
Blefarospasmul descrie o afectiune caracterizata printr-un spasm involuntar al muschilor din zona pleoapei.
Cunoscut si sub denumirea de blefarospasm esential benign (BEB), blefarospasmul este o tulburare neurologica manifestata prin spasme sau zbateri ale pleoapei. Mai exact, in timpul blefarospasmului, una sau ambele pleoape se inchid in mod involuntar. Blefarospasmul esential benign poate dura de la cateva secunde pana la cateva ore. „Blefaro” se refera la pleoape, in timp ce „spasmul” descrie zvacnirea sau zbaterea muschilor pleoapei.
Dupa cum mentionam, in timpul unor blefarospasme, pleoapele zvacnesc sau se inchid brusc. Aceste miscari sunt involuntare, ceea ce inseamna ca nu pot fi controlate de persoana in cauza. Aceasta manifestare este diferita de clipit, un lucru pe care persoana in cauza il controleaza de obicei si pe care il face de bunavoie.
Blefarospasmul poate provoca un clipit insesizabil, dar, in cazurile mai severe, poate cauza contractarea intregii fete. In stadii mai avansate, poate determina inchiderea completa a pleoapelor, afectand vederea persoanei afectate.
Ce este blefarospasmul?
Blefarospasmul este un tip de zvacnire rapida si necontrolata a pleoapelor. In cazurile severe, spasmele pot forta inchiderea completa a pleoapelor, lucru care poate limita capacitatea de a vede.
Cercetarile arata ca blefarospasmul este in principal o problema neurologica (o problema aparuta la nivelul sistemului nervos).
Blefarospasmul esential benign este un tip de distonie. Distonia descrie un grup de afectiuni neurologice care provoaca miscari sacadate sau spasme musculare.
-
Blefarospasm vs. spasme hemifaciale
Spasmul hemifacial este o afectiune similara care provoaca spasme in jurul ochiului. Apare cand muschii faciali se contracta sau se strang. Cu toate acestea, afecteaza doar o parte a fetei si de obicei implica alti muschi, cum ar fi obrazul sau gura.
-
Blefarospasm vs miochimie
Miochimia este o problema medicala caracterizata prin convulsii la nivelul pleoapelor, care pot aparea din cauza privarii de somn sau a stresului. Aceste crize involuntare apar numai in perioadele de stres sau de somn inadecvat si dispar de obicei dupa odihna sau prin ameliorarea stresului.
Tipuri de blefarospasm
Exista doua moduri principale in care apare blefarospasmul:
1. Primar
In acest caz, blefarospasmul se intampla de la sine. Dupa cum mentionam, aceasta forma mai poarta si denumirea de blefarospasm esential benign (BEB). Acest tip este de obicei inofensiv, insa poate provoca un disconfort substantial.
2. Secundar
Acest tip de blefarospasm apare dintr-o cauza care poate fi detectata sau diagnosticata doar de expertii in medicina. Blefarospasmul secundar este mai mult decat un semn al unor afectiuni care pot varia de la usoare la severe, nefiind o problema medicala in sine.
Cauze
Specialistii nu au reusit sa descopere pana in prezent cauza exacta a blefarospasmului esential benign. Cu toate acestea, cercetatorii cred ca exista mai multi factori care pot contribui la aparitia acestei manifestari, cum ar fi interactiunea anumitor gene si factorii de mediu.
Expertii in sanatate noteaza, de asemenea, ca blefarospasmul esential benign se dezvolta probabil atunci cand partea creierului care controleaza muschii pleoapelor inceteaza sa functioneze corect. Mai exact, ganglionii bazali, care reprezinta acea parte a creierului responsabila de reglarea functiilor motorii si de invatare, nu mai functioneaza asa cum ar trebui.
Cu toate acestea, exista unele dovezi care leaga blefarospasmul esential benign de tulburarile retelei motorii, cum ar fi boala Parkinson. Aceste conditii pot provoca, de asemenea, actiuni involuntare sau incontrolabile ale corpului. Alte cercetari noteaza ca si dezechilibrele neurotransmitatorilor, cum ar fi inhibarea functiei dopaminei, pot juca, de asemenea, un rol in dezvoltarea blefarospasmului esential benign.

