Planta de goji este o sursa excelenta de polizaharide si antioxidanti care sustin imunitatea, fiind un remediu cu o vechime de peste 2.000 de ani in medicina traditionala chineza. Potrivit unor legende, calugarii din Muntii Himalaya obisnuiau sa puna fructe de goji in apa fierbinte pentru a-si imbunatati capacitatea de a medita, sanatatea, vitalitatea, longevitatea, energia si rezistenta.
Dar ce au descoperit cercetarile despre beneficiile fructelor de goji? Deoarece sunt lipsite de calorii, au un continut scazut de grasimi, reprezinta o sursa buna de fibre si antioxidanti, fructele de goji au o serie de beneficii extraordinare. Mai exact, pot ajuta la combaterea radicalilor liberi care provoaca afectiuni, la gestionarea eficienta a greutatii si pot imbunatati digestia.
Consumate de obicei crude, uscate sau sub forma de lichid sau pulbere, fructele versatile de goji contin o gama larga de fitonutrienti, vitamine si oligominerale, motiv pentru care multi experti in sanatate le-au inclus in categoria superalimentelor.
De fapt, potrivit unui studiu publicat de Journal of Alternative and Complementary Medicine, consumul de fructe de goji poate duce la „cresterea nivelurilor de energie, poate imbunatati performanta sportiva, calitatea somnului, usurinta in trezire, capacitatea de concentrare, acuitatea mentala si poate reduce semnificativ oboseala si stresul.”
Fructele de goji sunt renumite pentru nuanta lor vibranta si aroma unica, acida. Au un continut important de vitamine, minerale si antioxidanti care pot promova functia imunitara si sanatatea ochilor.
Fructele de goji sunt fructe mici si rosii bogate in antioxidanti si alti nutrienti cu beneficii medicinale puternice. Fructele de goji nu numai ca adauga un strop de culoare farfuriei, ci sunt si delicioase si pline de aroma.
Aceste fructe sunt comercializate de regula sub forma de pulbere sau uscate. De asemenea, sunt adaugate la multe suplimente si amestecuri de sucuri.
Fructele de goji reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale, cum ar fi:
-
vitamina C
-
fibre
-
fier
-
vitamina A
-
zinc
-
antioxidanti
Naturalis Vitamina C este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
Aceste fructe de padure contin toti cei opt aminoacizi esentiali. O portie de aproximativ 30 de grame de goji asigura aproape 10% din valoarea zilnica de proteine. Pentru fructe, aceasta este o cantitate surprinzatoare de proteine.
Datorita continutului mai mare de fibre sau carbohidrati complecsi al fructelor de goji, nivelul zaharului din sange creste mai lent, reducand riscul de scadere ulterioara a glicemiei.
Beneficiile consumului de goji
Iata posibilele beneficii ale fructelor de goji, sustinute de dovezi stiintifice:
Protejeaza ochii
Se crede ca fructele de goji protejeaza impotriva bolilor oculare cauzate de inaintarea in varsta. Fructele de goji pot sustine vederea, deoarece contin niveluri ridicate de antioxidanti sanatosi, in special zeaxantina.
Aceiasi antioxidanti pot opri, de asemenea, daunele cauzate de:
-
lumina UV
-
radicalii liberi
-
stresul oxidativ
Un studiu a constatat ca persoanele in varsta care au baut suc de fructe de goji timp de 90 de zile au avut niveluri de zeaxantina si alti antioxidanti semnificativ mai mari.
Potrivit unui al doilea studiu, fructele de goji protejeaza retina de celulele ganglionare care cauzeaza glaucom, o afectiune care poate duce la pierderea vederii.
Sustin sistemul imunitar
Fructele de goji contin antioxidanti sanatosi. Antioxidantii sunt cunoscuti pentru capacitatile lor de stimula sistemul imunitar si de a lupta impotriva radicalilor liberi daunatori si a inflamatiei.
Fructele de goji contin cantitati mari de vitamine A si C, la fel ca alte fructe de padure, cum ar fi afinele si zmeura. Vitaminele A si C sunt vitale pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic si pentru prevenirea bolilor, de la raceala obisnuita pana la cancer.
Protejeaza impotriva cancerului
Nivelurile ridicate de antioxidanti, printre care vitamina C, zeaxantina si carotenoizii, sunt responsabile pentru combaterea celulelor canceroase. Antioxidantii incetinesc cresterea tumorii, reduc inflamatia si ajuta la eliminarea substantelor daunatoare din organism.
Cercetarile efectuate pe soareci au descoperit ca fructele de goji pot inhiba cresterea tumorii si pot imbunatati eficacitatea tratamentelor pentru cancer.
