Capsunile sunt unele dintre cele mai iubite fructe din lume datorita gustului lor dulce, a aromei minunate, dar si a versatilitatii culinare. Se pare insa ca si valoarea nutritionala a capsunilor este excelenta pentru organism.
Cele mai multe dintre beneficiile pentru sanatate asociate cu nutritia capsunilor se datoreaza prezentei antioxidantilor. Capsunile contin numeroase flavonoide, care sunt antioxidanti cu efect anti-imbatranire, cum ar fi antocianinele si catechinele – pe langa multe altele – care pot reduce riscul de boli cronice, printre care sindromul metabolic si bolile cardiovasculare.
Potrivit unor cercetari, dintre fructele de padure, capsunile contin o cantitate bogata de mai multi compusi bioactivi nutritivi, care sunt implicati in diferite procese benefice pentru sanatate si de prevenire a bolilor.
Studiile leaga consumul de capsuni de o mai buna sanatate oculara si neurologica, protectie impotriva leziunilor pielii, niveluri mai scazute de inflamatie si chiar reducerea durerii de artrita. Aceste efecte se datoreaza capacitatii capsunilor de a lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Datorita faptului ca o cana de capsuni contine doar 50 de calorii, o cantitate relativ scazuta de zahar, o cantitate buna de fibre alimentare si numeroase beneficii pentru sanatate, aceste fructe delicioase se numara printre cele mai bogate alimente in nutrienti.
Capsunile sunt fructe foarte sanatoase, care contin multi antioxidanti si vitamine. De asemenea, au un continut scazut de calorii. Arborele de capsuni (Fragaria ananassa) isi are originea in Europa, in secolul al XVIII-lea.
Capsunile au o culoare rosu aprins, sunt suculente si dulci. Sunt o sursa excelenta de vitamina C si mangan si, de asemenea, contin cantitati decente de folat (vitamina B9) si potasiu.
Capsunile sunt foarte bogate in antioxidanti si compusi vegetali, care pot avea beneficii pentru sanatatea inimii si pentru glicemie.
Multi oameni consuma de obicei capsuni crude si proaspete, cu toate ca pot fi transformate in dulceata si alte deserturi.
Capsuni – valoare nutritionala
Conform specialistilor, intr-o cana de capsuni proaspete si feliate (sau 166 de grame) se regasesc urmatorii nutrienti:
-
calorii: 50
-
proteine: 1,11 g
-
carbohidrati: 12,7 g
-
fibre alimentare: 3,30 g
-
calciu: 27 miligrame (mg)
-
fier: 0,68 mg
-
magneziu: 22 mg
-
fosfor: 40 mg
-
potasiu: 254 mg
-
vitamina C: 97,60 mg
-
acid folic: 40 micrograme
-
vitamina A: 20 de unitati internationale (UI)
Pe langa vitamine si minerale, capsunile sunt, de asemenea, bogate in fitochimicale, care sunt compusi vegetali benefici pentru sanatate. In aceasta categorie intra acidul elagic si o varietate de flavonoide, cum ar fi antocianinele, quercetina, kaempferolul si catechinele.
In afara de capsuni, magneziul se gaseste si suplimentele alimentare, cum ar fi Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6, un produs sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6, ingrediente care contribuie la mentinerea echilibrului psihic, la functionarea sistemului nervos si la reducerea oboselii.
Capsuni - beneficii pentru sanatate
Antioxidantii si polifenolii din capsuni sustin sanatatea inimii si ajuta la prevenirea unor diferite forme de afectiuni maligne. De asemenea, vitamina C care se gaseste in capsuni contribuie si la sanatatea pielii si a parului. Capsunile contin si fibre care sustin digestia si ajuta la pierderea in greutate.
Beneficii pentru inima
Datorita abundentei de antioxidanti si polifenoli, capsunile sunt alimentele ideale pentru protejarea inimii. Capsunile contin antocianine (antioxidantii care le confera culoarea rosie), care protejeaza mucoasa sistemului circulator, protejand astfel arterele de acumularea placii de aterom si regland tensiunea arteriala.
Capsunile pot regla nivelul zaharului din sange
Capsunile contin si acid elagic, iar acesta, alaturi de antioxidanti, contribuie la incetinirea digerarii alimentelor care contin amidon. Acest lucru tine sub control cresterea glicemiei in urma consumarii acestor alimente. De asemenea, ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sa-si tina sub control nivelul zaharului din sange.
In plus, capsunile au un indice glicemic scazut (40), ceea ce inseamna ca nu provoaca “varfuri” ale glicemiei in cazul persoanelor care sufera de diabet. La reglarea nivelului de zahar din sange contribuie, de asemenea, si fibrele din capsuni.
Pot imbunatati imunitatea
Capsunile sunt surse excelente de vitamina C. Potrivit specialistilor, o singura portie de capsuni contine mai multa vitamina C decat o portocala. Studiile au demonstrat ca vitamina C declanseaza anticorpi care intaresc imunitatea, iar un sistem imunitar puternic poate lupta impotriva infectiilor.
In urma unui studiu realizat in Elvetia s-a constatat ca suplimentele cu vitamina C au imbunatatit diferitele componente ale sistemului imunitar. Un astfel de supliment este Vitamina C Naturalis, un produs care contine vitamina C, un nutrient esential pentru sanatatea organismului.
Pot regla tensiunea arteriala
Dupa cum am mentionat deja, capsunile contin antocianine, antioxidanti puternici care relaxeaza mucoasa vaselor de sange si care largesc acest vase, reducand astfel tensiunea arteriala.
