Cimbrul are efect antibacterian; usureaza expectoratia.
INGREDIENTE:
-
ulei esential de cimbru (Thymi aetheroleum)
-
ulei esential de cuisoare (Caryophylli floris aetheroleum).
Inca din timpul lui Hipocrate cimbrul a beneficiat de un mare respect. Pomenit de catre Galenus si Dioscorides, el a fost cultivat in scop medicinal in Anglia inca din secolul al XI-lea; utilizarea medicinala a cimbrului este documentata inca din 1589. Uleiul esential este tratat in farmacopee si carti standard de fitoterapie de multe decenii, iar in Germania produse continand ulei esential de cimbru exista pe piata cel putin din 1976. Prezenta timolului (gasit de catre Caspar Neumann in 1719) confera uleiului o eficienta actiune de sustinere a apararii a organismului. „Timolul este un antiseptic si dezinfectant” (King's American Dispensatory, 1898).
Cuisoarele, originare din Indonezia, isi trag denumirea de la forma mugurilor florali care se aseamana cu niste cuie mici. Cuisoarele au constituit un articol de comert in India de timpuriu. Subiecte ale scriitorilor chinezi ai dinastiei Han (266 I.Hr. – 220 D.Hr.), acestea au devenit cunoscute in Europa prin secolul IV, dupa care au fost comercializate din ce in ce mai intens, fiind pentru mult timp foarte scumpe. Cuisoarele sunt utilizate atat in medicina indiana Ayurveda, medicina chineza cat si in fitoterapia occidentala, in special pentru efectele uleiului esential pe care il contin.
BENEFICII ALE UTILIZARII:
-
cimbrul are efect antibacterian; usureaza expectoratia; contribuie la apararea naturala a organismului;
-
cuisoarele ajuta la mentinerea sanatatii si confortului gurii si gatului; ajuta la mentinerea sanatatii tractului respirator.
ATENTIONARI:
Nu se recomanda in caz de ulcer gastro-duodenal, gastrita, femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza si copiilor sub 7 ani. Evitati supradozarea, abuzul si contactul cu ochii. A nu se folosi nediluat!
MOD DE UTILIZARE:
Uz intern:
Copii 7-14 ani: 1-2 picaturi de ulei esential de 3 ori pe zi amestecate cu cate o lingura de miere sau sirop (Biosept, Plantusin), la o ora dupa masa.
Adulti: 3-4 picaturi de ulei esential de 3 ori pe zi amestecate cu cate o lingura de miere, la o ora dupa masa.
Durata unei cure este de 10-15 zile. Administrarea se poate relua dupa o pauza de 2 saptamani.
Uz extern:
Inhalatii: 3-4 picaturi de ulei esential se pun intr-un vas cu apa fierbinte. Se inspira timp de 10-15 minute stand aplecat peste vas cu capul acoperit cu un prosop. Se fac 1-2 inhalatii pe zi, timp de 10-15 zile.
Difuzat in incapere:
5 picaturi se pun in vasul cu apa al difuzorului sau pulverizatorului.
ASOCIERI RECOMANDATE:
Pentru eliminarea disconfortului respirator solutia Biomicin Forte-A3 se poate asocia cu unul sau mai multe dintre produsele: capsulele Biosept-A5, tinctura Biosept-A4, produsele din gama Hapciu, sirop Plantusin-R8, R9, sirop Plantusin Forte-R25, R18, ceai Plantusin-R1, ceai Usurarea respiratieiR1, ceai P-pulmonar-R14.
SFATURI PRACTICE DE DIETA SI STIL DE VIATA:
Pentru eliminarea disconfortului respirator si favorizarea expectoratiei evitati consumul de produse lactate, dulciuri cu zahar alb, faina alba, grasimi si prajeli. Consumati alimente hranitoare si usor de digerat: fructe, legume, zarzavaturi, fie sub forma cruda, de suc, sau coapte, fierte si deasemenea supe calde. Beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse din fructe sau compoturi indulcite cu miere), astfel evitati deshidratarea si ajutati expectoratia prin fluidificarea secretiilor mucoase.
Prezentare: sticluta a 10 ml.