Boala Meniere (hidrops endolimfatic idiopatic) este o afectiune rara a urechii interne care perturba echilibrul si auzul. Daca nu este tratata, boala Meniere se agraveaza in timp si poate provoca pierderea permanenta a auzului si problemele si mai mari de echilibru. Furnizorii de asistenta medicala trateaza de obicei boala Meniere cu medicamente care amelioreaza simptomele.
Boala Meniere este grava?
Boala Meniere nu este o boala care pune viata in pericol, insa poate afecta serios calitatea vietii. Persoanele care au aceasta tulburare se pot lupta cu simptomele care apar fara avertisment, care revin mereu si care le pot perturba viata de zi cu zi. Iata mai multe informatii despre boala Meniere:
Vertij
Aceasta afectiune ii face pe oameni sa se simta ca si cum totul se invarte in jur chiar si atunci cand stau nemiscati. Acesti oameni simt de cele mai multe ori nevoia sa se aseze pentru a nu cadea. Vertijul poate aparea fara avertisment si poate fi foarte sever. In timpul vertijului, unii oameni ajung sa cada, pur si simplu, deoarece vertijul le da peste cap simtul echilibrului.
Probleme de auz
Boala Meniere afecteaza auzul, provocand probleme precum tinitus si tulburari temporare de auz, care pot escalada catre pierderea auzului.
Anxietate
Unii oameni care se confrunta cu boala Meniere dezvolta anxietate, deoarece se gandesc in permanenta cand si cum ii vor afecta viitoarele atacuri de vertij. Unele persoane dezvolta depresie din cauza simptomelor care le afecteaza auzul si echilibrul.
Ce este boala Meniere?
Boala Meniere este o tulburare care afecteaza urechea interna. Urechea interna este organul care controleaza auzul si echilibrul. Afectiunea provoaca vertij (o senzatie de ameteala puternica), probleme de auz si zgomot in ureche.
Boala Meniere este mai frecventa in randul persoanelor intre 40 si 50 de ani si afecteaza de obicei o singura ureche.
Cu toate ca este o tulburare cronica, exista tratamente si obiceiuri privind stilul de viata care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Multi oameni diagnosticati cu boala Meniere intra in remisie dupa cativa ani de la diagnosticare.
Audispray este o solutie pe baza de apa de mare care elimina impuritatile si previne formarea dopului de ceara.
Care sunt cauzele?
Boala Meniere poate aparea din cauza unei anomalii la nivelul structurii urechii interne sau a nivelului de lichid din aceasta. Cu toate acestea, motivul exact pentru care se dezvolta aceste schimbari este neclar.
Urechea interna contine un grup de canale si cavitati conectate numite labirint. Partea exterioara a urechii interne gazduieste labirintul osos. In interior, exista o structura membranoasa moale, care este o versiune mai mica a labirintului, cu o forma similara.
Labirintul membranos contine un fluid numit endolimfa. De asemenea, are senzori asemanatori firelor de par care raspund la miscarea fluidului si care trimit mesaje catre creier prin intermediul unor impulsuri nervoase.
Urechea interna e formata din diferite parti care joaca anumite roluri in perceptia senzoriala, cum ar fi:
-
detectarea acceleratiei in orice directie
-
miscarea de rotatie
-
sunetele
Pentru ca toti senzorii din urechea interna sa functioneze adecvat, presiunea, volumul si compozitia chimica a fluidului trebuie sa fie optime. Anumite caracteristici ale bolii Meniere modifica proprietatile lichidului din urechea interna, declansand efectele dezorientatoare ale bolii.
Acustivum durere spray auricular este un dispozitiv medical, folosit ca tratament adjuvant al durerilor canalului auditiv extern (dureri precum cele provocate de otita externa).
Factori declansatori
Stresul si tulburarile emotionale, cum ar fi munca pe perioade lungi, conditiile de sanatate subiacente si oboseala, pot declansa episoade ale bolii Meniere.
De asemenea, sarea din alimentatie este un alt declansator.
Semne si simptome
Simptomele bolii Meniere apar de obicei sub forma unor „episoade” sau „atacuri”. Manifestarile tulburarii sunt:
-
vertij, sub forma unor atacuri care dureaza de la cateva minute pana la 24 de ore
-
pierderea auzului la nivelul urechii afectate
-
tinitus, adesea experimentat ca un vuiet in urechea afectata
-
senzatie de plenitudine auditiva sau senzatia ca urechea este plina sau infundata
-
pierderea echilibrului
-
dureri de cap
-
greata, varsaturi si transpiratie cauzate de vertijul sever
Persoanele cu boala Meniere se confrunta cu cel putin doua sau trei dintre urmatoarele simptome simultan:
-
vertij
-
pierderea auzului
-
tinitus
-
plenitudine auditiva
Unii oameni cu boala Meniere nu dezvolta niciun simptom intre crize. Altii se pot confrunta cu simptome precum tinitus si pierderea auzului intre episoade. Adesea, pierderea auzului progreseaza la ambele urechi in timp.
Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate de alte probleme ale urechii daca apar in perioadele fara atacuri. Boala Meniere poate fi confundata si cu alte tulburari ale urechii interne, cum ar fi labirintita.
Diagnostic
Furnizorii de asistenta medicala examineaza in prima faza urechile pacientului si ii pun intrebari despre simptomele cu care acesta se confrunta. Ei pot intreba, de exemplu. daca pacientul are episoade frecvente de vertij si pierderea auzului si despre severitatea si durata acestora. De asemenea, specialistii pot face teste pentru a exclude alte afectiuni potentiale si pentru a confirma diagnosticul de boala Meniere:
Test auditiv
Audiologii folosesc audiogramele pentru a testa auzul unui pacient. In timpul acestui test, furnizorul reda sunete prin casti, iar persoana trebuie sa apese un buton cand aude un sunet. Rezultatele masoara capacitatea de a auzi a persoanei.
