Analiza progesteron. Ce este progesteronul si ce rol are?

Analiza progesteron. Ce este progesteronul si ce rol are? Analiza progesteron. Ce este progesteronul si ce rol are?

Ultima actualizare: 3 mai 2023

progesteronul

Progesteronul este un hormon care indeplineste diverse functii in organismul femeilor. Desi este definit ca un hormon feminin, progesteronul este secretat si de glandele suprarenale la barbati. In cazul lor, el influenteaza productia de testosteron.

In ceea ce priveste sanatatea femeilor, progesteronul este considerat o „piesa de puzzle” in echilibrarea somnului, starii de spirit si libidoului. In cazul lor, acest hormon este secretat de sistemul reproducator, avand rol in stimularea si reglarea endometrului. De asemenea, impreuna cu estrogenul, el pregateste organismul pentru sarcina.

Modul in care acest hormon influenteaza functionarea organismului uman este unul complex. Continuati sa cititi acest articol pentru a descoperi care sunt tipurile de progesteron, cum si cand este efectuata analiza de dozare a hormonului si care sunt efectele nivelului acestuia pentru organism.


Informatii despre progesteron

Hormonul progesteron este produs atat de organismul femeilor, cat si de cel al barbatilor. Conform informatiilor de specialitate, nivelul de progesteron este aproape acelasi la ambele sexe, mentinandu-se pe parcursul vietii. Diferenta apare in cazul femeilor insarcinate sau pe parcursul ciclului menstrual, in faza luteala.

In cazul femeilor, acest hormon steroid este produs de placenta, pe parcursul sarcinii, dar si de ovare si glandele suprarenale. Rolul sau este sa ajute organismul femeii sa se pregateasca pentru o eventuala sarcina. De asemenea, ajuta in procesul de conceptie datorita capacitatii sale de a influenta libidoul si a regla menstruatia.

Un termen folosit deseori in legatura cu acest hormon este „progestin”. Acesta descrie hormonii sintetici care au un rol foarte asemanator cu cel al progesteronului. 

Pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si pentru a reduce starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Magneziu B complex. Este un produs care contine magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si care mentin sanatatea psihica.

Rolul progesteronului pentru sanatatea organismului

Dupa cum am mentionat si in paragrafele anterioare, rolul progesteronului este important atat pentru femei, cat si pentru barbati. In cazul femeilor, influenteaza functionarea organismului pe parcursul mai multor etape.

Contributie in perioada ciclului menstrual

In a doua jumatate a ciclului menstrual, nivelul acestui hormon creste. In timpul ovulatiei, ovulul este eliberat din foliculul ovarian si porneste spre trompa uterina.

Celulele corpului luteal (corp galben ovarian) produc progesteron in timpul acestui proces, cu rol in pregatirea uterului pentru implantarea ovulului fertilizat.

Implantarea ovulului nu se poate realiza in cazul in care mucoasa uterina nu este ingrosata suficient. In acest caz, nivelurile estrogenului si progesteronului incep sa scada. Urmeaza, in acest caz, ciclul menstrual in care mucoasa uterina este eliminata.

Daca implantarea a avut succes si apare sarcina, secretia acestui hormon este preluata de placenta. In acest caz, nivelul progesteronului ramane crescut pe perioada sarcinii. De asemenea, in aceasta perioada, nivelul sau este ridicat si contribuie la suprimarea ovulatiei.

Pentru a echilibra tulburarile premenstruale, ca de exeplu crampele, balonarea sau edemele, farmacistii Catena va recomanda sa folositi NorMens. Acesta este un supliment alimentar cu efecte benefice asupra sistemului hormonal feminin, care contribuie la ameliorarea infertilitatii feminine pe fondul insuficientei luteale. De asemenea, favorizeaza reglarea ciclului menstrual, creste vitalitatea, energia si rezistenta organismului.

Rol pe parcursul unei sarcini

Secretia acestui hormon este preluat de placenta la 8 saptamani de sarcina. Din acest moment, rolul sau se schimba, contribuind la dezvoltarea fatului pe parcursul perioadei de graviditate. Asadar, incepand cu saptamana 9 pana la saptamana 32, nivelul sau creste progresiv. Astfel, acesta poate ajunge si la o crestere de 100 de ori fata de perioada anterioara sarcinii.

Un rol important al progesteronului este de inhibare a contractiilor muschiului uterin (miometru). Prin urmare, fatul se poate dezvolta sanatos in interiorul uterului, pana la atingerea ultimei saptamani de sarcina. In plus, pentru viitoarea mama, progesteronul, impreuna cu un alt hormon important, estradiolul, favorizeaza pregatirea si aparitia lactatiei.

Functie in sustinerea sanatatii mintale

Nivelurile normale de progesteron contribuie la atingerea unei stari de liniste. Datorita efectelor pentru imbunatatirea calitatii somnului in cazul femeilor, acesta ajuta si la diminuarea anxietatii.

Pe de alta parte, nivelul scazut de progesteron poate determina o stare de somnolenta. Mai mult, pot aparea migrene si stari de disconfort, care pot determina stari accentuate de neliniste. Asadar, mentinerea unui nivel normal al progesteronului poate contribui considerabil la mentinerea sanatatii mintale pentru femei.

Tipuri de progesteron

Acest hormon poate fi impartit in doua categorii principale:

  • Natural – produs de organismul femeilor si al barbatilor, cu rol in mentinerea sanatatii;
  • Sintetic – produs in laborator de specialisti, administrat pentru reechilibrarea organismului atunci cand nivelul hormonului produs in mod natural este scazut. Forma de administrare in acest caz este diversa, existand optiuni de comprimate orale, supozitoare sau injectabil.

Specialistii folosesc progesteron sintetic pentru a preveni o sarcina nedorita, in cazul dereglarilor de ciclu menstrual, pentru tratarea endometriozei sau in cazul unor sangerari anormale la nivel uterin.

Analiza de progesteron

Aceasta este o analiza de sange, care nu impune nicio pregatire prealabila din partea pacientului/pacientei. Recoltarea se poate face oricand pe parcursul unei zile, fie pe nemancate sau dupa masa. In functie de contextul clinic, medicul este cel care indica ziua din ciclul menstrual in care trebuie sa se faca recoltarea. Practica uzuala arata ca dozarea acestui hormon are loc in ziua 21 a ciclului menstrual, confirmand astfel daca ovulatia a avut loc.

Motivele pentru care specialistii recomanda aceasta analiza pot fi:

  • Identificarea modului in care functioneaza corpul galben
  • Modul de functionare a placentei in cazul femeilor insarcinate
  • Cazuri de toxemie in sarcina
  • Moarte fetala
  • Avort
  • Verificarea functiei ovariene

In cazul barbatilor, testarea nivelului de progesteron poate fi recomandata in situatii de disfunctie erectila, stari de oboseala sau depresie nejustificate de alti factori sau lipsa apetitului sexual.

progesteron

Progesteron – valori normale

Valorile normale ale acestui hormon sunt influentate de sex, dar si de perioada ciclului menstrual. In cazul femeilor, o valoare normala indica faptul ca organismul acesteia functioneaza in parametri normali, si ii permite sa ramana insarcinata.

Nivelul de referinta pentru valori normale difera de la un laborator la altul. Cu toate acestea, la femeile inainte de ovulatie, valoarea sa ar trebui sa fie mai mica de 0,616 nmol/l. Valoarea este mai mare sau egala de 13 nmol/l la ovulatie si intre 13 si 46 nmol/l dupa ovulatie. In cazul barbatilor, valorile normale sunt in general sub 0.47 nmol/l.

Femeile insarcinate au valori mult mai crescute si difera in functie de trimestrul de sarcina in care se afla. Valorile de referinta sunt intre 35 si 141 nmol/l in primul trimestru si intre 80 si 265 nmol/l in al doilea trimestru. In ultimul trimestru de sarcina valoarea poate varia de la 187 la 679 nmol/l.

Progesteron marit

In cazul femeilor, nivelul crescut de 30 de ori sau chiar mai mult confirma faptul ca ovulatia a avut loc. De asemenea, o astfel de valoare poate indica faptul ca persoana respectiva este insarcinata. Pe de alta parte, in cazul in care sarcina nu este confirmata, nivelul ridicat al hormonului poate indica diverse probleme de sanatate, precum:

  • Chisturi ovariene;
  • Cancer al glandei suprarenale sau ovarian;
  • Hiperplazie congenitala in cazul glandelor suprarenale.

Nivelul marit al acestui hormon in cazul barbatilor poate aparea in urma administrarii progesteronului prescris pentru tratarea unor probleme de infertilitate sau afectiuni ale prostatei.

Progesteron scazut

Un nivel scazut de progesteron indica un dezechilibru la nivel hormonal. Acesta poate aparea din cauza stresului, activitatii fizice excesive, administrarea de diversi hormoni sintetici sau rezistenta la insulina. In momentul in care apare acest dezechilibru, simptomele care pot aparea la femei sunt urmatoarele:

  • Fibrom uterin;
  • Libido scazut;
  • Cefalee sau migrene;
  • Depresie sau anxietate;
  • Lipsa sau dereglarea ciclului menstrual;
  • Sindrom premenstrual.

In cazul femeilor insarcinate, scaderea nivelului acestui hormon poate duce la:

  • Dureri abdominale
  • Sani durerosi
  • Aparitia scurgerilor vaginale
  • Stari accentuate de oboseala
  • Scaderea nivelului glicemiei

Pentru barbati, scaderea progesteronului poate determina aparitia urmatoarelor simptome:

  • Scaderea libidoului;
  • Disfunctie erectila sau impotenta;
  • Caderea parului;
  • Crestere in greutate;
  • Depresie si oboseala;
  • Scaderea masei musculare sau a densitatii minerale osoase.

In concluzie, progesteronul este un hormon cu un rol esential pentru buna functionare a organismului. In cazul femeilor, ajuta aparatul reproductiv sa se pregateasca pentru o sarcina si in dezvoltarea sanatoasa a fatului. De asemenea, progesteronul are rol in mentinerea unei stari de liniste si echilibru fizic si mintal. Pe de alta parte, acesta este esential si pentru barbati, contribuind la mentinerea unui nivel normal de fertilitate.