De asemenea, exista si alti factori care pot creste riscul de blefarospasm esential benign. Acestia sunt:
-
istoricul familial de blefarospasm esential benign;
-
antecedentele de probleme oculare, cum ar fi traumatismele oculare;
-
utilizarea anumitor medicamente pentru tratarea bolii Parkinson.
Alte conditii de sanatate pot creste, de asemenea, riscul de blefarospasm esential benign. Acestea pot fi:
-
sindromul ochikir uscati;
-
anxietatea;
-
tulburarile de somn;
-
leziunile cerebrale;
-
paralizia faciala;
-
miastenia;
-
sindromul Meige;
-
sindromul Tourette.
Semne si simptome
Trasatura caracteristica a blefarospasmului esential benign sunt contractiile involuntare ale muschiului orbicular al ochiului. Acesta este muschiul din jurul orbitei, fiind responsabil cu inchiderea pleoapelor si alte expresii faciale. Specialistii sustin ca pot aparea si alte semne frecvente, cum ar fi clipitul excesiv si zbaterea pleoapelor.
Specialistii in medicina sustin ca blefarospasmul esential benign provoaca, de obicei, urmatoarele semne si simptome:
-
clipit excesiv;
-
dificultati de a mentine pleoapele deschise, ceea ce poate afecta vederea;
-
iritatii la nivelul ochilor;
-
sensibilitate la lumina.

Diagnostic
Blefarospasmul este dificil de diagnosticat, motiv pentru care multi oameni ajung sa consulte mai multi medici din diferite specialitati medicale, cum ar fi:
Specialistii in ingrijirea ochilor, in special oftalmologii, sunt adesea primii la care ajung persoanele care se confrunta cu blefarospasm (fie din cauza spasmelor musculare, fie din cauza altor probleme conexe, cum ar fi uscaciunea si iritatia ochilor).
Deoarece este in principal o problema a sistemului nervos, neurologii sunt adesea cei care diagnosticheaza si/sau ajuta la tratarea blefarospasmului.
Diagnosticarea blefarospasmului implica de obicei atat un examen fizic, cat si un examen neurologic. Un test specific care ar putea ajuta la diagnosticarea problemei (cu toate ca nu este intotdeauna necesar) este electromiografia.
De asemenea, pot fi realizate si alte teste, in functie de ce alte afectiuni suspecteaza medicul sau de istoricul medical al pacientului. Specialistul poate povesti mai multe despre testele care crede ca ar putea ajuta la diagnosticarea problemei.
Metode de tratament pentru blefarospasm
Tratamentul principal pentru blefarospasmul esential benign implica de obicei efectuarea de injectii cu toxina botulina (botox). Aceasta este o substanta care provoaca relaxarea muschilor si care blocheaza semnalele trimise de la nervi catre muschi.
Medicul administreaza injectiile in muschii de deasupra si de sub ochi. Efectul apare de obicei dupa o zi sau doua si poate dura pana la 3 luni. Intrucat efectul este temporar, pacientul va fi nevoit sa faca aceste injectii in mod repetat, pentru a controla contractiile musculare excesive.
Daca injectiile nu sunt eficiente sau recomandate, medicul poate prescrie medicamente sau interventii chirurgicale. Unii oameni au experimentat ameliorarea blefarospasmului dupa folosirea urmatoarelor medicamente:
-
clonazepam,
-
trihexifenidil,
-
lorazepam,
-
baclofen,
-
tetrabenazina.

Cu toate acestea, deoarece efectele secundare sunt frecvente la aceste medicamente, specialistii nu le recomanda frecvent.
Doua tipuri de interventii chirurgicale sunt potrivite de regula pentru a ajuta la tratarea blefarospasmului esential benign. Una dintre interventii implica indepartarea muschiului facial responsabil de spasme. Cealalta presupune indepartarea unei portiuni a nervului, lucru care amelioreaza spasmele.
Posibile complicatii
Blefarospasmul nu este periculos in sine, dar poate fi foarte deranjant. Spasmele pot ingreuna vederea sau pot sa forteze inchiderea completa a ochilor. Persoanele care se confrunta cu blefaropasme severe pot intampina dificultati sau poate sa le fie imposibil sa conduca, sa lucreze, sa citeasca si multe altele.
Blefarospasmul poate contribui, de asemenea, la aparitia unui stres semnificativ si a altor probleme de sanatate mintala. Persoanele care au blefarospasm se confrunta de obicei cu anxietate sau teama de a suferi un blefarospasm in public sau in preajma altora. Pentru a evita potentialele situatii jenante sau dificile, multi oameni evite intalnirile cu alte persoane, ceea ce duce la dezvoltarea sau agravarea problemelor precum depresia, anxietatea si izolarea sociala.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21546-blepharospasm
https://www.healthline.com/health/eyelid-twitch
https://www.medicalnewstoday.com/articles/blepharospasm