Astragalus – proprietati, beneficii si utilizari

Astragalus – proprietati, beneficii si utilizari Astragalus – proprietati, beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Astragalusul

Astragalus (Astragalus membranaceus, Huáng Qí) este o planta medicinala originara din China si se utilizeaza in medicina traditionala de mai bine de doua mii de ani. Principalele componente din Astragalus sunt polizaharida de Astragalus (APS), flavonoizii, saponinele si alcaloizii. APS se considera a fi cea mai importanta componenta bioactiva din planta, careia i se datoreaza cele mai multe dintre proprietatile farmacologice dovedite. In planta de Astragalus exista peste 161 de saponine triterpenoide (astragalozide), care manifesta importante proprietati biologic active ce sustin sanatatea si integritatea organismului, prin diferite mecanisme stiintific demonstrate.


Astragalus – generalitati

Astragalus este o planta perena, originara din China, Mongolia si Coreea. Partea vegetativa cu potential medicinal este reprezentata de catre radacina, recoltata de obicei de plantele ajunse la cel de-al patrulea ciclu de viata. Aceasta este uscata si ulterior prelucrata in diferite forme, cum ar fi extracte lichide, capsule, pulberi si ceaiuri. Exista peste doua mii de soiuri de Astragalus, insa doua sunt utilizate in principal in medicina traditionala chineza: Astragalus membranaceus si Astragalus mongholicus. Beneficiile acestei plante au fost certificate atat pe studii in vivo si in vitro, cat si prin numeroasele dovezi observationale din medicina traditionala chineza.

Astragalus – proprietati medicinale

Planta de Astragalus este cunoscuta in medicina traditionala chineza, dar nu numai, pentru mai multe proprietati medicinale. Dintre acestea, cele mai importante sunt urmatoarele:

  • Potential antiinflamator: planta de Astragalus este bogata in compusi fitochimici care au un potential antioxidant extraordinar, neutralizand speciile reactive de oxigen si azot, implicate in etiologia procesului inflamator.
  • Efect imunomodulator: planta de Astragalus imbunatateste raspunsul imunitar si, mai mult decat atat, sustine eficacitatea acestuia. Studiile pe animale de laborator au concluzionat ca planta de Astragalus imbunatateste activitatea celulelor implicate in imunitate, promovand un raspuns mult mai puternic impotriva agentilor cu potential patogen.
  • Efect neuroprotector: extractul apos de Astragalus membranaceus ar putea nu doar intarzia declinul cognitiv, ci chiar l-ar putea inversa. S-a observat o crestere a numarului de receptori M-colinergici la nivelul cortexului, hipocampului si corpului striat, in urma administrarii si suplimentarii cu Astragalus, pe modele animale senile.
  • Efect antitumoral: in combinatie cu alti agenti chimioterapeutici, Astragalus prezinta efecte pozitive in tratamentul mai multor tipuri de tumori. Extractul apos pare sa inhibe invazia si proliferarea celulelor tumorale, intr-o maniera dependenta de doza. Efectul antitumoral este unul care implica reglare imuna, cum ar fi cresterea productiei de IL-2 si IFN-γ, chiar daca aceste efecte au fost dovedite, cel putin pana in momentul de fata, pe modele animale.
  • Efect adaptogen: prin mecanisme specifice, se considera ca planta de Astragalus manifesta o serie de efecte adaptogene, care ajuta organismul sa lupte impotriva stresului. In practica medicala traditionala chineza, se foloseste pentru „completarea Qí-ului”, ajungandu-se la o stare de bine si liniste interioara, in acord cu principiile unei vieti lipsite de griji. Astfel, are potentialul de a fi folosita si pentru gestionarea stresului si obtinerea unui somn odihnitor.

Beneficiile plantei de Astragalus se extind foarte mult, dincolo de aceste proprietati, ca urmare a faptului ca mecanismele de actiune ale compusilor continuti sunt deosebit de complexe. Mai mult decat atat, în practica clinica din tarile asiatice, extractul se administreaza chiar intravenos.

Astragalus – beneficii

Beneficiile plantei de Astragalus se datoreaza in special compusilor fitochimici continuti. Drept urmare, in cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva dintre acestea, cu mentiunea ca, desi studiile au fost efectuate indeosebi in vitro, pe modele animale, medicina traditionala chineza si practica umana ne permit sa tragem concluzii reale care sa ateste, intr-adevar, viabilitatea ipotezelor.

Sustine sanatatea si integritatea sistemului imunitar

Astragalus contine compusi fitochimici care moduleaza in sens pozitiv raspunsul imun. Exista unele studii care sustin ca planta de Astragalus poate promova proliferarea si cresterea celulelor albe din sange, implicate in imunitate si responsabile de prevenirea infectiilor. Mai mult decat atat, extractul de Astragalus prezinta proprietati antimicrobiene, antivirale si antiparazitare. La persoanele care consuma regulat Astragalus se observa o incidenta mai scazuta a infectiilor de natura respiratorie (raceala comuna, gripa, bronsita si altele).

Ajuta la mentinerea homeostaziei glicemice

La persoanele cu diabet de tip 2, compusii bioactivi din radacina de Astragalus ajuta la controlul glicemiei. De fapt, in China, planta de Astragalus este frecvent prescrisa in cazul pacientilor cu diabet de tip 2, pentru a ajuta la gestionarea si mentinerea in limite normale a glicemiei. Aceste efecte se traduc prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina si a catabolismului glucidelor.

Astragalus

Sustine sanatatea cardiovasculara

Administrarea de Astragalus poate ajuta la imbunatatirea functiei cardiovasculare in cazul celor cu afectiuni cardiace. Se sugereaza faptul ca provoaca vasodilatatie si, drept urmare, inima are posibilitatea de a pompa un volum mai mare de sange. Intr-un studiu, persoanelor diagnosticate cu insuficienta cardiaca li s-au administrat 2.25 grame de Astragalus, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani, alaturi de tratamentul conventional. S-au observat imbunatatiri importante ale constantelor functiei cardiovasculare, spre deosebire de cei care au urmat tratament clasic, fara suplimentare cu Astragalus.

Ajuta la gestionarea hipercolesterolemiei

Studiile efectuate pe modele animale aterosclerotice carora li s-au administrat Astragalus intr-o serie de forme (capsule, extract, ceaiuri) au concluzionat faptul ca aceasta planta poate reduce nivelurile plasmatice de colesterol total, LDL-colesterol, concomitent crescand si nivelurile de HDL-colesterol. De asemenea, elimina si radicalii superoxid si hidroxil, reducand teritoriul ce, anterior, a fost afectat de procesul aterosclerotic.

Alte potentiale efecte in sustinerea sanatatii

Printre altele, aceasta planta ar avea si alte beneficii potentiale, inclusiv:

  • Imbunatatirea calitatii somnului;
  • Gestionarea mult mai eficienta a stresului;
  • Ameliorarea efectelor secundare asociate chimio- si radioterapiei;
  • Prezinta efecte antifibrotice;
  • Prezinta efecte antiinflamatorii;
  • Promoveaza expectoratia;
  • Efecte diuretice si hepatoprotectoare.

Astragalus – contraindicatii

In mod ideal, suplimentarea cu alternative naturiste ar trebui sa urmeze indicatiile medicului si ar trebui initiata doar la recomandarea acestuia. Administrarea de Astragalus nu se recomanda, in mod obisnuit, in urmatoarele cazuri:

  • Sarcina si alaptare;
  • Copiii sub 12 ani;
  • In concomitent cu alte tipuri de medicamente, cum sunt imunosupresoarele (in special cand un astfel de tratament se initiaza dupa un transplant), antihipertensive si anticoagulante;
  • Pe fondul existentei unei patologii autoimune (lupus, scleroza, artrita reumatoida);
  • Daca prezentati alergie si alte manifestari neplacute secundare administrarii.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7105737/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758356/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7024162/

https://www.mountsinai.org/health-library/herb/astragalus

https://www.healthline.com/nutrition/astragalus

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-963/astragalus

https://www.webmd.com/heart/astragalus-root-heart-benefits-side-effects