Angiocolita, care mai poarta si denumirea de colangita, este o inflamatie (umflare) a a cailor biliare. Specialistii au incadrat angiocolita in categoria bolilor hepatice. De asemenea, exista mai multe tipuri de angiocolita, dupa cum urmeaza:
-
angiocolita biliara primitiva (CBP)
-
angiocolita sclerozanta primara (PSC)
-
angiocolita secundara
-
angiocolita imuna
Caile sau ductele biliare sunt canalele care transporta bila de la ficat in vezica biliara si apoi in intestinul subtire. Bila (in termeni populari fierea) este un fluid de culoare verde sau galben-maro care ajuta corpul sa digere si sa absoarba grasimile. De asemenea, ajuta la eliminarea deseurilor din ficat.
Exista riscul ca aceste cai biliare sa se inflameze sau sa se blocheze si, din aceasta cauza, bila poate reveni in ficat. Aceasta anomalie poate provoca leziuni hepatice si alte probleme. Unele tipuri de angiocolita sunt usoare, insa altele pot fi grave si pot pune viata in pericol.
Persoanele care au avut calculi biliari au un risc mai mare de a dezvolta angiocolita. Aceasta afectiune are insa si alti factori de risc, cum ar fi:
-
prezenta bolilor autoimune, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale (colita ulcerativa sau boala Crohn)
-
procedurile medicale recente efectuate in zona cailor biliare
-
prezenta virusului imunodeficientei umane (HIV)
-
calatoriile in tarile in care exista riscul de expunere la viermi sau paraziti
Exista doua tipuri principale de angiocolita:
-
Angiocolita cronica, o forma care se dezvolta lent, in timp. Simptomele pot aparea dupa ani de zile.
-
Angiocolita acuta, care apare brusc si care poate provoca simptome pe o perioada scurta de timp.
Ce este angiocolita acuta?
Angiocolita este o inflamatie a sistemului cailor biliare. Caile biliare sunt ductele care transporta bila din ficat catre vezica biliara si apoi catre prima parte a intestinului subtire (duoden).
In cele mai multe cazuri, angiocolita este cauzata de o infectie bacteriana si apare brusc, aceasta forma purtand denumirea de angiocolita acuta. In alte situatii, unii oameni dezvolta inflamatie si angiocolita in urma unei afectiuni autoimune.
Cauze si factori de risc
Angiocolita acuta poate avea o serie de cauze, insa uneori cauza nu este cunoscuta.
In timp, inflamatia asociata bolii poate declansa formarea cicatricilor sau cresterea tesutului dur in interiorul cailor biliare. Din cauza cicatricilor, ductele biliare ajung sa fie dure si inguste. De asemenea, cicatricile pot bloca ductele mai mici.
Pentru o buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv, Catena recomanda produsul Naturalis BilActiv Anghinare care contine extract standardizat de anghinare, un remediu natural pentru afectiunile ficatului, detoxifierea hepatica si sanatatea intregului sistem digestiv.
Angiocolita acuta (forma care debuteaza brusc) poate avea la baza:
-
infectiile bacteriene
-
calculii biliari
-
blocajele
-
tumorile
Atat angiocolita acuta, cat si cea cronica, pot fi cauzate, de asemenea, de:
-
infectii (cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti)
-
fumat
-
expunerea la substante chimice
Factorii de risc care ar putea creste riscul de a dezvolta angiocolita acuta sunt:
-
Sexul. Angiocolita sclerozanta primara este mai frecventa la barbati, in timp ce angiocolita biliara primitiva apare mai des la femei.
-
Varsta. Angiocolita acuta apare de obicei la adultii cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.
-
Genetica. Angiocolita poate fi transmisa ereditar.
Simptome de angiocolita acuta
Simptomele depind in primul rand de tipul de angiocolita de care o persoana sufera. Fiecare persoana care are angiocolita poate avea semne si simptome usor diferite, in timp ce multi oameni care au aceasta afectiune pot sa nu observe niciun semn sau simptom.
Pentru a combate disconfortul abdominal, Catena recomanda suplimentul alimentar Bil-Ex, un produs pe baza de extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala, cu rol in imbunatatirea digestiei.
O persoana care au angiocolita acuta poate prezenta urmatoarele semne si simptome care apar brusc:
-
febra mare care dureaza mai mult de 24 de ore
-
greata
-
varsaturi
-
durere sau crampe in partea dreapta sus a abdomenului
-
urina inchisa la culoare
-
dureri de spate
-
frisoane
-
ingalbenirea pielii si a ochilor (icter)
-
tensiune arteriala scazuta
-
stare de confuzie
Medicul poate descoperi semne si simptome de angiocolita acuta in alte parti ale corpului. Printre acestea se numara:
-
ficat marit sau umflat
-
splina umflata sau marita
-
colesterol ridicat
-
glanda tiroida inactiva (hipotiroidism)
-
oase slabe si fragile (osteoporoza)
Diagnosticul de angiocolita acuta
Durerea provocata de angiocolita este asemanatoare cu cea cauzata de calculii biliari.
