Foarte multe persoane se confrunta cu alergie la mucegai, de la copii la adulti, acest fenomen transformandu-se intr-o problema de sanatate publica. Mucegaiurile reprezinta o sursa deosebit de extinsa de factori potential alergeni de natura fungica, ceea ce poate nu doar favoriza aparitia unor boli alergice, ci si agrava afectiuni respiratorii subiacente, cum ar fi astmul. Desi numeroase specii de fungi au fost asociate cu alergie la mucegai, cele apartinand genurilor Cladosporium, Alternaria, Penicillium si Aspergillus sunt considerate a fi principalele cauzatoare de alergie la mucegai. Principala modalitate de tratament este imunoterapia specifica alergenilor.
Alergie la mucegai – cauze si factori de risc
Persoanele care sufera de alergie la mucegai prezinta o reactie imunitara aberanta, ca urmare a inhalarii sporilor produsi de anumite tipuri de mucegaiuri. Sporii reprezinta forme aparute prin inmultire si, in mediul extern, sunt deosebit de rezistenti. Atunci cand conditiile de mediu sunt favorizante, cum ar fi umiditatea crescuta si temperatura optima, speciile de mucegai isi disemineaza sporii pentru a-si asigura ciclul vegetativ. Ca urmare a inhalarii acestora, sistemul imunitar actioneaza specific, prin recrutarea de molecule proinflamatorii, care au rolul de a neutraliza agentul extern, si anume sporii proveniti de la diferite specii de fungi, mentionate in randurile de mai sus.
Alergenii de natura fungica din spori tind sa fie proteine care indeplinesc functii celulare foarte importante. Se considera ca simptomele asociate cu o alergie la mucegai sunt initiate de o gama variata de proteine implicate in proteoliza, proteine implicate in raspunsul la factori stresori si alte componente implicate in reactii de biosinteza. Cateva dintre ele sunt metaloproteazele sau tiredoxina, ciclofilinele, proteinele de soc termic, proteinele ribozomale acide P1 si P2, enzimele implicate in catabolismul carbohidratilor (glicozidaze, dehidrogenaze), dar si proteinele care sunt implicate in functii celulare diverse, cum ar fi ribotoxinele si factorul nuclear 2.
Farmacistii Catena recomanda spray nazal isotonic Assista Aquamare, un dispozitiv medical sub forma de spray nazal pentru copii, bebelusi si adulti, care contine apa de mare din adancurile Oceanului Atlantic.
Exista mai multi factori de risc care pot predispune o persoana la a dezvolta alergie la mucegai si, implicit, la a prezenta simptome asociate:
-
tendinta generala spre atopie (istoricul familial pozitiv de alergii, astm sau dermatita);
-
ocupatiile care implica un risc semnificativ de expunere la mucegai (agricultura, exploatarea forestiera, lucrul intr-o brutarie sau tamplarie, industria producatoare de vinuri si alte profesii);
-
umiditatea crescuta dintr-o incapere (mai mare de 50%) creste riscul de alergie la mucegai;
-
ventilatia slaba dintr-o incapere, care duce la cresterea incarcaturii atmosferice cu spori de mucegai;
-
starea imunitara redusa, ca urmare a unor afectiuni cronice subiacente, infectiei cu HIV sau terapiei cu medicamente imunosupresoare;
-
riscul de alergie la mucegai creste la persoanele care sufera deja de afectiuni respiratorii;
-
in camerele aglomerate si slab ventilate exista risc mult mai mare de a se dezvolta fungi.
Mucegaiul se poate dezvolta absolut oriunde, dar frecvent prospera in zonele umede, cu lumina scazuta si slab aerisite. In astfel de conditii, se dezvolta teritorii extinse de fungi care, odata ce ajung la maturitate, elibereaza spori in vederea asigurarii inmultirii. Simptomele asociate cu o alergie la mucegai se pot face resimtite chiar si in urma inhalarii unei cantitati foarte mici, ceea ce implica o hiperreactivitate a cailor respiratorii, inflamatie si simptome specifice alergiei. De cele mai multe ori, o persoana cu alergie la mucegai se confrunta cu simptome respiratorii, dar pot aparea si manifestari cutanate deosebit de greu de tinut sub control.
Alergie la mucegai – manifestari la adulti si copii
O persoana cu alergie la mucegai manifesta simptome in momentul inhalarii sporilor din aer si, de cele mai multe ori, acestea sunt cantonate la nivelul cailor respiratorii superioare:
-
stranut;
-
secretii nazale abundente;
-
congestie nazala;
-
mancarimi la nivelul nasului, ochilor si faringelui;
-
tuse seaca;
-
unele persoane cu alergie la mucegai prezinta si manifestari cutanate, cum ar fi eczeme sau dermatita de contact, uscarea pielii, eruptii cutanate purulente, urticarie alergica;
-
astm alergic;
-
rinita alergica;
-
conjunctivita si uscarea ochilor.
Persoanele care sufera simultan de astm si alergie la mucegai, se pot confrunta chiar cu crize mult mai frecvente. Simptomele respiratorii se exacerbeaza semnificativ in urma inhalarii sporilor de mucegai. In randul copiilor, simptomele sunt asemanatoare, cu riscul manifestarilor gastrointestinale (diaree, crampe abdominale, varsaturi), in cazul in care sporii de mucegai ajung la nivelul tractului digestiv (prin consumul unor alimente contaminate sau prin contactul cu zone infectate cu mucegai si atingerea gurii cu mainile murdare). Intrucat mucegaiurile se dezvolta pe tot parcursul anului, simptomele pot fi omniprezente.
Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.
Alergie la mucegai – protocol de diagnostic
Diagnosticul de alergie la mucegai este pus in special prin anamneza pacientului, cu identificarea faptului ca exista o asociere intre simptome si expunerea la surse de spori, respectiv la mucegai. Rezultatele hemoleucogramei efectuate de o persoana cu alergie la mucegai indica prezenta eozinofiliei (numar crescut de eozinofile, niste celule care in mod specific se dezvolta in caz de alergii). Un medic specialist in alergii (alergolog) va recomanda investigatii suplimentare (teste cutanate si asa-zisele teste de provocare, prin care se urmareste reactia la posibilul factor alergen), pentru a identifica riscul de alergie la mucegai, si va recomanda investigatii serologice (IgE, in special).
Tratament alergie la mucegai
Protocolul de tratament in caz de alergie la mucegai presupune, inainte de toate, eliminarea, pe cat posibila, a surselor de spori. Tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor, si implica:
-
antihistaminice;
-
spray-uri nazale cu corticosteroizi sau solutii saline, pentru a asigura lubrifierea normala;
-
picaturi oculare;
-
decongestionante;
-
in cazuri severe de alergie la mucegai, se pot prescrie antimicotice si corticoterapie orala.
Aceste tratamente sunt doar de sustinere si nu trateaza cauza de baza cand vine vorba de alergie la mucegai. Imunoterapia este standardul de baza pentru tratarea afectiunilor alergice care sunt mediate de IgE, avand eficienta sporita. Imunoterapia poate duce la desensibilizarea la alergeni, concomitent cu cresterea tolerantei imune la acestia si suprimarea inflamatiei alergice.
Alergie la mucegai – posibile complicatii
O alergie la mucegai rareori se extinde dincolo de simptome cutanate sau respiratorii. Insa, pot aparea complicatii asociate cu o alergie la mucegai in momentul in care pacientul are sistemul imunitar slabit sau sufera de afectiuni cronice. Complicatiile, desi relativ rare, pot consta in:
-
astm indus de mucegai (astmul alergic): inspirarea sporilor de mucegai poate duce fie la crize de astm, fie la dezvoltarea unei astfel de patologii;
-
sinuzita alergica fungica;
-
aspergiloza bronhopulmonara alergica;
-
pneumonita de hipersensibilitate;
-
urticarie alergica;
-
otita;
-
conjunctivita;
-
aparitia edemelor palpebrale (umflarea pleoapelor);
-
exacerbarea simptomelor afectiunilor respiratorii subiacente.
Persoanele cu alergie la mucegai ar trebui sa limiteze, pe cat posibil, contactul cu mucegaiul si sporii acestuia. Zonele in care exista fungi ar trebui curatate cu solutii speciale si, ulterior, vor trebui ventilate optim, astfel incat sporii sa fie evacuati din incapere.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647975/
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1080/1744666X.2017.1324298
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mold-allergy/symptoms-causes/syc-20351519
https://aafa.org/allergies/types-of-allergies/mold-allergy/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22309-mold-allergy