Bursita este o inflamatie dureroasa care afecteaza saculetii plini cu lichid - numiti burse - care au rolul de a reduce frictiunea dintre suprafetele componentelor articulare, cum ar fi oasele, tendoanele si muschii din apropierea articulatiilor. Bursita apare atunci cand bursele se inflameaza, lucru care afecteaza miscarea si provoaca dureri.
Exista mai mult de 150 de burse in corpul uman. Acestea amortizeaza si lubrifiaza zonele aflate intre oase, tendoane si muschii din apropierea articulatiilor.
Bursita poate fi cauzata de suprasolicitarea, lezarea sau inflamatia cauzata de guta sau artrita reumatoida. Cotul jucatorului de tenis (epicondilita laterala) este un tip de bursita.
Bursita afecteaza cel mai des umarul, cotul si soldul. Cu toate acestea, poate aparea si la genunchi, calcai si baza degetului mare. Bursita apare adesea in apropierea articulatiilor care efectueaza miscari repetitive frecvente.
Tratamentul implica de obicei repausul articulatiei afectate si protejarea acesteia de leziunile ulterioare. In cele mai multe cazuri, durerea provocata de bursita dispare in cateva saptamani, cu un tratament adecvat. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea in multe cazuri.
Ce este bursita?
Bursele sunt saculeti plini cu lichid, care se gasesc in jurul articulatiilor. Bursele inconjoara zonele in care tendoanele, pielea si tesuturile musculare se intalnesc cu oasele. Ele au rolul de a lubrifia si de a ajuta la reducerea frecarii in timpul miscarii articulatiei.
Bursita este o inflamatie a burselor, fiind o problema medicala care provoaca durere si disconfort la nivelul zonei afectate. In plus, bursita limiteaza capacitatea de miscare a articulatiilor.
Tipuri de bursita
Exista peste 150 de burse in corpul uman si, prin urmare, exista mai multe tipuri de bursita. Cele mai frecvente sunt urmatoarele patru forme:
Bursita de genunchi
Bursita prepatelara este o inflamatie care apare in jurul rotulei si poate fi acuta sau cronica.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport RECE gel, un produs topic, indicat pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Bursita de cot
Bursita olecraniana este o inflamatie la nivelul cotului. Bursele afectate sunt situate in varful cotului, zona fiind denumita olecran. In unele cazuri, la nivelul burselor isi pot face aparitia mici noduli. Acest tip de bursita este de obicei cronic.
Bursita de sold
Bursita trohanteriana afecteaza bursele soldurilor, fiind o afectiune care se dezvolta de obicei lent. Poate aparea concomitent cu alte afectiuni, cum ar fi artrita.
Bursita de calcai
Bursita retrocalcaneana poate provoca durere si umflare in zona calcaiului. Afectiunea poate fi acuta sau cronica.
De asemenea, bursita poate fi clasificata in functie de cauza inflamatiei:
Septica
Bursita septica (infectioasa) este cauzata de o infectie. Acest lucru se produce atunci cand pielea din jurul bursei este perforata, permitand patrunderea patogenilor. Bursita septica face ca bursa sa devina rosie, calda la atingere sau umflata. De asemenea, persoana afectata se confrunta cu frisoane, febra si alte simptome specifice unei infectii.
Aseptica
Bursita aseptica (neinfectioasa) este de obicei cauzata de traumatisme minore repetate in zona articulara.
Simptome bursita
Simptomele generale ale bursitei sunt:
De asemenea, diferitele tipuri de bursita au propriile simptome specifice, cum ar fi:
-
Bursita prepatelara ingreuneaza indoirea piciorului.
-
Bursita olecraniana ingreuneaza indoirea bratului.
-
Bursita trohanteriana si retrocalcaneana pot provoca dificultati la mers.
-
Bursita trohanteriana poate provoca, de asemenea, dureri daca dormiti pe o parte.
Pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, puteti incerca Naturalis ArtroSuport Forte, un produs inovator care ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficacitatea.
