Termenul de amenoree se traduce prin lipsa menstruatiei. Exista doua tipuri de amenoree: primara si secundara. Amenoreea primara apare in cazul fetelor care au trecut de varsta de 15 ani si nu au avut niciodata o menstruatie. Amenoreea secundara apare atunci cand o persoana nu a avut menstruatie mai mult de trei luni.
Amenoreea nu este o boala si nu indica faptul ca o persoana este infertila, dar poate fi un semn al unei probleme de sanatate care necesita o anumita atentie.
Cum functioneaza menstruatia?
Ciclul menstrual este controlat de un sistem complex de hormoni. La fiecare ciclu menstrual, acesti hormoni pregatesc uterul pentru o posibila sarcina. Daca nu apare nicio sarcina, in timpul ciclului se elimina mucoasa uterina. Exista multi factori care pot influenta procesul natural al menstruatiei, cum ar fi probleme la nivelul urmatoarelor organe si structuri:
-
Hipotalamus: o glanda esentiala care controleaza glanda pituitara. Glanda pituitara (denumita si hipofiza) este implicata in ovulatie (eliberarea de ovule).
-
Ovarele: Stocheaza si produc ovule pentru ovulatie si hormonii estrogen si progesteron.
-
Uterul: Daca nu apare o sarcina, in timpul menstruatiei se elimina mucoasa uterina.
Amenoree – definitie
Amenoreea se defineste prin lipsa perioadelor menstruale lunare. Lipsa menstruatiei este absolut normala in timpul sarcinii sau dupa menopauza. Cu toate acestea, daca menstruatia lipseste in alte momente, acesta poate fi un simptom al unei probleme medicale subiacente.
Exista doua tipuri principale de amenoree. Fetele care nu au avut nicio menstruatie pana la varsta de 15 ani sunt de obicei diagnosticate cu amenoree primara. Acest termen se aplica si in cazul anomaliilor la nivelul aparatului reproducator care previn hemoragia menstruala.
In schimb, daca o persoana nu a avut menstruatii timp de 3 luni consecutive dupa ce a avut cicluri regulate in ultimele 9 luni, este posibil sa aiba amenoree secundara. Acest tip de amenoree este mai frecvent.
Amenoree – clasificare
Exista doua tipuri de amenoree: primara si secundara.
Amenoree primara
Amenoreea primara este diagnosticata atunci cand menstruatia nu debuteaza in timpul pubertatii. Potrivit specialistilor, daca menstruatia nu incepe pana la varsta de 16 ani, persoana respectiva ar trebui sa solicite ajutor medical.
Cu toate acestea, foarte putine persoane sunt diagnosticate cu amenoree primara.
Normens este un supliment alimentar cu extracte de Vitex Agnus Castus si Maca, ambele plante fiind recunoscute pentru efectele benefice asupra sistemului hormonal feminin. Normens contribuie la echilibrarea tulburarilor premenstruale, precum crampele, balonarea sau edemele, a dereglarilor de menstruatie si la ameliorarea infertilitatii feminine cauzate de insuficienta luteala.
Amenoree secundara
In acest caz, persoana in cauza a avut cicluri menstruale, insa acestea au incetat sa apara la un moment dat. Acest lucru este normal in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii, insa in celelalte situatii poate indica o problema medicala.
O menstruatie lipsa nu este de obicei un semn al unei probleme de sanatate. In aceste situatii, multe femei solicita un test de sarcina pentru a afla daca aceasta sta la baza.
Un medic suspecteaza ca o persoana s-ar putea confrunta cu amenoree secundara daca aceasta:
-
obisnuia sa aiba menstruatii regulate, insa n-a mai avut cicluri menstruale timp de 3 luni consecutive
-
obisnuia sa aiba menstruatii neregulate si apoi nu a mai avut timp de 6 luni
Amenoree (lipsa menstruatiei) – cauze si factori de risc
Cauzele cele doua tipuri de amenoree sunt diferite.
Amenoree primara
Multe femei diagnosticate cu amenoree primara au rude care au sau au avut menstruatii intarziate. Cu toate acestea, la baza poate sta uneori o problema genetica. Printre conditiile genetice care pot impiedica functionarea corecta a ovarelor se numara:
-
sindromul Turner
-
sindromul de insensibilitate la androgeni (sindromul Morris), care duce la niveluri ridicate de testosteron
-
anomalii mulleriene
Anomaliile mulleriene sunt malformati ale organelor de reproducere. Mai exact, uterul si trompele uterine nu se formeaza asa cum ar trebui.
Poate exista o problema structurala la nivelul organelor genitale care este prezenta inca de la nastere. In unele situatii lipsesc uterul si trompele uterine.
