Oamenii au in medie 480 milioane de alveole in plamani, localizate la capetele tuburilor bronhiale. Acestea au structuri microscopice si joaca un rol crucial in procesul de respiratie, permitand schimbul de gaze intre aerul inhalat si sange. Funcția lor principala este de a facilita transferul de oxigen din aerul inspirat in sange si eliminarea dioxidului de carbon din sange in aerul expirat. Patologiile asociate cu alveolele pulmonare sunt diverse si pot avea efecte semnificative asupra sanatatii sistemului respirator, si nu numai. Printre cele mai comune afectiuni se numără emfizemul pulmonar, frecvent intalnit la fumatori, care poate conduce la deteriorarea alveolelor si poate afecta eficienta respiratiei. In acest articol, veti afla informatii despre modul in care functioneaza aceste structuri microscopice si care sunt afectiunile asociate acestora.
Naturalis Bronhosuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura, Ciubotica cucului, Grindelia si tal de Lichen-de-piatra cu mierea poliflora, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.
Ce sunt alveolele pulmonare?
Alveolele pulmonare au forma unor mici saci, cu diametrul intre 0.2 pana la 0.5 mm. Acestea sunt localizata la terminatiile plamanilor si joaca un rol esential in functionarea sistemului respirator. Alveolele pulmonare sunt inconjurate de capilare arteriale, prezente in tesutul lobului pulmonar. Funcția lor principala este de a facilita schimbul de gaze intre aerul inhalat si sange. Datorita acestora, oxigenul din aerul respirat trece in sange, iar dioxidul de carbon din sange este eliberat in aerul expirat. Acesti mici “saci” au un rol esential in schimbul de gaze si asigura oxigenarea adecvata a corpului si eliminarea deseurilor metabolice. Datorita structurii lor delicate si eficiente, plamanii au nevoie de acestea pentru mentinerea unei functii respiratorii sanatoase si pentru asigurarea necesarului de oxigen la nivelul organismului.
Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe de Maces si Cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.
Ce rol au alveolele pulmonare?
Functia esentiala a acestora este de a asigura sanatatea sistemului respirator, astfel:
-
Faciliteaza schimbul gazos: reprezinta locul principal unde se desfasoara schimbul de gaze, asigurand trecerea oxigenului in sange si a dioxidului de carbon din sange direct in aerul expirat.
-
Respiratie eficienta: datorita structurii lor cu multiple vase de sange, acestea maximizeaza suprafata de contact pentru schimbul eficient de gaze.
-
Componenta cu rol major in sistemul pulmonar: ocupa 90% din tesutul functional al plamanilor.
-
Formeaza acinul pulmonar: plamanii au nevoie de acinul pulmonar pentru a facilita respiratia.
Prin aceste funcții, alveolele pulmonare asigura un schimb gazos eficient, esential pentru respiratie si pentru sustinerea vietii.
Ce functii indeplinesc alveolele pulmonare?
La nivelul respiratiei, exista trei procese importante in care alveolele joaca un rol important:
-
ventilatie - miscarea aerului in si din plamani
-
difuziune - schimbul intre oxigen si dioxid de carbon
-
perfuzie - pomparea sangelui prin plamani
Desi sunt foarte mici, aceste structuri joaca rolul principal in schimbul de gaze de la nivelul sistemului respirator. Acestea preiau oxigenul pe care il inspirati si elibereaza dioxidul de carbon pe care il expirati.
Pe langa schimbul de gaze, care reprezinta functia primara a alveolelor, acestea functioneaza si ca o bariera de filtrare, prevenind patrunderea unor particule in fluxul sanguin. De asemenea, pot contribui la reactiile imune, prin prezenta anumitor tipuri de celule care ajuta la eliminarea particulelor straine sau a agentilor patogeni.
Naturalis Septocalmin albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6. Uleiul esential de eucalipt si uleiul esential de menta au un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Uleiul esential de pin sustine sanatatea sistemului respirator si contribuie la distrugerea microorganismelor.
Care sunt afectiunile ce pot aparea la nivelul alveolelor pulmonare?
Alveolele pulmonare functioneaza atunci cand tesutul este sanatos. Anumite conditii medicale le pot afecta negativ, cauzand inflamatie, infectie sau acumulare de lichid. Aceste structuri delicate pot fi afectate de diverse conditii patologice, care pot compromite functia respiratorie si pot necesita o atentie medicala imediata.
