Penicilina este un antibiotic cu rol important in tratarea infectiilor bacteriale. Alergia la penicilina este foarte comuna in randul celor care urmeaza acest tratament. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza in mod negativ la tratamentul cu acest antibiotic.
Atunci cand experimentati alergie la penicilina puteti incepe sa aveti eruptii pe piele, inflamatie sau dificultate in respiratie la scurt timp dupa administrarea antibioticului. Din cauza riscului ridicat pe care alergia la penicilina il poate provoca, este important sa anuntati medicul de indata ce incepeti sa prezentati primele simptome. Cu ajutorul acestui articol veti intelege care sunt cauzele si factorii de risc ce determina aparitia alergiei la penicilina. De asemenea, veti afla cum sa recunoasteti rapid si usor reactiile unei alergii la penicilina.
Alergia la penicilina reprezinta o reactie pe care sistemul imunitar o are atunci cand vi se administreaza acest antibiotic. Inca din 1940, penicilina a inceput sa fie recomandata ca un tratament adecvat pentru a trata infectiile cauzate de diverse bacterii. Desi are efecte benefice pentru sanatate, anumiti pacienti pot sa aiba reactii negative dupa administrarea acestui antibiotic.
Atunci cand vi se administreaza penicilina, acest antibiotic incepe sa distruga peretii celulelor bacteriene. Prin urmare, acesta distruge infectia bacteriana din organism. Chiar daca aveti alergie la penicilina la prima administrare, acest lucru nu inseamna ca o veti avea pentru tot restul vietii. Majoritatea persoanelor care au alergie la penicilina vor avea o sensibilitate scazuta la acest antibiotic in 10 ani.
Semnele si simptomele unei alergii la penicilina apar adesea in aproximativ o ora de la administrare. In cazuri rare, simptomele pot aparea dupa cateva ore sau chiar zile dupa administrare. Cele mai comune semne si simptome ale unei alergii la penicilina sunt urmatoarele:
· iritatii pe piele;
· frisoane;
· mancarime;
· inflamatie;
· dificultati in respiratie;
· ameteala;
· nas care curge;
· mancarimi in zona ochilor sau senzatie de ochi care curg;
· anafilaxie.
Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic.Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.
Mancarimile si iritatiile pe piele incep sa apara in doua saptamani dupa ce ati luat un medicament nou. Acestea se manifesta in mod discret sub forma unor puncte rosii care incep sa se extinda si sa acopere o suprafata foarte mare pe corp.
Anafilaxia este o reactie alergica rara, dar care poate sa va puna viata in pericol. Aceasta provoaca raspandirea disfunctiilor in sistemele corpului. Semnele si simptomele anafilaxiei sunt urmatoarele:
· ingustarea cailor aeriene si a celor de la nivelul gatului, provocand dificultati in respiratie;
· crampe abdominale sau senzatie de greata;
· voma sau diaree;
· ameteala;
· puls accelerat sau slab;
· scaderea tensiunii arteriale;
· convulsii;
· pierderea constientei.
De asemenea, alergia la penicilina poate provoca si reactii alergice mai putin comune. Acestea pot aparea la cateva zile sau saptamani dupa administrarea antibioticului. Aceste semne si simptome provocate de alergia intarziata la penicilina sunt urmatoarele:
· stare de rau provocata de ser care poate cauza febra, durere de articulatii, mancarimi, inflamatie sau greata;
· anemie indusa de antibiotic ce se manifesta printr-o scadere a celulelor rosii si provoca oboseala, respiratie neregulata, dificultati in respiratie;
· reactie la antibiotic ce include eozinofilia si simptome sistemice care pot rezulta in mancarimi, cresterea numarului de celule albe, inflamarea nodulilor limfatici, recurenta infectiei cu hepatita;
· sindromul Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica ce provoaca aparitia veziculelor severe si descuamarea pielii;
· inflamatie la nivelul rinichiilor (nefrita) ce poate conduce la febra, sange in urina, o stare generala de confuzie si inflamatie.
Chiar daca oricine poate avea alergie la penicilina, exista anumiti factori de risc ce pot creste probabilitatea de a dezvolta aceasta problema. Acestia sunt urmatorii:
· un istoric de alergii, cum ar fi febra fanului sau alergie la anumite alimente;
· reactie alergica la alt tip de antibiotice;
· un istoric in familie de alergie la penicilina;
· expunere crescuta la penicilina, cum ar fi doze ridicate, consum repetitiv sau prelungit;
· anumite afectiuni asociate cu reactii alergice, cum ar fi infectia cu virusul HIV sau Epstein-Barr.
Cum sa recunoasteti rapid si usor reactiile alergice la penicilina
Alergia la penicilina poate avea simptome diferite de la o persoana la alta. Cele mai comune reactii de alergie la penicilina pe care le puteti avea sunt aparitia iritatiilor, mancarimilor, inflamatiei sau pete rosii pe piele. Simptomele de alergie la penicilina pot evolua spre dificultati in respiratie, stare de slabiciune si ameteala si pot ajunge chiar la pierderea constientei. Puteti identifica rapid daca aveti alergie la penicilina atunci cand aveti aceste simptome in primele minute de la administrarea antibioticului. Uneori, simptomele pot aparea si la cateva ore dupa administrare.
Atunci cand alergia la penicilina provoaca simptome severe, cum ar fi senzatia de sufocare sau lesinul, este important sa anuntati serviciul de urgenta imediat. Echipa medicala va administra tratamentul adecvat pentru a diminua simptomele si a va salva viata. Pe de alta parte, atunci cand alergia la penicilina prezinta simptome usoare, puteti discuta cat mai rapid cu medicul care v-a prescris antibioticul. Indiferent de severitatea simptomelor, va fi necesar sa opriti tratamentul si sa urmati recomandarile medicului pentru a trata semnele si simptomele provocate de reactia alergica la acest antibiotic.
De asemenea, este important sa mentineti o lista cu antibioticele care va provoaca alergie. Astfel, atunci cand vi se va recomanda penicilina sau un alt antibiotic din clasa sa, il veti putea informa pe medic asupra reactiilor pe care le puteti avea. In acest caz, este posibil ca medicul sa va prescrie un alt antibiotic sau un alt medicament care poate preveni simptomele de alergie.
In concluzie, alergia la penicilina poate provoca reactii a caror intensitate variaza de la usoare la severe. Este important sa cunoasteti care pot fi semnele si simptomele si sa le recunoasteti in primele minute de la aparitie. Astfel, atunci cand apar, veti putea anunta imediat medicul sau sa sunati la serviciul de urgenta pentru a va salva viata. De asemenea, nu ar trebui sa va temeti de acest antibiotic intrucat alergia nu va dura pentru tot restul vietii.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16624-penicillin-allergies
https://www.webmd.com/allergies/penicillin-allergy
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/penicillin-allergy/symptoms-causes/syc-20376222#when-to-see-a-doctor
https://www.yalemedicine.org/conditions/penicillin-allergy
https://www.health.harvard.edu/blog/do-you-really-have-a-penicillin-allergy-2019022616017