Cand se ia colagenul, dimineata sau seara?

Cand se ia colagenul, dimineata sau seara? Cand se ia colagenul, dimineata sau seara?

Ultima actualizare: 12 februarie 2025

Colagenul este o proteina esentiala care joaca un rol crucial in sanatatea pielii, a articulatiilor si a muschilor. Din ce in ce mai multe persoane aleg sa consume suplimente de colagen pentru a beneficia de numeroasele sale avantaje, in special pentru fermitatea pielii si sustinerea articulatiilor. Dar cand se ia colagenul, cand este cel mai bun moment al zilei?


Beneficiile suplimentarii cu colagen

Consumul de colagen poate oferi o serie de beneficii:

Piele: Imbunatatirea hidratarii si elasticitatii pielii, datorita peptidelor de colagen.

Articulatii: Sprijin pentru cartilaje, reducand durerea si promovand o mobilitate mai buna.

Par: Fortificare si revitalizare, facand parul mai puternic si mai stralucitor.

Cand se ia colagenul?

In sine, nu exista un raspuns precis la intrebarea cand se ia colagenul, nu exista un moment ideal pentru a lua colagen. In practica, pentru a profita de beneficiile peptidelor de colagen, le puteti lua in orice moment al zilei: dimineata, la pranz, seara, ca o gustare sau dupa antrenament.

Cu toate acestea, exista adesea doua opinii contradictorii cu privire la cel mai bun moment cand se ia colagenul. Exista persoane care cred ca diminetile sunt mai bune si persoane care cred ca serile inainte de culcare sunt mai bune.

Unele persoane prefera sa isi ia doza de colagen dimineata, pe stomacul gol, deoarece cred ca acest lucru faciliteaza digestia si absorbtia proteinelor. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina o teorie despre cand se ia colagenul si aceasta sa sustina ca momentul potrivit si exclusiv este dimineata. Daca simtiti ca administrarea de colagen pe stomacul gol dimineata functioneaza mai bine pentru dumneavoastra, atunci nu ezitati sa continuati sa faceti acest lucru.

Altii prefera sa ia doza lor de colagen seara inainte de a merge la culcare, deoarece cred ca acesta poate ajuta la repararea organismului in timpul somnului. Din nou, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina o teorie despre cand se ia colagenul si aceasta sa sustina ca momentul potrivit si exclusiv este seara.

Pe de alta parte, ceea ce a fost dovedit stiintific nu este cand se ia colagenul, ci cum se ia colagenul. Si aceasta este: combinat cu vitamina C poate ajuta la sinteza proteinelor in corpul dumneavoastra. In cele din urma, momentul in care luati colagen depinde de preferintele dvs. personale si de programul dvs. Cel mai important lucru este sa va asigurati ca luati doza recomandata de colagen pentru a beneficia de efectele sale benefice asupra organismului dumneavoastra.

Abordari diferite ale raspunsului la intrebarea cand se ia colagenul

Sa aruncam o privire mai atenta la diferitele abordari referitoare la cand se ia colagenul:

Dimineata

Multe persoane prefera sa ia colagenul dimineata, mai exact pe stomacul gol. De ce fac acest lucru? Pentru ca sistemul digestiv utilizeaza acidul gastric pentru a digera proteine precum colagenul. Compozitia complexa a proteinelor duce la o digestie lenta., iar daca adaugati alti nutrienti, aceasta lentoare creste.

Ca urmare, administrarea de colagen dimineata pe stomacul gol ar permite stomacului sa descompuna colagenul mai bine si mai repede.

Cu toate acestea, nu exista studii stiintifice care sa sustina aceasta teorie. Fie ca aveti stomacul gol sau unul plin, sistemul digestiv este intotdeauna pe deplin capabil sa descompuna proteinele si colagenul in special.

In plus, multe suplimente alimentare ofera colagen hidrolizat. Ca urmare, absorbtia lor de catre organism este mult mai simpla si mai rapida.

Sfat: combinati colagenul cu vitamina C sub forma de supliment alimentar sau in suc de portocale. De fapt, vitamina C joaca un rol activ in sinteza colagenului si administrarea ei impreuna, desi nu este obligatorie, poate fi benefica.

Ca gustare

Dupa cum stiti, colagenul este o proteina. De asemenea, stim ca izolatul proteic de zer (de asemenea, o proteina) este o gustare de electie, in special pentru efectul sau de satietate (ideal pentru prevenirea gustarilor intre mese si a cresterii in greutate).

Deci, ati putea crede ca colagenul ca gustare ar avea aceleasi beneficii. Din pacate, nu este cazul. Cu toate acestea, consumul de colagen creste semnificativ nivelul de leptina din organism, dar fara a avea niciun efect asupra senzatiei de foame sau a consumului de energie. Prin urmare, colagenul nu are niciun efect de satietate si nu poate fi considerat o gustare ideala.

