Alimente care curata plamanii, recomandate fumatorilor

Alimente care curata plamanii, recomandate fumatorilor Alimente care curata plamanii, recomandate fumatorilor

Ultima actualizare: 21 decembrie 2023

Nu mai e nevoie sa precizam ca fumatul este un obicei extrem de nociv si ca efectele sale negative se rasfrang in special asupra plamanilor. Este o realitate cunoscuta de toata lumea, la fel si faptul ca fumatul da dependenta din cauza nicotinei, iar pentru multi este foarte dificil sa renunte la acest viciu.

Pentru acestia, dar si pentru cei care inca nu se gandesc sa renunte la fumat, oferim in randurile ce urmeaza cateva sugestii de alimente care pot atenua intr-o oarecare masura efectele nocive pe care fumul de tigara le are asupra plamanilor.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport, un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de patlagina si din tincturile de cimbru-de-cultura, ciubotica cucului, Grindelia si tal de lichen-de-piatra cu mierea poliflora, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.


Care sunt alimentele ce pot curata plamanii in cazul fumatorilor?

Trebuie spus de la bun inceput ca nu exista alimente care sa contracareze efectele fumatului si sa mentina sanatatea plamanilor fumatorilor. Acestia vor avea oricum de suferit pe termen lung, iar tot ceea ce pot face alimentele pe care le vom enumera este sa amelioreze intr-o oarecare masura consecintele negative si sa intarzie temporar problemele grave de natura respiratorie.

  • Fructele de padure

Fructele de padure, precum si alte fructe intens colorate, contin cantitati mari de flavonoide, care au un puternic efect antioxidant. Dintre aceste substante se remarca antiocianii, care dau coloritul specific murelor, afinelor, coacazelor si altor fructe de padure. Prin efectul antioxidant datorat flavonoidelor, fructele de padure au calitatea de a reduce inflamatia si secretia de mucus pe care aceasta o determina la nivelul cailor respiratorii.

  • Morcovii

Morcovi sunt cunoscuti in special pentru ca imbunatatesc acuitatea vizuala, datorita continutului de betacaroten, care este un precursor al vitaminei A. Aceasta vitamina este benefica si pentru sanatatea plamanilor, atat datorita efectului antioxidant, cat si prin faptul ca mentine integritatea mucoasei ce captuseste caile respiratorii, intarind totodata sistemul imunitar. In acest mod, consumul de morcovi poate contribui la prevenirea patrunderii unor agenti patogeni in caile respiratorii si in plamani, unde ar provoca infectii severe, pe fondul daunelor cauzate deja de fumat.

  • Citricele

Citricele sunt surse naturale bogate in vitamina C, ce joaca un rol esential in sustinerea sistemului imunitar si protejarea cailor respiratorii (una din principalele porti de intrare in organism pentru agentii patogeni). Asadar, consumul de citrice contribuie la curatarea cailor reparatorii si a plamanilor de bacterii si virusuri, precum si la neutralizarea radicalilor liberi care se formeaza in plamani ca urmare a expunerii la toxinele din fumul de tigara.

Mai trebuie precizat ca in afara de citrice, mai exista si alte alimente bogate in vitamina C, care actioneaza in acelasi mod. In acest sens putem aminti catina, care este planta cu cel mai ridicat continut de vitamina C, dar si patrunjelul, care contine acest nutrient intr-o cantitate mai mare decat o lamaie.

  • Usturoiul

Usturoiul este considerat un veritabil antibiotic natural, in special datorita unui compus numit alicina. Aceasta are un puternic efect antibacterian si antiviral, datorita caruia neutralizeaza agentii patogeni ajunsi din caile respiratorii in plamani.

De asemenea, usturoiul are si efect antiinflamator, contribuind totodata la reducerea secretiei de mucus si la decongestionarea cailor respiratorii. Se recomanda includerea usturoiului in dieta zilnica, mai ales in sezonul rece, cand se intensifica circulatia bacteriilor si virusurilor care stau la baza infectiilor respiratorii.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

  • Ghimbirul

Ghimbirul contine gingerol care este un alt compus natural cu numeroase beneficii pentru sanatate, in mod special pentru sistemul respirator. Acesta favorizeaza eliminarea excesului de mucus acumulat in plamani si bronhii, imbunatatind astfel respiratia in perioadele de raceala si gripa – afectiuni aparent banale, dar care se manifesta mai pregnant in cazul fumatorilor. Ghimbirul s-a dovedit eficient si in cazul pacientilor cu astm sau alte afectiuni respiratorii determinate sau nu de fumat. De asemenea, exista unele studii care sugereaza ca ghimbirul ar putea inhiba evolutia cancerului pulmonar – boala care are ca principala cauza fumatul excesiv.

  • Legumele cu frunze verzi

Fumatorilor le este recomandat sa includa in dieta zilnica alimente precum spanac, broccoli, salata verde, rucola, varza, frunze de telina sau de macris si varza de Bruxelles. De la aceste plante se consuma frunzele, care contin cantitati importante de vitamina A, C si E, precum si alti compusi cu efect antioxidant si antiinflamator. Printre acestia se numara si carotenoizii, care au fost asociati cu o reducere a riscului de cancer pulmonar, blocand, impreuna cu celelalte substante antioxidante, dezvoltarea celulelor canceroase.

Alte sfaturi de sanatate pentru fumatori

Ramanem consecventi ideii ca renuntarea la fumat este cel mai bun sfat ce poate fi oferit unui fumator si ca alte masuri pot in cel mai bun caz sa amelioreze temporar sau sa intarzie intrucatva efectele nocive, fara a elimina insa cauza.

Pana cand veti reusi sa dati curs acestui sfat, va prezentam cateva moduri in care va puteti proteja sanatatea.

  • Faceti multa miscare

Activitatea fizica este benefica si pentru sanatatea plamanilor, intrucat imbunatateste capacitatea functionala a acestora si totodata stimuleaza circulatia sanguina, implicit schimbul de gaze care are loc la nivel pulmonar.

  • Feriti-va de infectiile respiratorii

Plamanii unui fumator sunt mai vulnerabili in fata virusurilor respiratorii, astfel ca o simpla raceala sau gripa poate avea manifestari mai severe decat in cazul nefumatorilor. De aceea, este recomandat sa va protejati cat mai bine in sezonul rece, evitand zonele aglomerate la orele de varf, respectand regulile de igiena, reducand la minimum expunerea la frig si vaccinandu-va antigripal.

  • Evitati mediile poluate

Chiar daca in marile orase poluarea a devenit aproape imposibil de evitat, fumatorii trebuie sa acorde o importanta sporita acestui aspect, intrucat aerul viciat le poate afecta mai usor plamanii. Daca locuiti intr-o zona aglomerata, aerisiti locuinta dimineata si seara, cand circulatia nu este atat de intensa, si evitati sa petreceti mult timp intr-o atmosfera poluata. Pentru a imbunatati calitatea aerului respirat, decorati-va locuinta cu plante de apartament si folositi la interior un aparat pentru purificarea aerului.

  • Adoptati o dieta echilibrata

Revenind la tema principala a acestui material, incheiem cu o recomandare legata de alimentatie. In afara de faptul ca trebuie sa includeti in dieta alimentele pe care vi le-am prezentat anterior, este bine ca meniul zilnic sa se bazeze in principal pe fructe si legume proaspete, cereale integrale, lactate degresate, carne de pasare, peste, nuci si seminte. Sunt de evitat alimentele grele, care contin grasimi de origine animala, precum si prajelile, mezelurile, produsele de la fast-food, dulciurile cu mult zahar sau produsele de patiserie.