
In ciuda faptului ca exista o multime de cazuri raportate despre caderea parului, specialistii inca nu au realizat suficiente cercetari prin care sa aprofundeze legatura intre aceasta manifestare si vremea rece. Totusi, exista anumite indicii care ne ajuta sa intelegem relatia dintre iarna, podoapa capilara si scalp. Ciclul natural de crestere a parului, aerul rece si uscat, periodicitatea spalarii pe cap, eventuale deficiente alimentare si dusurile lungi si fierbinti sunt principalii factori care influenteaza caderea parului.
Este bine cunoscut faptul ca, in mod normal, o persoana pierde intre 50 si 100 de fire de par pe zi. Aceasta pierdere este fireasca, ba chiar sustine echilibrul parului, si nu presupune o schimbare semnificativa a podoabei capilare. Motivul de ingrijorare apare cand este depasita limita celor 100 de fire. In astfel de cazuri, vorbim despre alopecie. Atentie, problema nu tine doar de estetica, ci poate semnala o posibila afectiune. Asadar, daca va confruntati cu caderea parului, discutati cu un dermatolog si demarati investigatiile necesare.
Ciclul natural de crestere a parului
Expertii au numeroase teorii despre caderea parului in sezonul rece. Una dintre acestea ar fi ca organismul pastreaza mai multe fire de par in lunile de vara pentru a proteja scalpul de razele UV. Ulterior, in cele mai multe cazuri, faza exogena (cadere) a firului de par coincide cu iarna. Asadar, una dintre pricipalele cauze care stau la baza caderii parului este ciclul natural de viata a firului. Avem etapa anagena (crestere), urmata de etapa catagena (regresie/tranzitie), apoi etapa telogena (repaus), iar la final etapa exogena. Problema apare, insa, cand etapa anagena se reduce si se prelungeste cea telogena. Tineti totusi cont si de faptul ca viteza de crestere a firelor de par se reduce la finalul verii.
Farmacistii Catena recomanda BIOCLIN BIO-FORCE Sampon fortifiant, un produs care opreste caderea parului. Acesta contine 93% ingrediente de origine naturala. De asemenea, curata delicat parul si ii confera vitalitate si catifelare.
Factorii de mediu
Nu putem vorbi despre caderea parului fara sa nu mentionam impactul vremii asupra scalpului: aerul uscat specific sezonului rece, care extrage umezeala din scalp si, la modul general, din piele. Scalpul uscat duce, mai departe, la un par uscat. Ulterior apar deteriorarea, ruperea si caderea parului. De asemenea, odata cu uscaciunea pielii capului apar matreata si mancarimea. Pe langa aerul uscat si vremea rece, diferentele mari de temperatura intre interiorul si exteriorul locuintei afecteaza sanatatea parului.
Cand caderea parului devine ingrijoratoare, farmacistii Catena recomanda ParuSan sampon stimulator. Pachetul contine sampon si spuma ce au la baza ingrediente precum biotina, L-arginina, vitamina E, cafeina, AnaGain si dexpantenol. Samponul ParuSan reduce caderea parului, stimuleaza circulatia la nivelul scalpului si accelereaza faza de crestere a firelor capilare. Spuma stimuleaza cresterea si reduce treptat caderea parului.
Igiena scalpului si a parului
Totodata, iarna presupune mai putina transpiratie. Din aceasta cauza, in sezonul rece, unii oameni se spala pe cap mai rar decat obisnuiau sa o faca in timpul sezonului cald. Motiv pentru care, atunci cand vine momentul imbaierii sau al pieptanarii, este posibil sa piarda mai multe fire de par decat in mod obisnuit. In principiu, pentru a preveni caderea parului, specialistii recomanda sa ne spalam pe cap o data la doua sau trei zile. Desigur, nevoile variaza in functie de stilul de viata al fiecarui individ. In acelasi timp, specialistii atrag atentia ca nici spalarea zilnica pe cap nu este tocmai indicata, deoarece duce in timp la degradarea parului (si implicit la uscare si apoi la cadere), matreata, tendinta de ingrasare sau dificultate la coafare.
Dusul fierbinte, o sabie cu doua taisuri
Suntem cu totii de acord ca in zilele reci de iarna nimic nu este mai placut decat un dus sau o baie fierbinte. Din pacate, expertii ne avertizeaza ca apa fierbinte indeparteaza uleiurile naturale de pe par, scalp si piele. Astfel, ati putea sa contribuiti fara sa vreti la caderea parului. Alegeti, asadar, dusuri calde deopotriva pentru par si piele.

