Anason, beneficii pentru sanatate. Ce trebuie sa stiti?

Anason, beneficii pentru sanatate. Ce trebuie sa stiti? Anason, beneficii pentru sanatate. Ce trebuie sa stiti?

Ultima actualizare: 27 august 2024

anason

Anasonul este o planta medicinala bogata in flavonoide, acid malic si acid cafeic. Acestia sunt compusi bioactivi cu proprietati digestive, laxative, carminative si spasmolitice, care pot ajuta la ameliorarea gazelor, constipatiei, crampelor abdominale si indigestiei.

Denumit stiintific Pimpinella anisum, anasonul este folosit si pentru a calma durerile de cap, deoarece are proprietati analgezice si antiinflamatorii.

Semintele sunt cea mai folosita parte a anasonului. Au o aroma dulce si intensa si se gasesc in magazinele naturiste si in piete sub forma de seminte uscate. Ele pot fi adaugate in ceai, preparate culinare si uleiuri esentiale folosite pentru masaj sau aromaterapie.

Puteti cumpara seminte de anason macinate sau intregi sau puteti creste singur plante de anason. Anasonul se dezvolta cel mai bine in plin soare si in solurile care sunt bine drenate.

Pentru a obtine seminte de anason utilizabile este nevoie de aproximativ 120 de zile fara inghet. In cele mai multe cazuri, acest lucru inseamna ca planta trebuie sa stea in interior.

Unii oameni obisnuiesc sa bea ceai de anason pentru a-si ameliora simptomele de tuse si raceala. De asemenea, anasonul poate fi folosit in prajituri si alte dulciuri. Exista o multime de astfel de retete, asa ca distrati-va experimentand.


Ce este anasonul?

Anasonul este o planta anuala din familia patrunjelului, despre care se spune ca are beneficii pentru sanatate, cum ar fi ameliorarea crampelor menstruale si a simptomelor menopauzei. De asemenea, se crede ca ajuta la gestionarea diabetului, indigestiei, sindromului de colon iritabil, migrenelor, alergiilor nazale si a altor probleme de sanatate.

Numele stiintific al anasonului este Pimpinella anisum (P. anisum). Anasonul este originar din Egipt si din regiunea de est a Mediteranei. Cu toate acestea, este o planta care creste si in alte parti ale lumii, cum ar fi zone din Europa, Asia, Africa si America.

Anason – valori nutritionale

O lingurita de anason constituie o portie, cu toate ca nu intotdeauna este folosita o lingurita plina in preparate. Daca decideti sa folositi o lingurita plina pentru a crea un fel de mancare, distribuiti semintele in toata mancarea.

O lingurita plina de seminte de anason contine urmatoarele:

  • Calorii: 7;
  • Proteine: 0 g;
  • Grasime: 0 g;
  • Carbohidrati: 1 g;
  • Fibre: 0 g;
  • Zahar: 0g.

Semintele de anason contin, de asemenea, cativa nutrienti benefici, printre care:

  • fier,
  • calciu,
  • magneziu,
  • mangan,
  • fosfor,
  • potasiu,
  • vitamina A,
  • vitamina C,
  • zinc.

anason-valori-nutritiionale

Proprietati si beneficii pentru sanatate

Datorita proprietatilor sale diverse, anasonul poate oferi urmatoarele beneficii pentru sanatate:

  • Beneficii pentru digestie

Anasonul contine acid malic, un compus bioactiv care reduce aciditatea gastrica. De asemenea, are actiune digestiva si carminativa care poate imbunatati digestia si care poate ameliora greata, gastrita si ulcerul gastric.

In plus, anasonul contine anetol, un compus aromatic care ajuta la eliminarea si prevenirea formarii gazelor. Este adesea folosit pentru a calma disconfortul cauzat de excesul de gaze.

  • Poate ameliora durerile de cap

Uleiul esential de anason contine estragol, eugenol si linalol, compusi cu proprietati analgezice care actioneaza asupra sistemului nervos central pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de cap.

Anasonul contine si anetol, un compus care inhiba dopamina, un neurotransmitator care poate contribui la aparitia migrenei. De asemenea, contine actiune antiinflamatoare, care poate ajuta la tratarea migrenelor.

  • Beneficii pentru sistemul imunitar

Anasonul contine cumarina, eugenol si linalol, compusi bioactivi cu actiune antioxidanta, antivirala, antiinflamatorie si antibacteriana. Acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, pentru a lupta impotriva bacteriilor, fungilor si virusurilor. Poate fi utilizat in tratarea tusei, gripei si durerilor in gat.