Pentru informare, leptina este un hormon care regleaza grasimea si apetitul. Nivelul de leptina din sange este legat de cantitatea de tesut adipos din organism. Ca urmare, persoanele obeze au adesea niveluri ridicate de leptina.

Pentru culturism

Colagenul nu este o gustare eficienta pentru prevenirea senzatiei de foame in timpul zilei. Pe de alta parte, administrarea sa este o strategie buna pentru culturisti.

Prin combinarea culturismului cu peptidele de colagen, puteti :

  • Sa dezvoltati masa musculara
  • Sa cresteti forta
  • Sa reduceti procentul de grasime corporala

Cand se ia colagenul pentru culturism? Colagenul ar trebui sa fie luat dupa antrenament. De asemenea, puteti combina peptidele de colagen cu zerul organic pentru a obtine o combinatie completa.

Daca nu prea are rost sa luati colagen ca o simpla gustare, pe de alta parte, administrarea acestuia dupa antrenament poate fi foarte utila pentru a va sustine organismul in timpul culturismului.

Seara

Se stie ca colagenul ajuta la repararea corpului uman (oase, tendoane, ligamente, piele, organe, muschi etc.). Consumand aceasta proteina inainte de culcare, asimilarea colagenului ar fi sincronizata cu ciclurile de somn, ceea ce ar duce la o mai buna utilizare a aminoacizilor pentru repararea organismului. Dar, iInca o data, nu exista studii stiintifice care sa confirme acest argument.

Preventie: la ce varsta si in ce circumstante?

Cand se poate incepe suplimentarea cu colagen?

Suplimentarea cu colagen poate fi initiata incepand cu varsta de 25-30 de ani, avand un efect preventiv benefic. Prin imbunatatirea calitatii pielii, colagenul poate contribui la intarzierea aparitiei primelor semne de imbatranire.

In cazul fumatului, al unui stil de viata stresant, al expunerii frecvente la razele UV fara protectie solara, al lipsei de somn sau al unei activitati fizice intense, suplimentarea cu colagen poate fi utila inca de la 25-30 de ani, pentru a preveni degradarea prematura a acestei proteine esentiale.

Totusi, suplimentarea cu colagen nu este considerata necesara inainte de varsta de 25 de ani.

Cat dureaza o cura cu colagen?

Colagenul ofera cele mai bune rezultate atunci cand se ia colagenul pe termen lung. Studiile clinice recomanda, in general, un protocol de 2 pana la 6 luni pentru a beneficia de efectele sale durabile. O cura de cel putin trei luni poate fi eficienta in imbunatatirea elasticitatii si aspectului pielii.

Precautii si contraindicatii

Administrarea colagenului prezinta putine contraindicatii. Totusi, este recomandat sa consultati un medic in cazul in care suferiti de alergii, insuficienta renala sau hipercalcemie. In cazuri rare, suplimentele de colagen pot provoca reactii adverse, precum:

  • Probleme digestive (diaree, constipatie, balonare, aciditate gastrica).
  • Roseata, iritatii si eruptii cutanate.
  • Oboseala si dureri de cap.

Daca experimentati oricare dintre aceste efecte secundare cand se ia colagenul, intrerupeti administrarea si consultati medicul. Daca sunteti insarcinata sau alaptati, solicitati intotdeauna sfatul medicului inainte de a incepe suplimentarea cu colagen.

Creme si produse topice cu colagen

Pentru a sustine si potenta efectele suplimentelor alimentare cu colagen, puteti integra in rutina de ingrijire a pielii produse cosmetice pe baza de colagen, precum seruri faciale concentrate sau creme hidratante cu colagen.

Ca ingredient activ in produsele cosmetice, colagenul formeaza un strat protector la suprafata pielii, mentinand hidratarea si protejand pielea de factorii de mediu agresivi. De asemenea, contribuie la mentinerea unui ten suplu si revitalizat, imbunatatind textura si elasticitatea pielii.

In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea cand se ia colagenul, momentul zilei in care il luati depinde de preferintele si rutina personala. Cel mai important este sa respectati doza recomandata pentru a beneficia de efectele sale asupra pielii si organismului.

https://www.nutrimuscle.com/blogs/actualites/quand-prendre-collagene-bienfaits

https://www.nutripure.fr/fr/blog/quand-prendre-collagene-n235

https://novoma.com/en/blogs/articles/quand-prendre-du-collagene

https://www.aroma-zone.com/page/quand-et-comment-prendre-du-collagene

https://fr.vidaglow.com/blogs/blog/the-full-effect-how-to-take-collagen-for-maximum-benefit