Caju: beneficii si recomandari de consum

Caju: beneficii si recomandari de consum Caju: beneficii si recomandari de consum

Ultima actualizare: 24 octombrie 2024

caju

Nucile caju sunt unele dintre cele mai gustoase, versatile si sanatoase nuci. Aceste nuci au capacitatea de a ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii, de a sprijini functionarea sanatoasa a creierului si de a imbunatati digestia si absorbtia nutrientilor. Consumul de caju ar putea chiar sa sustina procesul de slabire.

Consumul de nuci caju a crescut in ultimii ani in majoritatea tarilor occidentale, cel mai probabil pentru ca nucile in general sunt clasate in mod repetat drept unele dintre cele mai sanatoase alimente existente. Cand vine vorba de beneficiile nutritionale ale nucilor caju, expertii sustin ca furnizeaza grasimi sanatoase, fibre si oligominerale - si pot ajuta la prevenirea mai multor boli cronice.

Unul dintre cele mai importante detalii despre nucile caju este ca au un gust atat de grozav incat pot fi incluse atat in preparatele dulci, cat si in cele sarate.

Datorita produselor mai noi de pe piata, cum ar fi laptele de caju si untul de caju, este mai usor ca niciodata sa incorporati acest aliment in dieta zilnica.

 


Informatii generale despre caju

Cu toate ca sunt denumite nuci, din punct de vedere botanic, caju intra in categoria semintelor, deoarece provin din fructul caju (care mai este cunoscut si ca drupa). Drupele sunt fructe carnoase la exterior si cu un sambure la interior. Planta de caju apartine unui grup de plante cunoscut sub numele de anacardiaceae, din care mai fac parte mango, sumacul si iedera otravitoare.

Copacul de caju creste in zone cu clima mai calda, cum ar fi India si Vietnam, care sunt unii dintre cei mai mari producatori de nuci caju din lume.

Nucile caju sunt mici si in forma de rinichi, de culoare galben deschis si au un gust bogat, de nuca si putin mai dulce decat arahidele. Ele pot fi consumate crude, prajite, sub forma de unt de nuci sau adaugate in curry si alte produse coapte.

Valori nutritionale

Nucile caju contin o gama larga de nutrienti. 28 de grame de caju neprajite, nesarate asigura aproximativ:

  • Calorii: 157
  • Proteine: 5 grame
  • Grasime: 12 grame
  • Carbohidrati: 9 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Cupru: 69% din valoarea zilnica (VZ)
  • Magneziu: 20% din VZ
  • Mangan: 20% din VZ
  • Zinc: 15% din VZ
  • Fosfor: 13% din VZ
  • Fier: 11% din VZ
  • Seleniu: 10% din VZ
  • Tiamina: 10% din VZ
  • Vitamina K: 8% din VZ
  • Vitamina B6: 7% din VZ

valori-nutritionale

Nucile caju sunt deosebit de bogate in grasimi nesaturate, despre care se stie ca pot reduce riscul de moarte prematura si boli de inima. De asemenea, au un continut scazut de zahar, insa un continut ridicat de fibre si proteine. In plus, caju contin o cantitate semnificativa de cupru, un mineral esential pentru producerea de energie, dezvoltarea sanatoasa a creierului si un sistem imunitar puternic. In plus, sunt o sursa excelenta de magneziu si mangan, nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor.

Ce beneficii au nucile caju?

Exista diverse beneficii ale consumului de caju. Nutrientii si vitaminele din caju sunt utile pentru organism, deoarece ofera proteine, grasimi bune, vitamine si minerale in abundenta. In plus, nucile caju reprezinta o sursa puternica de antioxidanti si ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Dar ce avantaje ar putea avea consumul zilnic de caju?

Pot sustine sanatatea inimii

Nucile caju sunt o sursa buna de grasimi mononesaturate si polinesaturate sanatoase pentru inima, care pot ajuta la scaderea nivelurilor de colesterol si trigliceride, ceea ce reduce riscul de boli de inima. De asemenea, sunt bogate in antioxidanti, magneziu si potasiu, care promoveaza sanatatea inimii.

Pot sustine sanatatea oaselor

Caju este o sursa bogata de magneziu, care este vital pentru sanatatea oaselor. Aceasta este o veste excelenta pentru persoanele care sufera de afectiuni osoase sau articulare. Nucile caju sunt, de asemenea, bogate in magneziu, care impreuna cu vitamina D si calciul, pot mentine oasele puternice si sanatoase. Consumul de caju este bun pentru sanatate, deoarece vitamina K din caju ajuta la mentinerea densitatii osoase si la reducerea riscului de osteoporoza.

