Balonare dupa masa - cauze si solutii de tratament

Balonare dupa masa - cauze si solutii de tratament Balonare dupa masa - cauze si solutii de tratament

Ultima actualizare: 13 august 2024

Vorbim despre balonare dupa masa atunci cand resimtim senzatia neplacuta de stomac umflat. Aceasta tulburare digestiva foarte frecventa poate fi ocazionala sau cronica si poate fi deosebit de neplacuta in fiecare zi. Cu atat mai mult atunci cand senzatia de balonare dupa masa este insotita de anumite simptome: flatulenta, dureri abdominale, greata, constipatie etc.

Dar, atentie, desi senzatia de burta umflata apare cel mai adesea dupa o masa copioasa, balonare dupa masa putem avea atunci cand ea poate fi legata de o patologie specifica.


Ce este balonarea si de cate feluri poate fi

Balonarea este o senzatie comuna de disconfort abdominal si poate fi clasificata in mai multe tipuri, fiecare avand cauze si caracteristici specifice.

Balonarea alimentara (numita si balonare dupa masa sau balonare postprandiala) apare adesea dupa consumul unor alimente care produc gaze, precum leguminoasele, legumele crucifere, si bauturile carbogazoase.

Balonarea functionala este asociata cu tulburari digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil, si este adesea insotita de simptome precum dureri abdominale si tranzit intestinal neregulat.

 Balonarea cauzata de retentia de lichide poate aparea din cauza fluctuatiilor hormonale, insuficientei cardiace sau renale si consumului excesiv de sare.

In plus, exista balonarea cauzata de afectiuni gastrointestinale, cum ar fi boala celiaca sau boala inflamatorie intestinala, care determina inflamatia mucoasei intestinale si producerea excesiva de gaze.

Balonarea post-chirurgicala poate aparea dupa interventii chirurgicale abdominale din cauza aerofagiei si a tranzitului intestinal intarziat.

In cele din urma, balonarea indusa de stres este cauzata de anxietate si stres, care afecteaza functionarea sistemului digestiv.

Balonare dupa masa sau balonare postprandiala

Balonarea postprandiala (in limbajul comun numita si balonare dupa masa) este o senzatie de disconfort si plenitudine care apare in abdomen imediat dupa masa. Este un fenomen comun care poate afecta persoane de toate varstele si poate varia ca intensitate, de la o usoara senzatie de plenitudine la un disconfort abdominal sever.

Aceasta forma de balonare (balonare dupa masa/balonare postprandiala) este, in general, temporara, dar poate deveni o problema cronica pentru unii indivizi.

Daca abdomenul se umfla destul de repede, de obicei dupa o masa, este important sa stiti ce ati mancat. In aceste conditii, fara aparitia altor semne specifice, putem vorbi de balonare dupa masa si in general nu este o conditie foarte grava si se amelioreaza foarte repede.

In acest caz, simptomele se disipa destul de repede. Dar, atunci cand acestea reapar, este bineinteles indicat sa consultati un medic. Acumularea de gaze in intestin este un fenomen destul de comun, care poate tinde sa reapara episodic. Medicul va incepe prin a recomanda sfaturi dietetice.

Balonare dupa masa - cauze ale balonarii postprandiale

Exista mai multi factori care pot contribui la fenomenul de balonare dupa masa.

Supraalimentarea

Mesele copioase pot duce la intinderea stomacului, la balonare dupa masa, ceea ce poate provoca o senzatie de plenitudine si disconfort. Consumul rapid al alimentelor poate agrava aceasta problema, deoarece stomacul nu are timp sa proceseze corect alimentele si sa transmita semnale de satietate creierului.

Consumul de alimente care produc gaze

Desi fibrele sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa, consumul excesiv de alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele crucifere (varza, broccoli) si leguminoasele (fasole, linte), poate produce gaze si balonare dupa masa.

Alimentele care contin carbohidrati fermentabili, cunoscuti sub acronimul FODMAPs (oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili), pot provoca balonare dupa masa la unele persoane, in special la cele cu sindrom de colon iritabil.

Intolerante alimentare

Persoanele care nu pot digera lactoza din produsele lactate se pot confrunta cu balonare dupa masa si pot experimenta balonare, gaze si diaree dupa consumul acestor alimente.

La fel si persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten pot experimenta balonare dupa masa, dupa consumul alimentelor care contin gluten.