Teste vestibulare
Audiologii efectueaza o serie de teste pentru a verifica reflexul sistemului de echilibru al urechii interne (vestibul) si al muschilor oculari.
Rezonanta magnetica a creierului (RMN)
Acest test imagistic ajuta la excluderea potentialelor tumori cerebrale sau a altor probleme care pot provoca ameteli sau pierderea auzului.
Metode de tratament
Boala Meniere este o afectiune cronica fara vindecare. Cu toate acestea, exista o serie de tratamente care pot ameliora simptomele, de la medicamente pana la interventii chirurgicale pentru cele mai severe cazuri.
Tratament medicamentos
Specialistii banuiesc ca boala Meniere este cauzata de o problema la nivelul lichidului din urechea interna. In acest caz, medicul poate prescrie un diuretic care ajuta la reducerea cantitatii de lichid din organism. In plus, medicii ar putea recomanda o alimentatie cu continut scazut de sare pentru a reduce retentia de apa.
Medicul poate prescrie medicamente care pot reduce simptomele bolii Meniere. Medicamentele pentru raul de miscare pot ameliora simptomele de vertij, greata si varsaturi. Daca greata si varsaturile devin o problema, specialistul poate prescrie un medicament antiemetic sau anti-greata.
De asemenea, medicul poate recomanda injectarea unor medicamente in urechea interna prin urechea medie pentru a contribui la reducerea simptomelor de vertij.
Fizioterapie
Exercitiile de reabilitare vestibulara pot imbunatati simptomele vertijului. Aceste exercitii au rolul de a antrena creierul sa tina seama de diferenta de echilibru dintre cele doua urechi. Aceste exercitii sunt oferite de un kinetoterapeut.
Aceste exercitii sunt de obicei mai putin utile in cazul persoanelor cu boala Meniere din cauza naturii sale episodice. Cu toate acestea, exercitiile de reabilitare vestibulara pot fi recomandate in urma unei interventii chirurgicale precum decompresia sacului endolimfatic sau labirintectomia.
Aparate auditive
Un audiolog poate trata pierderea auzului, de obicei prin dotarea cu un aparat auditiv.
Interventie chirurgicala
Cele mai multe persoane care se confrunta cu boala Meniere nu au nevoie de interventie chirurgicala, insa aceasta poate fi o optiune pentru pacientii care au crize severe si a caror stare nu s-a imbunatatit dupa administrarea altor tratamente. In acest caz poate fi efectuata o procedura de decompresie a sacului endolimfatic pentru a ajuta la scaderea productiei de lichid si pentru a stimula drenajul lichidului din urechea interna.
Dieta si stil de viata pentru pacientii cu boala Meniere
Anumite modificari ale dietei pot ajuta la reducerea retentiei de lichide. In general, reducerea la minimum a retentiei de lichide poate reduce frecventa si severitatea simptomelor. De exemplu, persoanelor cu boala Meniere li se recomanda sa:
Manance mai putin si mai des
Distribuirea uniforma a meselor pe parcursul zilei ajuta la reglarea nivelurilor fluidelor corporale. Mai exact, pacientilor li se recomanda ca in loc de trei mese mari pe zi, sa incerce sa manance sase mese mai mici.
Manance mai putina sare
Cu cat o persoana consuma mai putina sare, cu atat corpul va retine mai putine lichide. Persoanele cu boala Meniere ar trebui sa evite adaugarea de sare la preparate si sa renunte la majoritatea alimentelor nedorite, deoarece acestea sunt adesea bogate in sare adaugata.
Consume cat mai putin alcool
Alcoolul poate afecta negativ volumul si compozitia lichidului din urechea interna.
Bea apa in mod regulat
Persoanele cu boala Meniere ar trebui sa se hidrateze in mod regulat atunci cand temperaturile sunt ridicate si cand fac exercitii fizice intense.
Evite tiramina
Acest aminoacid se gaseste intr-o gama larga de alimente, printre care ficatul de pui, carnea afumata, vinul rosu, branzeturile maturate, nucile si iaurturile. Tiramina poate declansa migrena, motiv pentru care persoanele cu boala Meniere ar trebui sa evite alimentele care contin acest aminoacid.
Ce modificari ale stilului de viata pot ameliora simptomele bolii Meniere?
Pe langa adoptarea unei noi diete, simptomele bolii Meniere pot fi reduse si prin modificarea stilului de viata. Mai exact, se recomanda:
-
odihna in timpul atacurilor de vertij
-
gestionarea stresului si a anxietatii prin psihoterapie, medicamente, yoga, meditatie, tai chi sau mindfulness
De asemenea, este important ca persoanele cu boala Meniere sa renunte la fumat si sa evite orice alergen. Atat nicotina, cat si alergiile pot agrava simptomele afectiunii.
Complicatii
Cea mai perturbatoare caracteristica a bolii Meniere este debutul brusc al atacurilor de vertij. Persoanele afectate pot fi nevoite sa se intinda pe pat si sa rateze activitatile sociale, de petrecere a timpului liber, de munca sau de familie.
In plus, in multe tari, persoanele diagnosticate cu boala Meniere nu au voie sa conduca autovehicule. Autoritatile le interzic acestor persoane sa conduca pana cand primesc confirmarea din partea medicului ca simptomele lor sunt sub control.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/symptoms-causes/syc-20374910
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15167-menieres-disease
https://www.healthline.com/health/menieres-disease
https://www.medicalnewstoday.com/articles/163888