Antioxidantii au un rol extrem de important in mentinerea starii de sanatate si in prevenirea unor boli cronice din cele mai severe, asa cum este si cancerul. Este vorba de substante ce determina niste reactii chimice in organism, care duc la neutralizarea unor compusi nocivi rezultati in urma proceselor metabolice sau ca urmare a expunerii la diversi factori favorizanti.
Antioxidantii vin astfel in sprijinul mecanismului natural de aparare al organismului, protejand celulele care au de suferit de pe urma acestor compusi nocivi. Principala sursa de antioxidanti este alimentatia, astfel ca organismul beneficiaza in special de antioxidanti naturali, prezenti din belsug in compozitia produselor de origine vegetala.
In continuare va vom explica mai detaliat ce sunt antioxidantii si care sunt beneficiile lor, dezvaluindu-va totodata cele mai bune surse de antioxidanti naturali.
Ce sunt antioxidantii
In categoria antioxidantilor intra o serie de substante chimice care protejeaza celulele impotriva actiunii acelor compusi nocivi despre care v-am vorbit si care se numesc radicali liberi. Acestia sunt molecule instabile care se formeaza in organism ca produs rezidual in urma proceselor metabolice dar si ca urmare a expunerii la un mediu poluat, la radiatii, fum de tigara si alti factori nocivi. Pana la un anumit nivel, organismul poate neutraliza acesti compusi nocivi, insa cand numarul acestora creste sub influenta factorilor enumerati, devin tot mai greu de controlat de sistemul imunitar. In astfel de cazuri, se ataseaza de celule, pe care le oxideaza si carora le modifica structura, afectandu-le astfel si functionalitatea. Procesul se numeste stres oxidativ si constitui una din cauzele unor boli cronice precum diabetul, cancerul, afectiunile cardiovasculare sau cele neurodegenerative.
Antioxidantii naturali actioneaza in mod similar celulelor imunitare, neutralizand acesti radicali liberi si suplimentand astfel capacitatea de aparare a organismului. Astfel, prin actiunea lor, antioxidantii previn si reduc daunele produse de stresul oxidativ asupra celulelor, diminuand riscul aparitiei bolilor cronice amintite mai devreme.
Printre cei mai cunoscuti antioxidanti naturali se numara vitaminele C si E, flavonoidele, beta-carotenul, coenzima Q10, curcumina, licopenul si seleniul.
Ce beneficii au alimentele bogate in antioxidanti?
Intreaga gama de antioxidanti naturali se gaseste in alimentele considerate sanatoase si care sunt recomandate in dieta zilnica pentru beneficiile pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
Intarirea sistemului imunitar
Dupa cum am precizat, antioxidantii naturali vin in sprijinul sistemului imunitar pentru neutralizarea radicalilor liberi, dandu-i acestuia posibilitatea sa se refaca si sa se concentreze si asupra altor actiuni care tin de imunitate. Cu alte cuvinte, un aport sporit de antioxidanti previne suprasolicitarea sistemului imunitar si totodata intareste rezistenta organismului in fata agentilor patogeni responsabili de aparitia infectiilor.
Prevenirea cancerului
Multe forme de cancer sunt datorate stresului oxidativ, tumorile maligne dezvoltandu-se din celule a caror structura s-a modificat sub actiunea radicalilor liberi. O alimentatie bogata in antioxidanti permite organismului sa tina sub control radicalii liberi, prevenind astfel stresul oxidativ care poate duce la aparitia cancerului.
Mentinerea sanatatii cardiovasculare
Radicalii liberi se ataseaza si de celulele ce alcatuiesc vasele de sange, iar stresul oxidativ face ca acestea sa isi piarda elasticitatea, implicit capacitatea de a se dilata. Vasele de sange rigide favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale intrucat nu se mai pot dilata pentru a permite trecerea unui volum mai mare de sange, iar in acest caz este firesc sa creasca presiunea pe care o exercita asupra peretilor arterelor. Hipertensiunea arteriala este principala cauza a bolilor cardiovasculare si astfel se explica rolul benefic pe care o alimentatie bogata in antioxidanti naturali il are in ceea ce priveste sanatatea inimii.
Reducerea riscului de diabet
Stresul oxidativ generat de radicalii liberi reduce si sensibilitatea receptorilor de insulina de la nivelul membranei celulare, care faciliteaza absorbtia glucozei din sange in celule pentru a fi transformata in energie. Apare astfel rezistenta la insulina, care duce la o crestere a nivelului glicemiei peste limitele normale si in final la diabet. Antioxidantii naturali din alimente isi aduc astfel un aport important si la prevenirea diabetului, prin mentinerea sensibilitatii la insulina, implicit a unei glicemii normale.