Capsunile sunt, de asemenea, bogate in potasiu, un nutrient care ajuta la gestionarea tensiunii arteriale.
Capsunile - beneficii pentru sanatatea creierului
Meritul revine din nou antioxidantilor. Capsunile, cu continutul lor ridicat de antioxidanti, protejeaza celulele creierului de daunele cauzate de radicalii liberi. De asemenea, schimba modul in care neuronii din creier comunica intre ei. Acest lucru imbunatateste in cele din urma sanatatea creierului.
Potrivit unei cercetari, consumul de capsuni poate intarzia in timp declinul memoriei la femeile in varsta. Acest beneficiu poate fi atribuit flavonoidelor care se gasesc in capsuni. De asemenea, s-a descoperit ca si aportul ridicat de antocianidine a ajutat la incetinirea declinului memoriei.
Benesio Magneziu B complex reprezinta o combinatie de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) care contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.
Pot lupta impotriva inflamatiei
Capsunile contin quercetina si, conform unui studiu realizat de Universitatea din Massachusetts, aportul de quercetina, in combinatie cu exercitiile fizice regulate, pot reduce formarea placilor de aterom. Capsunile sunt, de asemenea, bogate in vitamina C, care joaca un rol major in prevenirea inflamatiei. Aceasta vitamina joaca, de asemenea, un rol in ameliorarea simptomelor artritei si gutei.
Beneficii pentru sarcina
Capsunile contin acid folic in abundenta. Mai exact, o cana de capsuni crude asigura aproximativ 40 de micrograme de acid folic, aproape 10% din doza zilnica recomandata. Potrivit cercetarilor, acidul folic este esential in timpul sarcinii, deoarece poate preveni defectele de tub neural. De asemenea, este important pentru sanatatea mamei.
Pot mentine dintii sanatosi
Capsunile contin acid malic, un acid organic slab, care ajuta la indepartarea petelor de pe dinti. Pentru a va albi dintii in mod natural este suficient, pur si simplu, sa pasati cateva capsuni si sa le amestecati cu bicarbonat de sodiu pana cand obtineti un amestec omogen. Intindeti amestecul pe dinti folosind o periuta moale. Lasati amestecul sa actioneze 5 minute si apoi clatiti.
Cu toate acestea, nu exagerati, deoarece acidul din fructe poate deteriora smaltul dentar.
Capsunile pot reduce colesterolul
Capsunile contin pectina, un tip de fibra solubila care scade nivelul colesterolului LDL (colesterol “rau”) din organism. Potrivit unui studiu realizat in New Orleans, s-a dovedit ca mai multe tipuri de fibre solubile, cum ar fi pectina, pot reduce nivelul colesterolului LDL.
Beneficiile capsunilor pentru vedere
Capsunile sunt bogate in antioxidanti care previn cataracta, degenerescenta maculara si alte afectiuni oculare.
Capsunile pot avea proprietati anti-imbatranire
Antioxidantii din capsuni protejeaza corpul de daunele cauzate de stresul oxidativ si previn semnele imbatranirii (riduri, piele lasata, linii fine etc.)
In plus, contin licopen, un antioxidant care joaca un rol mare in prevenirea semnelor imbatranirii. Antocianinele din capsuni protejeaza pielea de stresul oxidativ, incetinind astfel imbatranirea.
Pot imbunatati sanatatea pielii
Capsunile contin acid salicilic si acid elagic, care sunt cunoscuti pentru reducerea hiperpigmentarii si a petelor intunecate. Acidul salicilic este, de asemenea, cunoscut pentru ca indeparteaza celulele moarte ale pielii si pentru ca strange porii pentru a preveni aparitia ulterioara a acneei.
Pot preveni caderea parului
Capsunile sunt bogate in vitamina C, un nutrient care stimuleaza absorbtia fierului si care promoveaza cresterea parului. In plus, vitamina C poate ajuta si combaterea matretii.
Pot sustine procesul de slabire
Persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus pot consuma cu incredere capsuni, datorita acidului elagic si a antioxidantilor.
Cresterea in greutate are la baza, printre altele, inflamatia cronica, deoarece aceasta blocheaza activitatea hormonilor care ajuta la slabire. Capsunile, fiind alimente antiinflamatoare minunate, restabilesc functionalitatile acestor hormoni.
In plus, antocianinele, principalii antioxidanti din capsuni, cresc productia unui hormon numit adiponectina. Acest hormon stimuleaza metabolismul si suprima pofta de mancare. De asemenea, ar putea induce arderea grasimilor.
Riscuri potentiale
Capsunile sunt de obicei bine tolerate. Cu toate acestea, unii oameni, in special copiii mici, pot dezvolta alergie la capsuni. Capsunile contin o proteina care poate provoca simptome alergice la persoanele sensibile la polenul de mesteacan sau mere - o afectiune cunoscuta sub numele de alergie la polen.
Printre simptomele care pot aparea se numara mancarimea sau furnicaturile in interiorul gurii, urticarie, dureri de cap si umflarea buzelor, fetei, limbii sau gatului, precum si probleme de respiratie in cazuri severe.
Se crede ca proteina care provoaca alergii este legata de antocianinele din capsuni. De aceea, persoanele cu alergie la capsuni pot opta pentru capsunile albe, incolore.
In plus, capsunile contin goitrogeni care pot afecta functia glandei tiroide la persoanele care au probleme cu tiroida.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries
https://draxe.com/nutrition/strawberry-nutrition/
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-strawberries/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/strawberries
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-strawberries-for-skin-hair-and-health/