Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Ultima actualizare: 9 octombrie 2024

boala-pulmonara-obstructiva-cronica

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) reprezinta, de fapt, un grup de afectiuni: emfizemul pulmonar si bronsita cronica. O persoana care sufera de boala pulmonara obstructiva cronica poate avea una sau ambele afectiuni. In plus, gravitatea problemei variaza de la o persoana la alta.

Emfizemul este o boala care afecteaza sacii de aer ai plamanilor. Plamanii isi pierd elasticitatea si, drept urmare, nu mai au capacitatea sa faca in mod eficient schimbul de oxigen si dioxidul de carbon.

Bronsita cronica este o inflamatie a mucoasei cailor respiratorii. Aceasta afectiune provoaca cresterea o productie crescuta de mucus gros. Daca rezista la tratament, bronsita devine cronica.

Boala pulmonara obstructiva cronica se poate manifesta si prin simptome de astm. Persoanele care sufera de astm au un risc mai mare de a dezvolta BPOC. Astmul provoaca inflamarea cailor respiratorii, care reactioneaza excesiv la substantele inhalate.

Boala pulmonara obstructiva cronica este o problema care se intinde pe tot parcursul vietii. BPOC se manifesta prin leziuni ireversibile la nivelul plamanilor, prin agravarea problemelor de respiratie si obstructia cailor respiratorii. O persoana cu o forma avansata de BPOC nu poate sa urce scarile sau sa gateasca. Poate avea nevoie de medicamente si oxigen suplimentar.

 


Ce este boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)?

Boala pulmonara obstructiva cronica, cunoscuta si sub denumirea de BPOC, este un grup de afectiuni pulmonare progresive, cum ar fi emfizemul si bronsita cronica. Multe persoane care au BPOC sufera de ambele afectiuni.

Emfizemul distruge incet sacii de aer din plamani, problema care afecteaza fluxul de aer in exterior. In schimb, bronsita cronica provoaca inflamarea si ingustarea bronhiilor, ceea ce permite acumularea de mucus.

Daca nu este tratata, boala pulmonara obstructiva cronica poate avansa repede, ajungandu-se la probleme cardiace si la agravarea infectiilor respiratorii.

 

Cu toate ca este o afectiune progresiva care se agraveaza in timp, BPOC este tratabila. Pe langa remediile conventionale, specialistul poate recomanda si produse alternative, cum ar fi Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop, care are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator.

 

Simptome BPOC

BPOC poate provoca toate sau doar o parte dintre urmatoarele simptome:

  • probleme de respiratie, mai ales dupa efort
  • dificultati de respiratie care se agraveaza in timp
  • respiratie suieratoare (wheezing)
  • tuse persistenta
  • productie de sputa in exces
  • oboseala

Daca afectiunea se agraveaza, pacientul se poate confrunta cu urmatoarele simptome:

  • buze sau unghii care capata o nuanta albastruie
  • probleme de respiratie in timpul vorbirii
  • reducerea vigilentei
  • batai rapide ale inimii

Daca simptomele sunt usoare, este posibil ca persoana in cauza sa nu realizeze ca sufera de aceasta afectiune. In schimb, cei care se confrunta cu simptome grave au nevoie de ingrijiri medicale de urgenta.

 

 

De ce apare boala pulmonara obstructiva cronica?

Cei mai multi oameni care sufera de boala obstructiva cronica au cel putin 40 de ani si sunt sau au fost fumatori. Riscul de BPOC creste cu cat fumati mai mult si mai multe tipuri de produse din tutun. Pe langa fumul de tigara, aceasta afectiune poate fi cauzata si de fumul de trabuc sau de pipa, dar si fumatul pasiv. Riscul creste exponential in randul persoanelor care au astm si fumeaza.

Alte cauze

In plus, persoanele care lucreaza cu substante chimice si fum sunt predispuse la boala pulmonara obstructiva cronica. De asemenea, expunerea indelungata la aer poluat si la praf poate cauza BPOC.

In tarile aflate in proces de dezvoltare, pe langa fumat, mai exista un alt factor de risc pentru BPOC. Din cauza faptului ca locuintele nu sunt ventilate, membrii familiilor inhaleaza fumul aparut in urma arderii combustibilului folosit pentru gatit si incalzire.

bpoc-cauze

In plus, poate exista o predispozitie genetica catre aceasta afectiune. Aproximativ 5% dintre pacienti au o deficienta a unei proteine numite alfa-1-antitripsina. Aceasta deficienta provoaca deteriorarea plamanilor si, de asemenea, poate afecta ficatul. Insa pot exista si alti factori genetici asociati.

Diagnosticul in boala pulmonara obstructiva cronica

O multime de afectiuni pot cauza tuse si probleme de respiratie. In schimb, in cazul persoanelor cu BPOC, aceste simptome persista si se agraveaza in timp.

