Boala arteriala periferica: simptome, cauze, tratament

Boala arteriala periferica: simptome, cauze, tratament Boala arteriala periferica: simptome, cauze, tratament

Ultima actualizare: 16 august 2024

boala-arteriala-periferica

Boala arteriala periferica (BAP) este o afectiune provocata de acumularea de placi in arterele picioarelor. Arterele picioarelor transporta oxigen si sange bogat in nutrienti de la inima la brate si picioare. Boala arteriala periferica mai poarta denumirea de boala vasculara periferica.

In forma de tuburi, arterele au o captuseala neteda care impiedica coagularea sangelui si promoveaza fluxul sanguin constant. La pacientii cu boala arteriala periferica, placa (formata din grasimi, colesterol si alte substante) se formeaza treptat in interiorul peretilor arterelor. Incet, aceste depozite ingusteaza arterele. Aceasta placa este cunoscuta si sub denumirea de ateroscleroza.

Multe dintre aceste depuneri de placa sunt dure la exterior si moi la interior. Suprafata tare se poate crapa sau rupe, facilitand patrunderea trombocitelor (celule ale sangelui care ajuta la coagularea acestuia) in zona respectiva. In jurul placii se pot forma cheaguri de sange, iar acestea pot ingusta si mai mult artera.

In cazul in care placa sau cheagul de sange ingusteaza sau blocheaza artera, sangele nu mai poate circula pentru a hrani organele si alte tesuturi. Acest lucru provoaca deteriorarea ― si in cele din urma moartea (gangrena) ― tesuturilor afectate. Acest lucru se produce de cele mai multe ori la nivelul picioarelor.

Boala arteriala periferica se poate agrava mai repede la unii oameni decat la altii. Acest lucru poate fi influentat si de alti factori, cum ar fi locul in care se formeaza placa si starea generala de sanatate a pacientului.

 


Ce este boala arteriala periferica?

Boala arteriala periferica este cauzata de ingustarea sau blocarea arterelor care transporta sangele catre membrele inferioare ale corpului. Astfel, cand aceste vase sangvine se ingusteaza prea mult, fluxul sangvin nu mai este la un nivel optim, ceea ce duce la o serie de complicatii.

Semne si simptome ale bolii arteriale periferice

Desi in majoritatea cazurilor nu exista simptome, unele persoane simt durere de picioare in timpul mersului (claudicatie intermitenta). Simptomele claudicatiei intermitente sunt durerea musculara sau carceii la picioare sau brate, dupa activitate fizica intensa.

Localizarea durerii depinde este influentata de localizarea arterei ingustate sau obstructionate, cel mai adesea fiind vorba de gamba. Suferinta cauzata de claudicatia intermitenta variaza mult, de la un disconfort minor la dureri foarte puternice.

Iata simptomele bolii arteriale periferice:

  • claudicatie intermitenta
  • amorteala si slabiciune in picioare
  • rani necicatrizate la degete sau picioare
  • schimbare de culoare la picioare
  • caderea parului
  • crestere incetinita a unghiilor de la picioare
  • puls slab la nivelul picioarelor
  • probleme erectile in cazul barbatilor.

boala-arteriala-periferica-simptome

Daca boala arteriala periferica progreseaza, durerea poate aparea chiar si in perioadele de repaus total. Poate fi atat de intensa incat poate cauza trezirea din somn.

Cauze si factori de risc

Boala arteriala periferica este, de obicei, cauzata de ateroscleroza, afectiune care se caracterizeaza prin dezvoltarea unor placi de grasime pe artere.

In ciuda faptului ca ateroscleroza apare, mai des, la nivelul arterelor coronare (arterele inimii), boala poate afecta si celelalte artere din corp. Atunci cand membrele, in special cele inferioare, sunt afectate de aceasta obstructie a vaselor sangvine, inseamna ca persoana in cauza sufera de boala arteriala periferica.

In cazuri mai putin intalnite, boala arteriala periferica poate fi cauzata si de o inflamare a vaselor sangvine, de leziuni suferite la picioare, de probleme congenitale la ligamentele si muschii membrelor inferioare sau de expunere la radiatii.

Boala arteriala periferica - factori de risc

Factorii care, de obicei, cresc riscul de aparitie a bolii arteriale periferice sunt: fumatul, diabetul, obezitatea, hipertensiunea, un nivel ridicat de colesterol, varsta inaintata (peste 50 de ani), istoricul familial de boala arteriala periferica, boala cardiovasculara sau accidentul vascular cerebral, un nivel ridicat de homocisteina.

