Histamina este o amina biogena care se sintetizeaza, in vivo, din aminoacidul histidina. Aceasta substanta biologic activa indeplineste un rol semnificativ in modularea reactiilor alergice. Cu toate acestea, histamina participa si la medierea starilor autoimune, secretia de acid gastric si chiar la hematopoieza. Se gaseste la nivelul tuturor tesuturilor, insa in concentratii mai mari in plamani, bazofile si mastocite. Histamina regleaza o varietate de functii fiziologice, insa principalul rol pare sa il indeplineasca in raspunsul inflamator al organismului. Exista 4 tipuri de receptori ai acestei molecule, notati H1-H4, exprimati la nivelul tuturor organelor corpului, cu functii specifice.
In organism, histamina este sintetizata in primul rand de mastocite, bazofile, celule din stomac si neuroni histaminergici din ganglionii bazali cerebrali. Aceasta amina biogena indeplineste o gama variata de functii, fiind implicata in vindecarea ranilor, reglarea ciclului somn – veghe, dar si medierea raspunsului imun, activarea si diferentierea celulelor B si T, celulelor dendritice si monocitelor, pe langa functia de neurotransmitator. Nu este pe deplin cunoscut cat de benefic poate fi consumul de alimente bogate in histamina, insa se cunoaste faptul ca, de fapt, exista si situatii medicale in care persoanele trebuie sa evite consumul de alimente bogate in histamina.
Alimente bogate in histamina si beneficiile lor
Consumul de alimente bogate in histamina poate duce la simptome neplacute, cantonate inainte de toate la nivel gastrointestinal. „Histaminoza alimentara” este denumirea stiintifica data unei astfel de „afectiuni”, insa nu a fost identificata vreo tulburare in metabolismul histaminei, care sa justifice existenta unui astfel de diagnostic. Cei care consuma alimente bogate in histamina, au insa si o reactie de hipersensibilitate la histamina alimentara, frecvent manifesta postprandial prin simptome precum:
-
durere abdominala;
-
balonare;
-
diaree sau constipatie;
-
meteorism abdominal;
-
rinoree;
-
eruptii cutanate;
-
cefalee;
-
palpitatii;
-
ameteli.
Unii specialisti sustin ca, in urma consumului de alimente bogate in histamina, se acumuleaza in exces acest compus, dar pe fondul existentei unui deficit de diamino-oxidaza (DAO), enzima implicata in metabolismul histaminei. Asadar, homeostazia histaminei nu mai poate fi eficient asigurata, aceasta acumulandu-se in exces. Totusi, la persoanele care nu se confrunta cu o astfel de intoleranta, consumul de alimente bogate in histamina ar putea implica potentiale beneficii:
-
reglarea ciclului somn – veghe;
-
echilibrarea aportului alimentar;
-
gestionarea emotiilor si a comportamentelor agresive;
-
sustinerea proceselor de memorare si invatare;
-
imbunatatirea si sustinerea functiei locomotorii;
-
medierea raspunsului imun;
-
sustinerea vindecarii ranilor.
Naturalis ViroProtect Rapid + Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire a acestuia.
Drept urmare, consumul de alimente bogate in histamina ar trebui limitat daca apar simptome gastrointestinale secundare. Pe de alta parte, persoanele care nu au astfel de manifestari ar putea aborda o dieta cu alimente bogate in histamina, insa in mod ideal aceasta ar trebui sa fie initiata doar la recomandarea medicului. In continuare, vor fi prezentate cateva tipuri de alimente bogate in histamina.
Alimentele fermentate
Incepem lista de alimente bogate in histamina cu alimentele fermentate. Chiar daca nivelul de histamina din alimentele fermentate poate fluctua in functie de tehnica de preparare si de durata fermentarii, acestea sunt principalele alimente bogate in histamina:
-
varza murata;
-
iaurtul;
-
chefirul;
-
painea cu maia;
-
muraturile;
-
kombucha.
