Sarcina presupune o perioada cu numeroase modificari fiziologice in organismul matern. Drept urmare, aceste modificari pot influenta organele si sistemele de organe. Tocmai din acest motiv, exista patologii clinice care pot aparea exclusiv in sarcina. In timpul sarcinii, cresterea nivelului de hormoni precum estrogenul si progesteronul pot influenta atat functia hepatica, cat si modul in care sangele circula la nivelul acestui organ.
Chiar daca la nivelul hepatic se observa deosebit de putine modificari de forma si functie, modificarile hormonale pot contribui si la acumularea excesiva de grasimi in ficat, favorizand aparitia colestazei de sarcina sau ficatului gras acut.
Tipuri de boli hepatice in sarcina
In esenta, exista trei categorii de boli hepatice care pot afecta femeile insarcinate:
-
Boli hepatice specifice sarcinii: care apar exclusiv sau predominant in timpul sarcinii, cum ar fi colestaza intrahepatica de sarcina, ficatul gras acut de sarcina si sindromul HELLP;
-
Boli hepatice preexistente: afectiuni cronice, cum ar fi hepatita virala, ciroza hepatica, care necesita monitorizare atenta pe parcursul sarcinii;
-
Boli hepatice care pot aparea in timpul sarcinii, insa pot aparea si in afara acesteia: hepatita acuta, colecistita si altele.
In acest context, vor fi abordate acele boli hepatice care sunt intalnite numai in sarcina, asadar pentru care sarcina reprezinta principalul factor de risc.
Colestaza intrahepatica de sarcina
Este o afectiune specifica sarcinii, care apare de obicei in cel de-al treilea trimestru. Totusi, are potentialul de a aparea si in primele 2-3 luni de sarcina. Este cauzata de o disfunctie in excretia bilei, iar paraclinic se observa TGO si TGP marite in sarcina, ceea ce duce la acumulare masiva de acizi biliari in sange. Simptomul cardinal este prezenta mancarimilor (pruritului) severe, dar fara eruptii cutanate. Mancarimile sunt foarte puternice la nivelul palmelor si talpilor, si tind sa se agraveze pe timpul noptii. Se presupune ca aceasta patologie ar aparea din cauza conditiilor hormonale, a predispozitiei genetice si interactiunii cu factori de mediu declansatori.
Sindromul HELLP
Sindromul HELLP este o forma severa si rara de preeclampsie, care include hemoliza, enzime hepatice crescute si trombocitopenie (numar scazut de trombocite). Aceasta afectiune apare de obicei in cel de-al treilea trimestru de sarcina si poate pune in pericol atat viata mamei cat si pe cea a fatului, Simptomele includ durere in partea dreapta a abdomenului superior, varsaturi sau greturi, oboseala extrema. In cazuri severe, se poate ajunge la probleme cu ficatul in sarcina si disfunctie hepatica asociata, sangerari si insuficienta renala.
Ficat gras acut de sarcina (AFLP)
Afectiunea mai este numita si „distrofia grasa acuta a ficatului”. Este o afectiune rara, dar grava, care afecteaza major functia hepatica. AFLP presupune prin acumularea de grasime in celulele hepatice, ceea ce poate duce la inflamatie si, progresiv, insuficienta hepatica. Simptomele sunt variate si pot include dureri abdominale, greata, varsaturi, icter si, in cazuri deosebit de severe, encefalopatie hepatica. AFLP reprezinta o urgenta obstetrica, deoarece ar putea duce la o serie de complicatii letale asupra fatului. De obicei, este indicata nastere urgenta, indiferent de varsta gestationala – fie prin cezariana, fie pe cale vaginala, in functie de starea fatului si a mamei.
Hyperemesis gravidarum (hiperemeza de sarcina)
Defineste starea de greata matinala, in cadrul sarcinii, insotita de varsaturi severe. In mod uzual, apare si este mai intensa in primul trimestru de sarcina. Poate fi observata la foarte multe femei insarcinate. Desi nu exista o definitie clinica universala, diagnosticul hiperemezei de sarcina se pune pe seama prezentei greturilor si varsaturilor, insotite de scadere in greutate, cu cetonurie (corpi cetonici in urina) prezenta. Nu se cunosc pe deplin cauzele, care a fost asociata cu:
-
Varsta mamei mai mica de 20 de ani;
-
Obezitate;
-
Diabet zaharat;
-
Prima sarcina;
-
Infectia subiacenta cu Helicobacter pylori;
-
Modificarile hormonale asociate sarcinii;
-
Motilitate gastrointestinala anormala.
