Boala Crohn, de la cauze la tratamente eficiente

Boala Crohn, de la cauze la tratamente eficiente Boala Crohn, de la cauze la tratamente eficiente

Ultima actualizare: 17 decembrie 2024

boala-crohn

Boala Crohn este un tip de boala inflamatorie intestinala. Aceasta afectiune provoaca inflamatia tractului digestiv, lucru care produce diaree severa, pierdere in greutate, dureri abdominale, oboseala si malnutritie.

In functie de caz, inflamatia poate afecta diferite zone ale tractului digestiv. De obicei, aceasta inflamatie se raspandeste in straturile profunde ale intestinului. Din pacate, boala Crohn poate fi dureroasa si debilitanta si, in unele cazuri, poate duce la complicatii care pun viata pacientului in pericol.

Cu toate ca nu exista un tratament cunoscut pentru boala Crohn, semnele si simptomele bolii pot fi reduse semnificativ cu ajutorul terapiilor si, in multe situatii, se poate ajunge la remisie pe termen lung si chiar la vindecarea inflamatiei. Cu ajutorul tratamentului, multe persoane cu boala Crohn isi pot trai normal viata.

Afectiunea a fost denumita asa dupa gastroenterologul american Dr. Burrill Crohn (1884-1983). Acesta s-a numarat printre primii medici care au descris boala, in 1932. O alta boala inflamatorie intestinala diagnosticata frecvent este si colita ulcerativa.

 


Informatii generale despre boala Crohn

Boala Crohn este una dintre bolile inflamatorii intestinale. In ciuda faptului ca a fost descoperita in urma cu mai multe decenii, cercetatorii nu au aflat cum debuteaza, care sunt persoanele predispuse bolii sau cum poate fi gestionata cel mai bine problema. Cu toate ca tratamentele au progresat major in ultimele trei decenii, nu a fost descoperit inca niciun remediu.

Desi poate afecta orice zona a tractului gastrointestinal (GI), boala se dezvolta de cele mai multe ori in intestinul subtire si in colon. Semnele si simptomele, care pot varia si se pot schimba in timp, difera si prin gravitate, de la usoare pana la debilitante. In cazurile severe, afectiunea poate provoca aparitia unor eruptii care pun viata in pericol, dar si alte complicatii.

Care sunt cauzele bolii Crohn?

Specialistii nu cunosc in mod clar cauzele bolii Crohn. Exista, insa, anumiti factori care pot influenta aparitia bolii, cum ar fi:

  • sistemul imunitar
  • mostenirea genetica
  • mediul inconjurator

cauze

Potrivit statisticilor, aproape 20 % dintre persoanele cu boala Crohn au, de asemenea, un parinte, un copil sau un frate care sufera de aceasta afectiune. De asemenea, in urma unui studiu realizat in 2012, simptomele pot fi agravate de anumiti factori, cum ar fi:

  • fumatul
  • varsta
  • posibilitatea ca si rectul sa fie afectat de boala
  • cat timp a trecut de cand s-a instalat afectiunea

De asemenea, persoanele care sufera de boala Crohn sunt mai predispuse la infectii intestinale cauzate de bacterii, virusuri, paraziti si fungi. Aceste infectii pot agrava simptomele bolii si pot produce complicatii.

Pe de alta parte, boala Crohn si tratamentul pentru aceasta boala pot perturba sistemul imunitar, agravand aceste tipuri de infectii.

Cele mai frecvente infectii la pacientii cu boala Crohn sunt cele fungice. Acestea pot afecta atat plamanii, cat si tractul intestinal. Pentru a fi prevenite complicatiile suplimentare, este esential ca aceste infectii sa fie diagnosticate si tratate corespunzator cu medicamente antifungice.

Semne si simptome ale bolii Crohn

In majoritatea cazurilor, simptomele bolii Crohn se dezvolta treptat. De asemenea, unele semne ale bolii se pot agrava in timp. Cu toate ca au exista cazuri, se intampla rar ca simptomele sa apara brusc si drastic.

Simptome de debut

Primele semne care apar sunt:

  • crampele abdominale
  • pierderea in greutate
  • diareea
  • oboseala
  • sangerarile anale
  • febra
  • pierderea poftei de mancare
  • senzatia de defecatie incompleta
  • nevoie frecventa de a defeca

simptome

Ce recomanda specialistii?

In unele cazuri, semnele si simptomele bolii Crohn pot fi confundate cu ale altor afectiuni, cum ar fi toxinfectiile sau alergiile alimentare. De aceea, este recomandat sa mergeti la medic daca oricare dintre aceste manifestari persista.

Simptome suplimentare

Pe masura ce boala avanseaza, simptomele se pot agrava. Printre simptomele mai deranjante care pot aparea se numara:

  • fistula perianala, care provoaca durere si secretii in apropierea anusului
  • ulceratii care pot aparea oriunde in tractul gastrointestinal
  • inflamatii ale articulatiilor si pielii
  • probleme de respiratie din cauza anemiei

Diagnostic

In prima faza, medicul il va intreba pe pacient daca are dureri abdominale. Apoi, examenul fizic poate dezvalui alte simptome distinctive, cum ar fi leziunile perianale.