Diagnostic

In caz de durere intensa la picioare sau alte simptome in regiunea membrelor inferioare, pacientul trebuie sa mearga la medicul de familie sau un specialist angiolog sau cardiolog. Pregatirea pentru consultatie poate facilita stabilirea diagnosticului. Astfel, pacientul trebuie sa fie pregatit sa furnizeze medicului o lista cu toate simptomele, incluzand data aparitiei lor, si istoricul medical, care trebuie sa cuprinda toate afectiunile de care sufera si toate medicamentele pe care le ia. Medicul poate pune urmatoarele intrebari in timpul vizitei:

  • Cand au inceput simptomele?
  • Care este intensitatea simptomelor?
  • Simtiti durere? Unde?
  • Ati observat vreo schimbare a culorii picioarelor?
  • Ati fost diagnosticat cu vreo alta afectiune?
  • Ce medicamente luati cu regularitate?
  • Fumati?
  • Aveti diabet?

boala-arteriala-periferica-diagnostic

Medicul va examina membrele inferioare ale pacientului. Daca acest examen simplu nu duce la rezultate concludente, va cere verificarea indicelui glezna-brat, care masoara tensiunea arteriala din zona gleznei si pe aceea din zona bratului. Pentru alte posibile cauze si pentru a stabili diagnosticul cu exactitate, medicul poate cere si efectuarea unei ecografii, a unei angiografii si a unor analize de sange.

Metode de tratament

Tratamentul pentru boala arteriala periferica are, ca obiective principale, controlarea simptomelor (cum ar fi durerea de picioare), pentru ca pacientul sa-si poate relua activitatea cotidiana normala, si oprirea progresului aterosclerozei pentru ca astfel sa se reduca riscul de atac cardiac si de accident vascular cerebral.

Anumite schimbari ale stilului de viata pot ajuta pacientul sa realizeze aceste doua obiective, dar este necesar si tratament medicamentos (pentru scaderea colesterolului si a presiunii arteriale, controlul nivelului de glucoza din sange, anticoagulante si analgezice pentru usurarea sau oprirea durerii).

In cazuri mai complicate trebuie intervenit chirurgical, prin angioplastie, procedura necesara pentru largirea unei artere.

Exercitii fizice

Activitatea fizica poate ameliora simptomele bolii arteriale perifierice si poate imbunatati starea generala de sanatate.

Activitatea fizica regulata ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. Acest lucru reduce nivelul placii din artere si imbunatateste circulatia si fluxul sanguin.

Un medic va poate indruma catre un centru de reabilitare unde veti face exercitii sub supravegherea unui profesionist din domeniul sanatatii. De asemenea, puteti incepe propria rutina de exercitii cu activitati precum mersul pe jos, mersul pe bicicleta si inotul.

boala-arteriala-periferica-tratament-miscare

Incercati pe cat posibil sa faceti 150 de minute de activitate fizica in fiecare saptamana.

Adoptati o alimentatie sanatoasa

Dieta joaca, de asemenea, un rol important in incetinirea progresiei bolii arteriale periferice.

Consumul de alimente bogate in grasimi sau sodiu poate creste nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale. Aceste modificari duc la cresterea formarii de placi in arteree.

Includeti mai multe alimente sanatoase in alimentatie, cum ar fi:

  • fructe si legume proaspete
  • legume conservate cu continut scazut de sodiu
  • cereale integrale
  • acizi grasi omega-3, cum ar fi pestele
  • proteine ​​slabe
  • lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi

Incercati sa reduceti aportul de alimente care cresc nivelul de colesterol si grasimi din sange, cum ar fi alimentele bogate in grasimi sau sodiu. Cateva exemple de alimente care trebuie evitate sau consumate in cantitati cat mai mici sunt:

  • chips-urile
  • gogosile
  • alimentele prajite
  • carbohidratii rafinati
  • carnea procesata
  • fast food

Renuntati la fumat

Fumatul creste foarte mult riscul de boala arteriala periferica, atac de cord si accident vascular cerebral. Renuntarea la fumat poate ajuta la incetinirea progresiei BAP si a altor afectiuni cardiace.

Tratament medicamentos

Un profesionist din domeniul sanatatii poate prescrie medicamente pentru a ajuta la gestionarea diferitelor aspecte ale bolii arteriale periferice. Acestea pot fi:

  • antiagregantele plachetare, cum ar fi aspirina, care ajuta la prevenirea cheagurilor de sange
  • medicamentele care scad nivelul colesterolului, cum ar fi statinele
  • medicamentele antihipertensive, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sau blocantii receptorilor pentru angiotensina
  • anticoagulantele

boala-arteriala-periferica-tratament-medicamentos

Interventie chirurgicala

Daca alte tratamente nu sunt eficiente, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a trata boala arteriala periferica.

Angioplastia poate ajuta la deblocarea arterelor sau la largirea arterelor ingustate.

Pentru a vindeca ranile, a trata durerea severa, a salva piciorul afectat sau daca angioplastia poate sa nu fie eficienta, specialistul poate efectua o interventie chirurgicala de bypass.

Posibile complicatii

In multe dintre cazuri, boala arteriala periferica poate fi tinuta sub control doar prin modificarea stilului de viata, care poate presupune renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice zilnice sau adoptarea unui regim nutritional adecvat.

Daca boala arteriala periferica este cauzata de o acumulara de placa la nivelul vaselor sangvine (ateroscleroza), pot aparea o serie de complicatii, cum ar fi ischemia critica, accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17357-peripheral-artery-disease-pad

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350557

https://www.medicalnewstoday.com/articles/188939

https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/peripheral-arterial-disease