Perioada sarbatorilor, in special cea a Craciunului, este deseori sinonima cu bucuria revederii celor dragi, dar este in acelasi timp si ocazia perfecta pentru consumul unor preparate grase si a unor bauturi cu efecte neplacute asupra ficatului sau digestiei.
Desi preparatele specifice Craciunului aduc si foarte multa placere, acestea pot duce la aparitia stresului oxidativ in organism, avand impact asupra organismului si starii de bine. Prin urmare, consumul alimentelor bogate in antioxidanti va ajuta in refacerea organismului dupa perioada sarbatorilor. In acest articol, veti afla informatii importante despre rolul alimentelor bogate in antioxidanti in ce priveste refacerea functiilor normale ale organismului dupa Craciun.
Ce sunt antioxidantii?
Antioxidantii joaca un rol important pentru corpul uman, protejand functiile acestuia impotriva stresului oxidativ cauzat de radicalli liberi. Acesti radicali liberi sunt molecule instabile, care pot produce deteriorari serioase ale celulelor si tesuturilor, cand nivelul lor creste foarte mult. Acest proces, cunoscut drept stres oxidativ, este legat de aparitia unor boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau cancer.
Cand consumati alimente bogate in antioxidanti, ajutati organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Aceste alimente includ diferite substante, cum ar fi vitaminele (vitamina C sau E), minerale si flavonoizi. Fiecare tip de antioxidant ofera protectie sporita impotriva deteriorarilor provocate de radicalii liberi si contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate.
Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.
Tipuri de antioxidanti
Consumul alimentelor bogate in antioxidanti este cruciala pentru mentinerea sanatatii generale a organismului. Printre antioxidantii care protejeaza organismul de impactul radicalilor liberi, se numara:
-
Vitaminele: vitamina C protejeaza celulele organismului de stresul oxidativ si este esentiala pentru mentinerea sanatatii pielii, vaselor de sange, oaselor si cartilajelor. Vitamina E joaca un rol important in protectia membranelor celulare impotriva impactului oxidativ.
-
Flavonoidele: alimentele bogate in antoxidanti din acest tip sunt reprezentate de fructe si legume. Acestea ajuta in reducerea inflamatiei si au impact in reducerea riscului de dezvoltare a unor boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare sau diabetul.
-
Polifenolii: alimentele bogate in antioxidanti din aceasta categorie sunt reprezentate de ceaiul verde, fructele de padure si ciocolata neagra. Polifenolii sunt recunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare si a diabetului.
-
Beta-carotenul: alimentul bogat in antioxidantiul beta-caroten este reprezentat de morcovi. Acesta este transformat in vitamina A si este esential pentru mentinerea acuitatii vizuale, functia imunitara si sanatatea inimii.
-
Seleniul: acest mineral actioneaza ca un cofactor pentru enzimele antioxidante. Rolul sau este de a sintetiza ADN-ul, in reproducere, metabolismul hormonului tiroidian si protejarea organismului impotriva infectiilor si stresului oxidativ.
Ce rol si ce beneficii au antioxidantii?
Consumul alimentelor bogate in antioxidanti sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii intregului organism. Antioxidantii ajuta la repararea si prevenirea impactului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
-
Rolul antioxidantilor in refacerea pielii
Antioxidantii joaca un rol crucial in refacerea pielii. Prin urmare, consumul de alimente bogate in antioxidanti ajuta la reducerea inflamatiei, previn imbatranirea prematura si contribuie la vindecarea rapida. Tot prin consumul de alimente bogate in antioxidanti puteti preveni aparitia petelor rosiatice si a umflăturilor, pielea devenind mai tonifiată și capatand un aspect sănătos.
De asemenea, alimentele bogate în antioxidanți va vor ajuta sa reduceti efectele radicalilor liberi si sa atenuati ridurile fine și riscul de pierdere a elasticității pielii. Prin urmare, antioxidanții va vor ajuta sa obtineti un aspect intinerit al pielii.
Naturalis Vitamina E 100 mg este un supliment alimentar care contine vitamina E, un micronutrient care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Vitamina E are un puternic efect antioxidant si contribuie astfel la protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi, produsi de factori de mediu precum poluarea, fumatul, pesticidele, radiatiile etc.
-
Antioxidantii si rolul lor in refacerea organismului dupa Craciun
Dupa Craciun si excesele asociate acestei perioade, antioxidantii va pot ajuta la detoxifierea organismului. Consumul alimentelor bogate in antioxidanti dupa Craciun sustine refacerea functiei hepatice, ajutand corpul sa elimine toxinele acumulate in aceasta perioada de excese.
De asemenea, consumul excesiv de mancare si bautura intr-o perioada scurta poate conduce la scaderea imunitatii. Cu ajutorul alimentelor bogate in antioxidanti, aduceti in organism vitamine importante, cum ar fi C si E, si ajutati la imbunatatirea imunitatii.
-
Antioxidantii si rolul lor in refacerea musculara dupa Craciun
Dupa perioada Craciunului, veti fi tentat(a) sa reluati activitatea fizica, pentru a scapa de kilogramele in plus, dar va veti da rapid seama ca intreg procesul este destul de dificil. Prin urmare, cu ajutorul alimentelor bogate in antioxidanti veti contribui la refacerea musculara, in special dupa exercitiile fizice efectuate dupa o perioada de pauza.
Alimente bogate in antioxidanti
Includerea alimentelor bogate in antioxidanti in dieta reprezinta o metoda excelenta de a va imbunatati imunitatea, in special dupa perioada sarbatorilor. Alimente precum fructele de padure, nucile si semintele, legumele verzi sau uleiul de masline va vor ajuta sa va recapatati tonusul dupa sarbatori.
Fructele de padure, cum ar fi afinele, capsunile sau zmeura, contin o cantitate mare de antioxidanti si contribuie la revitalizarea organismului. Rolul lor este de a combate stresul oxidativ, reduce inflamatia, imbunatati functia imunitara, dar si de a oferi suport sistemului digestiv si de a imbunatati aspectul pielii.
Legumele verzi, cum ar fi spanacul sau kale, sunt bogate in antioxidanti. Rolul lor este de a imbunatati acuitatea vizuala, dar si de a reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Dupa Craciun, consumul acestor legume va ajuta la reenergizarea organismului si la stimularea imunitatii.
Nucile si semintele sunt bogate in antioxidanti si grasimi sanatoase. De exemplu, migdalele sau semintele de floarea-soarelui contin vitamina E si sunt o puternica sursa de antioxidanti. Acestea ajuta la regenerea pielii, imbunatatirea functiilor organismului si protejarea imunitatii.
In concluzie, consumul de alimente bogate in antioxidanti dupa Craciun reprezinta o strategie eficienta de a ajuta organismul sa isi reechilibreze functiile. De asemenea, antioxidantii va vor ajuta sa cresteti imunitatea si sa va pregatiti pentru un start plin de energie in noul an.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/antioxidant
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
https://andrewfortuna.com/xmas-survival-guide/
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/19/4201
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445811/
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/health-benefits-of-nuts-potential-role-of-antioxidants/73C2B58F9AE6CC08786078548018E30D