Antihistaminice: ce sunt si cum se folosesc

Antihistaminice: ce sunt si cum se folosesc Antihistaminice: ce sunt si cum se folosesc

Ultima actualizare: 11 decembrie 2023

antihistaminice

Reactiile alergice sunt foarte frecvente. Acestea apar cand histamina, o substanta chimica produsa de sistemul imunitar, reactioneaza la un alergen, cum ar fi polenul si parul de animale, provocand simptome precum stranut, tuse si lacrimare excesiva. Antihistaminicele sunt medicamente care amelioreaza alergiile si alte probleme, cum ar fi raceala, anxietatea si multe altele.

Antihistaminicele reprezinta un grup de medicamente folosite in mod normal pentru combaterea simptomelor alergiilor. Acestea trateaza problemele cauzate de un nivel prea mare al histaminei, o substanta chimica creata de sistemul imunitar al corpului.

Ce reprezinta, mai exact, histamina?

Histamina este o substanta chimica esentiala care contribuie in mod eficient la mai multe procese corporale diferite. Mai precis, histamina joaca un rol in procesul de inflamatie, dilata vasele de sange, stimuleaza secretia de acid gastric, influenteaza contractiile musculare din intestine si plamani si afecteaza ritmul cardiac. De asemenea, ajuta fluidele sa se deplaseze prin vasele de sange si transmite mesajele intre celulele nervoase. Insa, multi oameni stiu ca histamina este eliberata in momentul in care in organism patrund alergeni. Histamina face ca vasele sa se umfle si sa se dilate, provocand semne de alergie.


Antihistaminice – informatii generale

Reactiile alergice apar in momentul in care o persoana intra in contact cu o substanta inofensiva pe care organismul o trateaza ca pe un agent patogen invadator. Alergenii sunt substantele care declanseaza reactiile alergice si in aceasta categorie pot fi cuprinse multe lucruri, cum ar fi polenul, proteinele alimentare si parul animalelor de companie.

Cum se produc reactiile alergice

Histamina este produsa de celulele sistemului imunitar in momentul in care un alergen patrunde in corp sau atinge pielea unei persoane. Histamina se leaga de receptori specifici localizati pe celulele care se gasesc pe tot corpul.

Dupa ce se leaga de acesti receptori, histaminele produc mai multe reactii alergice, cum ar fi extinderea vaselor de sange si contractarea tesuturilor musculare netede.

Antihistaminice - rol

Obiectivul antihistaminicelor este de a bloca receptorii histaminici H1. Astfel, aceste medicamente amelioreaza sau trateaza simptomele de alergie, rau de miscare si unele semne ale racelii si gripei.

Tipuri de antihistaminice

Exista mai multe tipuri de antihistaminice.

Antihistaminice de prima generatie

In aceasta categorie intra, in primul rand, difenhidramina si clorfeniramina. Aceste substante trec usor prin bariera hematoencefalica si influenteaza receptorii H1 din sistemul nervos central (SNC). Receptorii H1 din SNC sustine procesul de reglare a ciclului somn-veghe.

Antihistaminicele de prima generatie au proprietati sedative. Prin faptul ca se leaga de receptorii din SNC, antihistaminicele de prima generatie pot afecta functiile motorii si cognitive si pot provoca stare de somnolenta.

Alte exemple de antihistaminice de prima generatie:

- bromfeniramina

- carbinoxamina

- clemastina

- doxilamina

- hidroxizina

- prometazina

- triprolidina

Cu toate ca exista mai multe tipuri de antihistaminice de prima generatie, unii specialisti in medicina si farmacie nu le recomanda daca sunt disponibile variante mai noi.

Antihistaminice din a doua si a treia generatie

Spre deosebire de primele, antihistaminicele din a doua si a treia generatie nu au proprietati sedative. Potrivit specialistilor, antihistaminicele din a doua si a treia generatie nu au o capacitate asa mare sa traverseze bariera hematoencefalica. Datorita acestui fapt, aceste medicamente nu au efecte atat de semnificative asupra SNC precum cele de prima generatie.

Aceste antihistaminice pot fi administrate adultilor si copiilor cu varsta mai mare de 12 ani.

Potrivit unui studiu realizat in 2019, antihistaminicele din a doua si a treia generatie sunt mai puternice si mai sigure decat cele din prima generatie.

Printre variantele de antihistaminice din a doua si a treia generatie se numara:

- desloratadina

- bilastina

- loratadina

- fexofenadina

- rupatadina

Antihistaminice eliberate fara prescriptie medicala

Exista o multime de antihistaminice care pot fi cumparate de la farmaciile locale. Acestea sunt disponibile in mai multe forme diferite, cum ar fi capsule, tablete, spray-uri nazale si picaturi pentru ochi.

Antihistaminicele care pot fi eliberate fara reteta medicala sunt:

- Clemastinum

- Difenhidramina

- Allegra

Oamenii trebuie sa ia legatura cu un medic pentru a afla ce tipuri de antihistaminice li se potrivesc.

Antihistaminice prescrise

In schimb, alte variante de antihistaminice pot fi achizitionate numai pe baza de prescriptie medicala eliberata de un medic autorizat. Antihistaminicele prescrise de medic pot contine concentratii mai mari de ingrediente active decat variantele fara reteta medicala.

Printre exemplele de antihistaminice care necesita o reteta medicala se numara:

- desloratadina

- azelastina

- hidroxizina

- prometazina

- carbinoxamina

- levocetirizina

Antihistaminice - ce simptome combat si cum se administreaza corect?

Oamenii folosesc de cele mai multe ori aceste substante pentru a trata rinita alergica. Aceasta afectiune provoaca inflamatii la nivelul nasului. Histamina atinge un nivel prea ridicat din cauza faptului ca organismul este suprasensibil si reactioneaza prea puternic la contactul cu un alergen. In urma acestei reactii excesive, persoana se confrunta cu o varietate de simptome, cum ar fi:

- congestie, tuse

- secretii nazale excesive, congestie nazala sau stranut

- mancarime pe piele, urticarie si alte eruptii pe piele

- respiratie suieratoare (wheezing), dificultati de respiratie

- oboseala

- mancarime si inrosire a ochilor, lacrimare excesiva

- insomnie

- greata si varsaturi

alergie-stranut

Pe langa alergii, ce alte afectiuni medicale trateaza antihistaminicele?

Antihistaminicele H-1 lupta impotriva:

- rinitei alergice (febra fanului)

- alergiilor alimentare

- urticariei si altor eruptii cutanate

- conjunctivitei alergice

- racelii

- hipersensibilitatii la anumite medicamente

- muscaturilor si intepaturilor de insecte

In plus, antihistaminicele H-1 de prima generatie trateaza:

- raul de miscare

- insomnia

- starile de anxietate

Antihistaminicele H-2 combat:

- boala de reflux gastroeofagian (GERD)

- arsurile stomacale

- ulcere duodenale si gastrice

- sindromul Zollinger-Ellison

Antihistaminicele pot ameliora si alte afectiuni si simptome, cum ar fi:

- durerile de cap

- anafilaxia

- anorexia

- unele tipuri de dureri osoase

- vertijul

- boala Parkinson (pot reduce rigiditatea si tremuraturile)

De asemenea, medicul poate prescrie antihistaminice chiar si pentru alte tulburari.

Antihistaminice naturale

Persoanele cu alergii sezoniere pot confirma ca simptomele pot fi foarte deranjante. Semnele precum stranutul, congestia nazala si mancarimea oculara pot deveni greu de suportat.

Cel mai probabil, persoanele alergice au folosit si folosesc multe produse fara prescriptie medicala pentru a-si ameliora aceste simptome sezoniere, insa pot incerca si antihistaminice naturale. Exista dovezi ca produsele complet naturale pot combate semnele de alergie.

Urzica

Urzica, o planta des intalnita in medicina naturala, este una dintre cele mai bune antihistaminice naturale. Intr-un studiu realizat in anul 2000, 58% dintre participanti si-au ameliorat simptomele in urma utilizarii urzicilor liofilizate (uscate si inghetate). In plus, 69 dintre participantii la studiu au inregistrat rezultate mai bune decat in urma tratamentelor de tip placebo.

Aceste antihistaminice naturale sunt disponibile online si in magazinele naturiste. Participantii la studiul mentionat au folosit 300 de miligrame (mg) in fiecare zi.

Quercetina

Quercetina este un antioxidant care se gaseste in mod natural in mere, ceapa, dar si alte produse. Potrivit cercetarilor, quercetina poate avea efecte antihistaminice. In urma unui studiu realizat in 2007 pe soareci, s-a constatat ca aceasta a redus problemele respiratorii ale alergiilor diminuand raspunsul inflamator produs la nivelul cailor respiratorii.

Quercetina este disponibila ca supliment sau poate fi, pur si simplu, inclusa in dieta. Printre alimentele bogate in quercetina se numara merele, fructele de padure, broccoli, ceapa rosie, ciresele, rosiile si citricele.

Bromelaina

Bromelaina este un compus care se gaseste in cantitati considerabile in gustosul ananas. Bromelaina se gaseste, insa, si sub forma de suplimente. Specialistii sustin ca poate combate in mod eficient problemele respiratorii si inflamatia cauzata de alergii. Conform unui studiu, aceste antihistaminice naturale pot fi luate in cantitati de 400-500 mg, de trei ori pe zi. Bromelaina poate fi administrata cel mai bine prin consumul de ananas.

Brusture

Brusturele este o planta care face parte din familia margaretelor, fiind intalnita in toata Europa si in anumite regiuni din Asia si America de Nord. Potrivit cercetarilor, brusturele poate diminua intensitatea si frecventa crizelor de migrena, insa poate lupta eficient impotriva alergiilor nazale.

Aceste antihistaminice naturale se gasesc sub forma de extract de ulei sau pilule.

Antihistaminice: contraindicatii si efecte secundare

Unii oameni se pot confrunta cu reactii adverse usoare in urma consumului de antihistaminice. Printre acestea se numara:

- ameteala

- oboseala

- gura uscata sau sete excesiva

- vedere neclara

- retentie urinara

- durere de cap

- pierderea functiei motorii

- constipatie

Pot aparea, insa, si reactii adverse severe, precum:

- eruptii cutanate

- urticarie

- umflaturi la nivelul fetei, gurii sau gatului

- dificultati de respiratie sau de inghitire

- delir

Cu toate ca se intampla rar, persoanele care utilizeaza antihistaminice non-sedative (a doua si a treia generatie) pe termen lung pot dezvolta probleme hepatice usoare.

Femeile insarcinate pot lua majoritatea antihistaminicelor din prima si a doua generatie, insa in doze mici. Reactiile adverse in timpul sarcinii pot fi cauzate de administrarea de prometazina in doze mari. Prometazina este un antihistaminic sedativ de prima generatie.

Femeile gravide trebuie sa discute cu medicul inainte de a lua antihistaminice. Specialistul poate oferi sfaturi adecvate privind dozajul pe baza simptomelor si starii de sanatate a persoanei.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/antihistamines

https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/21223-antihistamines

https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-antihistamines