In ultimele decenii, cercetatorii au inceput sa isi indrepte atentia si resursele spre descoperirea potentialelor beneficii pe care consumul de surse naturale de antioxidanti il are in prevenirea si tratarea diferitelor boli cronice.
Fructele de aronia (Aronia melanocarpa) reprezinta o veritabila sursa de antioxidanti, in special polifenoli, cum sunt acizii fenolici si flavonoidele. Fructele de aronia, datorita continutului ridicat de compusi fitochimici si componente bioactive, prezinta o gama larga de efecte benefice asociate consumului. Studiile efectuate au demonstrat ca prezinta o puternica activitate antioxidanta, precum si potentiale beneficii medicinale si terapeutice.
Consumul regulat de fructe de aronia (scorus negru) a fost corelat cu numeroase efecte benefice asurpa organismului: efect antidiabetic, antiinfectios, antineoplazic, antiobezitate, antioxidant, precum si efecte cardio-, hepato- si neuroprotectoare. Pana in prezent, compusii fenolici, cum sunt antocianii, cianidinele, acizii fenolici, triterpenoizii, proantocianidinele au fost identificati ca fiind principalele componente bioactive ale fructelor de aronia. De asemenea, exista o gama variata de studii clinice in curs de desfasurare care isi propun sa cuantifice potentialul terapeutic al metabolitilor secundari din fructele de aronia, in vederea elaborarii de noi suplimente.
Pentru stimularea metabolismului si pentru intarirea sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Vitamina C Naturalis 180 mg. Este un produs care sustine productia de substante ce permit transmiterea influxului nervos, protejeaza celulele de stresul oxidativ si Impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului. De asemenea, faciliteaza absorbtia fierului si regenerarea tesuturilor.
Aronia, cu denumirea stiintifica de Aronia melanocarpa, este un arbust originar din America de Nord, care apartine familiei Rosaceae. Genul Aronia cuprinde doar cateva specii de arbusti frecvent intalniti in paduri umede si la marginea mlastinelor. Arbustii ating inaltimi de pana la 3 metri si rodesc in jurul lunii septembrie. Fructele sunt rotunde, foarte asemanatoare afinelor, insa sunt mai acrisoare, cu un gust astringent. Fructele de aronia sunt rotunde, cresc sub forma de ciorchine, si se coc pe la sfarsitul verii. Florile arbustilor sunt albe si apar, de regula, in jurul lunii mai. Cand s-au copt in totalitate, fructele de aronia au culoare neagra-albastruie.
Beneficiile pe care le au fructele de aronia
Fructele de aronia pot fi consumate in mai multe moduri, chiar si in stare proaspata. Totusi, din cauza gustului acrisor si efectului astringent, multe persoane prefera sa le foloseasca in diferite tipuri de produse de patiserie, sub forma de sucuri, ceaiuri, dulceturi si compoturi. Se considera ca, pentru a profita la maximum de beneficiile fructelor de aronia, acestea ar trebui consumate in forma proaspata, intrucat tratarea termica duce la denaturarea partiala a compusilor bioactivi.
Studiile asupra fructelor de aronia demonstreaza faptul ca datorita continutului semnificativ de polifenoli, compusi fitochimici, consumul de fructe de aronia prezinta beneficii pentru sanatate.
Pentru a sprijini functionarea normala a sistemului imunitar si pentru a proteja celulele impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 500 mg. Acesta este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile, care au aroma de portocale si care ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, favorizeaza regenerarea formei reduse de vitamina E si contribuie la metabolismul energetic normal.
Bogate in vitamine si substante minerale
Fructele de aronia prezinta un profil micronutritional complex. Totusi, aportul lor este in stransa legatura cu modalitatea de consum. Pentru a beneficia la maximum de compusii continuti, este recomandat ca fructele de aronia sa fie consumate proaspete.
Fructele de aronia sunt bogate in:
Continutul nutritiv exact variaza in functie de conditiile de cultivare, clima, tipul solului, dar si de conditiile de recoltare si depozitare.
Bogate in antioxidanti
Aportul adecvat de antioxidanti naturali este important pentru sustinerea sanatatii. Pe langa alte mecanisme de care dispune organismul pentru a neutraliza activitatea radicalilor liberi (speciile reactive de oxigen si azot), surplusul alimentar joaca un rol esential in ameliorarea afectiunilor care rezulta din stresul oxidativ: cancerul, infectiile, diabetul, bolile cardiovasculare si alte boli de natura inflamatorie. Fructele de aronia sunt foarte bogate in compusi fenolici cu activitate antioxidanta puternica.
Sprijina lupta impotriva cancerului
Fiind bogate in compusi fenolici cu activitate antioxidanta si triterpenoizi, consumul de fructe de aronia a fost asociat cu prevenirea si sustinerea terapiei cancerului. De exemplu, nivelul de stres oxidativ al plasmei recoltate de la pacientii cu cancer de san s-au redus semnificativ cand probele au fost tratate cu extracte din fructe de aronia, in vitro. Mecanismele de actiune nu sunt suficient intelese, dar acest lucru indica faptul ca fructele de aronia ar putea fi folosite in terapia antioxidanta sau drept co-terapie in sprijinul persoanelor cu cancer.