Masajul scalpului
Un gest atat de mic poate sa faca diferenta! Caderea parului poate fi estompata daca alocati cateva minute pentru a va masa scalpul. Puteti face acest lucru cu varfurile degetelor sau al unei perii speciale din silicon. Masajul se va face de la ceafa spre frunte. Se vor folosi ulei de argan, rozmarin sau ricin inainte de a va spala pe cap. In timpul spalarii pe cap, masati-va scalpul cu samponul timp de cateva minute. Dupa uscare, de preferat inainte de culcare, masati pielea capului cu o solutie care previne caderea parului. Masarea scalpului este importanta, pentru ca stimuleaza circulatia sangelui si imbunatateste sanatatea foliculilor.
Importanta balsamului de par
Aerul rece si uscat specific iernii duce la eliminarea umezilii de pe par si scalp. Astfel, este favorizata caderea parului. Specialistii recomanda ca pentru a combate acest proces sa mentineti hidratarea podoabei capilare cu ajutorul unui balsam sau al unei masti. Un produs specific de ingrijire a parului previne deteriorarea si va confera stralucirea de care aveti nevoie.

Uscarea parului, pro sau contra?
Pe timpul noptii, umiditatea si caldura de pe scalp creeaza mediul optim pentru a se inmulti o ciuperca ce se afla in mod obisnuit pe pielea capului. Ulterior, apar matreata si mancarimea la nivelul scalpului. Totodata va puteti confrunta cu despicarea varfurilor, incurcarea si degradarea, inclusiv ruperea firelor de par.
Pe de alta parte, caldura specifica aparatelor de ingrijire a parului afecteaza structura fibrelor capilare si duce la caderea parului.
Ce e de facut in acest caz? Uscati-va parul pe treapta cea mai mica de caldura, dupa ce ati folosit in prealabil protectie termica pe intreaga podoaba capilara. Astfel, veti contribui la reducerea caderii parului. Atentie! Nu pieptanati niciodata parul ud, ci doar dupa uscare! Pieptanarea va incepe intotdeauna de la varfuri!
O mana de ajutor din partea…vitaminelor
Caderea parului nu este cauzata doar de factori externi. De fapt, frumusetea podoabei capilare incepe din interior! Asigurati-va ca aveti o alimentatie completa si, acolo unde este cazul, va suplimentati aportul de vitamine si minerale.
Stiati ca exista anumiti nutrienti esentiali pentru un par puternic si sanatos? Expertii ne atrag atentia ca o varietate de vitamine si minerale sunt implicate in cresterea podoabei capilare. Daca va contruntati cu caderea parului, incercati sa efectuati analize de sange pentru a verifica daca este vorba despre un deficit nutritional. Nutrientii care sustin sanatatea parului sunt urmatorii:
-
vitamina A;
-
vitamina B2 (riboflavina);
-
vitamina B3 (niacina);
-
vitamina B5 (acidul pantotenic);
-
vitamina B7 (biotina);
-
vitamina B9 (folat);
-
vitamina B12;
-
vitamina C;
-
vitamina D;
-
vitamina E;
-
colagen;
-
fier;
-
magneziu;
-
Omega-3;
-
seleniu;
-
zinc.

Stresul
Departe de a fi doar un mit, stresul este unul dintre principalii factori care duc la caderea parului. Mecanismul de functionare este unul simplu. Dupa un eveniment stresant, un numar mare de foliculi pilosi intra fortat in faza telogena. Asadar, atentie mare in aceasta perioada, caci goana dupa cadouri, curatenia de Sarbatori si pregatirea preparatelor traditionale s-ar putea sa duca la caderea parului.
Surse:
https://ishrs.org/patients/treatments-for-hair-loss/nutrition-and-vitamins/
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/vitamins-minerals-and-hair-loss-is-there-a-connection
https://www.byrdie.com/do-you-lose-more-hair-in-the-winter-7152997