Alimente permise in ulcer si gastrita. Ce sa includeti in dieta?

Alimente permise in ulcer si gastrita. Ce sa includeti in dieta? Alimente permise in ulcer si gastrita. Ce sa includeti in dieta?

Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

Ulcerul gastric si gastrita sunt afectiuni gastrointestinale foarte comune in randul populatiei, ca urmare a faptului ca pot avea la baza o gama variata de cauze. Asociate cu un disconfort foarte pronuntat, deseori greu de gestionat si de tinut sub control, tratarea acestor afectiuni implica un regim medicamentos specific, corelat cu schimbari ale stilului de viata. S-a constatat faptul ca dieta, de altfel, reprezinta un pas foarte important in gestionarea afectiunilor gastrointestinale. Drept urmare, persoanele cu astfel de  afectiuni ar trebui sa stie care sunt acele alimente permise in ulcer si gastrita, astfel incat sa opteze cat mai des pentru astfel de alternative de consum.


Ce sunt ulcerul si gastrita?

Gastrita reprezinta inflamatia mucoasei stomacului, care poate fi acuta sau cronica. Mai multe cauze pot duce la gastrita, dar cele mai frecvente sunt reprezentate de infectia bacteriana (cum ar fi cea cu Helicobacter pylori), administrarea cronica de medicamente (antiinflamatoare, insa si corticosteroizi), fumatul si consumul de alcool. Gastrita poate evolua spre forme mai severe, in cazul in care inflamatia persista, ceea ce contribuie la aparitia leziunilor ulcerative. In caz de ulcer gastric, vorbim despre aparitia unei leziuni sau eroziuni la nivelul mucoasei stomacale (o pierdere a continuitatii mucoasei), de obicei ca o consecinta a gastritei initiale inadecvat tratate.

Ulcer si gastrita – simptome si manifestari clinice

Prin consumul de alimente permise in ulcer si gastrita, de obicei simptomele sunt mai rare sau mai usoare. De altfel, simptomatologia ulcerului gastric si gastritei variaza in functie de cat de severa este boala, stadiul acesteia, dar de obicei include:

  • durere epigastrica, deseori exacerbata de consumul anumitor alimente, de postul prelungit;
  • greata si varsaturi;
  • balonare si eructatii;
  • pirozis (arsuri retrosternale), asociate cu refluxul gastroesofagian concomitent;
  • sangerari gastrointestinale, in forme severe putand aparea hemoragii oculte manifestate sub forma de hematemeza (varsaturi cu sange) sau melena (scaun cu sange digerat);
  • pierderea poftei de mancare.

Persoanele care au astfel de afectiuni ar trebui sa cunoasca lista cu alimente permise in ulcer si gastrita, deoarece regimul alimentar joaca un rol foarte important in manifestarea simptomelor. Dincolo de asta, trebuie adaptate strategii specifice de hranire, cum ar fi mese cu portii reduse, insa mai dese, evitarea fumatului si consumului de alcool, a bauturilor carbogazoase. Evident, persoanele pot reactiona diferit in urma consumului de alimente permise in ulcer si gastrita, iar din acest motiv este foarte important sa se tina un jurnal alimentar, pentru a vedea care alimente, odata consumate, au dus la exacerbarea simptomelor, si evitarea ulterioara a consumului lor.

Lista cu alimente permise in ulcer si gastrita

In cele ce urmeaza, va vom prezenta o lista extinsa cu alimente permise in ulcer si gastrita. Cu toate acestea, este foarte important de mentionat, inca o data, ca fiecare persoana este unica, iar din acest motiv poate reactiona diferit in urma consumului acestor alimente permise in ulcer si gastrita. Drept urmare, cel mai recomandat este sa se tina un asa-zis „jurnal alimentar” – adica, fiecare persoana sa isi noteze pe un carnetel ce anume consuma la fiecare masa, astfel incat, in cazul in care un anumit aliment a dus la aparitia simptomelor, sa poata fi evitat pe viitor.

