Bucurie fara exces! Cum sa va bucurati de mesele festive fara regrete

Bucurie fara exces! Cum sa va bucurati de mesele festive fara regrete Bucurie fara exces! Cum sa va bucurati de mesele festive fara regrete

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

exces-alimentar

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, iar sezonul festiv se face resimtit pe zi ce trece. Odata cu el, vine si timpul petrecut cu intreaga familie, precum si mesele imbelsugate, pline de delicii si „placeri nevinovate”. Totusi, cat de „nevinovate” sunt acele placeri? Este obisnuit ca in timpul iernii, o persoana sa acumuleze cateva kilograme in plus, de multe ori ca urmare atat a faptului ca activitatea fizica este mult mai redusa decat in alte anotimpuri, cat si a meselor asociate, de cele mai multe ori, sarbatorilor si reuniunilor de familie.

Totusi, asta nu inseamna ca este necesar sa facem excese, intrucat ne putem bucura de sarbatori si de prilejul de a fi cu totii impreuna, abordand aceste momente dintr-o perspectiva aparte: una cu mult mai sanatoasa si echilibrata. Bineinteles, sarbatorile parca nu ar fi la fel fara a avea pe masa feluri traditionale, mancaruri care par a se preta doar la astfel de ocazii. Insa, de asemenea, echilibrul si portionarea sunt esentiale in absolut orice, chiar si in sport, care este asociat cu un stil de viata sanatos. In continuare, va vom prezenta cateva sfaturi referitoare la ce ar trebui sa faceti pentru a va bucura, fara regrete, de mesele festive in familie in perioada sarbatorilor!


Planificarea, moderarea si abordarea echilibrata

Primul pas spre o bucurie autentica, fara regrete, este planificarea atenta a meselor festive. Mai mult decat atat, prin „mese festive” ar trebui intelese acele mese la care se aduna rude, prieteni si alti membri ai familiei, nu mesele din fiecare zi. Este foarte important sa abordati toate aceste evenimente cu o perspectiva a moderarii: planificati portiile, incercati sa optati pentru alimente cat mai sanatos gatite (eventual coapte la cuptor, nu prajite), optati pentru preparate traditionale mai sanatoase si puneti accent pe portionare. De la nicio masa nu ar trebui sa lipseasca o sursa de fibre vegetale (salate, muraturi si altele) si legumele verzi. Echilibrul este esential in orice!

Mindful eating sau cum sa mananci constient

In psihologie, exista un termen numit „mindful eating”, care defineste acea stare in care cineva „mananca constient”. Intr-adevar, in secolul vitezei, foarte putini dintre noi isi ofera timp pentru a manca constient, savurand fiecare gust, aroma, textura. Este foarte important ca in momentul in care mancati, sa nu o faceti drept un automatism, satisfacand o nevoie biologica, ci sa simtiti acest lucru, sa fiti acolo. Astfel, va va fi mult mai usor sa observati semnalele de satietate, ceea ce inseamna ca veti evita excesul alimentar si supraalimentarea. De fapt, mancatul constient ar trebui sa fie o practica prezenta in fiecare zi, nu doar la mesele festive si bogate.

Alternative mult mai sanatoase pentru variantele traditionale

Atunci cand alegeti alimentele pentru mesele festive, incercati sa faceti alegeri nutritionale mai sanatoase si inteligente. Puteti opta pentru surse proteice mult mai sanatoase, care nu contin la fel de multe grasimi saturate precum carnea de porc, cum ar fi carnea de curcan, de pui, insa si fructele de mare. Evident, va puteti satisface poftele si consumand carne de porc, dar incercati sa nu o serviti la fiecare masa. Includeti legume si salate la fiecare masa, pentru a va asigura si un aport adecvat de fibre vegetale, vitamine si substante minerale esentiale. Grasimile in exces pot duce la crize biliare, senzatie de greata, iar lipsa fibrelor creste riscul de constipatie.

Farfuria perfecta din punct de vedere al portiilor alese

Pentru a evita excesul caloric si supraalimentarea, controlul portiilor este esential. Exista chiar si o regula conform careia jumatate din farfurie ar trebui sa fie reprezentata de legume (colorate sau verzi) si alte surse de fibre vegetale, un sfert din farfurie ar trebui sa fie ocupata de o sursa de carbohidrati, iar celalalt sfert ramas ar trebui sa fie ocupat de sursa proteica (carnea, de cele mai multe ori). Serviti deserturile din farfurii mici si fiti atenti la semnalele de satietate pe care organismul vi le transmite. Incercati sa va acoperiti necesarul caloric respectand toate cele trei mese ale zilei, cu gustari intre mese cat mai sanatoase si bogate din punct de vedere nutritional.

Hidratarea corespunzatoare si consumul responsabil

Importanta hidratarii este de cele mai multe ori subestimata. Consumul de apa intre mese va va ajuta sa va mentineti hidratati, dar, mai mult decat atat, uneori senzatia de sete este interpretata gresit drept senzatie de foame. Hidratandu-va optim, evitati consumul excedentar de calorii. In aceeasi masura, alcoolul este adesea prezent la mesele festive. Limitati-va consumul de alcool si alternati cu apa pentru a va mentine hidratarea optima. Nu va abtineti in totalitate, deoarece ar fi cu totul si cu totul nepotrivit, insa nu uitati ca echilibrul si cumpatarea sunt esentiale. Fiind sezonul friguros, puteti opta cu incredere si pentru ceaiuri pentru a va mentine hidratati.

Activitatea fizica si gestionarea stresului

In perioada sarbatorilor, activitatea fizica este deseori neglijata. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca miscarea este vitala pentru mentinerea sanatatii si chiar imbunatatirea acesteia. Totusi, nu este necesar sa practicati activitate fizica intensa, ci este indeajuns sa faceti scurte plimbari, un program de 10-15 minute de antrenament moderat chiar in confortul propriei locuinte. Acest lucru va va ajuta si cu gestionarea optima a stresului, care poate avea un impact negativ asupra obiceiurilor alimentare. Cautati modalitati de a gestiona stresul, deoarece echilibrul emotional va va ajuta sa va bucurati mult mai mult de momentele petrecute in familie, in jurul mesei!

Atentia la portii, la alternativele alimentare si echilibrul in toate reprezinta pasi esentiali spre a va bucura, fara regrete, de mesele festive. Nu trebuie sa exagerati pentru a simti spiritul acestor sarbatori, ci trebuie ca, in continuare, bunastarea fizica si emotionala sa fie prioritatile pe care le aveti. Bucuria nu vine din excese, ci din cumpatare si constientizarea faptului ca fiecare masa este, dincolo de nevoie biologica, prilej de a fi alaturi de toti cei dragi!