Sustin sanatatea pielii
Fructele de goji contin beta-caroten, un tip de carotenoid care se gaseste in plante. Beta-carotenul este cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula sanatatea pielii. Mai exact, beta-carotenul este un ingredient folosit in cremele pentru piele pentru a:
-
imbunatati sanatatea pielii
-
reduce iritatia pielii
-
tine sub control efectele daunatoare ale razelor soarelui
-
gestiona impactul imbatranirii
Potrivit unui studiu pe soareci, consumul unui suc cu 5% continut de goji a oferit suficienti antioxidanti care sa protejeze impotriva daunelor luminii UV si a tulburarilor pielii.
Pot ajuta la gestionarea glicemiei
Fructele de goji pot fi utile in gestionarea eliberarii zaharului in sange. Cercetarile din 2015 arata ca fructele de goji echilibreaza nivelurile de insulina si glucoza din sange. Acelasi studiu a constatat ca fructele de goji au crescut nivelul colesterolului HDL la persoanele cu diabet de tip 2. HDL mai este denumit si “colesterolul bun”.
Pot ameliora depresia, anxietatea si pot imbunatati somnul
Conform unor cercetari din 2016 care au fost efectuate folosind sobolani, fructele de goji pot imbunatati depresia si comportamentele asemanatoare anxietatii.
Un alt studiu pe oameni realizat in Statele Unite a constatat, de asemenea, ca sucul de goji ar putea imbunatati energia, starea de spirit si sanatatea sistemului digestiv. In acest studiu, participantii adulti sanatosi au consumat zilnic 120 de mililitri de suc de fructe de goji sau o bautura placebo timp de 14 zile. Acestia au completat chestionare in care au mentionat in ce fel le-au fost influentate bunastarea, sanatatea neurologica si psihologica, simptomele musculo-scheletice, digestive si cardiovasculare, precum si orice efecte adverse ale sucului in fiecare zi.
Cercetatorii au facut masuratori pentru a inregistra tensiunea arteriala, masa corporala, greutatea, pulsul si vederea fiecarui participant inainte si dupa cele 14 zile de studiu.
Grupul care a primit suc de goji a raportat o energie ridicata si imbunatatiri in ceea ce priveste capacitatea de concentrare, performanta sportiva, acuitatea mentala si starile de calm si multumire pana in ziua 15.
De asemenea, studiul a aratat ca persoanele care au consumat suc de goji au avut o calitate imbunatatita a somnului si niciunul nu a experimentat efecte negative legate de consumul de suc de goji.
Pot preveni problemele hepatice
Fructele de goji au fost folosite pentru a trata bolile hepatice in medicina traditionala chineza.
Cercetarile pe animale arata ca fructele de goji pot ajuta la gestionarea sanatatii ficatului si la prevenirea progresiei bolii ficatului gras alcoolic.
Studiile asupra celulelor canceroase ale ficatului uman au descoperit, de asemenea, ca fructele de goji pot inhiba cresterea tumorilor hepatice.
Pot imbunatati nivelul testosteronului
Se pare ca fructele de goji au anumite beneficii si asupra fertilitatii sexuale. Un studiu pe sobolani a aratat ca fructele de goji pot imbunatati:
-
nivelul si motilitatea spermatozoizilor
-
capacitatea sexuala
-
refacerea nivelului de testosteron
Cercetarile sugereaza ca fructele de goji ar putea fi o alternativa buna la tratamentul pentru disfunctia erectila.
Recomandari de consum
In cele mai multe cazuri, fructele de goji sunt disponibile in varianta uscata.
Aceste fructe pot fi adaugate cu usurinta la cereale, iaurt si granola. De asemenea, pot fi integrate in produse de copt, cum ar fi fursecuri, briose, brownies si paine.
Pentru a le rehidrata, fructele de goji uscate pot fi puse in apa timp de cateva minute. Multe persoane adauga gructe de goji rehidratate la salsa, smoothie-uri si supe.
In plus, pulberile de goji pot fi amestecate in multe bauturi si shake-uri.
Consumul de goji, contraindicatii
Cei mai multi adulti sanatosi se pot bucura cu moderatie de beneficiile si gustul minunat al fructelor de goji, ca parte a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, aceste fructe de padure pot declansa o reactie alergica in cazuri rare, in special la persoanele care sunt alergice la alte fructe.
In plus, fructele de goji pot interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele si medicamentele pentru diabet sau hipertensiune arteriala.
In plus, femeile insarcinate ar trebui sa fie precaute atunci cand consuma goji, deoarece aceste fructe contin betaina, un compus care poate afecta sanatatea fatului. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca fructele de goji pot fi consumate in siguranta in timpul sarcinii.
De asemenea, persoanele care iau medicamente sau au anumite afectiuni de sanatate ar trebui sa discute cu un medic inainte de a consuma fructe de goji.
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322693
https://www.healthline.com/health/goji-berry-facts%23superfood-status
https://www.healthline.com/nutrition/goji-berry
https://www.verywellhealth.com/goji-berry-nutrition-and-benefits-7556490
https://draxe.com/nutrition/goji-berry-benefits/