In agenezia mulleriana (sau sindromul Mayer-Rokitansky-KusterHauser), ovarele, sanii si clitorisul se formeaza corect, insa nu exista deschidere vaginala, iar colul uterin si uterul pot sa nu fie formate corect. In acest caz, dezvoltarea sistemului reproducator nu urmeaza modelul normal si este posibil ca menstruatia sa lipseasca.
Genera gel intim cu musetel contine tensioactivi delicati ce indeparteaza impuritatile in cel mai delicat mod cu putinta, precum si un pH fiziologic ideal pentru femei. Gelul intim cu musetel de la Genera curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic.
Amenoree secundara
Menstruatia se poate opri din mai multe motive, printre care:
-
afectiunile ginecologice
-
bolile grave
-
stresul fizic
-
un indice de masa corporala (IMC) foarte scazut
Cand IMC scade sub 19, riscul de a dezvolta amenoree secundara creste semnificativ.
Pierdere in greutate, exercitii fizice si stres
Pierderea mare in greutate poate fi cauzata de o boala fizica sau de o tulburare de alimentatie. De asemenea, exercitiile fizice stricte pot provoca amenoree secundara. Alergatoarele de distanta lunga si balerinele profesioniste dezvolta de multe ori amenoree.
In plus, lipsa menstruatiei poate avea la baza si o tulburare emotionala severa sau stresul extrem.
Medicamente
Unele medicamente, cum ar fi contraceptivele cu progesteron si o serie de medicamente psihiatrice, pot determina oprirea menstruatiei. Alte medicamente care perturba menstruatia sunt:
-
antipsihoticele
-
chimioterapia
-
antidepresivele
-
medicamentele pentru tensiunea arteriala
-
medicamente pentru alergii
Conditii de sanatate pe termen lung
Lipsa menstruatiei poate rezulta si dintr-o boala pe termen lung, cum ar fi:
Problemele pituitare sau hipotiroidismul (tiroida subactiva) pot provoca un dezechilibru hormonal, iar acest lucru poate duce la probleme menstruale. Acestea pot fi cauzate de:
-
o tumora benigna la nivelul hipofizei
-
glanda tiroida hiper sau sub-activa (hipertiroidism sau hipotiroidism)
Simptomele amenoreei
In functie de cauza amenoreei, pe langa lipsa menstruatiei, pot aparea si alte semne sau simptome, cum ar fi:
-
durere in zona pelvina
-
caderea parului
-
durere de cap
-
pilozitate extrema (par facial in exces)
-
secretie laptoasa din mamelon
-
uscaciune vaginala
-
probleme de dispozitie
-
acnee
Diagnosticul de amenoree
Este recomandat ca persoanele care se confrunta cu lipsa menstruatiei sa ia legatura cu un medic. Pentru a descoperi cauza, specialistul pune intrebari despre simptome si istoricul medical, inclusiv despre istoricul menstrual. Apoi, medicul va efectua un examen fizic si un examen pelvin.
Ce teste sunt efectuate pentru detectarea amenoreei?
Specialistul ar putea sa faca anumite teste, cum ar fi:
-
test de sarcina
-
analize de sange pentru a verifica nivelurile hormonilor si pentru a detecta eventualele tulburari ale glandei tiroide sau suprarenale
-
testare genetica, in cazul in care pacienta are insuficienta ovariana primara si mai putin de 40 de ani
-
RMN, daca specialistul suspecteaza o problema la glanda pituitara
-
ecografia, daca medicul suspecteaza o problema la ovare sau uter
Amenoree – optiuni de tratament
Planul de tratament este recomandat in functie de cauza de baza. De exemplu, daca lipsa menstruatiei este cauzata de obezitate, medicul va recomanda un program de slabire. In schimb, daca problema este provocata de scaderea extrema in greutate sau de exercitiile fizice excesive, specialistul va recomanda un program de ingrasare sau efectuarea de mai putine exercitii.
In cazul in care amenoreea este cauzata de o problema de sanatate mintala, medicul poate propune pshioterapie, medicamente sau alte tratamente.
Pentru problemele tiroidene, medicul poate prescrie terapia de substitutie hormonala sau poate recomanda o interventie chirurgicala.
Medicatia sau interventia chirurgicala pentru tratarea altor afectiuni care pot provoca amenoree sunt, de asemenea, optiuni de luat in considerare.
Complicatiile amenoreei
Cauzele amenoreei pot provoca si alte probleme, cum ar fi:
-
infertilitate si probleme cu sarcina
-
stres psihologic
-
osteoporoza si boli cardiovasculare
-
dureri pelvine
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/symptoms-causes/syc-20369299
https://www.medicalnewstoday.com/articles/215776
https://www.healthline.com/health/amenorrhea