De aceea, pentru a stabili ca o persoana are angiocolita, medicul analizeaza istoricul medical al acesteia si efectueaza o examinare fizica. De asemenea, poate folosi si alte teste.
Specialistul poate recomanda efectuarea unor analize de sange, cum ar fi:
-
Hemoleucograma completa (HLG). Aceasta analiza masoara numarul de globule albe din sange. Daca angiocolita acuta este provocata de o infectie, nivelul de celule albe din sange va fi mare.
-
Analize pentru evaluarea functiei hepatice. Medicul poate recomanda efectuarea unui grup de teste speciale de sange care pot arata daca ficatul functioneaza corect.
-
Hemocultura. Hemocultura este un test de laborator medical utilizat pentru a detecta bacterii sau ciuperci in sangele unei persoane.
De asemenea, persoana in cauza poate fi supusa unor teste imagistice, cum ar fi:
-
Ecografia
-
Tomografia computerizata (CT)
-
Colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP)
-
Colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP)
-
Colangiografia transhepatica percutanata (PTC)
Tratament pentru angiocolita acuta
Tratamentul pentru angiocolita acuta poate fi diferit de cel pentru forma cronica, in functie de cauza. Tratamentul depinde si de cat de avansata este boala in momentul in care este pus diagnosticul. Atat angiocolita acuta, cat si cea cronica pot cauza complicatii grave daca nu sunt tratate.
Tratamentul precoce este deosebit de important pentru pacientii care au angiocolita acuta. Medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice care poate dura pana la 10 zile. De asemenea, pacientul ar putea fi supus anumitor proceduri in spital, cum ar fi:
-
administrarea de fluide intravenoase (IV)
-
drenajul cailor biliare
Procedurile recomandate pentru persoanele care au angiocolita acuta sunt:
Terapia endoscopica
Endoscopia poate fi folosita pentru a dilata caile biliare si pentru a creste fluxul biliar. Acest lucru ajuta la ameliorarea si prevenirea simptomelor. Poate fi nevoie ca acest tip de terapie sa fie efectuat de mai multe ori pentru a trata angiocolita acuta. Terapia endoscopica implica, de cele mai multe ori, anestezia completa sau un anumit nivel de sedare care uneori necesita intubare pentru a proteja caile respiratorii.
Terapie percutanata
Aceasta terapie este similara cu terapia endoscopica, numai ca accesul la zona afectata se face prin piele. Medicul poate folosi un anestezic local sau anestezia generala inainte de procedura.
Interventie chirurgicala
Medicul poate indeparta chrurgical zona blocata a caii biliare sau ar putea sa monteze un stent pentru a deschide sau drena caile biliare. Aceasta operatie se face sub anestezie generala.
Transplant de ficat
In cazurile grave, persoanele cu angiocolita acuta ar putea avea nevoie de transplant de ficat, o interventie chirurgicala importanta in care ficatul afectat este inlocuit cu unul nou. Pacientul va fi nevoit sa ia pentru tot restul vietii anumite medicamente care sa previna respingerea noului organ.
De asemenea, persoanele care au angiocolita acuta ar putea avea nevoie de tratament pentru unele reactii adverse grave ale afectiunii:
Nutritie
Angiocolita acuta poate afecta digestia si modul in care organismul absoarbe unele vitamine. De aceea, persoanele afectate ar putea avea nevoie sa ia suplimente cu vitaminele A, D, E si K.
Medicamente pentru osteoporoza
Specialistul poate prescrie medicamente pentru osteoporoza. Suplimentele cu vitamina D si calciu pot ajuta la imbunatatirea densitatii si rezistentei osoase.
Tratamente pentru tensiune arteriala crescuta
Medicul poate monitoriza si trata tensiunea arteriala crescuta in ficat, o conditie care poarta denumirea de hipertensiune portala.
Complicatii
Angiocolita acuta poate provoca probleme grave de sanatate daca nu este tratata. Printre complicatii se numara:
Problemele hepatice
Angiocolita acuta poate cauza cicatrizarea severa a ficatului (ciroza). Acest lucru poate incetini functionarea ficatului sau poate duce la insuficienta hepatica. De asemenea, poate creste riscul de cancer la ficat. In plus, poate provoca umflarea ficatului si hipertensiune arteriala.
Litiaza biliara
Bila blocata se poate intari si transforma in calculi (pietre), iar acest lucru poate provoca durere si infectii.
Splina marita
Daca ficatul nu functioneaza corespunzator si nu poate filtra deseurile si toxinele, celulele sanguine vechi se pot aduna in splina, provocand umflarea acesteia.
Vene marite
Hipertensiunea arteriala in ficat poate exercita o presiune prea mare asupra venelor din stomac. Acest lucru poate provoca umflarea si chiar spargerea acestora. De asemenea, poate cauza sangerare.
Infectie a sangelui
Angiocolita acuta poate duce la sepsis (o infectie a sangelui). Acest lucru poate deteriora mai multe parti ale corpului si poate pune viata in pericol daca nu este tratata.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/cholangitis
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cholangitis