Beneficiile pentru sanatate ale consumului de caise uscate

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de caise uscate Beneficiile pentru sanatate ale consumului de caise uscate

Ultima actualizare: 25 februarie 2025

caise-uscate

Caisele sunt fructe delicioase si pline de vitamine, insa din pacate pot fi savurate in stare proaspata doar pentru o perioada limitata, pe parcursul verii. Pentru a va bucura si in restul anului de aroma si de beneficiile lor exista alternativa consumului de caise uscate, care pastreaza in buna parte calitatile nutritive ale caiselor proaspete.

Puteti obtine usor caise uscate printr-un procedeu simplu si la indemana oricui sau le puteti  procura de la magazin gata preparate. In acest caz trebuie sa studiati eticheta pentru a va asigura ca produsul este 100% natural si nu contine zahar adaugat sau alti aditivi.

Despre consumul de caise uscate vom vorbi pe larg in acest material din care puteti afla care sunt valorile nutritionale specifice acestora, ce nutrienti si substante benefice contin, precum si ce beneficii aduc acestea pentru sanatate.


Cum se obtin caise uscate din fructele proaspete

Asa cum spuneam mai devreme, este foarte usor pentru oricine sa obtina caise uscate, fiind necesar doar un spatiu aerisit si suficient de bine expus la soare. Caisele uscate sunt de fapt caise deshidratate, care se obtin prin eliminarea apei din fructele proaspete. Pentru aceasta, caisele coapte se culeg in perioada optima (iulie-august), dupa care se spala si se desfac in doua jumatati, eliminand samburii. Dupa aceea, jumatatile se aseaza intr-o tava sau pe o masa curata si se lasa expuse in bataia soarelui tip de cateva zile. Datorita caldurii, apa din compozitia fructelor se evapora, iar ceea ce ramane este pulpa deshidratata, mai exact caisele uscate.

Exista si o varianta mai moderna ce presupune utilizarea unui uscator de fructe si legume. Acesta este un aparat electrocasnic ce poate fi folosit in orice bucatarie iar tehnologia lui se bazeaza pe folosirea de aer cald, care face ca fructele si legumele sa se deshidrateze mult mai rapid.

Aceeasi tehnologie este folosita si la scara industriala unde evident ca se folosesc aparate cu o capacitate mult mai mare si mai performante pentru a produce caise uscate si nu numai. Caisele uscate produse in industria alimentara pot fi mai atractive ca aspect si uneori mai dulci insa aceste calitati se datoreaza unor aditivi alimentari si zaharului adaugat. Asadar, daca le cumparati din magazin, e recomandat sa va orientati catre caise uscate produse in regim bio, care nu contin aditivi si indulcitori adaugati.

Ce calitati nutritive au caisele uscate

Caisele uscate pastreaza toate elementele nutritive specifice fructelor proaspete doar ca acestea sunt mult mai concentrate, tinand cont de faptul ca vorbim de alimente deshidratate.

O portie de 100 de grame de caise uscate contine 241 de calorii, concentrate in 63 de grame de carbohidrati, 0,5 grame de lipide si 3,5 grame de proteine, la care se mai adauga 7,3 grame de fibre.

Ca nutrienti esentiali, aceeasi cantitate de caise uscate contine 1,16 grame de potasiu, 71 de miligrame de fosfor, 55 de miligrame de calciu, 32 de miligrame de magneziu, 3 miligrame de fier si doua micrograme de seleniu, impreuna cu 180  de micrograme, de vitamina A, 10 micrograme de vitamina B9 si un miligram de vitamina C.

Nu in ultimul rand, caisele uscate sunt si o sursa bogata de flavonoide – pigmenti naturali care dau culoarea specifica fructelor si legumelor, benefici pentru sanatate datorita efectului antioxidant.

De ce sa consumati caise uscate

Avand in vedere aportul sporit de minerale, vitamine si antioxidanti, consumul de caise uscate atrage o serie de beneficii pentru sanatate, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

Scaderea riscului de hipertensiune arteriala

Dupa cum ati putut constata in capitolul anterior, caisele uscate contin o mare cantitate de potasiu, care este un mineral cu un rol important in mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale. Mai exact, potasiul contracareaza efectele negative ale consumului excesiv de sare, despre care se stie ca poate cauza hipertensiune arteriala. Mai exact, sodiul din sare face ca organismul sa retina lichide iar pe fondul retentiei de apa creste volumul de sange, implicit tensiunea arteriala. Datorita potasiului, consumul de caise uscate stimuleaza eliminarea sodiului in exces din organism, prevenind astfel retentia de apa si odata cu ea hipertensiunea arteriala datorata acesteia.

caisele-uscate

Imbunatatirea digestiei

Consumul de caise uscate aduce si un insemnat aport de fibre, care asigura  o digestie sanatoasa. Fibrele solubile care se dizolva in tractul digestiv formeaza o pelicula gelatinoasa ce hraneste bacteriile probiotice din flora intestinala si totodata faciliteaza tranzitul intestinal, actionand ca un lubrifiant ce face ca alimentele sa alunece mai usor prin intestine. In acelasi timp, fibrele insolubile confera volum materiilor fecale si astfel faciliteaza la randul lor tranzitul intestinal, prevenind constipatia si balonarea.

Reducerea stresului oxidativ

Datorita continutului de flavonoide si vitamina C, caisele uscate au un puternic efect antioxidant, protejand organismul impotriva actiunii nocive a unor compusi numiti radicali liberi.

Acestia se formeaza in urma proceselor metabolice din organism iar o parte pot proveni si din exterior, avand o structura instabila din cauza careia reactioneaza usor cu celulele si moleculele din organism. In urma acestor reactii celule isi modifica structura si functionalitatea, ceea ce genereaza boli cronice si o serie de alte probleme de sanatate. Actiunea nociva a radicalilor liberi asupra celulelor se numeste stres oxidativ iar antioxidantii contribuie la reducerea sa prin faptul ca reactioneaza cu acesti compusi si ii neutralizeaza inainte ca acestia sa ajunga la celule.

Cresterea densitatii osoase

Calciul si fosforul sunt cele mai abundente minerale din organismul uman, iar cea mai mare cantitate este concentrata in sistemul osos. Caisele uscate contin ambele minerale si astfel asigura o resursa importanta pentru sistemul osos. Consumul constant de caise uscate contribuie la cresterea densitatii osoase facand astfel ca oasele sa devina mai rezistente. Astfel, persoanele care consuma frecvent caise uscate sunt mai putin predispuse riscului de osteoporoza – o afectiune caracterizata de scaderea densitatii osoase asociata cu un risc crescut de fracturi chiar si in urma unor traumatisme usoare.

Cum se consuma caisele uscate

Cu toate aceste beneficii, caisele uscate sunt totusi alimente concentrate, care pot cauza reactii nedorite daca sunt consumate in exces. Din cauza faptului ca a fost eliminata apa din compozitia lor, caisele uscate cantaresc mai putin decat fructele proaspete si  sunt mai putin satioase. Astfel poate aparea usor tentatia de a le consuma in cantitati mai mari, ceea ce nu este recomandat dat fiind faptul ca este vorba de alimente concentrate. Spre exemplu, 100 de grame de caise uscate contin o cantitate mai mare de carbohidrati si mai multe calorii decat fructele proaspete, iar consumul in exces favorizeaza acumularea de kilograme in plus. De asemenea, din cauza concentratei de zaharuri pot duce la o crestere brusca a glicemiei si de aceea se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu diabet.

Nu in ultimul rand consumul exagerat de caise uscate poate cauza tulburari digestive precum diareea sau balonarea.

Caisele uscate pot fi incuse in meniul micului dejun in combinatie cu iaurt sau cereale integrale cu lapte. De asemenea, constituie un ingredient potrivit pentru diferite smoothie-uri de fructe precum si pentru deserturi preparate  in casa.  

Pentru a preveni o crestere brusca a glicemiei este recomandat ca alaturi de caise uscate sa consumati nuci, seminte sau branzeturi, datorita continutului de grasimi care incetinesc in oarecare masura absorbtia zaharurilor si eliberarea glucozei in sange.

In concluzie, caisele uscate sunt alimente bogate in minerale benefice sistemului osos, fibre pentru o digestie imbunatatita, vitamine pentru sustinerea imunitatii si antioxidanti ce reduc stresul oxidativ. Fructele deshidratate concentreaza cantitati mari de astfel de nutrienti dar si de zaharuri, astfel ca trebuie consumate cu moderatie, in cantitati mai mici decat fructele proaspete. Doar in acest mod puteti profita de toate beneficiile caiselor uscate si evitati posibilele neplaceri asociate consumului in exces.