Ce teste sunt efectuate pentru a se diagnostica boala Crohn?

Urmatoarele teste pot ajuta la diagnosticarea afectiunii:

  • recoltarea si testarea probelor de scaun si sange
  • biopsia
  • sigmoidoscopia, care implica utilizarea unui sigmoidoscop, un instrument scurt, flexibil, asemanator unui tub pentru a investiga intestinul inferior
  • colonoscopia, care implica utilizarea unui instrument flexibil, asemanator unui tub, denumit colonoscop, pentru a investiga colonul
  • endoscopia, care implica introducerea unui instrument lung, subtire si flexibil numit endoscop in jos prin esofag si in stomac pentru a investiga partea superioara a intestinului
  • tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN), care ajuta la dezvaluirea eventualelor modificari aparute la nivelul intestinului

diagnostic

Informatii despre tratament

Boala Crohn nu poate fi vindecata, insa exista metode prin care afectiunea poate fi tinuta sub control.

Tratament medicamentos

Exista mai multe tipuri de medicamente care pot ameliora aceasta afectiune intestinala. Cele mai prescrise sunt medicamentele anti-diareice si antiinflamatoare. Criteriile pe care medicul le ia in considerare atunci cand stabileste tratamentul sunt simptomele, istoricul bolii si gravitatea afectiunii.

Antiinflamatoare

Principalele antiinflamatoare prescrise de medici pentru tratarea bolii Crohn sunt aminosalicilatii orali si corticosteroizii. Antiinflamatoarele sunt si primele medicamente administrate pentru tratarea simptomelor usoare. In schimb, corticosteroizii trateaza simptomele mai grave, insa trebuie administrati pentru o perioada scurta de timp.

Imunomodulatoare

Inflamatia care produce simptomele bolii Crohn poate fi cauzata si de o activitate exagerata a sistemului imunitar. Imunomodulatoarele suprima sistemul imunitar, reducand raspunsul inflamator si reactia sistemului imunitar.

tratament-medicamente

Antibiotice

In unele cazuri, antibioticele pot reduce unele dintre simptomele bolii Crohn si unii factori declansatori ai acesteia. De exemplu, antibioticele pot combate fistulele perianale si pot anihila bacteriile nocive din intestin, care pot cauza inflamatie si infectie.

Modificari alimentare

Alimentele nu cauzeaza boala Crohn, insa pot provoca episoade. Cel mai probabil, dupa diagnosticarea bolii Crohn, pacientul va trebui sa discute cu un dietetician pentru a afla cum isi poate modifica alimentatia.

Pentru inceput, i se va recomanda sa tina un jurnal alimentar in care sa noteze ce a mancat si cum s-a simtit.

Pe baza acestor informatii, dieteticianul va stabili un program alimentar. Dieta il va ajuta sa absoarba cat mai multi nutrienti din alimente si sa evite in acelasi timp efectele secundare negative.

Interventie chirurgicala

In cazul in care semnele nu se amelioreaza cu ajutorul tratamentelor standard si a alimentatiei, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. De fapt, potrivit statisticilor, aproximativ 75% dintre persoanele cu boala Crohn sunt supuse interventiilor chirurgicale la un moment dat in viata.

In timpul operatiei, chirurgii elimina portiunile afectate ale tractului digestiv si reconecteaza sectiunile sanatoase. Exista si alte proceduri care au rolul de a repara tesutul deteriorat sau de a trata infectiile profunde.

tratament-operatie

Posibile complicatii

Daca simptomele sunt severe si frecvente, riscul de complicatii este mai mare. Persoanele care dezvolta oricare dintre urmatoarele complicatii pot avea nevoie de o interventie chirurgicala:

  • hemoragie interna
  • abcese
  • stricturi, care implica o ingustare a unei parti a intestinului, determinand o acumulare de tesut cicatricial si o blocare partiala sau completa a intestinului
  • perforatie, care inseamna o mica gaura aparuta in peretele intestinului, care poate duce la scurgeri, infectii si abcese
  • fistule, care implica formarea unui canal intre doua parti ale intestinului

In plus, persoanele afectate se pot confrunta si cu:

  • deficit persistent de fier
  • probleme de absorbtie a alimentelor
  • un risc ceva mai mare de cancer intestinal

Boala Crohn poate fi fatala?

De obicei, boala Crohn nu pune viata in pericol, dar poate cauza complicatii fatale, cum ar fi cancerul colorectal sau infectiile severe.

Speranta de viata a unei persoane cu boala Crohn este de obicei aceeasi cu cea a unei persoane care nu se confrunta cu aceasta afectiune.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304

https://www.healthline.com/health/crohns-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/151620

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9357-crohns-disease