Arsuri la stomac: cauze, manifestari si metode de tratament

Arsuri la stomac: cauze, manifestari si metode de tratament Arsuri la stomac: cauze, manifestari si metode de tratament

Ultima actualizare: 8 octombrie 2024

arsuri-la-stomac

Arsurile la stomac se caracterizeaza printr-o senzatie de usturime, arsura si durere in zona abdomenului. Arsurile la stomac sunt cauzate de urcarea acidului gastric in esofag (reflux gastroesofagian). Unii oameni se confrunta ocazional cu arsuri la stomac, in timp ce pentru altii problema este una de lunga durata, care apare in mod frecvent. Arsurile la stomac cronice indica o boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Arsurile la stomac care apar ocazional pot fi declansate de o masa deosebit de bogata sau acida, sau de o presiune abdominala suplimentara, cum se intampla in timpul sarcinii. Arsurile la stomac care apar in mod regulat reprezinta un simptom al refluxului gastroesofagian cronic, care este, de asemenea, relativ frecvent. Factorii de risc ai bolii de reflux gastroesofagian sunt obezitatea (un indice de masa corporala mai mare de 30) si excesul de greutate (un IMC mai mare de 25), fumatul si expunerea la fumatul pasiv.

 


Ce sunt arsurile la stomac?

Arsurile la stomac se numesc in termeni medicali pirozis si sunt cauzate de diferiti factori. In principal, arsurile la stomac sunt un rezultat al unei afectiuni gastrice sau al unui stil de viata nesanatos. Este posibil ca arsurile la stomac sa se instaleze cu precadere dupa o masa copioasa, insa daca apar regulat si intensitatea creste este recomandat sa va adresati medicului deoarece pot ascunde o afectiune grava.

Cauze si factori de risc

Principala cauza care provoaca arsuri la stomac este refluxul gastroesofagian, o afectiune in sine care necesita tratament, insa exista si o serie de alimente care pot determina aparitia arsurilor stomacale. De asemenea, fumatul, consumul de cafea, alcool si bauturi carbogazoase, mai ales pe stomacul gol, il pot irita si pot crea senzatia de arsura. O serie de medicamente, cu precadere cele cu rol antiinflamator, categorie din care fac parte ibuprofenul si aspirina, afecteaza stomacul prin iritarea mucoasei si, daca sunt luate un timp indelungat, acestea cauzeaza arsuri la stomac.

Pe de alta parte, arsurile la stomac pot fi simptom al herniei hiatale, o afectiune caracterizata printr-o deschizatura anormala a diafragmei, care permite patrunderea unei parti din stomac in zona superioara. Alte afectiuni care sunt insotite de arsuri stomacale sunt hiperaciditatea gastrica, gastrita, ulcerul gastric si duodenal, cancerul de stomac sau esofag si sclerodermia, o afectiune caracterizata de o crestere masiva a productiei de colagen, aspect care duce la ingrosarea vaselor de sange si a organelor, implicit, si a tractului gastrointestinal.

cauze-factori-de-risc

Factori de risc

Alimentatia dezechilibrata si stilul de viata nesanatos sunt principalii factori de risc care conduc la aparitia arsurilor gastrice. Tot direct relationat de stilul de viata este si stresul, acesta fiind in legatura directa cu afectarea sistemului nervos enteric, adica sistemul nervos al stomacului care realizeaza conexiunea cu sistemul nervos central.

Pe de alta parte, persoanele supraponderale pot experimenta senzatia de arsura la stomac din cauza presiunii exercitate asupra sfincterului esofagian. Mesele copioase si asezarea in pat imediat dupa masa sau efectuarea unor exercitii fizice solicitante pot, de asemenea, sa favorizeze aparitia arsurilor stomacale.

Alimente care provoaca arsuri la stomac

Exista o serie de alimente care favorizeaza puternic aparitia arsurilor la stomac si care trebuie evitate, cel putin pe durata tratamentului pentru arsuri la stomac. In aceasta categorie intra condimentele picante, citricele, rosiile, ciocolata, grasimile, mezelurile, prajelile, muraturile, dar si legumele crude si fructele acide, mai ales daca sunt consumate pe stomacul gol.

Arsuri la stomac in sarcina

Arsurile la stomac pot aparea cu precadere in sarcina, dar in majoritatea cazurilor, acestea dispar dupa nastere. Femeile insarcinate, ca urmare a dereglarilor hormonale, se pot confrunta cu o relaxare a sfincterului esofagian care permite sucului gastric sa ajunga in esofag si sa-l irite, iar acest aspect se petrece cu precadere in ultimul trimestru de sarcina. In plus, presiunea exercitata de fat poate fi un alt motiv care sa favorizeze deschiderea anormala a sfincterului esofagian.

Semne si simptome

Arsurile la stomac apar in momentul in care continutul din stomac ajunge in esofag. Acest traseu invers se intampla atunci cand sfincterul esofagian nu mai functioneaza in mod corespunzator sau este slabit. Astfel, acidul gastric din stomac irita esofagul si conduce la aparitia arsurilor, iar cauzele pot fi multiple.

