Bradicardia se caracterizeaza printr-un ritm cardiac lent. Inima unui adult are de obicei intre 60 si 100 de batai pe minut in repaus. In cazul persoanelor cu bradicardie, inima bate de mai putin de 60 de ori pe minut.
Bradicardia poate fi o problema serioasa daca ritmul cardiac este foarte lent si inima nu poate pompa suficient sange bogat in oxigen in organism. Atunci cand se intampla acest lucru, pot aparea ameteli, stari de oboseala intensa sau slabiciune, dar si respiratie scurta. Alteori, insa, bradicardia nu provoaca simptome sau complicatii.
Ritmul cardiac lent nu reprezinta intotdeauna o problema de sanatate. De exemplu, o frecventa cardiaca in repaus intre 40 si 60 de batai pe minut este destul de frecventa pentru toti oamenii in timpul somnului, dar si in mod particular in cazul unor persoane, in special al adultilor tineri sanatosi si al sportivilor de performanta.
Daca bradicardia este severa, poate fi necesara implantarea unui stimulator cardiac pentru a ajuta inima sa mentina o frecventa adecvata.
Ce este bradicardia?
In cazul formelor ei usoare sau medii, bradicardia nu reprezinta neaparat o problema grava, insa in situatia pacientilor cu forme severe exista posibilitatea sa le puna viata in pericol.
Persoanele a caror frecventa cardiaca este mai mica de 60 de batai intr-un minut sunt incluse in categoria celor cu bradicardie sinusala. Acest lucru nu reprezinta o problema in special in cazul tinerilor si al sportivilor. Motive de ingrijorare apar atunci cand frecventa pulsului scade sub 40 de batai intr-un minut. Bradicardia se mai poate manifesta si ca o pauza sinusala, ceea ce inseamna ca impulsurile sinusale nu mai sunt emise si, in unele situatii, se poate ajunge la moartea subita a pacientului.
Poate fi vorba si despre o disfunctie a nodului sinusal, ceea ce inseamna ca s-au combinat mai multe tipuri de aritmii, atat rapide cat si lente. Pot sa apara astfel complicatii precum tahiaritmiile atriale, sincopa sau chiar moartea subita. Tahicardia-bradicardia este denumirea trecerii de la bataile rapide ale inimii la cele mai lente. Este un sindrom care poate fi intalnit in special in situatia pacientilor cu fibrilatie atriala, cu un risc major de accident vascular cerebral.
Ce inseamna puls mic?
Un puls mai mic de 50 de batai intr-un minut este considerat a fi un puls mic pentru o persoana adulta in perioadele de activitate fizica. Frecventa cardiaca insa, descreste si din cauza inaintarii in varsta. Poate fi, de asemenea, si consecinta administrarii de medicamente cu efect betablocant.
Care sunt valorile normale ale pulsului la adulti?
O foarte mare parte a specialistilor in domeniu considera ca frecventa cardiaca normala este de aproximativ 100 de batai intr-un minut in situatia copiilor cu varste de sase pana la 15 ani, iar pentru adultii care au depasit varsta de 18 ani pulsul normal este considerat cel cu valori intre aproximativ 60 si 100 de batai intr-un minut. Toate acestea sunt masuratori valabile pentru perioada de repaus.
Pentru a va asigura oricand ca pulsul este in limite acceptabile, puteti folosi un pulsoximetru. Acesta este un dispozitiv digital portabil, care seamana cu un tensiometru si este recomandat persoanelor cu boala pulmonara obstructiva cronica, pacientilor cu insuficienta cardiaca si celor care au nevoie de monitorizarea saturatiei de oxigen din sange.
Semne si simptome de bradicardie
Atunci cand o persoana se afla in stare de repaus, se considera ca frecventa cardiaca este normala in situatia in care valoarea acesteia este cuprinsa intre 60 si 100 de batai intr-un minut. In cazul in care frecventa cardiaca este mai mica de 60 de batai intr-un minut, pulsul este considerat a fi lent, iar diagnosticul este acela de bradicardie. Faptul ca inima bate mai rar este semn al unei circulatii deficitare a sangelui, iar din acest motiv exista posibilitatea ca organele si tesuturile sa fie afectate.
