Artrita reumatoida – ce este si cum poate fi prevenita

Artrita reumatoida – ce este si cum poate fi prevenita Artrita reumatoida – ce este si cum poate fi prevenita

Ultima actualizare: 27 ianuarie 2023

Artrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica, progresiva, care afecteaza in special articulatiile, dar si inima, vasele sangvine, plamanii, pielea si ochii. Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar ataca membrana sinoviala (tesutul care captuseste capsula articulara). Printre simptomele artritei reumatoide, amintim rigiditatea articulara, mai ales dimineata, durerile articulare si umflarea articulatiilor, toate acestea fiind insotite de disconfort si stare de oboseala.

Cauza aparitiei artritei reumatoide ramane inca necunoscuta, desi se presupune ca exista o predispozitie genetica, ca ar fi implicati o serie de agenti patogeni etc. Specialistii sustin ca, spre deosebire de barbati, femeile sunt mai predispuse la a suferi de artrita reumatoida, iar un rol in severitatea simptomelor l-ar juca si clima. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele afecteaza incheieturile, genunchii, coatele, gleznele, soldurile, umerii. In majoritatea cazurilor, acestea se instaleaza pe ambele parti ale corpului.


Artrita reumatoida – informatii generale

Artrita reumatoida este o boala autoimuna. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza organismul impotriva bolilor si infectiilor, insa in cazul artritei reumatoide, acesta ataca tesutul sanatos de la nivelul articulatiilor. Dupa cum mentionam anterior, specialistii nu cunosc cu exactitate cauza artritei reumatoide, insa se presupune ca o componenta genetica poate predispune organismul sa reactioneze la factorii de mediu, acest proces cauzand boala in sine.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport Forte de la Naturalis. Suplimentul alimentar contine glucozamina si condroitina – substante care se gasesc in mod natural in tesutul articular. Extractul de Boswellia serrata mentine confortul la nivel articular, iar extractul de Ginkgo biloba contribuie la buna functionare a circulatiei sangvine. Contine si MSM (MetilSulfonilMetan), substanta necesara pentru sanatatea articulatiilor.

Factorii externi declansatori, cum ar fi fumatul sau unele traumatisme, pot fi responsabili de aparitia inflamatiei articulare cronice, din cauza declansarii unei reactii autoimune. Artrita reumatoida se caracterizeaza prin sinovita inflamatorie si prezinta foarte multe manifestari sistemice (poate afecta mai multe organe). Simptomele debuteaza rapid si se pot agrava foarte repede, fiind prezenta redoarea matinala cu o durata de peste 30 de minute, oboseala, lipsa poftei de mancare si o stare generala alterata. Rolul tratamentului este de a ameliora simptomele, de a reduce durerea si de a imbunatati, practic, calitatea vietii pacientilor, astfel incat acestia sa poata duce la bun sfarsit sarcinile zilnice.

Artrita reumatoida juvenila este o boala reumatica pediatrica, fiind un termen-umbrela utilizat pentru a descrie bolile inflamatorii si reumatice care apar la copiii sub 16 ani. Uneori, simptomele pot disparea cu ajutorul tratamentului si, pentru o perioada nedeterminata, boala poate intra in remisiune (disparitia temporara a manifestarilor bolii).

Pentru buna functionare a sistemului osteoarticular, farmacistii Catena recomanda Lyprinol, un supliment alimentar ce contine compusi lipidici si acizi grasi polinesaturati omega-3 cu lant lung, obtinuti din lipidele specifice scoicii Perna canaliculus din Noua Zeelanda.

Artrita reumatoida – cauze

La o persoana sanatoasa, sistemul imunitar lupta impotriva „invadatorilor” cum sunt bacteriile si virusurile. Insa, in cazul pacientilor cu artrita reumatoida, sistemul imunitar confunda celulele organismului cu unele straine, eliberand substante care ataca membrana sinoviala. Membrana inflamata se ingroasa, astfel incat articulatia devine dureroasa, rosie, umflata, simpla miscare a mainii devenind o povara.

Deoarece cauzele exacte nu se cunosc, medicii sustin ca unele persoane au anumite gene ce poti fi activate de factorii externi, cum ar fi un virus sau o bacterie, de stresul fizic sau emotional etc. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste artrita reumatoida juvenila.

Artrita reumatoida – factori de risc

Este important de specificat faptul ca, in timp ce unii factori de risc sunt modificabili, in cazul altora, acest lucru nu este posibil.

  • Femeile sunt mai predispuse la aparitia artritei reumatoide.
  • Varsta peste 60 de ani.
  • Istoricul familial.
  • Fumatul creste riscul de a dezvolta artrita reumatoida, mai ales in cazul persoanelor care au o predispozitie genetica. De asemenea, fumatul este asociat cu simptome mai severe.
  • Obezitatea.
  • Agentii infectiosi.
  • Traumatismele.
  • Clima.

Artrita reumatoida – semne si manifestari

In cazurile incipiente de artrita reumatoida, nu este obligatoriu sa apara roseata sau umflaturi la nivelul articulatiilor, insa persoanele cu aceasta problema pot experimenta redoare matinala, care persista mai mult de 30 de minute, durere la nivelul articulatiilor, mai mult de o articulatie fiind afectata. Apoi, articulatiile se pot deforma, apar disconfortul, febra, pierderea mobilitatii, slabiciunea, pierderea in greutate. Simptomele pot varia de la moderate la severe, pot disparea si reaparea. Pot exista si perioade de remisiune, in care simptomele pot fi usoare sau pot disparea.

In ceea ce priveste artrita reumatoida juvenila, simptomele variaza in functie de forma bolii, insa sunt prezente durerile articulare persistente, umflaturile si rigiditatea, care sunt de obicei mai grave dimineata sau dupa somn. Multi copii, in special cei mai mici, nu se vor plange de dureri. Unul dintre primele semne poate fi schiopatatul care apare dimineata, la unul sau la ambele picioare. Pot exista perioade in care simptomele se agraveaza, urmate de perioade de ameliorare.

Pe langa problemele articulare, inflamatia asociata cu artrita reumatoida juvenila poate duce la aparitia problemelor la nivel ocular, a eruptiilor cutanate, febrei, a problemelor de crestere etc.

Movial+ Crema este un produs recomandat de farmacistii Catena persoanelor care au probleme articulare. Contribuie la calmarea durerilor si la cresterea confortului articular, creste mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor. Se aplica local, pe zonele afectate si se maseaza pana la absorbtia completa.

Artrita reumatoida – complicatii

  • Osteoporoza. Unele medicamente prescrise pentru a trata artrita reumatoida pot creste riscul de osteoporoza. Oasele se pot fragiliza, devenind mai predispuse la aparitia fracturilor.
  • Noduli reumatoizi. Apar cel mai frecvent in jurul zonelor expuse la presiune (de exemplu, coatele), insa pot aparea si la nivelul inimii (noduli reumatoizi cardiaci) sau la nivelul plamanilor (noduli reumatoizi pulmonari).
  • Inflamatia vaselor sangvine. Poate duce la deterioarea nervilor, a pielii si a altor organe.
  • Uscarea oschilor si a gurii. Persoanele cu artrita reumatoida sunt mai predispuse sa dezvolte sindromul Sjögren (glandele care secreta fluide sunt atacate si distruse de sistemul imunitar).
  • Sindrom de tunel carpian. Din cauza afectarii incheieturilor, inflamatia poate comprima nervul care deserveste mainii si degetelor.
  • Infectii. Artrita reumatoida si unele medicamente prescrise pentru tratamentul bolii pot destabiliza sistemul imunitar, ducand la favorizarea infectiilor.
  • Boli cardiovasculare. Inflamatia poate deteriora muschiul inimii si zonele adiacente.
  • Boli pulmonare. Dificultati de respiratie din cauza riscului crescut de inflamatie si a aparitiei cicatricilor la nivelul tesuturilor pulmonare.