Proprietati antiinfectioase
Fructele de aronia contin cantitati ridicate de compusi bioactivi: antociani, proantocianidine, flavonoide si acizi fenolici. Conform specialistilor, acesti compusi fitochimici au proprietati si activitati antiinfectioase: antivirale, antibacteriene si antifungice. Prin mecanisme care nu sunt inca intelese, fructele de aronia stimuleaza sistemul imunitar al organismului si duc la blocarea glicoproteinelor virale, neutralizandu-i astfel potentialul infectios. S-a constatat ca pulberea din fructe de aronia prezinta activitate antigripala, care ar putea fi atribuita constituentilor fenolici din acestea, in special acidului elagic si miricetinei.
Sustin sanatatea cardiovasculara
Consumul de fructe de aronia a fost asociat cu diminuarea stresului oxidativ, scaderea expresiei genelor inflamatorii, reducerea nivelului de trigliceride din sange, a colesterolului total si LDL-colesterolului. Astfel, consumul regulat al acestor fructe poate imbunatati homeostazia lipidica la pacientii cu sindrom metabolic, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Exista investigatii si studii clinice care indica o legatura de cauzalitate intre consumul regulat de fructe de aronia si scaderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Dintre compusii continuti, quercetina, dar si acidul clorigen se considera a fi cei mai importanti pentru tratarea si prevenirea acestor boli.
Activitate antidiabetica
S-a observat ca fructele de aronia prezinta o potentiala activitate antidiabetica, concretizata prin capacitatea lor de a combate stresul oxidativ indus de hiperglicemie. Prin experimente efectuate pe animale diabetice, s-a observat o reducere semnificativa a nivelurilor de glucoza din sange, precum si a gradului de rezistenta la insulina. Intr-un studiu efectuat pe 35 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat zilnic suc de aronia bogat in polifenoli (150 mL) s-a constatat dupa cateva luni o imbunatatire semnificativa a homeostaziei glicemice. Compusii din fructele de aronia isi mediaza proprietatile antidiabetice prin ameliorarea stresului oxidativ datorat starii hiperglicemice.
Activitate impotriva metalelor grele si efecte neuroprotectoare
Compusii fenolici din fructele de aronia pot forma complexe stabile cu metalele toxice, pentru a preveni absorbtia lor in tesuturi. Acest mecanism joaca un rol esential in protejarea ficatului de leziunile induse de cadmiu. Prin neutralizarea speciilor reactive de oxigen, fructele de aronia manifesta si efecte neuroprotectoare, concretizate prin prevenirea bolilor neurodegenerative.
Sprijinirea sistemului imunitar si reducerea inflamatiei
Compusii fitochimici din fructele de aronia actioneaza prin inhibarea anumitor citokine. Fenolii au activitate antioxidanta, ceea ce previne si inhiba procesul inflamator. Prin continutul ridicat in vitamina C, consumul de fructe de aronia sprijina sistemul imunitar. Un studiu a aratat faptul ca persoanele care au consumat zilnic suc din fructe de aronia au fost mult mai putin predispuse spre a dezvolta infectii ale tractului urinar.
Benefice pentru controlul greutatii si prevenirea obezitatii
S-a mai observat un potential semnificativ al consumului de fructe de aronia, si anume controlul greutatii corporale si prevenirea obezitatii. Intr-un studiu efectuat pe soareci care au fost hraniti zilnic cu fructe de aronia imbogatite cu cianidina-3-O-galactozida (glicozid flavonolic continut in fruct) s-a observat o reducere semnificativa a greutatii corporale, pe parcursul a 8 saptamani. Un astfel de tratament a dus, de asemenea, si la scaderea nivelurilor serice ale leptinei (hormon care ajuta la mentinerea nivelului poftei de mancare), trigliceridelor, colesterolului total.
Aronia – modalitati de consum
Fructele de aronia se pot consuma fie ca atare, proaspete sau uscate, fie sub forma de sucuri si smoothie-uri, ceaiuri, vinuri. Se pot gasi atat in farmacii, cat si in supermarketuri, in magazine naturiste sau din surse online. Fructele de aronia sunt perfecte pentru gemuri, piureuri, siropuri, dar trebuie avut in vedere faptul ca tratarea termica si depozitarea prelungita pot reduce in mod semnificativ continutul nutritional al acestor fructe.
Iata cum puteti integra cu usurinta fructele de aronia in dieta zilnica:
-
proaspete: in terciul de ovaz, sucuri, piureuri, smoothie-uri, budinci;
-
prelucrate sub forma de ceai, siropuri, vinuri;
-
prin adaugarea lor in diferite produse de patiserie si alte deserturi;
-
sub forma de gemuri, dulceturi, jeleuri;
-
prin administrarea de suplimente naturale pe baza de aronia sau sub forma de extracte.
Indiferent de forma in care consumati fructe de aronia, beneficiile asociate consumului regulat sunt semnificative atunci cand acestea sunt consumate in stare proaspata, desi gustul acrisor si astringent nu este pe placul tuturor. O alternativa perfecta este reprezentata de suplimentele pe baza de fructe de aronia si sucurile naturale.
Aronia – contraindicatii
Nu exista niciun fel de contraindicatii cand vine vorba de consumul fructelor de aronia si niciun fel de caz documentat in ceea ce priveste contraindicatiile. Un studiu efectuat pe parcursul unei perioade de doua luni si-a propus sa identifice potentialele efecte secundare asociate aportului zilnic de fructe de aronia. Cu toate acestea, nu s-a inregistrat niciun fel de risc sau pericol, ceea ce inseamna ca nu exista contraindicatii de consum. Fiind vorba de un produs alimentar, pot sa existe persoane alergice la fructele de aronia.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152740/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9696386/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320610
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries
https://wellnessmama.com/health/aronia-berry/