Pentru a diagnostica boala pulmonara obstructiva cronica, medicul:

  • va pune intrebari despre istoricul medical personal si familial al pacientului
  • il va intreba pe pacient daca fumeaza sau daca a intrat in contact cu substante poluante
  • va efectua o examinare fizica, folosindu-se de stetoscop pentru a asculta respiratia persoanei

De asemenea, ar putea recomanda:

  • teste functionale pulmonare
  • analize de sange arterial pentru a verifica nivelul de oxigen din sange
  • teste imagistice, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizata (CT)

Spirometria este un test folosit pentru evaluarea functiei pulmonare care masoara cantitatea si viteza fluxului de aer in timpul unei respiratii scurte. Persoana sufla puternic intr-un tub atasat la un dispozitiv numit spirometru.

Aceste teste, dar si alte analize similare, pot ajuta la excluderea altor afectiuni sau la diagnosticarea bolii pulmonare obstructive cronice.

Tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice

Nu exista vindecare pentru BPOC. Tratamentul are rolul de a imbunatati calitatea vietii pacientului, de a reduce riscul de complicatii si de a incetini avansarea problemelor de sanatate. De exemplu, Catena recomanda Assista Respisol Solutie salina 3%, un produs sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, care actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.

Renuntarea la fumat

Renuntarea la fumat este primul pas in gestionarea si imbunatatirea simptomelor afectiunii. In plus, renuntarea la acest viciu contribuie si la incetinirea progresiei acesteia. Evitarea fumatului poate preveni, de asemenea, BPOC.

Evitarea substantelor poluante din atmosfera

Oamenii ar trebui sa evite pe cat pot contactul cu substantele poluante din atmosfera, cum ar fi incendiile deschise, vopselurile sau substantele impotriva insectelor.

Medicamente

Medicamentele pot contribui la gestionarea simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice si la prevenirea complicatiilor.

Pentru a imbunatati respiratia, medicul poate prescrie un inhalator care contine o serie de medicamente. De exemplu, pentru a relaxa muschii din jurul cailor respiratorii si pentru a imbunatati respiratia, inhalatorul poate contine un medicament numit bronhodilatator.

De asemenea, un inhalator poate contine un glucocorticoid, un tip de corticosteroid care poate reduce inflamatia cailor respiratorii.

Unele inhalatoare trebuie folosite pe termen scurt. Acestea actioneaza rapid si sunt eficiente pentru cateva ore. Ele pot facilita o respiratie mai buna in timpul unei crize de BPOC. Altele pot fi utilizate zilnic pe termen lung. De asemenea, pentru a pastra sanatatea sistemului respirator, medicul poate recomanda Taffix Spray Nazal, un dispozitiv medical care este folosit pentru a crea o bariera de protectie impotriva alergenilor si virusurilor din cavitatea nazala.

Antibiotice

Specialistul poate prescrie antibiotice pentru a combate infectiile bacteriene acute care se dezvolta, precum si vaccinarea pentru a evita gripa si pneumonia.

Terapia cu oxigen

Acest tip de tratament este recomandat daca pacientul are un nivel scazut de oxigen in sange. Pacientului ii este atasata o masca de oxigen care il ajuta sa respire. Oamenii pot folosi aceasta masca si acasa, fie in mod continuu, fie numai in anumite momente ale zilei.

Interventie chirurgicala

In anumite situatii, medicul poate propune realizarea unei proceduri chirurgicale, cum ar fi:

  • transplantul simplu sau dublu de plamani
  • bulectomia, o procedura de indepartare a sacilor de aer care afecteaza respiratia
  • indepartarea tesutului pulmonar deteriorat, cunoscuta sub numele de interventie chirurgicala de reducere a volumului pulmonar

Gestionarea simptomelor

Pentru a reduce avansarea bolii, specialistii recomanda doua metode excelente.

Exercitiile de respiratie

Acestea pot contracara lipsa de aer. Printre variantele eficiente se numara respiratia cu buzele stranse si respiratia diafragmatica.

bpoc-exercitii-respiratie

Reabilitare pulmonara

Reabilitarea pulmonara are obiectivul de a imbunatati calitatea vietii pacientului. Un astfel de program poate contine:

  • imbunatatirea rezistentei la efort
  • efectuarea exercitiilor de respiratie
  • schimbarea stilului alimentar
  • invatarea modalitatilor de conservare a energiei
  • participarea la sedinte de consiliere pentru a ajuta la gestionarea anxietatii sau depresiei

Boala pulmonara obstructiva cronica – posibile complicatii

Persoanele cu BPOC sunt mai predispuse la:

  • probleme de miscare, din cauza dificultatilor de respiratie
  • afectiuni psihice, cum ar fi depresia
  • degradarea starii generale de sanatate
  • alte boli cronice, cum ar fi diabetul, afectiunile cardiace sau astmul
  • stari de confuzie si pierderi de memorie
  • izolare sociala

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/copd

https://www.medicalnewstoday.com/articles/141287

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Respisol Solutie salina 3% x 20 unidoze x 5 ml

    Respisol Solutie salina 3% X 20 unidoze x 5 ml

    Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator,…

  • Taffix Spray Nazal x  1 g

    Taffix Spray Nazal, 1 g

    Taffix ™ este utilizat pentru blocarea virusurilor din cavitatea nazala, virusuri care ar putea patrunde in sistemul respirator si provoca infectii. Este un dispozitiv medical ce NU necesita prescriptie…