Astmul si vaccinurile – ce trebuie sa stiti?

Astmul si vaccinurile – ce trebuie sa stiti? Astmul si vaccinurile – ce trebuie sa stiti?

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

astm

Nu este neobisnuit ca persoanele care sufera de astm bronsic sau de alte afectiuni care implica tractul respirator sa fie mult mai predispuse la complicatii cu potential violent, ca urmare a unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinarea reprezinta modalitatea cea mai eficienta si la indemana pentru a preveni atat riscul unei anumite boli, cat si a complicatiilor asociate acesteia. Spre exemplu, datele epidemiologice indica faptul ca o persoana cu astm, dar care s-a vaccinat in prealabil impotriva infectiei cu Influenza (agentul etiologic al gripei sezoniere), va dezvolta simptome mult mai usoare in cazul contractarii bolii, avand si un risc mai mic de complicatii.


Ce este astmul?

Astmul este o afectiune relativ frecventa, care intereseaza caile respiratorii, si se traduce printr-o inflamatie acuta, complet reversibila a acestora, adesea in urma expunerii la un factor care se considera a fi declansator (aer rece, alergeni, substante chimice). Procesul fiziopatologic incepe odata cu inhalarea factorului declansator, care ulterior, din cauza hipersensibilitatii bronsice si atopiei, duce la inflamarea cailor respiratorii si hiperproductie de mucus. Astfel, va creste foarte mult rezistenta cailor respiratorii, mult mai pronuntata in timpul expirului. Obstructia cailor se datoreaza sinergiei dintre mai multe procese, care presupun:

  • Aparitia infiltratului cu celule inflamatorii;
  • Contractia involuntara a musculaturii netede de la nivelul cailor respiratorii;
  • Secretia excesiva de mucus care formeaza agregate sub forma de dopuri de mucus.

Persoanele cu astm trebuie sa urmeze tratament dupa indicatiile specifice ale medicului. Chiar daca inflamatia acuta este reversibila, in lipsa tratamentului aceste modificari temporare pot sa devina chiar ireversibile, ca urmare a mai multor modificari, cum sunt urmatoarele:

  • Depunerea excesiva de colagen si descuamarea celulelor epiteliale, ceea ce va duce in timp la cresterea in grosime a membranei bazale;
  • Hiperplazia si hipertrofia muschilor netezi de la nivelul tractului respirator, ceea ce va duce in timp la remodelarea specifica a cailor respiratorii la persoanele cu astm netratat.

In cazul unui atac de astm, este necesar sa se intervina precoce, deoarece, daca nu se intervine in timp util, productia excesiva de mucus va impiedica medicamentul inhalat sa ajunga la locul de actiune: membrana mucoasa.

Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sanatatii tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine. Lumanarica sustine expectoratia secretiilor bronsice, iar extractele de flori de Lumanarica, de Cimbru-de-cultura, flori de Ciubotica-cucului, Verbina si flori de Tei au efect linistitor si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale.

Ce vaccinuri sunt importante pentru persoanele cu astm?

In timpul unui episod de astm bronsic, caile respiratorii se ingusteaza, se tumefiaza si, ulterior, sunt blocate din cauza secretiei excesive de mucus. Acest lucru ingreuneaza respiratia, mai ales expirul. Unele boli pot avea efecte similare asupra tractului respirator. O persoana care deja are astm, dar dezvolta si o infectie subiacenta la nivelul tractului respirator, prezinta un risc ridicat de complicatii care pot pune in pericol viata si sunt asociate cu mortalitate crescuta. Pe de alta parte, este important de retinut ca o persoana care sufera de astm dispune de strategiile necesare de imunizare si preventie, reprezentate, inainte de toate, de vaccinurile impotriva anumitor boli.

Vaccinul antigripal

Virusurile Influenza reprezinta agentul etiologic al gripei. Gripa este o boala contagioasa, care intereseaza in special structurile respiratorii. Persoanele cu astm bronsic fac parte din categoria persoanelor cu risc semnificativ de complicatii severe, ca urmare a dezvoltarii gripei. Poate cea mai frecventa complicatie a gripei la persoanele cu astm bronsic, penumonia secundara ridica un prognostic nefavorabil, cu exacerbarea simptomelor astmului si chiar risc de mortalitate. In aceasta privinta, administrarea vaccinului antigripal se recomanda in special celor cu astm.