Articulatiile dureroase ingreuneaza miscarea si executarea exercitiilor fizice, ceea ce duce la cresterea in greutate. Excesul de kilograme determina pacientii sa aiba un nivel crescut de colesterol, diabet, boli de inima si hipertensiune arteriala.

Diagnosticul de artrita reumatoida (analize si investigatii)

Pentru a diagnostica artrita reumatoida, este nevoie de o serie de analize si investigatii. In primul rand, se va face o anamneza amanuntita si se va efectua un examen fizic al articulatiilor. Reumatologul va observa existenta umflaturilor, a rosetii, va examina functia articulara si va atinge articulatiile afectate pentru a le testa sensibilitatea, testand, deopotriva, reflexele si forta musculara.

Nu exista doar o singura analiza sau investigatie pentru stabilirea diagnosticului, ci este vorba despre mai multe investigatii cumulate. Vi se pot solicita teste imagistice (ultrasunete, raze X, RMN). Acestea vor indica daca s-au produs leziuni articulare, precum si gradul de severitate al acestora. In cazul in care leziunile nu exista, cel mai probabil boala este intr-un stadiu incipient. Se recomanda o evaluare completa si monitorizare permanenta.

Atrita reumatoida – analize de sange:

  • factorul reumatoid. Acest test de sange verifica prezenta unei proteine numite factor reumatoid. Nivelurile ridicate ale factorului reumatoid sunt asociate cu bolile autoimune, in special cu artria reumatoida;
  • anticorpi anti-CCP (Cyclic Citrullinated Peptid – anticorpi anti-proteine citrulinate). Aceasta analiza face diferenta intre artrita reumatoida si alte boli autoimune;
  • anticorpi antinucleari. Panelul anticorpilor antinucleari testeaza sistemul imunitar pentru a se observa daca produce anticorpi. Organismul poate produce anticorpi ca raspuns la diferite tipuri de afectiuni autoimune, inclusiv artrita reumatoida;
  • viteza de sedimentare a eritrocitelor. Ajuta la determinarea gradului de inflamatie din organism, fara a indica o cauza anume;
  • proteina C-reactiva. O infectie severa sau o inflamatie semnificativa, oriunde in organism, va determina ficatul sa produca proteina ​​C-reactiva. Nivelurile crescute ale acestui marker inflamator pot fi asociate cu prezenta artritei reumatoide.

Tratamentul in artrita reumatoida

Din pacate, nicio interventie terapeutica nu este curativa. Obiectivul principal este de a gestiona cu succes artrita reumatoida, de a ameliora simptomele si de a incetini progresia bolii si distrugerea articulatiilor, de a intarzia aparitia invaliditatii, imbunatatind calitatea vietii pacientilor cu artrita reumatoida. Practic, scopul este ca pacientul sa ramana cat mai mult timp in faza de remisiune a bolii.

Tratamentul medicamentos va fi stabilit de catre medicul curant si include, de obicei, administrarea antiinflamatoarelor si analgezicelor, a glococorticoizilor in doze mici, precum si a medicamentelor antireumatice.

Pe langa tratamentul medicamentos, trebuie luata in calcul si schimbarea stilului de viata. Se recomanda o dieta sanatoasa, miscare zilnica, odihna, terapii de reducere a stresului (meditatie, masaj, acupunctura), o atitudine optimista. Se pot folosi topic creme, geluri sau plasturi care reduc durerea si se recomanda baile caldute atunci cand articulatiile devin rigide.

Artrita reumatoida juvenila – ce este si cum se trateaza?

