
Vitaminele B (din complexul B) sunt esentiale pentru sanatatea organismului, contribuind la metabolismul energetic, functionarea sistemului nervos si mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. Desi multe persoane le includ in rutina zilnica, putini stiu cand se iau vitaminele B si ca momentul administrarii poate influenta eficienta lor. Este mai bine sa le luati dimineata sau seara? Cand se iau vitaminele B, inainte sau dupa masa? Cu apa sau alte lichide? In acest articol, va explicam cum sa va optimizati aportul.
O scurta reamintire – ce este un supliment alimentar
Un supliment alimentar este definit de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) drept un produs concentrat in nutrienti sau alte substante care au un efect nutritional sau fiziologic. Scopul sau este de a completa o dieta normala.
Aceste suplimente sunt concepute pentru a furniza organismului nutrienti suplimentari, in special cand dieta noastra nu acopera suficient anumiti nutrienti esentiali. De exemplu, persoanele care urmeaza un regim alimentar vegetarian sau vegan pot avea nevoie de suplimente de vitamina B12, care se gaseste in principal in produsele de origine animala.
Aceste produse pot contine vitamine, minerale, plante, aminoacizi (printre altele) si nu sunt menite sa vindece, ci mai degraba sa sustina o stare buna de sanatate sau sa ofere beneficii fiziologice specifice, cum ar fi ajutorul pentru pierderea in greutate sau somn. Inainte de utilizare, este esential sa cititi cu atentie eticheta. Cel mai bun supliment alimentar este cel care va amelioreaza afectiunile de zi cu zi si contribuie la bunastarea dumneavoastra generala.
De ce sa luati suplimente alimentare la momentul potrivit?
In mod normal, majoritatea vitaminelor, inclusiv vitaminele B, pot fi luate in orice moment al zilei. Cu toate acestea, unele vitamine sunt absorbite mai bine in conditii special. Astfel incat este o idee buna sa stiti cum si cand se iau vitaminele B sau alt supliment alimentar, pentru a favoriza absorbtia optima.
O serie de factori determina eficienta suplimentelor alimentare, ceea ce va poate ajuta sa alegeti cel mai bun moment pentru a le lua. Absorbtia suplimentelor alimentare poate varia in functie de prezenta anumitor alimente. De exemplu, vitamina C creste absorbtia fierului, in timp ce produsele lactate o pot reduce. Asadar, atunci cand va intrebati cand se iau vitaminele B, sau orice alte vitamine sau complex de vitaminte, este o idee buna sa va planificati suplimentele in functie de mese.
Ritmul circadian, sau ciclul zi – noapte, afecteaza, de asemenea, absorbtia nutrientilor. Unii, cum ar fi vitamina D, sunt absorbiti mai bine dimineata, in timp ce altii, cum ar fi magneziul, sunt absorbiti mai eficient noaptea. Adaptarea aportului de suplimente la acest ritm poate optimiza eficacitatea acestora.
Cand ar trebui luat un supliment alimentar?
Suplimentele alimentare nu sunt destinate sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata, ci mai degraba sa completeze eventualele deficiente. Momentul ideal pentru a le lua depinde de o serie de factori: unele ar trebui luate ocazional, in timp ce altele sunt utilizate pentru prevenire, cum ar fi inainte de o schimbare de sezon.
Cand se iau vitaminele B si C: acestea sunt revigorante, deci cel mai bine este sa le luati dimineata. Acestea sunt deosebit de utile pentru dietele vegane, care pot fi lipsite de vitamina B12.
Prospectul produsului este prima sursa de informatii care trebuie consultata atunci cand va intrebati cum si cand se iau vitaminele B sau alte suplimente, dar sunt esentiale si unele sfaturi specifice.
Ce suplimente alimentare ar trebui luate pe stomacul gol?
Unele ingrediente pot interactiona cu alimentele sau pot fi absorbite mai putin bine din cauza aciditatii gastrice. De exemplu, nu este recomandabil sa luati probiotice la masa, deoarece acestea nu trebuie sa ramana prea mult timp in stomac. Este de preferat sa le luati pe stomacul gol dimineata, chiar inainte de micul dejun, pentru a le proteja de aciditatea gastrica.
Vitaminele B si C sunt absorbite cel mai bine pe stomacul gol, cu un pahar de apa, deoarece sunt solubile in apa. Optati pentru vitamina C lipozomala, care este mai putin iritanta pentru stomac decat acidul ascorbic traditional. Daca vitaminele B sunt incluse intr-un complex multivitaminic, raspunsul la intrebarea cand se iau vitaminele B este ca ele trebuie luate cu o masa, dar nu seara, pentru a facilita absorbtia vitaminelor si mineralelor liposolubile.
