Blefaroconjunctivita: cauze, simptome, tratament

Blefaroconjunctivita: cauze, simptome, tratament Blefaroconjunctivita: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 14 noiembrie 2023

blefaroconjunctivita

Blefaroconjunctivita este o afectiune oftalmica manifestata prin inflamarea pleoapei si a conjunctivei. Este o afectiune cronica frecventa care poate duce la deteriorarea permanenta a vederii daca nu este tratata la timp. Pentru a fi evitate complicatiile asociate cu blefaroconjunctivita, aceasta boala trebuie diagnosticata in faza incipienta, iar pacientul trebuie informat cu privire la masurile de igiena a pleoapelor si la semnalele la care trebuie sa fie atent.

Blefaroconjunctivita este o boala oculara care combina caracteristicile blefaritei si ale conjunctivitei. Se manifesta prin inflamarea marginii pleoapelor (blefarita) si a conjunctivei din jur (conjunctivita). Blefaroconjunctivita este strans legata de blefarita si poate fi considerata o forma matura a acesteia. Daca blefarita nu este tratata in stadiile initiale, inflamatia progreseaza si ajunge sa afecteze conjunctiva aflata in apropiere, rezultand blefaroconjunctivita.

De multe ori, medicilor le este dificil sa separe cauza blefaroconjunctivitei de cea a blefaritei din cauza faptului ca structurile oculare se afla aproape unele de celelalte si de implicarea adesea rapida a conjunctivei in blefarita. Blefaroconjunctivita poate fi cauzata de o varietate de probleme si este adesea multifactoriala.

In forma acuta, este utila clasificarea cauzelor dupa caracteristicile clinice. Daca afectiunea debuteaza acut si este caracterizata de ulceratii, la baza ar putea fi o infectie, cel mai frecvent microorganism implicat fiind stafilococul. In schimb, daca debutul este acut si fara ulceratii, acest lucru indica o reactie alergica. Este important de mentionat, totusi, ca lipsa ulceratiilor nu exclude neaparat infectia.

 


Ce este blefaroconjunctivita?

Blefaroconjunctivita reprezinta afectiunea inflamatorie a pleoapei si a conjunctivei. Blefarita este o iritatie si inflamatie a pleoapelor, in timp ce conjunctivita este iritatia si inflamatia conjunctivei. Conjunctiva este stratul subtire care acopera albul ochiului si suprafata interioara a pleoapelor.

Cauzele blefaroconjunctivitei

Blefaroconjunctivita apare din cauza inflamatiei si iritatiei. Acestea pot fi cauzate de microorganisme, boli de piele, afectiuni sistemice, anumite medicamente si tulburari subiacente ale pleoapelor. Unele cauze sunt mai frecvente decat altele.

Microorganisme

Staphylococcus aureus (bacteria care provoaca infectia cu stafilococ)

Infectia cu stafilococul auriu se observa in cazurile acute de blefaroconjunctivita si este cauzata de inmultirea excesiva a bacteriilor. Aceasta bacterie poate fi rezistenta la antibioticele cefalosporine, printre care si meticilina.

blefaroconjunctivita-cauze-stafilococ

Cu toate ca a devenit frecventa in ultimele doua decenii, blefaroconjunctivita poate fi inca tratata cu multe alte antibiotice.

Staphylococcus epidermidis, Corynebacterium si Propionibacterium acnes

Acestea sunt bacterii care se gasesc in mod natural pe piele. Daca aceste microorganisme ajung sa se inmulteasca excesiv, pot provoca mai multe infectii cronice (de lunga durata).

Moraxella catarrhalis

Aceste bacterii pot provoca infectii ale sinusurilor si ale urechii la copii. De asemenea, se pot gasi in produsele vechi de machiaj. Aceasta este considerata o cauza mai putin frecventa a blefaroconjunctivitei.

Demodex foliculorum

Acesta este un acarian de piele care traieste in mod normal pe pielea fetei. Atunci cand se inmulteste necontrolat, poate provoca acnee rozacee - o afectiune care cauzeaza inrosirea fetei si aparitia unor cosuri mici pe fata si pe nas.

Molluscum contagiosum

Acesta este un tip de poxivirus care provoaca leziuni mici, netede, asemanatoare negilor pe piele, fiind mai frecventa la copii. Poate provoca blefaroconjunctivita atunci cand leziunile apar aproape de ochi.

Virusul variolei maimutei

Aceasta infectie poate provoca si blefaroconjunctivita atunci cand leziunile apar aproape de ochi sau prin atingerea unei leziuni si apoi a ochiului. Cu toate ca se intampla rar, acest lucru poate provoca cicatrici severe ale corneei.

Virusul herpes simplex tip 1

Acesta cauzeaza in mod frecvent herpes in jurul gurii si pe buze. Virusul poate aparea si la nivelul ochilor la pacientii care au fost deja expusi - de obicei in copilarie.

blefaroconjunctivita-cauze-herpes-simplex

Afectiuni ale pielii si boli sistemice

Alergii si boala atopica

Boala atopica este caracterizata de eczeme, astm si alergii. Poate provoca ingrosarea pleoapelor si incretirea pielii din jurul ochilor.