Artrita reumatoida juvenila este o forma de artrita care apare la copiii cu varsta pana-n 16 ani. Boala cauzeaza umflaturi articulare si rigiditate articulara. Spre deosebire de artita reumatoida a adultului, care este cronica, artrita reumatoida juvenila poate disparea la varsta adulta, insa poate afecta dezvoltarea osoasa a copilului aflat in procesul de crestere. Exista mai multe tipuri de artrita reumatoida juvenila: sistemica (atunci cand afecteaza mai multe articulatii), oligoarticulara (afecteaza intre una si patru articulatii in primele 6 luni de boala), poliarticulara (afecteaza cinci sau mai multe articulatii in primele 6 luni de boala), legata de enteziopatie (se inflameaza tendoanele sau/si ligamentele), artrita psoriazica.

Cauzele aparitiei artritei reumatoide juvenile sunt aceleasi cu ale artritei reumatoide, fiind legata de o gena numita HLA-DR4, copilul cu aceste antigen fiind mai susceptibil la aparitia bolii. Se efectueaza aceleasi analize de sange: anticorpi antinucleari, viteza de sedimentare a eritrocitelor, proteina C-reactiva, creatinina, hematocritul (se testeaza numarul de globule rosii), factorul reumatoid, nivelul globulelor albe. La toate acestea, se pot adauga sumarul de urina si urocultura, punctia articulara (se testeaza lichidul sinovial pentru a detecta prezenta cristalelor, a bacteriilor, virusurilor). Pe langa terapia medicamentoasa, se recomanda terapia fizicala, pentru a imbunatati si mentine functionarea corecta a muschilor si articulatiilor, terapia ocupationala, nutritia corecta, miscarea si odihna.

In general, copiii cu artrita reumatoida juvenila se recupereaza complet. Unii se pot confrunta insa cu simptomele chiar si ani de zile. Pot aparea eruptii cutanate, febra, instalarea osteoporozei, iar in cazuri rare, pot exista probleme cu rinichii, cu inima sau cu sisteml endocrin.

Alte boli reumatice, pe scurt

Adesea grupate sub termenul de „artrita”, bolile reumatice sunt boli autoimune, inflamatorii, care determina sistemul imunitar sa atace articulatiile, muschii, oasele si organele. Bolile reumatice, inclusiv cele mai multe forme de artrita si spondiloartropatii sunt, de obicei, dureroase, cronice si progresive, ceea ce inseamna ca se agraveaza in timp. Diagnosticul si tratamentul precoce pot incetini progresia multor boli reumatice.

Printre acestea, amintim:

  • spondilita anchilozanta – afecteaza coloana vertebrala si, la unele persoane, articulatiile bratelor si picioarelor;
  • fibromialgia – este responsabila de aparitia durerilor in tot corpul, a oboselii, insomniei, problemelor de concentrare;
  • guta – o forma de artrita caracterizata prin acumularea cristalelor de urat la nivelul articulatiei (in general, degetul mare al piciorului), cauzand dureri si umflaturi;
  • artrita infectioasa – forma brusca si dureroasa de artrita, provocata de o infectie virala sau bacteriana; aceasta poate deteriora articulatiile rapid si definitiv;
  • lupusul – boala autoimuna sistemica ce cauzeaza deteriorarea articulatiilor si a altor organe;
  • osteoartrita – cea mai frecventa forma de artrita, este o boala care apare odata cu inaintarea in varsta; distruge cartilajul si osul, cauzand dureri si dizabilitate (incapacitatea de a de deplasa, de a realiza unele activitati);
  • artrita psoriazica – un tip de artrita inflamatorie care afecteaza persoanele cu psoriazis, manifestandu-se la nivelul pielii si articulatiilor;
  • artrita reumatoida – o boala autoimuna inflamatorie, care apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod gresit tesuturile propriului organism, provocand umflaturi dureroase.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Movial plus crema x 100ml

    Movial plus crema X 100 ml

    Movial+ Crema contine mucopolizaharide cum sunt glicozaminoglicani si acidul hialuronic care asigura hidratarea si lubrifierea. Aceste componente sunt frecvent intalnite in diferite zone ale corpului…