Aerofagia

Consumul rapid al alimentelor sau vorbitul in timpul mesei poate duce la inghitirea excesiva a aerului, care poate contribui la balonarea postprandiala.

Functia digestiva redusa

Productia insuficienta de enzime digestive poate cauza la unele persoane balonare dupa masa, din cauza faptului ca nu se digera complet alimentele si acest lucru duce la formarea gazelor.

Stresul si anxietatea

Stresul si anxietatea pot influenta functionarea tractului digestiv, afectand motilitatea si productia de enzime, ceea ce poate duce la balonare dupa masa.

Simptome asociate cu senzatia de balonare dupa masa

Balonarea postprandiala (sau senzatia de balonare dupa masa) este adesea insotita de alte simptome care pot varia in functie de cauza subiacenta.

Senzatie de plenitudine si presiune in abdomen este cea mai comuna manifestare, care poate fi insotita de umflarea abdomenului, la persoanele care resimt balonare dupa masa.

Eliminarea excesului de aer din stomac prin eructatii poate oferi o usoara usurare celor care sufera de balonare dupa masa.

Productia excesiva de gaze in intestin poate duce la flatulenta si discomfort ca simptome ale fenomenlui de balonare dupa masa.

Ca rezultat al senzatiei de balonare dupa masa, unele persoane pot experimenta dureri sau crampe abdominale, care pot varia in intensitate.

Modalitati de gestionare a balonarii postprandiale

1. Modificari ale dietei

Consumul moderat de alimente bogate in fibre si introducerea lor progresiva in dieta pot ajuta la prevenirea senzatiei de balonare dupa masa.

Monitorizarea si evitarea alimentelor care cauzeaza balonare pot reduce si ele simptomele fenomenului de balonare dupa masa.

2. Imbunatatirea obiceiurilor alimentare

Consumul unor portii mai mici, dar mai frecvente, poate ajuta la reducerea senzatiei de plenitudine si de abdomen umflat.

Mestecarea lenta si corecta a alimentelor ajuta la digestia eficienta si la reducerea inghitirii aerului, iar ca rezultat nu va mai aparea senzatia de balonare dupa masa.

3. Gestionarea stresului

Practicile de relaxare, cum ar fi meditatia si yoga, pot ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea functiei digestive.

Ce medicamente pot ameliora balonarea dupa masa?

Daca dieta dvs. este ineficienta, medicul va poate prescrie anumite medicamente.

  • Antispastice daca suferiti de dureri abdominale severe;
  • Argile naturale, care pot ameliora constipatia care cauzeaza balonarea dupa masa;
  • Pot fi prescrise antibiotice neabsorbabile, dar eficacitatea lor in tratarea balonarii este inca limitata.
  • In unele cazuri, suplimentele cu enzime digestive pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la reducerea balonarii.
  • Probioticele pot contribui la mentinerea unui echilibru sanatos al microflorei intestinale, reducand balonarea dupa masa.

Beneficiile activitatii fizice... si ale sticlelor cu apa calda!

Activitatea fizica regulata este unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le puteti adopta pentru sanatatea dumneavoastra, inclusiv pentru sanatatea abdominala! De fapt, 30 de minute de sport (sau o activitate fizica precum mersul pe bicicleta sau mersul pe jos rapid, de exemplu) de 3-5 ori pe saptamana pot reduce balonarea dupa masa si simptomele care pot fi asociate cu aceasta, precum flatulenta. Acest lucru a fost dovedit de mai multe studii stiintifice.

O alta modalitate simpla de a ameliora balonarea dupa masa este aplicarea unei sticle cu apa fierbinte pe abdomen, desi aceasta trebuie utilizata cu moderatie pentru a evita arsurile.

Concluzie

Balonarea dupa masa, sau balonarea postprandiala este un simptom frecvent care poate fi gestionat eficient prin identificarea cauzelor si implementarea modificarilor necesare in dieta si stilul de viata. Daca balonarea dupa masa persista sau este severa, este important sa se consulte un medic pentru a exclude afectiuni medicale mai grave. Prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si prin gestionarea stresului, se poate reduce semnificativ disconfortul asociat cu balonarea dupa masa.

https://www.fmcgastro.org/postu-main/archives/postu-2007-lyon/ballonnement-abdominal-quoi-de-neuf/

https://www.ramsayservices.fr/symptomes/ventre-gonfle-mais-quest-ce-qui-provoque-les-ballonnements

https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-appareil-digestif/ballonnements-la-maladie-du-stress-et-des-repas-trop-rapides-170936