Pot ajuta la intarirea sistemului imunitar

Zincul, cuprul si vitamina E sunt doar cateva dintre mineralele prezente in caju care mentin sistemul imunitar puternic. Celulele imunitare au nevoie de zinc si cupru pentru a creste si a functiona. Vitamina E, un antioxidant puternic, poate proteja celulele de radicalii liberi si poate reduce stresul oxidativ si inflamatia.

beneficii-imunitate

Pot ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase

Deoarece sunt o sursa buna de proteine, fibre si grasimi sanatoase, nucile caju pot ajuta la buna gestionare a greutatii. Deoarece contin grasimi si nutrienti sanatosi, nucile caju mentin mai mult timp senzatia de satietate si reduc senzatia de foame.

Cu toate acestea, nucile caju sunt bogate in calorii, de aceea este important sa le consumati cu moderatie.

Pot imbunatati functia creierului

Nucile caju sunt bogate in magneziu, vitamina E si antioxidanti care pot ajuta la functionarea creierului. Vitamina E din caju imbunatateste functia cognitiva a creierului si previne declinul cognitiv legat de inaintarea in varsta. Magneziul, grasimile mononesaturate si polinesaturate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea cognitiei si a memoriei.

Pot sustine sanatatea pielii

Stiati ca nucile caju pot avea beneficii pentru piele? Nucile caju sunt bogate in cupru si, prin urmare, pot ajuta la cresterea productiei de colagen, care este esential pentru elasticitatea pielii. Vitamina E si seleniul care se gasesc in caju sunt excelenti antioxidanti care protejeaza pielea de daunele cauzate de radicalii liberi si impotriva imbatranirii premature.

Pot ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange

Nucile caju au un indice glicemic scazut care ajuta la prevenirea cresterii nivelului zaharului din sange. Fibrele in abundenta din caju pot incetini absorbtia zaharului in fluxul sanguin, iar grasimile sanatoase imbunatatesc sensibilitatea la insulina.

caju-glicemie

Pot reduce inflamatia din organism

Nucile caju sunt bogate in vitamina E, un antioxidant puternic care ajuta la reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei. Nucile caju pot, de asemenea, sa reduca riscul de boli cronice, cum ar fi durerea de dinti, pecingine, scorbut si veruci. Nucile caju contin un nivel ridicat de magneziu, un mineral care ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei.

Pot imbunatati digestia

Datorita continutului lor ridicat de fibre, nucile caju ajuta la imbunatatirea digestiei prin reducerea constipatiei si imbunatatirea miscarilor intestinale regulate. Prebioticele, prezente in caju, sunt un tip de fibre care ajuta la dezvoltarea unei flore intestinale bune. Cu toate acestea, nucile caju ar trebui consumate cu moderatie, deoarece consumul prea ridicat de fibre poate crea disconfort in sistemul digestiv.

Recomandari de consum

Nucile caju pot fi adaugate cu mare usurinta in alimentatie. Ele pot fi consumate crude sau prajite si reprezinta o gustare usor de consumat.

Nucile caju intregi sau macinate pot fi, de asemenea, incluse intr-o varietate de preparate, de la omleta, pana la supe, salate si tocane.

recomandari-de-consum

Untul de caju este o alta modalitate de a consuma aceste nuci. Poate fi intins pe paine prajita sau poate fi amestecat cu iaurt sau fulgi de ovaz.

Nucile caju pot fi, de asemenea, amestecate cu otet de mere sau suc de lamaie pentru a face propria crema de branza vegetala.

Retineti ca unele nuci caju prajite si sarate pot contine cantitati semnificative de uleiuri si sare adaugate. Daca doriti sa evitati excesul de sare sau grasimi adaugate, alegeti soiurile de caju prajite uscate sau crude nesarate ori de cate ori este posibil.

Posibile riscuri si efecte adverse

Principalul risc al consumului de nuci caju, pentru cei cu alergii, este acela de a dezvolta o reactie alergica. Pentru unii, semnele si simptomele unei reactii pot fi usoare, dar in alte cazuri, acestea pot fi grave. Reactiile alergice severe pot duce la anafilaxie, care este o urgenta medicala.

Nucile caju crude, neprocesate pot provoca, de asemenea, iritatii ale pielii. Contin o substanta cunoscuta sub numele de urushiol, care se gaseste si in iedera otravitoare si in samburii de mango. Contactul cu urushiolul poate declansa dermatita de contact la unele persoane.

 

 

 

Referinte:

https://www.isayorganic.com/blogs/news/top-10-surprising-benefits-of-cashew-nuts-for-health

https://www.healthline.com/nutrition/are-cashews-good-for-you

https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-of-cashew-nuts

https://www.medicalnewstoday.com/articles/309369

https://draxe.com/nutrition/cashews-nutrition/