In unele situatii este normal ca ritmul cardiac sa fie scazut, ca de exemplu in timpul somnului, atunci cand cele mai multe functii ale organismului sunt incetinite. In cazul persoanelor care fac sport de performanta, de asemenea, ritmul cardiac scazut nu indica prezenta vreunei afectiuni. Inima sportivilor este mai puternica si poate sa pompeze necesarul de sange prin mai putine batai intr-un minut.
In situatia pacientilor a caror inima nu mai pompeaza suficient sange in organism pentru acoperirea tuturor nevoilor, simptomele bradicardiei urmeaza sa se manifeste. Unele persoane pot avea senzatii de vertij (ameteala), pot simti ca lesina, ca obosesc si ca au palpitatii. Pacientii cu bradicardie pot sa respire cu dificultate, sa aiba dureri pectorale (angina pectorala), sa se concentreze cu dificultate sau sa treaca prin stari de confuzie.
Exista si situatii in care pacientii cu bradicardie sa nu prezinte deloc simptome, dar daca pulsul este unul cu valori considerate normale, iar pacientul are totusi simptome specifice, este esential sa mearga la medicul cardiolog pentru un consult. Este singura modalitate prin care poate afla daca este sau nu vorba despre o posibila afectiune cardiaca.
Care sunt cauzele bradicardiei?
Atunci cand un pacient sufera din cauza unor boli care pot intrerupe formarea de impulsuri electrice normale care sa contracte muschiul inimii, se poate instala bradicardia. In afara modificarilor pe care organismul le sufera in procesul de imbatranire, proces care scade frecventa cardiaca, bradicardia poate fi cauzata de bolile arterelor coronare. Infarctul miocardic, miocardita, operatiile pe cord, boala Lyme, endocardita si sarcoidoza pot, de asemenea, sa declanseze aparitia bradicardiei.
Se poate ca aceasta afectiune sa apara si in cazul pacientilor care sufera din cauza unor boli care incetinesc trecerea impulsurilor electrice prin inima, fara a fi vorba neaparat despre boli cardiace, ca, de exemplu, hipotiroidismul sau anumite dezechilibre electrolitice, precum un nivel crescut de potasiu.
Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca stresul in exces poate sa fie una dintre cauzele bradicardiei. Fumatul, consumul de alcool sau droguri, sunt factori care favorizeaza, de asemenea, declansarea bradicardiei.
Cum se trateaza bradicardia?
Bradicardia este o afectiune care trebuie tratata in functie de cauzele ei si de severitatea cu care se manifesta. In situatia pacientilor cu forme usoare, calitatea vietii nu este afectata si nu este nevoie de administrarea vreunui tratament. Daca bradicardia este o consecinta a hipotiroidismului, prin tratarea acestei afectiuni tiroidiene se poate ajunge la un ritm cardiac normal.
Daca la originea bradicardiei se afla insa unele malformatii cardiace congenitale, este nevoie de interventia chirurgicala prin care medicul poate sa imbunatateasca ritmul cardiac. In situatia aritmiilor generate de administrarea unor medicamente, medicul poate recomanda schimbarea lor sau diminuarea dozei.
Pentru pacientii care au probleme din punct de vedere al retelei electrice a inimii, se poate recurge la implantarea unui stimulator cardiac. Acest dispozitiv electric analizeaza constant activitatea inimii, percepe modificarile de ritm si le normalizeaza descarcand socuri electrice.
Posibile complicatii ale bradicardiei
Simptomele pacientilor care folosesc pacemaker se imbunatatesc, la fel si prognosticul. De aici incolo tratamentul trebuie sa fie specific, in functie de cauzele care au dus la aparitia bradicardiei. Un tratament suplimentar este necesar in cazul persoanelor care au si afectiuni ale arterelor coronariene.
In cazul in care episoadele de bradicardie alterneaza cu un puls aritmic si crescut, riscul declansarii unui accident vascular cerebral este mai mare. Pentru ca sangele nu mai este pompat cu eficienta catre organism, acesta se poate coagula si poate provoca accident vascular cerebral si decesul pacidentului.
Persoanelor care au peacemaker trebuie sa li se administreze tratament anticoagulant, pentru a reduce posibilitatea formarii unor cheaguri sau a accidentului vascular cerebral.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bradycardia/symptoms-causes/syc-20355474
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17841-bradycardia
https://www.healthline.com/health/slow-heart-rate
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324264