orthotics-what-kind-2018102915182

https://www.parcofontario.com/7-signs-you-need-orthotics/

https://www.podexpert.com/en/blog-comfort-orthopedic-sole-when-wear-pxl-153_172_204.html

https://www.upstep.com/a/blog/wearing-orthotics-is-it-a-life-long-necessity

https://www.hss.edu/article_custom-orthotics-advice.asp

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Taloneta din silicon M 410 Wicromed

    Taloneta din silicon M 410 Wicromed

    Taloneta din silicon Wicromed confera confort sporit in timpul mersului, ameliorand durerile si socurile. Taloneta asigura confort in timpul mersului, celor care petrec foarte mult timp in picioare, cat…