In acelasi timp, alimentele care contin antioxidanti nu favorizeaza cresterea in greutate si acumularea de tesut adipos, care constituie factori de risc in aparitia diabetului.
Prevenirea imbatranirii premature
Aparitia timpurie a ridurilor, a pielii uscate si lipsite de elasticitate precum si a altor semne de batranete se datoreaza in buna masura stresului oxidativ, mai precis actiunii radicalilor liberi asupra celulelor epiteliale. De asemenea, procesul de imbatranire prematura se manifesta si la interior, pentru ca stresul oxidativ actioneaza si asupra organelor interne, afectandu-le functionalitatea.
Astfel se explica de ce problemele specifice varstnicilor apar mai devreme decat era de astepta si se manifesta atat in plan estetic, cat si in plan functional.
De aceea, o dieta bogata in antioxidanti naturali contribuie la mentinerea aspectului tanar al pielii precum si la prevenirea unor afectiuni degenerative ce pot aparea odata cu inaintarea in varsta.
Surse vegetale de antioxidanti
Alimentele de origine vegetala constituie cea mai importanta sursa de antioxidanti naturali, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care fructele si legumele sunt recomandate in orice dieta sanatoasa. Iata care sunt produsele vegetale care va pot oferi un aport consistent de antioxidanti naturali:
-
Fructele de padure - au un continut bogat de flavonoide – care sunt pigmenti naturali ce dau culoarea specifica produselor vegetale – carora li se adauga o cantitate importanta de vitamina C. Atat flavonoidele, cat si vitamina C se numara printre cei mai puternici antioxidanti naturali, astfel ca puteti consuma cu toata increderea afine, mure, zmeura, coacaze, agrise sau fragi.
-
Citricele – sunt cunoscute in mod special datorita continutului bogat in vitamina C, insa nu trebuie subestimat nici aportul de flavonoide. Astfel, portocalele, mandarinele, lamaile, grapefruiturile, clementinele si pomelo se numara la randul lor printre cele mai importante surse vegetale de antioxidanti.
-
Legumele – cu cat sunt mai colorate, cu atat contin o cantitate mai mare de flavonoide, constituind o sursa buna de antioxidanti naturali. Flavonoidelor li se mai adauga cantitati variabile de vitamine, beta-caroten si querctina, care fac parte la randul lor din categoria antioxidantilor. Cele mai bune exemple sunt morcovii, rosiile, ardeii grasi, vinetele, dovlecii si gogosarii.
-
Nucile si semintele – nucile si semintele contin seleniu, vitamina E si polifenoli – substante incadrate si ele in categoria antioxidantilor naturali. Nucile, in special cele braziliene, se remarca datorita continutului de seleniu, insa pentru un aport de antioxidanti puteti consuma si migdale, alune, caju fistic, seminte de floarea soarelui sau de dovleac, seminte de in, susan sau chia.
-
Leguminoasele – fasolea, nautul, lintea, mazarea, contin la randul lor seleniu, vitamina E si flavonoide, astfel ca isi merita locul pe lista alimentelor cu un aport important de antitioxidanti.
-
Cruciferele – sunt o familie aparte de legume din care fac parte varza, conopida, broccoli, gulia, telina, hreanul si ridichile. In compozitia acestora intra o serie de substante hranitoare, dintre care ne retin atentia vitamina C, beta-cartotenul si flavonoidele. Acestora li se adauga o alta categorie de antioxidanti numiti glucozinolati, care sunt specifici cruciferelor.
-
Condimentele si ierburile aromatice – desi sunt folosite in cantitati mai mici pentru a da aroma si gust mancarii, aceasta categorie de ingrediente constituie la randul sau o alta sursa de antioxidanti naturali. Spre exemplu, turmericul contine curcumina, ghimbirul contine gingerol, in timp ce rozmarinul oregano si scortisoara sunt bogate in polifenoli.
-
Ceaiurile – orice tip de ceai poate fi considerat o sursa de antioxidanti, pentru ca plantele uscate din care se prepara infuzia contin polifenoli, tanini, uleiuri esentiale si alte substante eficiente impotriva radicalilor liberi. Cateva exemple elocvente sunt ceaiul negru si ceaiul verde, ceaiul de tei, cel de musetel sau de sunatoare si ceaiul de menta.