  • Poate ajuta la combaterea constipatiei

Anetolul din anason poate ajuta la combaterea constipatiei. Acesta este un compus bioactiv care promoveaza miscarile intestinale naturale si fluxul in interiorul intestinului.

anason-beneficii-constipatie

  • Poate contribui la reducerea crampelor abdominale

Anasonul este o modalitate excelenta de a calma crampele intestinale si menstruale. Aceasta planta contine estragol, anetol, eugenol si linalol, care sunt compusi cu proprietati analgezice si antiinflamatorii.

  • Poate ameliora simptomele menopauzei

Se crede ca anetolul si flavonoidele din anason au efect estrogenic. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, durerile de cap si problemele de somn.

  • Poate ajuta la prevenirea bolilor de inima

Anasonul contine cumarina, flavonoide si acid malic, care sunt compusi bioactivi cu actiune antioxidanta, anticoagulanta si antiinflamatorie. Acestea pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si la prevenirea formarii cheagurilor, care joaca un rol in evitarea bolilor precum accidentul vascular cerebral, atacul de cord si tromboza venoasa.

  • Poate contribui la tratarea convulsiilor

Intrucat contine flavonoide, acid malic si acid cafeic, care sunt compusi cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii, se crede ca anasonul poate fi folosit pentru tratarea convulsiilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a sustine rolul anasonului in gestionarea convulsiilor.

  • Beneficii pentru persoanele cu insomnie

In urma unor studii s-a demonstrat ca pulberea de anason pusa in apa fierbinte a fost eficienta in tratarea insomniei. Anasonul este un remediu natural alternativ pentru pacientii cu insomnie cronica. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine acest beneficiu.

  • Poate ajuta la prevenirea respiratiei neplacute

Respiratia urat mirositoare sau halitoza este cauzata de resturile alimente si de bacteriile acumulate in exces si ramase in gura. Aproximativ 50% pana la 60% din populatia lumii se confrunta cu respiratie urat mirositoare. Anasonul poate ucide bacteriile care cauzeaza mirosuri in cavitatea bucala si poate actiona ca un remediu natural pentru respiratia urat mirositoare.

anason-beneficii-halitoza

Cum poate fi consumat anasonul?

Anasonul poate fi achizitionat sub forma de seminte uscate, pentru a fi folosit in ceaiuri si preparate culinare, cum ar fi prajituri si salate. Anasonul poate fi folosit ca ulei esential pentru masaj si aromoterapie.

Ceai de anason

Ceaiul de anason poate fi folosit pentru a ameliora durerile de cap si simptomele racelii si gripei, cum ar fi tusea si rinoreea.

Ingrediente:

  • 1 lingurita de seminte de anason uscate;
  • 1 cana de apa.

Cum se prepara:

Zdrobiti sau taiati semintele de anason. Se fierbe apa si se ia de pe foc. Turnati apa intr-o cana si adaugati semintele de anason. Lasati semintele la infuzat timp de 10 minute. Strecurati apoi amestecul si beti ceaiul. Puteti bea pana la trei cani de ceai de anason pe zi, timp de pana la doua saptamani.

Ulei esential de anason

Uleiul esential de anason este adesea folosit pentru a ameliora crampele menstruale si simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.

Acest ulei poate fi folosit, de asemenea, ca relaxant muscular. Puteti dilua doua picaturi de ulei esential de anason intr-o lingura cu alt ulei natural, cum ar fi uleiul de migdale sau uleiul de cocos.

Pentru a calma tusea si secretiile nazale, puneti trei picaturi de ulei esential de anason intr-un vas cu apa fierbinte si inspirati vaporii.

Reactii adverse si contraindicatii

Consumat in exces, anasonul poate provoca simptome precum greata, somnolenta, varsaturi, reactii alergice sau reactii cutanate. In cazuri mai grave, dozele excesive de anason pot duce la paralizii musculare, confuzie, convulsii si chiar coma.

anason-contraindicatii

Contraindicatii de utilizare

Anasonul nu trebuie folosit de copiii sub 12 ani si nici de cei cu alergie la anason sau anetol. De asemenea, este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Datorita efectului sau estrogenic, anasonul trebuie evitat de persoanele cu hiperestrogenism sau de femeile cu cancer de san, care urmeaza terapie de substitutie hormonala.

Uleiul esential de anason este contraindicat in cazul persoanelor cu antecedente de epilepsie, alergie cutanata sau boli neurologice.

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-anise-88608

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-anise

https://www.tuasaude.com/en/anise/

https://www.stylecraze.com/articles/anise-benefits/