Alergiile, migrenele si durerile sinusale, cu toate ca au cauze, in mare parte, distincte, se manifesta foarte asemanator, motiv pentru care este important sa le deosebim pentru a le putea trata corespunzator.
Cum stiu daca am o migrena?
Migrena este o durere intensa de cap care poate dura de la 4 pana la 72 de ore si are tendinta de a se repeta. Migrena impiedica persoana in cauza sa-si desfasoare in mod uzual activitatile zilnice si provoaca disconfort organismului. Poate fi insotita de senzatie de greata si varsaturi si de o sensibilitate crescuta la lumina. Migrenele apar la aproximativ 17-20% dintre persoane, fiind afectate cu precadere femeile.
Diferenta dintre migrene si durerile la nivelul sinusurilor
Durerile sinusale sunt cauzate de blocarea mucusului in sinusuri si fara o interventie rapida, se poate degenera in sinuzita, o afectiune care se poate croniciza rapid. De foarte multe ori durerile sinusurilor se confunda cu migrenele, fiind localizate tot la nivelul capului. Insa, durerile sinusale au insa o manifestare usor diferita, in sensul ca sunt localizate strict in partea frontala si de cele mai multe ori sunt insotite si de simptome specifice. Astfel, acestea se manifesta prin durere puternica in spatele ochilor care este acuta dimineata sau atunci cand persoana in cauza face un efort, in special daca se apleaca. Durerea se accentueaza atunci cand afara este frig si umezeala. Durerile sinusale pot de cauza infectioasa si se manifesta prin secretie nazala, scadea simtului mirosului, presiune asupra sinusurilor sau febra, si pot fi de cauza alergica si se manifesta prin congestie, stranut sau curgerea nasului.
Legatura dintre migrene si rinita alergica
Rinita alergica, denumita si febra fanului, este o reactie excesiva a sistemului imunitar atunci cand acesta intra in contact cu alergeni si se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei nazale. Apare la aproximatib 80-90% din populatie, iar simptomele sale sunt asemanatoare cu cele ale alergiilor. Astfel, se manifesta prin stranut, ochi iritati, nas infundat sau secretii abundente si mancarime la nivelul nazal, dar si, intr-o faza mai avansata, prin migrene, dureri de cap persistente, si pierderea gustului si mirosului.
Manifestarile migrenei in cazul copiilor
Migrenele aparute in randul copiilor sunt denumite migrene juvenile si afecteaza aproximativ 10% dintre copiii cu varsta prescolara. Pe langa manifestarile clasice care apar si in randul adultilor, migrena juvenila prezinta o durere pulsatila resimtita de copil ca fiind extrem de dureroasa si o sensibilitate crescuta la zgomotele puternice. Cel mic este slabit, palid si prezinta o stare generala de moleseala, simptomele ameliorandu-se dupa ce doarme.
Alergiile alimentare si migrenele
Studiile desfasurate de-a lungul timpului au concluzionat ca intre alergiile sau intolerantele alimentare si migrene exista o stransa legatura, mai exact acestea fiind responsabile de durerile puternice de cap. Intoleranta la lactoza si gluten reprezinta o cauza importanta si mai putin stiuta in aparitia migrenelor, care poate fi insotita si de alte simptome ca urticaria, flatulenta, balonarea si voma. Cercetatorii au realizat o lista de alimente cu potential mare in declansarea durerilor de cap. In aceasta categorie intra vinul, cofeina, branza invechita, carnea procesata, nucile, citricele, dar si produsele care contin glutamat de sodiu, un potentiator de aroma extrem de folosit in produsele semipreparate si conserve.
Tratamentul alergiilor amelioreaza migrenele?
Durerile de cap pot fi combatute printr-o serie de medicamente cu rol aniinflamator, insa in cazul migrenelor aceste variante nu reprezinta un tratament, ci o posibilitate de ameliorare a starii pe moment care, nu intotdeauna functioneaza. De aceea este foarte important de descoperit care este cauza migrenelor, prin excluderea, pe rand, a principalilor factori de risc enumarati mai sus. Cercetarile in domeniu au evidentiat faptul ca tratamentul alergiilor, indiferent de natura lor, a condus la ameliorarea considerabila a migrenelor.