Cand se recomanda analiza de calprotectina?

Cand se recomanda analiza de calprotectina? Cand se recomanda analiza de calprotectina?

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

Analiza de calprotectina este o procedura non-invaziva, recomandata pentru a diagnostica si monitoriza evolutia afectiunilor intestinului (boala Crohn, colita ulcerativa, colita nedeterminata).

Calprotectina este o proteina ce poate fi identificata in sange, saliva, fluid cerebrospinal si urina si indica faptul ca exista o inflamatie in corp. Atunci cand este detectata in scaun, aceasta poate oferi un indiciu ca la nivelul mucoasei intestinului exista o degradare, specifica bolii intestinului inflamat. Asadar, daca ati experimentat pana acum simptome specifice acestei afectiuni, prin intermediul acestui articol veti descoperi cand se recomanda analiza de calprotectina, cum sa va pregatiti si cum sa interpretati rezultatele acesteia.


Analiza de calprotectina - generalitati

Neutrofilele reprezinta un tip de celule albe. Daca o persoana are o inflamatie in tractul gastrointestinal, atunci neutrofilele vor migra spre zona in care s-a produs inflamatia. Acestea elibereaza o proteina, numita calprotectina. Din cauza acestui proces, in scaun pot aparea niveluri crescute de calprotectina.

Prin intermediul analizei de calprotectina este masurata cantitatea acestei proteine din scaun. Astfel, puteti determina care este nivelul inflamatiei din intestine. Testul de calprotectina presupune colectarea unei mostre din scaun. Este important ca in mostra dusa la laborator sa nu existe urme de urina sau apa.

Cand se recomanda analiza de calprotectina

Desi aceasta analiza nu este definitiva pentru a stabili diagnosticul final, rezultatele acesteia pot indica medicului daca este nevoie de teste suplimentare pentru o diagnosticare corecta. Medicul poate solicita analiza de calprotectina din scaun atunci cand pacientul manifesta simptome care pot indica prezenta bolii inflamatorii intestinale. Principalele simptome care pot indica prezenta acestei boli si pot determina medicul sa recomande aceasta analiza sunt urmatoarele:

·        diaree apoasa;

·        diaree cu sange;

·        crampe si dureri abdominale;

·        febra;

·        scadere in greutate necontrolata;

·        sangerari rectale;

·        slabiciune sau stare de oboseala nejustificata.

Acest test poate ajuta medicul sa diagnosticheze in mod corect un pacient care are boala inflamatorie intestinala sau o afectiune non-inflamatorie a intestinului, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

In cazul in care pacientul este diagnosticat deja, prin intermediul acestei analize medicul poate verifica modul in care a evoluat nivelul inflamatiei. Daca aceasta a scazut, atunci acesta este un semn ca tratamentul prescris functioneaza.

O alta situatie in care analiza de calprotectina poate fi recomandata este in cazul persoanelor care au o predispozitie pentru a dezvolta boala sindromului iritabil. Medicul poate compara rezultatele obtinute cu valorile normale si poate decide care va fi tratamentul de preventie recomandat si cum va urmari evolutia acestei predispozitii.

Cum sa va pregatiti pentru analiza de calprotectina

Aceasta analiza este non-invaziva. Asadar, nu este necesara o pregatire speciala in prealabil. Colectarea scaunului va fi facuta intr-un recipient steril pe care il veti primi de la laborator. De asemenea, este important ca in scaun sa nu existe urme de apa sau urina pentru a putea obtine rezultate relevante.

Colectarea scaunului pentru analiza de calprotectina poate fi facuta direct de catre medic si apoi trimisa la laborator. Sunt situatii in care medicul va oferi instructiuni pacientului pentru a preleva mostra de scaun direct acasa. Indiferent de locul in care este prelevata mostra, este important ca aceasta sa fie prelevata in recipientul steril pentru a evita orice risc de contaminare.

Care sunt valorile normale ale calprotectinei?

Valorile normale ale analizei de calprotectina sunt sub valoarea de 49 μg/g. Aceasta valoare indica faptul ca nu exista nicio inflamatie sau nivelul acesteia este foarte scazut. De asemenea, valorile moderate variaza intre 50 si 120 μg/g. Aceasta este valoarea bordeline ce indica o inflamatie moderata. Atunci cand rezultatul testului depaseste nivelul de 121 μg/g, acesta este un semn ca exista un nivel de inflamatie ridicat.

Chiar daca ai valori normale ale calprotectinei, puteti avea in continuare boala Chron in tractul gastrointestinal superior sau puteti fi in remisie clinica a bolii Chron sau colita ulcerativa. Acest rezultat indica faptul ca nu exista nicio inflamatie activa la nivelul intestinului. Medicul este cel care poate interpreta rezultatele acestei analize impreuna cu simptomele existente si decide daca mai exista inflamatie si care ar fi conduita necesara.

Ce indica valorile crescute ale analizei de calprotectina?

Valorile crescute ale analizei de calprotectina indica faptul ca exista o inflamatie la nivelul tractului gastrointestinal. In acest caz, medicul va recomanda teste suplimentare pentru a determina tratamentul adecvat si gravitatea bolii.

Valori crescute in rezultatele acestui test pot indica prezenta bolii inflamatorii intestinale, dar si in cazul infectiilor bacteriene sau infectii parazitare. Un astfel de rezultat poate aparea si in cazul cancerului colorectal.

Pentru a stabili diagnosticul corect, medicul va recomanda teste suplimentare cum ar fi colonoscopia sau sigmoidoscopia. Prin intermediul acesta se va evidentia cauza inflamatiei, semnele si simptomele.

Ce indica valorile scazute ale analizei de calprotectina?

Valorile scauzte ale analizei de calprotectina pot indica prezenta semnelor si simptomelor pentru o afectiune non-inflamatorie a intestinului. De exemplu, aceste valori pot indica prezenta infectiilor virale in tractul digestiv sau sindromul intestinului iritabil.

Spre deosebire de boala inflamatorie a intestinului, sindromul intestinului iritabil nu produce inflamatie. Cu toate acestea, poate determina dureri abdominale de tipul crampelor sau spasmelor. De asemenea, pot exista simptome cum ar fi constipatia sau/si diareea. In cazul valorilor scazute ale acestei analize, endoscopia este mai putin recomandata sau folositoare pentru diagnosticul final.

In concluzie, analiza de calprotectina este o procedura non-invaziva ce ajuta in diagnosticarea bolii intestinului iritabil sau a sindromului intestinului iritabil. De asemenea, valorile acesteia pot indica prezenta sau absenta unei infectii sau a cancerului colorectal. Acest test presupune colectarea unei mostre fecale si este analizata la un laborator. In functie de rezultatele obtinute, medicul va decide daca sunt necesare teste suplimentare.

Sursa:

https://www.healthline.com/health/crohns-disease/calprotectin-stool-test#takeaway

https://www.ibdrelief.com/learn/what-is-faecal-calprotectin-test-for-ibd

https://www.medicalnewstoday.com/articles/calprotectin-stool-test#summary

https://www.testing.com/tests/calprotectin/

https://www.southtees.nhs.uk/services/pathology/tests/calprotectin/