Carnea procesata
Alte alimente bogate in histamina sunt cele de origine animala, in special carnea procesata: cea care a fost sarata, afumata sau prelucrata in orice alt mod menit sa ii prelungeasca termenul de valabilitate. Este cunoscut faptul ca acestea sunt bogate in histamina, si ca includ:
-
sunca;
-
pastrama;
-
carnatii;
-
salamul;
-
conservele de carne, pateurile de origine animala;
-
muschiul afumat.
S-a constatat faptul ca metoda de preparare termica a carnii poate duce la modificarea nivelului de histamina. In majoritatea cazurilor, fierberea reduce concentratia de histamina, pe cand prepararea la gratar chiar creste concentratia de histamina.
Branza maturata
Alte alimente bogate in histamina sunt branzeturile, desi exista mai multe variabile care par sa medieze concentratia finala de histamina (cultura bacteriana folosita, nivelul pH-ului, precum si timpul de maturare si temperatura de depozitare). Branzeturile maturate pe perioade lungi sunt printre principalele alimente bogate in histamina (raport direct proportional):
-
branza tare (parmezan, Cheddar, Romano);
-
branzeturile cu mucegai (gorgonzola, Brie, Camembert, Neuchatel).
Leguminoasele
Alte alimente bogate in histamina sunt leguminoasele. Acestea includ:
-
nautul;
-
fasolea verde si cea rosie;
-
boabele de soia;
-
mazarea.
Vinetele, de exemplu, ar putea fi considerate principalele alimente de origine vegetala bogate in histamina. Spanacul si rosiile sunt alte alternative de origine vegetala daca va tenteaza consumul de alimente bogate in histamina. Continutul depinde de soi si de conditiile de crestere.
Fructele deshidratate si cele oleaginoase
Fructele uscate nu doar ca pot fi considerate alimente bogate in histamina, dar au si un continut ridicat de zahar, ca parte a procesului de conservare. Asadar, aportul ar trebui limitat, indeosebi daca exista tulburari ale metabolismului glucidic:
-
stafide;
-
cirese;
-
caise;
-
ananas;
-
mere;
-
banane;
-
mango;
-
alune;
-
nuci;
-
caju;
-
migdale;
-
fistic.
Pestele
Carnea de peste face parte din categoria de alimente bogate in histamina, indeosebi ca urmare a faptului ca este bogata in histidina, precursorul acestui compus. Macroul si tonul au niveluri ridicate de histidina, care sub actiunea L-histidin-decarboxilazei, este transformata in histamina. Principalele specii bogate in histidina sunt urmatoarele:
-
macroul;
-
tonul;
-
hamsia;
-
heringul;
-
marlinul;
-
lufarul.
Citricele
Desi citricele sunt, in general, bogate in vitamina C (una dintre principalele vitamine implicate in consolidarea imunitatii), si nu sunt neaparat bogate in histamina, cercetatorii au observat ca aportul acestora poate promova biosinteza in vivo a histaminei. Principalele citrice care par sa aiba acest efect sunt urmatoarele:
-
portocalele;
-
lamaile si limetele;
-
grepfrutul.
Chiar daca nu se cunosc in totalitate beneficiile consumului de alimente bogate in histamina si, de fapt, se cunosc riscurile unei astfel de diete la o persoana care se confrunta cu histaminoza, asigurarea unui nivel optim de histamina are implicatii benefice asupra organismului. Exista si studii care sustin ca suplimentarea echilibrata si atent dozata cu histamina poate sustine nu doar procesul de invatare, ci poate sa imbunatateasca si calitatea somnului, sa favorizeze vindecarea mai eficienta si rapida a ranilor sau sa imbunatateasca functiile cognitive. De asemenea, ar putea ajuta persoanele care se confrunta cu alimentarea compulsiva sa isi gestioneze mult mai bine comportamentul.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8945898/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557790/
https://www.verywellhealth.com/high-histamine-foods-5223261
https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-histamine
https://www.healthline.com/health/low-histamine-diet
https://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list/
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance