Bruxismul sau scrasnitul din dinti la copii - cauze si remedii

Bruxismul sau scrasnitul din dinti la copii - cauze si remedii Bruxismul sau scrasnitul din dinti la copii - cauze si remedii

Ultima actualizare: 29 ianuarie 2024

bruxism-copii

Banalul scrasnit din dinti poate ajunge sa constituie o problema medicala serioasa daca devine un obicei si ajunge sa se manifeste chiar si in mod inconstient. In termeni medicali, aceasta problema se numeste bruxism, iar specialistii atrag atentia ca trebuie abordata cu toata seriozitatea pentru a preveni o serie de complicatii ce pot aparea.

Se estimeaza ca intre 15 si 20% dintre copii trec prin episoade de bruxism, iar de acest subiect ne vom ocupa in mod special in cele ce urmeaza, vorbind despre cauzele bruxismului la copii si modalitatile prin care acest obicei poate fi combatut.


Ce este bruxismul?

Bruxismul este considerat o afectiune orala care se manifesta prin frecarea sau inclestarea dintilor in mod repetitiv, prin miscari ritmice care de multe ori au loc involuntar. Bruxismul este caracterizat si de un zgomot specific dat de frecarea dintilor, acesta fiind unul dintre semnele principale dupa care o astfel de problema poate fi identificata.

Oricine poate suferi de bruxism, acesta avand cea mai mare incidenta in randul tinerilor si manifestand-se destul de rar in cazul persoanelor peste 60 de ani. Asa cum spuneam, incidenta bruxismului este destul de mare si in randul copiilor, care sunt expusi unui grad mai mare de risc de a suferi complicatii, deoarece dantura lor este insuficient dezvoltata.

In unele cazuri, bruxismul se manifesta in mod inconstient in timpul somnului - caz in care vorbim de bruxism nocturn – in timp ce alte persoane scrasnesc din dinti in timpul zilei, in mod voit sau involuntar, fiind vorba de aceasta data de bruxism diurn.

Desi pentru unii pare un simplu tic nervos, bruxismul poate duce la aparitia unor complicatii precum uzura prematura a danturii, ruperea dintilor, dureri de cap sau la nivelul fetei, sensibilitate dentara. De asemenea, bruxismul poate determina si reducerea capacitatii de a deschide gura care, coroborata cu durerile articulatiilor mandibulare, afecteaza intr-o anume masura si vorbirea.

Benesio Strescalm, este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Bruxismul la copii – cauze

Aproximativ 1 din 5 copii sufera de o forma de bruxism iar in multe cazuri problema este identificata cand apar primele complicatii, pentru ca scrasnitul dintilor este ignorat de parinti sau pentru ca cei mici obisnuiesc doar sa isi inclesteze dintii sau sa ii frece intre ei fara a produce acel zgomot specific.

Cauzele bruxismului la copii nu sunt inca pe deplin elucidate, insa va putem oferi o lista a celor care au fost identificate pana acum.

Schimbarea dentitiei

Schimbarea dintilor de lapte cu cei permanenti este una dintre cele mai frecvente cauze ale bruxismului si se explica prin faptul ca acest proces este oarecum neplacut, provocand durere la nivelul gingiilor sau cel putin o senzatie de disconfort. Copiii incearca in mod inconstient sa atenueze aceste senzatii neplacute prin frecarea maxilarelor, iar facand aceasta in mod repetat apare bruxismul.

Naturalis Strescontrol, este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii.

Alinierea incorecta a dintilor

Aceasta cauza este legata tot de schimbarea dentitiei de lapte cu cea permanenta, dar si de faptul ca dezvoltarea maxilarelor nu este sincronizata cu cresterea dintilor. Astfel, se intampla adesea ca dintii de pe maxilarul superior sa nu fie perfect aliniati cu cei de pe mandibula, cazand putin in fata sau in spatele acestora. Aceasta aliniere incorecta creeaza o senzatie de disconfort pe care copii incearca sa o indeparteze miscandu-si maxilarele si frecand dintii. In astfel de situatii bruxismul dispare de la sine pe masura ce maxilarele se dezvolta iar dintii de sus si cei de jos se aliniaza in mod natural.

Stresul si anxietatea

Situatiile tensionate asociate cu stresul sau anxietatea determina o stare de incordare, manifestata si prin inclestarea maxilarelor sau frecarea dintilor, ca o incercare inconstienta de a face fata presiunii. Astfel, copiii care sunt des mustrati sau supusi in mod frecvent unor situatii stresante ori generatoare de emotii puternice ajung sa aiba episoade de bruxism, ce pot deveni o obisnuinta care sa persiste si daca nu sunt expusi unor astfel de factori.

