Bacopa monnieri sau isopul de apa – beneficii si utilizari

Bacopa monnieri sau isopul de apa – beneficii si utilizari Bacopa monnieri sau isopul de apa – beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 20 februarie 2024

Bacopa-monnieri

Bacopa monnieri (isopul de apa) este o planta folosita de secole in medicina ayurvedica, fie in mod izolat, fie in combinatie cu alte plante medicinale. Se considera ca are efecte de stimulare a memoriei si invatarii, efecte sedative si, printre altele, proprietati antiepileptice. Planta creste in mediile tropicale, umede, de unde si denumirea de „isop de apa”. In mod obisnuit, este o planta populara de acvariu, folosita din considerente estetice. Totusi, Bacopa monnieri reuseste sa starneasca un interes din ce in ce mai mare in randul fitoterapeutilor si farmacologilor, deoarece pare sa aiba un efect deosebit de benefic in special in ceea ce priveste functia cognitiva si memoria.

In medicina ayurvedica, Bacopa monnieri (numita deseori si brahmi) este folosita in mod uzual pentru imbunatatirea memoriei, ameliorarea insomniei, epilepsiei si drept anxiolitic, intrucat s-a observat ca reduce simptomele asociate anxietatii. Foarte multe studii sustin ca intr-adevar se observa un efect de imbunatatire ca urmare a administrarii, in ceea ce priveste capacitatea de a invata, de a rememora si reaminti informatii, de a indeplini sarcini care implica rationamentul logic. Bacopa monnieri are si efect sedativ, ajutand la reducerea stresului. Se crede ca saponinele triterpenoide din planta sunt responsabile de principalele actiuni farmacologice ale acestei specii.


Bacopa monnieri (isop de apa) – generalitati

Bacopa monnieri este o planta medicinala perena, taratoare, care face parte din imensa familie Scrophulariaceae. Are frunze mici, alungite, si flori ale caror culoare variaza de la alb, pana la violet. Florile sunt partile vegetative utilizate in medicina ayurvedica. Planta mai este denumita si „brahmi”, nume derivat din mitologia hindusa, de la „Brahma” considerat „creatorul suprem al lumii”. Bacopa monnieri este originara din India, Indochina, Australia si Sri Lanka. Frunzele, de asemenea, sunt folosite in scop medicinal, si contin o mare varietate de compusi fitochimici. Principalele beneficii sunt asociate continutului in saponine triterpenoide, alaturi de:

  • saponine triterpenoide: bacozida A, bacozida B, bacosaponine, D-manitol, acid A, precum si moninerina;
  • alcaloizi: bramina, nicotina, herpestina, hidrocotilina;
  • flavonoide: luteolina, apigenina;
  • glicozide: asiaticozide, thanakunicide;
  • alti compusi fitochimici: acid betulic, wogonina, oroxindina, stigmasterol, β-sitosterol, dar si sapogenine, acid brahmic, acid izobrahmic.

Medicina ayurvedica descrie Bacopa monnieri drept „medhya rasayana”, adica o anumita clasa de ierburi despre care se crede ca imbunatatesc sanatatea mintala, memoria, intelectul, ratiunea, promoveaza longevitatea si „intinerirea cerebrala”. Intr-adevar, multe studii de specialitate par a sustine ca exista beneficii asociate suplimentarii dietei cu extract de Bacopa monnieri, inainte de toate in ceea ce priveste capacitatea cognitiva si memoria. Nu se cunosc pe deplin care ar fi mecanismele implicate in imbunatatirea acestor procese cognitive, dar se crede ca principalele substante fitochimice din extractele de Bacopa monnieri manifesta o gama larga de proprietati.

Bacopa monnieri – beneficii importante

Bacopa monnieri prezinta numeroase proprietati farmacologice, cum ar fi cele antiinflamatorii, anticonvulsivante, antioxidante, cardiotonice, bronhodilatatoare si vindecatoare (este foarte des utilizata in ulcerul peptic, spre exemplu). Principalele proprietati se datoreaza probabil grupului de saponine denumite colectiv „bacozide” (mai ales A si B). In cele ce urmeaza, vom prezenta principalele beneficii importante ale plantei Bacopa monnieri si ale suplimentarii dietei cu aceasta.

 

Help4Brain este un produs destinat adultilor care doresc sa sustina eficient procesele mentale si pe cele de concentrare. De asemenea, sustine capacitatea de invatare, imbunatateste capacitatea de memorare, ajuta la functionarea sistemului nervos si la mentinerea bunei dispozitii.

  • Sustine si imbunatateste sanatatea cognitiva

Suplimentarea cu Bacopa monnieri pare sa duca la imbunatatirea memoriei si a functiei cognitive generale. Unul dintre mecanismele posibile implicate include modularea eliberarii acetilcolinei si legarea de receptorii colinergici muscarinici. Se crede ca substantele din planta au capacitatea de a modula si activitatea colinacetilazei. Saponinele protejeaza hipocampul, regiunea care este implicata in trecerea informatiei din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata. De exemplu, in studii efectuate pe culturi de celule microgliale activate, Bacopa monnieri prezinta efect antiinflamator – in urma leziunilor, acestea nu mai manifesta fenotipul neurotoxic.

  • Reduce riscul de afectiuni neurodegenerative

Intr-un studiu efectuat pe oameni, s-a observat ca ceaiul, infuziile si extractele alcaloide, dar si administrarea izolatului de bacozida A din Bacopa monnieri inhiba semnificativ eliberarea mai multor factori asociati inflamatiei, cum ar fi TNF-α (factorul de necroza tumorala α), dar si IL-6 (interleukina-6), din celulele microgliale. De asemenea, alte cercetari sugereaza ca extractele manifesta efecte inhibitoare asupra acetilcolinesterazei, scad dimensiunea placilor β-amiloidice (implicate in Alzheimer) si chiar cresc fluxul sanguin cerebral. Drept urmare, Bacopa monnieri manifesta efecte neuroprotectoare semnificative, reducand riscul de boli neurodegenerative.

  • Are proprietati antioxidante puternice

Bacopa monnieri protejeaza celulele cerebrale de daunele oxidative (radicalii liberi de oxigen, azot), prin scaderea nivelului de proteine carbonil, atat in citosol, cat si in mitocondrii. Exista o serie de dovezi ale activitatii inhibitorii pe care extractul de Bacopa monnieri il prezinta in ceea ce priveste prevenirea peroxidarii lipidelor, in cortexul prefrontal si hipocampul sobolanilor. In prezenta radicalilor liberi, prima linie de aparare a organismului este superoxid-dismutaza. Intr-un studiu, s-a observat ca sobolanii tratati cu Bacopa monnieri prezinta o reducere a activitatii superoxid-dismutazei, pe fondul scaderii concentratiei de radicali liberi cu potential nociv.

Drept urmare, extractele din planta prezinta importante proprietati antioxidante. Beneficiile se extind la nivelul intregului organism. Radicalii liberi sunt implicati in foarte multe patologii si boli, cum ar fi cele cardiovasculare (ateroscleroza) sau bolile cronice inflamatorii. Catalaza este o alta enzima cu activitate antioxidanta, care se gaseste in aproape toate organismele vii. Totusi, activitatea, precum si concentratia acestei enzime, scad odata cu varsta. La sobolanii carora le-a fost administrata Bacopa monnieri s-a observat o crestere semnificativa a activitatii enzimei, fiind asadar un arsenal antioxidant mult mai eficient impotriva toxicitatii radicalilor liberi.

  • Ajuta in lupta impotriva stresului si amelioreaza simptomele anxietatii

Actiunile sedative ale plantei Bacopa monnieri se traduc printr-un efect general de calmare, de linistire. S-a demonstrat ca Bacopa monnieri sustine productia de GABA (neurotransmitator care poarta denumirea de acid gamma-aminobutiric), substanta care scade excitabilitatea neuronilor, ceea ce imbunatateste capacitatea de relaxare si de luare a deciziilor rapide, pe moment. Acidul gamma-aminobutiric este un neurotransmitator care are efecte calmante asupra creierului si, in esenta, asupra intregului organism. S-a demonstrat ca Bacopa monnieri stimuleaza activitatea acestui neurotransmitator si ca totodata creste concentratia de GABA prin stimularea activitatii glutamat-dercaboxilazei.

  • Poate ajuta la ameliorarea hipertensiunii arteriale

Isopul de apa si-ar putea extinde beneficiile si asupra tensiunii arteriale, prin reducerea valorii acesteia la persoanele cu hipertensiune. Bacopa monnieri stimuleaza productia oxidului nitric, iar ulterior acest compus duce la vasodilatatie si la imbunatatirea fluxului sanguin. Intr-un studiu, s-a observat scaderea atat a valorii tensiunii arteriale sistolice, cat si a celei diastolice, la sobolanii care au primit Bacopa monnieri. La sobolanii sanatosi nu s-au observat modificari ale acestei valori.

Bacopa monnieri – utilizari

Bacopa monnieri este disponibila sub forma de suplimente alimentare (capsule, pulberi, extract apos, tablete). Dozele tipice utilizate in medicina traditionala si in studiile clinice moderne sunt sub forma de tincturi, consumarea propriu-zisa a partilor vegetative (5-10 grame de planta) sau extracte (300-450 miligrame pe zi), de obicei standardizate la 24-55% bacozide (pentru adulti). Dozele se individualizeaza in functie de parametrii biologici proprii (varsta, greutate), precum si dupa scopul utilizarii. La modul ideal, este recomandat sa se consulte un medic inainte de integrarea in regimul zilnic a suplimentelor cu Bacopa monnieri. In general, este foarte bine tolerata.

Bacopa monnieri – contraindicatii

Bacopa monnieri are un potential terapeutic ridicat. Cele mai obisnuite efecte secundare, dupa administrare, sunt cele gastrointestinale (cresterea frecventei scaunelor, greata si crampe). Aceste efecte sunt considerate a fi secundare suprareglarii activitatii acetilcolinei si unei iritatii la nivel gastrointestinal, mediate de saponina. Substantele din planta inhiba enzima acetilcolinesteraza, ceea ce ar putea duce la cresterea nivelului de acetilcolina. Drept urmare, suplimentele pe baza de isop de apa ar putea contracara efectele medicamentelor anticolinergice, agravand astfel bradicardia, si pot exacerba boli precum obstructia gastrointestinala sau boala ulcerului peptic.

De asemenea, ar putea exacerba si afectiuni pulmonare, cum sunt astmul, BPOC (boala cronica pulmonara obstructiva). S-a demonstrat ca isopul de apa inhiba enzimele citocromului P450, acest fenomen putand contribui la interactiunile cu alte medicamente, in conditiile in care se administreaza concomitent. Cercetarile pe animale sugereaza ca Bacopa monnieri poate creste nivelul de tiroxina (T4) la soareci, cu aproximativ 40%, ducand si la o scadere a concentratiei, mobilitatii si viabilitatii spermatozoizilor. Drept urmare, extractul ar trebui administrat cu precautie, mai ales de catre cei cu afectiune tiroidiana sau care iau medicamente pentru hormonii tiroidieni.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK589635/

https://www.healthline.com/nutrition/bacopa-monnieri-benefits

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-761/bacopa

https://examine.com/supplements/bacopa-monnieri/