Deficit de vitamina B6

In cazuri rare, deficitul de vitamina B6 poate fi asociat cu un anumit tip de blefaroconjunctivita, denumit blefaroconjunctivita angulara. Alte semne si simptome ale acestei deficiente sunt eruptia cutanata, umflarea limbii, confuzia si iritabilitatea. Pot aparea, de asemenea, intepaturi si amorteala la nivelul mainilor si picioarelor.

Sindromul Down

Blefaroconjunctivita, blefarita, orjeletul si lacrimarea excesiva sunt frecvente in randul persoanelor cu sindrom Down.

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica afecteaza zonele cu piele mai grasa, provocand matreata si eruptii pe langa nas, pe sprancene si pleoape.

Afectiuni ale pleoapelor

Ectropion si entropion

Ectropionul si entropionul sunt doua afectiuni cauzate de imbatranire, cicatrizare, inflamatie sau alergii. In entropion, pleoapa se intoarce spre interior, in timp ce in ectropion, pleoapa se rasuceste catre exterior. Aceasta anomalie provoaca aparitia si inmultirea bacteriilor si face ca ochiul sa se usuce si sa devina inflamat din cauza faptului ca pleoapa rasucita se freaca de suprafata ochiului.

blefaroconjunctivita-cauze-ectropion-entropion

Disfunctia glandei meibomiene

Disfunctia glandei meibomiene devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta, cu toate ca poate afecta pe oricine. Este prezenta in cazurile cronice de blefaroconjunctivita si este mai frecventa la pacientii care au suferit de orjelet (urcior).

Semne si simptome

Printre cele mai frecvente simptome ale blefaroconjunctivitei se numara:

  • roseata in sau in jurul ochilor
  • iritatie
  • inflamatia pleoapelor
  • mancarime
  • piele uscata, solzoasa sau acoperita de cruste in jurul ochiului si al pleoapelor
  • reziduuri si depuneri lipite de gene
  • senzatie de corp strain in ochi
  • pleoape lipite
  • senzatie de arsura la nivelul ochilor
  • pierderea genelor
  • pleoape uleioase
  • umflaturi rosii, cum ar fi pustule, pe pleoape
  • lacrimare excesiva

blefaroconjunctivita-semne-simptome

De multe ori, semnele si simptomele afecteaza ambii ochi si se pot ameliora sau agrava in diferite momente. Multe persoane sustin ca simptomele sunt deosebit de neplacute dimineata, imediat dupa trezire.

Diagnostic

Blefaroconjunctivita poate fi diagnosticata printr-o examinare fizica a ochilor si a pleoapelor. In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi:

  • testarea unor probe de secretii oculare pentru a detecta daca la baza sta o infectie
  • testul alergologic cutanat pentru a identifica o eventuala reactie alergica
  • testarea filmului lacrimal pentru a masura cantitatea si calitatea lacrimilor produse de ochi

blefaroconjunctivita-diagnostic

Metode de tratament

Metoda standard de tratament pentru blefaroconjunctivita este axata pe igiena. Pentru a face acest lucru este important sa:

Spalati genele pentru a indeparta orice particule de matreata

Spalati-va genele cu un sampon special formulat pentru a indeparta matreata si pentru a curata zona. Unele dintre aceste sampoane contin agenti antimicrobieni, cum ar fi acidul hipocloros sau uleiul de arbore de ceai. Pentru cele mai bune rezultate, aceste sampoane antimicrobiene trebuie lasate sa patrunda in piele.

Utilizati comprese calde

Puneti o compresa calda peste ochi pentru a inmuia uleiul din glandele meibomiene. Acest proces ar trebui facut timp de 5-10 minute. Apoi, puteti masa usor pleoapele pentru a ajuta la eliberarea uleiului din glandele infundate.

Lacrimi artificiale

Lacrimile artificiale pot fi, de asemenea, utile - atat pentru clatirea ochilor, cat si pentru ameliorarea uscaciunii.

blefaroconjunctivita-tratament-lacrimi-artificiale

Daca blefaroconjunctivita este asociata cu o afectiune de baza, scopul este abordarea acesteia.

Este important sa monitorizati procesul de vindecare si sa cautati ajutor daca starea se agraveaza sau nu raspunde la tratament. In anumite situatii poate fi nevoie de aplicarea unui antibiotic sau steroid topic timp de una pana la doua saptamani. In unele cazuri, antibioticele administrate oral, cum ar fi doxiciclina si azitromicina, sunt prescrise pentru perioade mai lungi de timp.

Cum poate fi prevenita blefaroconjunctivita?

Pentru a preveni blefaroconjunctivita, este important sa mentineti o buna igiena a ochilor si sa evitati contactul cu substantele iritante. Specialistii recomanda:

  • Sa va spalati des pe maini, mai ales inainte de a va atinge ochii.
  • Sa nu folositi la comun prosoape sau alte obiecte personale care pot intra in contact cu ochii.
  • Sa indepartati machiajul inainte de a merge la culcare.
  • Sa dezinfectati regulat lentilele de contact si cutia de depozitare a acestora.
  • Sa evitati frecarea ochilor.

 

 

 

Referinte:

https://www.allaboutvision.com/conditions/eyelid/blepharoconjunctivitis/

https://www.reviewofophthalmology.com/article/when-blepharoconjunctivitis-refuses-to-go-away

https://www.dovemed.com/health-topics/focused-health-topics/blepharoconjunctivitis-causes-symptoms-diagnosis-and-treatment/