Vitamina B12: cel mai bine se ia dimineata
„Vitaminele B pot fi luate in orice moment al zilei, dar daca luati B12, cel mai bine este sa o luati dimineata la prima ora”, spune un nutritionist canadian pentru EveryDay Health, la intrebarea cand se iau vitaminele B. Vitamina B12 are reputatia de a juca un rol in metabolismul energetic si de a imbunatati performanta si rezistenta.
Puteti lua majoritatea vitaminelor in orice moment al zilei. Cu toate acestea, organismul dumneavoastra poate absorbi mai bine anumite substante nutritive daca le luati cu o masa care contine grasimi.
Vitaminele B – vitamine solubile in apa
Dupa cum sugereaza si numele lor, vitaminele hidrosolubile se dizolva in apa. Prin urmare, nu trebuie sa le luati cu alimente pentru a fi absorbite. Exista noua vitamine hidrosolubile, inclusiv vitamina C si vitaminele B, cele opt vitamine B: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (folat) si B12 (cobalamina).
Cand se iau vitaminele B? Pentru ca sunt vitamine hidrosolubile trebuie consumate in mod regulat deoarece, spre deosebire de vitaminele liposolubile, vitaminele B nu se depoziteaza usor in tesuturile organismului. In schimb, excesul de vitamine hidrosolubile este excretat in urina.
Cand se iau vitaminele B – inainte sau dupa masa?
Vitaminele B sunt vandute individual sau sub forma de complexe care contin toate cele opt vitamine B.
Deoarece sunt solubile in apa, le puteti lua cu sau fara alimente si in orice moment al zilei. Cu toate acestea, recomandarea referitoare la cand se iau vitaminele B este ca administrarea vitaminelor B sa fie facuta dimineata, din cauza rolului lor important in metabolismul nutrientilor si producerea de energie.
In plus, unele persoane pot beneficia de pe urma administrarii de vitaminele B pe stomacul gol. De exemplu, persoanele cu deficit de vitamina B12 sunt sfatuite sa ia suplimente de B12 pe stomacul gol, cu apa, pentru a promova absorbtia maxima.
Cand se iau multivitaminele, inclusiv cele cu vitaminele B
Multivitaminele contin in general o varietate de vitamine si minerale. Unele persoane prefera multivitaminele in locul suplimentelor individuale, deoarece acestea sunt practice si pot fi mai ieftine.
Desi datele privind beneficiile pe termen lung ale consumului de multivitamine sunt contradictorii, este bine cunoscut faptul ca acestea pot contribui la acoperirea lacunelor nutritionale, in special in cazul populatiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele in varsta si femeile insarcinate. Intrucat aceste suplimente contin, in general, atat vitamine hidrosolubile, cat si liposolubile, se recomanda, in general, ca ele sa fie luate impreuna cu o masa.
Acest lucru poate imbunatati absorbtia anumitor nutrienti, reducand in acelasi timp riscul de tulburari gastrointestinale, care pot aparea atunci cand luati o multivitamina pe stomacul gol.
Daca luati doua sau mai multe comprimate pe zi, luati in considerare divizarea dozei pentru a va ajuta organismul sa absoarba mai eficient anumite substante nutritive. De exemplu, luati un comprimat la micul dejun si altul la pranz.
Vitamina B12: cand trebuie sa o utilizati?
Vitamina B12, sau cobalamina, face si ea parte din vitaminele B si este o molecula esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos si pentru formarea globulelor rosii. De asemenea, joaca un rol crucial in sinteza ADN si in metabolismul energetic celular.
Pe langa functiile sale biologice, vitamina B12 este apreciata in cosmetica pentru proprietatile sale antiinflamatoare si antioxidante, care ii permit sa calmeze iritatiile cutanate si sa protejeze pielea de leziunile cauzate de stresul oxidativ (mutatii genetice, destabilizarea membranelor lipidice, procesul de melanogeneza, vascularizare etc.). In plus, anumite studii in vitro sugereaza ca cobalamina ar putea fi implicata in angiogeneza si ar putea contribui la formarea tesutului de granulatie, un tesut de tranzitie bogat in vase si celule produse in timpul vindecarii ranilor.
Daca aveti intrebari cu privire la dozare sau la modul de administrare a suplimentelor de vitamine, cand se iau vitaminele B sau alte vitamine sau complex de vitamine, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a primi sfaturi personalizate.
Surse:
https://www.topsante.com/nutrition-et-rcettes/les-vitamines/vitamines-a-quelle-heure-les-prendre-657758
https://www.mon-herboristerie.com/blog/vitamines-quel-est-le-meilleur-moment-pour-les-prendre-/
https://pranarom.fr/blogs/conseils-experts/a-quel-moment-prendre-des-complements-alimentaires