Cunoscuta si sub numele de meteorism sau balonare abdominala, balonarea este o afectiune relativ frecventa care poate fi foarte neplacuta. Va deranjeaza balonarea, dar nu aveti un medic la dispozitie? Iata ce ar trebui sa stiti despre aceasta afectiune.
Ce este balonarea?
Balonarea este o senzatie de umflare sau distensie in abdomen, cauzata de acumularea excesiva de gaze in stomac sau intestine. Aceasta acumulare poate fi rezultatul mai multor factori, cum ar fi inghitirea excesiva de aer (de exemplu, in timp ce mancati sau beti), consumul anumitor alimente sau bauturi care produc gaze in exces, sindromul de colon iritabil, constipatia, consumul de alimente grase sau bogate in fibre, stresul si anumite afectiuni.
„Sunt balonat” poate fi o expresie folosita pentru a descrie o serie de situatii:
-
zgomote in tractul digestiv, cunoscute si sub numele de „zgomote hidroaerice”;
-
tensiune la nivelul abdomenului, provocand dureri asociate cu plenitudinea abdomenului dupa masa;
-
flatulenta, adica emisia de gaze, care poate fi considerata prea frecventa;
-
senzatie accentuata de apasare in abdomen dupa o crestere recenta in greutate.
La persoanele supraponderale, balonarea poate fi rezultatul unei tensiuni la nivelul abdomenului, cauzata de o crestere a grasimii abdominale. Cu alte cuvinte, grasimea acumulata in abdomen incepe sa preseze pe organe, in special pe stomac, dand nastere unei senzatii neplacute.
Fermentatia intestinala: cauza pentru balonare?
Organismul este plin de bacterii, unele benefice, altele patogene. Exista chiar mai multe bacterii in organism decat celule umane! Tractul digestiv gazduieste un intreg ecosistem: microbiota intestinala, alcatuita din aproximativ 2 kg de microorganisme. Aceasta microbiota este responsabila de fermentatia intestinala, un proces natural care aduce beneficii organismului atat in ceea ce priveste digestia, cat si imunitatea.
Dupa cum am vazut, balonarea are legatura cu gazele. Microbiota se hraneste cu elemente pe care tubul digestiv nu este echipat pentru a le digera (cum ar fi fibrele) si descompune, producand gaze.
In caz de disbioza (dezechilibru al florei), anumite tulpini responsabile de producerea unor cantitati mari de gaze ar putea sa se dezvolte si sa fie responsabile de meteorism.
Mai mult, chiar si in cazul unei microbiote sanatoase, anumite alimente favorizeaza in mod natural productia de gaze si, prin urmare, potential umflarea abdomenului. Acest lucru este valabil in special in cazul leguminoaselor (fasole alba, linte, naut etc.) si al verzei, care sunt astfel clasificate drept „alimente fermentabile”. La acestea se adauga sparanghelul, broccoli, praz, anghinare, ceapa, usturoi, esalota, ciuperci, linte, sfecla rosie.
Anumite fructe pot provoca si ele fermentatie, deci implicit si balonare: pere, mere, cirese, nectarine, piersici, prune, pepeni, mango, mure, fructe uscate si seminte oleaginoase.
Produsele „light” sunt si ele „incriminate” pentru balonare, mai ales cele bogate in indulcitori polioli (alcooli de zahar care se termina in „-ol”, cum ar fi sorbitol, xilitol, maltitol), adica din cele numite si carbohidrati cu lant scurt. La fel si mierea si siropul de artar, sau mancarurile foarte procesate.
Ce putem face pentru a limita balonarea?
Exista cateva lucruri simple la indemana tuturor, pentru a limita balonarea:
-
evitarea grasimilor, pentru a limita volumul „de munca” digestiv;
-
limitarea consumului bauturilor carbogazoase, a alcoolului si bauturilor care contin cofeina;
-
mancati cu calm, incet si mestecati bine;
-
anumite plante pot fi de ajutor: chimenul, anasonul, mararul etc. Pe langa faptul ca ajuta la prevenirea balonarii, acestea dau si savoare mancarurilor.
Cateva dintre cele mai importante alimente antibalonare
Ghimbirul este o planta care amelioreaza foarte mult formarea de gaze si are si proprietati antiinflamatorii. Ghimbirul ajuta digestia, relaxand intestinele si imbunatatind tranzitul.
Este, de asemenea, un aliat impotriva greturilor. Daca ati mancat prea mult si stomacul inca se simte greu, ghimbirul este aliatul vostru. Puteti adauga ghimbir proaspat in preparatele culinare sau il puteti folosi pentru ceai (infuzie).
Cine nu iubeste parfumul si gustul de menta proaspata? Menta are un efect antispasmodic si stimuleaza vezica biliara sa produca mai multa bila, astfel incat alimentele sa fie descompuse mai eficient. Cumparati ceai de menta de buna calitate (ideal ar fi sa fie organic) sau faceti-va propriul ceai de menta proaspata (fara zahar, desigur).
Sosurile bogate si deserturile bogate nu sunt singurele alimente care pot provoca balonare. Anumite tipuri de legume pot provoca, de asemenea, o senzatie de greutate in stomac si o burta umflata. Ne referim la broccoli, varza kale si alte tipuri de varza. Sunt sanatoase si gustoase, dar, daca sunteti predispusi la gaze intestinale, cel mai bine este sa le evitati.
Aceste tipuri de legume contin rafinoza, o forma de zahar care este dificil de digerat pentru unele persoane, deoarece acest zahar este digerat in intestinul gros si nu in intestinul subtire. Acest lucru produce gaze precum hidrogenul si dioxidul de carbon, care pot provoca flatulenta.
Daca totusi doriti sa va mentineti portia zilnica de legume, adaugati mai des sparanghelul in meniu. Sparanghelul contine asparagina, un diuretic care incurajeaza productia de urina. Sparanghelul contine, de asemenea, o multime de fibre prebiotice, care servesc drept hrana pentru bacteriile intestinale benefice.
Constipatia este adesea cauza senzatiei de balonare. Cel mai bun mod de a preveni constipatia este sa consumati suficiente alimente bogate in fibre. Bananele contin o multime de fibre solubile. Aceste fibre absorb apa si inmoaie scaunele. Asadar, bananele sunt unul dintre fructele pe care ar trebui sa le consumati in mod regulat.
Puteti manca o banana ca gustare, intr-un smoothie sau puteti face clatite delicioase fara gluten.
Un fruct exotic savuros, delicios in salata. Papaya este bogata in vitamina C, care ajuta la stimularea sistemului imunitar si asigura un bun tranzit intestinal.
Spre deosebire de banane, papaya contine fibre insolubile, care dau un plus de volum tranzitului intestinal si asigura trecerea mai rapida a amestecului de alimente prin intestin. De asemenea, contin o enzima numita papaina, care ajuta la descompunerea fibrelor si a proteinelor, astfel incat acestea sa fie mai bine digerate.
Ca si ghimbirul, semintele de fenicul sunt folosite de secole ca remediu natural pentru tulburarile digestive. Acestea pun tractul digestiv in repaus, astfel incat acesta sa poata scapa cu usurinta de gazele acumulate, una dintre principalele cauze ale balonarii. Puteti adauga seminte de fenicul uscate in mancaruri sau puteti bea regulat ceai de fenicul.
Castravetii sunt compusi in mare parte din apa, dar contin si antioxidantul quercetina. Quercetina are proprietati antiinflamatorii si amelioreaza balonarea.
Lamaile nu sunt doar bogate in vitamina C, ci actioneaza si ca diuretice. Un pahar de apa calduta cu sucul unei jumatati de lamaie stoarsa dimineata ajuta la detoxifiere.
Odata instalata senzatia de balonare, este important sa beti suficienta apa. Deshidratarea va agrava simptomele de balonare. Daca beti prea putina apa, sistemul digestiv nu va primi hidratarea de care are nevoie pentru a evacua reziduurile alimentare. Aceste deseuri raman apoi prea mult timp in intestin si incep sa fermenteze.
-
Produsele lactate fermentate
Laptele batut, sana, kefirul, labneh sunt alimente antibalonare. Bogate in probiotice naturale, aceste alimente ajuta la intarirea florei intestinale.
Unele plante pot ajuta, de asemenea, la reducerea balonarii. Printre plantele antibalonare se numara anasonul verde, feniculul, mararul, coriandrul si chimenul. In fine, consumul de ceaiuri de plante sau infuzii pe baza de menta poate reduce, de asemenea, aceasta senzatie neplacuta.
Suplimentele alimentare pe baza de carbune vegetal, in special, sunt adesea prescrise in caz de balonare: ele ajuta la fixarea mai eficienta a gazelor si, prin urmare, reduc senzatia de umflatura.
Surse:
https://www.avogel.be/fr/conseils/digestion/8-aliments-pour-reduire-les-ballonnements.php
https://www.ramsayservices.fr/conseils-bien-etre/contre-les-ballonnements-quels-aliments-privilegier
https://www.santemagazine.fr/alimentation/regime-alimentaire/les-aliments-a-privilegier-en-cas-de-gaz-et-de-ballonnements-171686
https://www.masantedigestive.fr/brulures-estomac/causes/aliments-favorisants-ballonnements