Dincolo de senzatia de arsura, pirozisul poate fi insotit de o stare de disconfort general, dar si de  durere in piept, dificultate la inghitire, tuse seaca, raguseala si durere in gat. Balonarea, flatulenta si eructatiile pot fi, de asemenea, simptome care sa insoteasca arsurile la stomac, insa nu obligatoriu. Balonarea poate avea alte cauze, insa poate provoca dureri in sub stern din cauza presiunii exercitate de gazele intestinale. In cazurile mai grave, senzatia de arsura la stomac poate fi insotita de regurgitarea mancarii, situatie care manifesta un gust acru-amar in gura si o respiratie neplacuta.

semne-simptome

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Deseori, arsurile de stomac pot fi confundate cu simptomele unui preinfarct, motiv pentru care, daca senzatia de arsura stomacala este insotita de durere in piept care iradiaza catre umar, dificultati de respiratie, ameteala si transpiratii reci si abundente este necesar un control de urgenta. Pe de alta parte, daca scaunul este de culoare inchisa fara a exista o cauza alimentara (alimentele de culoare inchisa ca, de exemplu, sfecla rosie sau strugurii negri pot colora materiile fecale) este necesar un control suplimentar deoarece poate fi vorba de sangerari stomacale.

Analizele medicale care pot depista cauza reala a arsurilor stomacale sunt radiografia abdominala, endoscopia, determinarea pH-ului de la nivelul esofagului, manometria (test de analizare a functionarii sfincterului esofagian), iar in cazuri avansate, inclusiv biopsia. Medicul poate cere o electrocardiograma pentru inlaturarea suspiciunii de preinfarct.

Metode de tratament

Arsurile la stomac pot fi ameliorate cu ajutorul urmatoarelor medicamente:

  • antiacide, medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC) care ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac usoare
  • inhibitori ai pompei de protoni (IPP), care reduc cantitatea de acid gastric
  • blocantele receptorilor H2, care sunt medicamente care reduc nivelul de acid din stomac si care pot ajuta la vindecarea mucoasei esofagiene

Este important de retinut ca IPP vindeca mucoasa esofagiana si trateaza simptomele bolii de reflux gastroesofagian mai eficient decat blocantele receptorilor H2. In plus, blocantele receptorilor de H2 pot produce diverse efecte secundare, cum ar fi diaree, constipatie, deranjament stomacal si dureri de cap.

Leacuri naturiste pentru arsuri la stomac

Leacurile naturiste pentru tratarea arsurilor la stomac se pot folosi cu incredere atat in prevenirea, cat si in tratarea arsurilor la stomac. In aceasta categorie intra:

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are rolul de a alcaliniza sucul gastric si este deosebit de eficient daca este baut dimineata, pe stomacul gol. Se dizolva o lingurita rasa intr-un pahar cu apa de 250 ml.

Ceaiurile din plante

In sustinerea tratamentului medicamentos sunt deosebit de eficiente ceaiurile de musetel, galbenele, fenicul, coriandru, chimen si anason. Acestea calmeaza iritatia si inflamatia, reduc spasmele stomacale si aciditatea gastrica si imbunatatesc digestia.

tratament-remedii-naturiste

Lemnul-dulce

Pulberea obtinuta din radacina de lemn dulce combate rapid aciditatea gastrica, are actiune antiinflamatoare si ajuta la refacerea mucoasei gastrice. Se consuma cate o lingurita de trei ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei, insa nu mai mult de trei luni consecutive.

Sucul de varza

Sucul obtinut din varza cruda are efect cicatrizant si alcalinizant asupra mucoasei stomacului si este indicat inclusiv in cazul in care s-a instalat ulcerul. Este de preferat a fi consumat imediat dupa preparare, in caz contrar acesta oxidand. Cu aceeasi eficienta, dar mai greu de obtinut in mod natural, este gelul obtinut din planta de aloe vera si apa de nuca de cocos.

Remedii pentru arsuri la stomac

Arsurile la stomac impun si o mare grija la alimentatie. Se recomanda cinci mese pe zi, trei principale si doua gustari, iar micul dejun trebuie sa devina obligatoriu si sa fie consistent. De asemenea, cina trebuie luata cu minim trei ore inainte de culcare pentru ca stomacul sa aiba timp sa digere alimentele. Pe de alta parte, alimentele trebuie mestecate incet, pana se transforma in pasta, pentru a nu suprasolicita suplimentar stomacul, iar portiile de mancare trebuie sa fie mici.

Miscarea fizica usoara, plimbarile scurte ajuta nu doar la imbunatatirea tranzitului intestinal, dar si la detensionarea organismului si la eliberarea stresului. In acest sens, se poate apela si la terapii complementare, categorie din care fac parte meditatia, yoga, aromoterapia, reflexoterapia, acupunctura.

De asemenea, trebuie evitata purtarea hainelor care sunt foarte stranse in talie si care pun presiune pe abdomen pentru ca acestea impiedica desfasurarea corecta a procesului de digestie.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/heartburn

https://www.medicalnewstoday.com/articles/9151

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9617-heartburn-overview