Afectiune care poate aparea la nivelul anveolelor pulmonare - Emfizem pulmonar
Enfizemul este o afectiune cronica sau pe termen lung a plamanilor. De obicei apare la persoanele care au un lung istoric de fumat. Persoanele care au emfizem au o inflamatie la nivelul plamanilor, ceea ce poate cauza distrugerea partiala a peretilor alveolelor. Cele care nu sunt distruse continua sa functioneze, dar nu la capacitate maxima. Acestea isi pierd abilitatea de a se intinde sau de a reveni la forma initiala atunci cand expirati. Prin urmare, veti dezvolta dificultati in respiratie din cauza faptului ca aerul ramane in plamani chiar si dupa ce ati expirat.
Naturalis Septocalmin forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Vitamina C contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Eucaliptul, mentolul si extractul din radacini de Nalba-mare au efect placut asupra gatului, corzilor vocale si faringelui.
Afectiune care poate aparea la nivelul anveolelor pulmonare - Edem pulmonar
Acesta apare atunci cand lichidul se acumuleaza in alveole pulmonare, ceea ce ingreuneaza respiratia. Edemul pulmonar poate fi cauzat de probleme cardiace, infectii sau expunere la anumite toxine. Simptomele includ dificultati de respiratie, tuse si senzatie de sufocare, din cauza faptului ca sangele nu primeste suficient oxigen.
Afectiune care poate aparea la nivelul anveolelor pulmonare - Sindromul de detresa pulmonara
Sindromul de detresa pulmonara apare in cazul bebelusilor nascuti prematur. Copiii care se nasc inainte de termen nu au o cantitate suficienta de surfactant care sa alinieze alveolele pulmonare. Prin urmare, la nivelul plamanilor suprafata responsabila pentru schimbul oxigenului cu dioxid de carbon, este mai mica.
Sfaturi pentru sanatatea alveolelor pulmonare
Exista diverse metode prin care puteti ajuta sistemul respirator sa aiba o performanta mai buna si sa preveniti aparitia afectiunilor de la nivelul alveolelor:
-
Opriti fumatul - acest viciu este unul dintre principalii factori care afecteaza negativ alveolele pulmonare și pot conduce la aparitia unor boli serioase precum emfizemul pulmonar si cancerul de plamani. Renuntarea la fumat poate reduce semnificativ riscul acestor afecțiuni.
-
Mentineti activitate fizica regulata - puteti imbunatati circulatia sangelui si capacitatea pulmonara cu ajutorul exercitiilor fizice. Astfel, facilitati un schimb de gaze mai eficient la nivelul acestor microstructuri.
-
Evitati poluantii - majoritatea poluantilor aerieni, cum ar fi fumul, gazele de esapament si particulele fine, poate conduce la deteriorarea lor. Este important sa se evite expunerea la acesti factori, mai ales in zonele cu poluare ridicata.
-
Mentineti un echilibru alimentar - urmati o dieta sanatoasa, bogata in antioxidanti ce poate ajuta la protejarea tesuturilor pulmonare, de stresul oxidativ.
-
Hidratati-va in mod adecvat - consumati suficienta apa pe parcursul zilei pentru a mentine un nivel optim de umiditate in caile respiratorii, facilitand functionarea alveolelor.
Prin adoptarea acestor practici simple, puteti contribui semnificativ la mentinerea sanatatii alveolelor si a plamanilor in general. Este important sa mentineti sanatatea acestora intrucat reprezinta o componenta esentiala a sistemului respirator. Atunci cand observati ca aveti o probleme de respiratie, este important sa discutati cu medicul cat mai repede posibil. Exercitiile de respiratie va pot ajuta sa cresteti capacitatea pulmonara si pot fi un bun inceput pentru a incepe sa va protejati alveolele pulmonare.
Surse:
https://www.healthline.com/health/alveoli-function#takeaway
https://www.verywellhealth.com/what-are-alveoli-2249043#toc-what-causes-damage-to-the-alveoli
https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/alveoli
https://www.physio-pedia.com/Alveoli
https://www.lung.org/lung-health-diseases/how-lungs-work
https://www.britannica.com/science/pulmonary-alveolus