Cauze
Cele mai frecvente cauze ale bursitei sunt miscarile sau pozitiile repetitive care exercita presiune asupra burselor aflate in jurul unei articulatii. De exemplu, bursita poate aparea atunci cand:
-
Aruncati o minge de tenis sau ridicati ceva deasupra capului in mod repetat
-
Va rezemati pe coate pentru perioade lungi de timp
-
Petreceti mult timp in genunchi pentru a efectua anumite activitati, cum ar fi asezarea covorului sau curatarea podelelor
Afectiunea poate fi cauzata si de leziuni sau traumatisme la nivelul zonei afectate, artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida, guta si infectia.
Factori de risc
Oricine poate dezvolta bursita, din diverse cauze. Cu toate acestea, exista anumiti factori care pot creste riscul, cum ar fi:
Varsta
Bursita devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta.
Anumite ocupatii sau hobby-uri
Anumite ocupatii sau hobby-uri care implica efectuarea unor miscari repetitive sau care pun presiune pe burse pot creste riscul de bursita. De exemplu, acest risc este mai mare in randul persoanelor care gradinaresc, picteaza sau canta la un instrument muzical.
Alte afectiuni
Anumite boli si afectiuni sistemice, cum ar fi artrita reumatoida, guta si diabetul cresc riscul de a dezvolta bursita. De asemenea, kilogramele in plus pot creste riscul de a dezvolta bursita de sold si genunchi.
Diagnosticul de bursita
Medicii pot stabili diagnosticul de bursita pe baza istoricului medical si a unei examinari fizice. Testarea, daca este necesara, poate implica efectuarea urmatoarelor analize:
Teste imagistice
Radiografia nu poate stabili diagnosticul de bursita, dar poate ajuta la excluderea altor cauze ale disconfortului. Ecografia sau RMN-ul sunt testele recomandate in cazul in care afectiunea nu poate fi diagnosticata cu usurinta doar in urma examenului fizic.
Analize de laborator
Medicul poate propune recoltarea unei probe de sange sau de lichid din bursa inflamata pentru a descoperi cauza inflamatiei si a durerii articulare.
Tratament bursita
Simptomele bursitei pot fi ameliorate cu ajutorul odihnei, analgezicelor si al aplicarii pungilor cu gheata pe articulatii. Cu toate acestea, pot fi necesare alte tratamente, cum ar fi:
-
Antibioticele - sunt necesare in caz de bursita infectioasa.
-
Corticosteroizii pot fi utilizati pentru a ameliora durerea, inflamatia si umflarea, atat timp cat nu exista semne si simptome ale unei infectii in sau in jurul bursei.
-
Exercitiile la domiciliu pot ajuta la ameliorarea durerii si a altor simptome. In cazuri rare, este necesara fizioterapia.
De asemenea, la ameliorarea simptomelor pot contribui si produsele alternative, cum ar fi Naturalis ArtroSuport colagen ananas, un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor (sold, genunchi, glezna, coloana, umar, mana).
In cazurile cronice sau severe in care tratamentul nu ajuta, poate fi necesara o interventie chirurgicala de indepartare a bursei afectate.
Prevenire
Bursita nu poate fi intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, efectuarea unor modificari de baza ale stilului de viata poate reduce riscul de a dezvolta bursita si poate preveni aparitia unor crize severe. De exemplu, puteti:
-
mentine o greutate optima pentru a evita stresul suplimentar asupra articulatiilor
-
efectua exercitii fizice pentru a intari musculatura care sustine articulatiile
-
lua pauze frecvente atunci cand efectuati sarcini repetitive
-
sa faceti miscari de incalzire inainte de a incepe activitati fizice intense
-
sa pastrati o postura cat mai corecta atunci cand stati jos si in picioare
-
inceta orice activitate daca simtiti durere
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bursitis/symptoms-causes/syc-20353242
https://www.healthline.com/health/bursitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/152120