  • Lactate cu continut redus de grasimi

Pe lista de alimente permise in ulcer si gastrita regasim lactate cu continut redus de grasimi, de exemplu laptele degresat si iaurtul natural. Acestea ajuta la tamponarea acidului gastric, iaurtul avand si un efect probiotic benefic, consumat in special in forme neindulcite. Alimente permise in ulcer si gastrita sunt si branzeturile moi si slabe, cum ar fi branza cottage sau ricotta, frecvent bine tolerate si usor digerabile.

  • Cereale integrale si carbohidrati complecsi

Alimente permise in ulcer si gastrita mai sunt si cerealele integrale, cum ar fi ovazul si quinoa, orezul brun, ovazul, meiul, hrisca. Acestea sunt bogate in fibre solubile care, odata ce ajung in stomac, formeaza un fel de „strat mucilaginos” protector la nivelul mucoasei gastrice. Evident, si pastele din faina integrala si painea integrala sunt alimente permise in ulcer si gastrita.

  • Fructe cu aciditate scazuta

Pe lista de alimente permise in ulcer si gastrita se regasesc si fructele cu aciditate scazuta, care nu ar trebui sa jeneze mucoasa stomacului in urma consumului. Bananele sunt o sursa benefica de pectina, care protejeaza mucoasa stomacului. Pepenele galben si rosu, avocadoul, curmalele, smochinele, fructele de padure, merele foarte coapte (nu crude, verzi), ananasul, piersicile, pot fi considerate alimente permise in ulcer si gastrita, intrucat multe persoane le pot consuma fara probleme. Totusi, exista si persoane care, spre exemplu, au o reactie negativa dupa ce consuma mere sau alte astfel de fructe, motiv pentru care trebuie tinut un jurnal alimentar.

  • Legume corespunzator gatite

Alte alimente permise in ulcer si gastrita sunt legumele bine gatite, cum ar fi cartofii fierti sau copti, dovleceii, morcovii, broccoli. In general, persoanele cu astfel de afectiuni trebuie sa evite prajelile. Spanacul si alte verdeturi trebuie consumate doar preparate termic, consumul in stare cruda putand duce la exacerbarea simptomelor.

  • Surse de proteine usoare

Pe lista de alimente permise in ulcer si gastrita se numara si carnea, insa doar alternativele care sunt usor digerabile, cum ar fi carnea alba (pui si curcan), fiarta sau gatita la aburi. Pestele slab (cod, somon), se regaseste pe lista de alimente permise in ulcer si gastrita, fiind foarte bogat in acizi grasi omega-3 care, de fapt, chiar au efect antiinflamator. Evident, nu se consuma prajit.

  • Grasimi sanatoase

De pe lista de alimente permise in ulcer si gastrita nu puteau lipsi grasimile polinesaturate, care sunt foarte sanatoase, cum ar fi cele din uleiul de masline extravirgin, din avocado si semintele de in. Toate sprijina ameliorarea inflamatiei asociate si protejeaza mucoasa gastrica. Un meniu pentru gastrita ar trebui sa includa si alimente bogate in grasimi sanatoase.

  • Infuzii si bauturi benefice

Pe langa includerea in dieta a acestor alimente permise in ulcer si gastrita, persoanele ar putea opta si pentru alternative speciale de hidratare, care pot sustine procesul de vindecare, ajutand la o mai buna gestionare a simptomelor:

  • ceai de musetel si fenicul;
  • apa alcalina;
  • gel de aloe vera.

Toate aceste alimente permise in ulcer si gastrita trebuie sa fie parte a unui regim alimentar cat mai complex, care sa asigure necesarul zilnic de calorii, macro- si micronutrienti esentiali unei bune functionari a organismului.

 

Surse:

https://www.med.umich.edu/1libr/Gastro/NutritionforPatientswithGastritis.pdf

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastritis-gastropathy/eating-diet-nutrition

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9268659/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7368216/

https://www.healthline.com/health/gastritis-diet

https://www.verywellhealth.com/gastritis-diet-what-to-eat-for-better-management-4767967

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900718300844?via%3Dihub