Benesio Magneziu B complex, contine o combinatie de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), ce contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Durerea

Bruxismul este si o forma prin care copiii incearca mai mult sau mai putin constient sa calmeze durerea, mai ales daca aceasta este provocata de o carie dentara, de otita, sinuzita sau alta afectiune din sfera ORL. In astfel de situatii, bruxismul este insotit in general de o stare de indispozitie si de alte simptome specifice bolii care genereaza durerea, care trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru parinti.

Oboseala si tulburarile de somn

Odihna insuficienta datorata unui somn agitat este o cauza a bruxismului diurn, in timp ce oboseala acumulata peste zi si tulburarile de somn cauzeaza bruxismul nocturn. De aceea, copiii care nu au un program de odihna bine stabilit, care se culca tarziu sau dorm in conditii inconfortabile (cum ar fi o temperatura prea ridicata in camera) sunt mai predispusi sa aiba episoade de bruxism. De asemenea, cei care viseaza urat, sufera de afectiuni respiratorii, reflux gastroesofagian sau apnee in somn se confrunta frecvent cu episoade de bruxism nocturn.

Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6, este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6. Prin continutul de Magneziu si Vitamina B6, suplimentul alimentar Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii.

Bruxismul la copii – remedii si solutii

Atunci cand este determinat de cauze naturale precum cresterea dintilor sau alinierea incorecta a acestora, bruxismul dispare de la sine pe masura ce lucrurile intra pe fagasul normal. Pentru celelalte situatii este necesar sa se elimine cauza care a dus la aparitia bruxismului, astfel ca remediile recomandate difera in functie de factorul generator.

Iata in continuare cateva solutii eficiente pentru a controla bruxismul:

Folosirea gutierelor

Este un remediu folosit preponderent in cazul bruxismului nocturn dar si a formelor diurne care au devenit un gest reflex. Gutiera este un dispozitiv menit sa protejeze dintii sau sa faciliteze anumite tratamente stomatologice. In cazul de fata ne referim la rolul de protectie, gutiera fiind menita sa previna uzura sau ruperea dintilor. Este sub confectionata din plastic, silicon sau alt material moale, sub forma unui invelis care se aplica pe suprafata dintilor. Fiecare astfel de dispozitiv este personalizat pentru a se potrivi perfect pe dintii utilizatorului, astfel ca este nevoie ca un medic stomatolog sa preia amprenta dentara. Mulajul este trimis apoi la un tehnician dentar, care realizeaza gutiera in functie de forma de bruxism pentru care aceasta este necesara si de particularitatile dentitiei fiecarui pacient.

Metoda este eficienta, dar singurul inconvenient este legat de faptul ca nu poate fi folosita in cazul copiilor cu dinti de lapte sau cu dentitia permanenta in crestere.

Naturalis Magneziu plus Vitamina B6 x 50 comprimate filmate contribuie la procesul de diviziune celulara, la sinteza normala a proteinelor, la functionarea normala a sistemului muscular si la mentinerea sanatatii sistemului osos si sanatatii dintilor. De asemenea, contribuie la sinteza normala a cisteinei, la formarea normala a globulelor rosii, la metabolismul normal al proteinelor si al glicogenilor si la functionarea normala a sistemului imunitar.

Aplicarea unui aparat dentar

Daca bruxismul este cauzat de o aliniere incorecta a dintilor, solutia consta in corectarea acestui defect, cat inca nu este prea tarziu. Aceasta necesita o vizita la medicul stomatolog, care va realiza un aparat dentar personalizat, pe care copilul il va purta temporar pana cand dintii devin perfect aliniati. Este recomandat ca un astfel de aparat sa fie aplicat de timpuriu, cand dantura permanenta este inca in proces de formare, intrucat defectul va putea fi mai greu de corectat la adolescenta sau maturitate.

Tratarea cariilor si a altor posibile cauze

Cariile dentare constituie o alta cauza frecventa a bruxismului, iar acestea pot aparea inca de la varste fragede, afectand pentru tot restul vietii dantura permanenta. De aceea trebuie sa acordati o atentie deosebita sanatatii orale a copiilor si sa nu neglijati nici cel mai mic semn ca ceva ar fi in neregula cu dantura lor.

In acelasi timp, nu trebuie ignorate nici celelalte simptome care indica prezenta unei infectii respiratorii sau a altei probleme de sanatate ce poate determina aparitia bruxismului.

Nu in ultimul rand, evitati sa expuneti copiii situatiilor stresante iar daca trec printr-o astfel de experienta, ajutati-i sa o depaseasca si nu ezitati sa cereti ajutorul unui psihoterapeut daca simtiti ca este necesar.