Manifestarea hepatica primara include transaminaze marite in sarcina. Acest lucru este valabil in special pentru TGP, unde nivelurile pot ajunge pana la 10000 UI/L. Hipertiroidismul se poate observa la pana la 60% dintre femeile insarcinate, datorita proprietatilor de stimulare a tiroidei pe care le prezinta gonadotropina corionica umana (hCG).
Tratamentul bolilor hepatice in sarcina
Tratamentul bolilor hepatice asociate sarcinii este destul de complicat, deoarece este necesara atat individualizarea in functie de diagnostic, cat si sa se aiba in vedere starea de sarcina. Totusi, majoritatea afectiunilor hepatice tipice sarcinii dispun de alternative eficiente de tratament:
Tratamentul colestazei intrahepatice de sarcina
Tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor sarcinii. Cel mai des utilizat medicament este acidul ursodeoxicolic care ajuta la reducerea nivelurilor acizilor biliari din sange si ameliorarea pruritului. De asemenea, se monitorizeaza atent fatul, iar in functie de caz se poate avea in vedere nasterea prematura, daca se ridica riscul de deces intrauterin. Daca apar cazuri mai severe, se poate administra vitamina K pentru a preveni sangerarile. Colestaza de sarcina poate afecta, de asemenea, si functia normala de coagulare.
Tratamentul sindromului HELLP
Sindromul HELLP presupune adesea interventie medicala imediata. Tratamentul are in vedere in primul rand nasterea rapida a fatului, de obicei prin inducerea travaliului sau prin cezariana, pentru a se reduce la minimum riscul de complicatii severe. In unele cazuri se administreaza si corticosteroizi pentru imbunatatirea functiei hepatice si maturizarea plamanilor fatului, in mod obisnuit atunci cand nasterea prematura a fost necesara.
Tratamentul ficatului gras acut de sarcina (AFLP)
In mod asemanator sindromului HELLP, AFLP reprezinta o urgenta medicala care necesita un tratament imediat. Singura interventie este nasterea de urgenta a fatului, indiferent de care ar fi varsta gestationala, prin inducerea travaliului sau prin cezariana. De asemenea, mama poate sa aiba nevoie de ingrijire intensiva pentru a-si stabiliza functia hepatica si prevenirea diferitelor complicatii sistemice. In unele cazuri, pot fi necesare transfuzii de sange si de plasa pentru a se corecta tulburarile de coagulare asociate.
Tratamentul hiperemezei de sarcina
De obicei, hiperemeza va trece de la sine, insa o astfel de perioada este deosebit de solicitanta. Repausul alimentar, administrarea de medicamente antiemetice, de lichide intravenoase (cazuri mai severe) sau solutii de rehidratare, pentru corectarea anomaliilor electrolitice, sunt solutiile cel mai frecvent recomandate pentru a combate starile de greata si varsaturile. In unele cazuri, administrarea de tiamina ar trebui luata in considerare, mai ales atunci cand varsaturile persista pentru perioade lungi de timp.
Eventuale complicatii asociate bolilor hepatice in sarcina
Bolile hepatice aparute in timpul sarcinii pot duce la complicatii severe – atat pentru viitoarea mamica, cat si pentru fat. Din acest motiv, necesita monitorizare atenta si, daca exista suspiciuni de posibile complicatii, tratament de urgenta.
Complicatii pentru viitoarea mamica
-
Insuficienta hepatica: in contextul unor boli precum ficatul gras acut de sarcina si sindromul HELLP, lipsa tratamentului poate duce la insuficienta hepatica;
-
Tulburarile de coagulare cauzate de colestaza de sarcina sau ficatul gras acut de sarcina ar putea duce la sangerari severe in timpul nasterii (fie pe cale vaginala, fie prin cezariana);
-
Eclampsia reprezinta o complicatie severa a preeclampsiei, care in cazuri extrem de severe poate duce chiar la coma si deces. Preeclampsia poate fi parte a sindromului HELLP;
Complicatii pentru fat
-
Nastere prematura (colestaza de sarcina, sindromul HELLP), care creste riscul altor boli si sindroame, cum ar fi sindromul de detresa respiratorie;
-
Moarte intrauterina, in special in cazul colestazei intrahepatice de sarcina.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9681709/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551503/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6034557/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8439517/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545315/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482201/