Naturalis Bronhosuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura, Ciubotica cucului, Grindelia si tal de Lichen-de-piatra cu mierea poliflora, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.

Vaccinul pneumococic

Vaccinul pneumococic reprezinta o metoda foarte eficienta de imunizare impotriva mai multor tulpini de Streptococcus pneumoniae. Pe langa afectiuni precum meningita si sepsisul, aceasta bacterie poate provoca si pneumonie, o patologie care, in sinergie cu simptomele de astm, poate duce la complicatii violente de sanatate. Boala pneumococica este una dintre principalele cauze ale mortalitatii ca urmare a infectiei cu aceasta bacterie. Vaccinarea pneumococica se dovedeste a fi eficienta in prevenirea bolii severe in 70-95% dintre situatii. Persoanele care sufera de astm ar trebui sa ia in considerare si posibilitatea administrarii acestui vaccin.

Vaccinul anti-COVID-19

Vaccinul impotriva coronavirusului (SARS-CoV-2) nu doar ca se dovedeste a fi eficient pentru reducerea riscului de infectie, ci, conform datelor epidemiologice, persoanele care desi au fost vaccinate, insa au dezvoltat boala, prezinta simptome mult mai usoare. Mai mult decat atat, s-a observat si o incidenta mult mai scazuta a complicatiilor si moralitatii in randul celor cu risc, cum sunt persoanele cu astm bronsic. Drept urmare, specialistii recomanda ca persoanele care sufera de astm bronsic sa apeleze la aceasta forma de imunizare, pentru a evita complicatiile si riscul de a dezvolta sindromul respirator acut sever. In asociere cu astmul, are potential fatal.

Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe de Maces si Cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Vaccinul DTP

Vaccinul DPT (diftero-tetano-pertussis) contine anatoxina difterica, tetanica, dar si antigene de pertussis. Astfel, asigura imunizare, printre altele, impotriva bacteriei Bordetella pertussis, care este agentul etiologic al tusei convulsive. Tusea convulsiva nu doar ca este o afectiune deosebit de greu de gestionat si tinut sub control, ci are potential violent in randul persoanelor care deja sufera de afectiuni respiratorii subiacente, cum ar fi astmul sau pneumonia. Se prea poate sa fi primit deja vaccinul pentru Bordetella pertussis, insa poate fi necesar un rapel. Acest tip de tuse provoaca simptome violente, cu debut brusc, care ingreuneaza respiratia si exacerbeaza astmul.

Vaccin antialergic

Este vorba despre o forma specifica de imunoterapie indreptata asupra alergenului care duce la atacurile de astm. In functie de factorul declansator, protocolul presupune expunerea controlata si treptata la acesta, pana cand sistemul imunitar ajunge sa tolereze expunerea la alergen, asadar fara sa reactioneze exacerbat la acesta. Este recomandata pentru persoanele care sufera de astm alergic, conjunctivita si rinita alergice si alte tipuri de alergii.

Vaccin anti-VZV si anti-RSV

Exista studii care sustin ca persoanele cu astm prezinta un risc relativ mai crescut de a dezvolta zona zoster, ca urmare a infectiei cu virusul varicelo-zosterian (Herpes virus varicellae). Drept urmare, se recomanda si administrarea acestui vaccin. Virusul sincitial respirator, chiar daca in general provoaca simptome asemanatoare racelii, este o cauza semnificativa a pneumoniei atat la copii, cat si la batrani. Chiar recent, a fost dezvoltat un vaccin impotriva acestui virus, acesta depasind etapa de testare clinica si fiind aprobat in mai multe tari.

Surse:

https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/adults/downloads/fs-asthma-vaccines.pdf

https://aafa.org/asthma/asthma-prevention/vaccine-recommendations/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430901/

https://mylungsmylife.org/topics/group-2/vaccinations-for-adults-with-asthma/vaccines-for-asthma/

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=56&contentid=DM512