Alergia la ambrozie in randul copiilor – sfaturi pentru parinti

Alergia la ambrozie in randul copiilor – sfaturi pentru parinti Alergia la ambrozie in randul copiilor – sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 17 octombrie 2023

Persoanele cu alergie la ambrozie, sau cu orice alt tip de alergie, se confrunta cu o reactie tipica, anormala, a sistemului imunitar. Sistemul imunitar percepe contactul cu anumite substante (de exemplu, in caz de alergie la ambrozie vorbim despre polenul acestei plante) ca avand potential daunator, motiv pentru care isi indreapta mecanismele in directia neutralizarii agentului. Partea principala a raspunsului imunitar este inflamatia, care determina simptome specifice si are rolul de a indica celulelor implicate in imunitate locul in care trebuie sa actioneze. In general, cei cu alergie la ambrozie se prezinta cu rinita alergica sezoniera si, dupa caz, cu manifestari cutanate.


Despre ambrozie

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o planta sporadica, care creste mai peste tot si care se face responsabila de numeroase manifestari alergice. Infloreste in lunile august – septembrie, si, drept urmare, simptomele asociate cu o alergie la ambrozie apar in aceasta perioada. Deoarece ambrozia are polenizare anemofila, adica pe cale aeriana, granulele de polen se pot propaga pe distante deosebit de mari si pot ajunge cu usurinta la nivelul cailor aeriene superioare ale cuiva care prezinta hipersensibilitate la acest compus. Cele mai multe persoane cu alergie la ambrozie manifesta simptome respiratorii, insa sensibilizarea provoaca uneori si manifestari cutanate.

Farmacistii Catena recomanda Allerdep sirop, un supliment alimentar care sustine functionarea normala a tractului respirator superior si inferior, prin scaderea inflamatiei, calmarea tusei, decongestionarea cailor respiratorii, fluidificarea secretiilor bronsice si reducerea manifestarilor alergice cutanate.

Despre alergia la ambrozie

Persoanele cu alergie la ambrozie se confrunta, de fapt, cu alergia la Amb a 1, o enzima speciala cu rol in degradarea pectinelor care invelesc granulele de polen. Peste 90% dintre pacientii care prezinta alergie la ambrozie prezinta hipersensibilitate la acest alergen major. Amb a 1 este, in abordare chimica, o proteina acida neglicozilata, cu o greutate moleculara relativ mare. Exista 5 izoforme ale Amb a 1, descrise ca fiind implicate in etiologia reactiei imune alterate. Proteina are doua subunitati, α si β, fiind cunoscut faptul ca subunitatea β este responsabila de inducerea reactivitatii IgE, responsabila de aparitia simptomelor asociate cu alergie la ambrozie.

Relativ recent, s-a mai identificat ca in aparitia reactiilor de alergie la ambrozie ar fi implicata, de asemenea, si Amb a 11, o cistein-proteaza, cu o rata de sensibilizare de pana la 66%. In vitro, s-a observat ca sensibilizarea cu Amb a 11 la soareci induce o inflamatie alergica puternica, in special dupa expunerea la polenul de ambrozie. Soarecii cu alergie la ambrozie se prezinta mai ales cu hiperreactivitatea cailor respiratorii superioare, cresterea nivelului de eozinofile – semn standard de alergie – si cresterea nivelului de celule limfoide in lichidul bronhoalveolar. Enzima prezinta omologie si cu alti alergeni des intalniti, cum ar fi cei din ananas si acarieni.

Alergie la ambrozie la copii – simptome si manifestari

Simptomele pe care persoanele cu alergie la ambrozie le acuza depind, intr-o mare masura, mai ales de gradul de sensibilizare, cantitatea de polen inspirat si tendinta generala spre atopie. Spre exemplu, majoritatea persoanelor cu alergie la ambrozie prezinta manifestari respiratorii, ca urmare a inhalarii polenului vehiculat pe cale aeriana. Chiar si expunerea la o cantitate mica de polen este suficienta pentru a duce la aparitia simptomelor asociate cu alergie la ambrozie, si anume:

  • stranut si tuse seaca, neproductiva;
  • senzatie de mancarime la nivelul nasului si ochilor, cu lacrimare excesiva, rinoree si uneori congestie nazala sau senzatie de mancarime in gat;
  • uscarea ochilor;
  • stare de letargie si astenie, dureri de cap, probleme cu somnul.

La persoanele cu hipersensibilitate extrema la granulele de polen, pot aparea simptome relativ mai greu de gestionat si cu potential violent, cum ar fi:

  • ingreunarea respiratiei;
  • eruptii cutanate pruriginoase;
  • conjunctivita;
  • otita;
  • rinoconjunctivita.

Multi copii se confrunta cu alergie la ambrozie, ca urmare a faptului ca sistemul imunitar poate avea o reactie hiperreactiva, in special in copilaria timpurie. De asemenea, o persoana poate sa dezvolte alergie la ambrozie pe parcursul vietii, in special ca urmare a predispozitiei genetice, a tendintei spre atopie si anumitor afectiuni care duc la o stare imunodepresiva. Persoanele care sufera de astm prezinta un risc ridicat de exacerbare a simptomelor asociate, observandu-se, in aceasta perioada, o crestere a frecventei crizelor. Diagnosticul din ce in ce mai des de alergie la ambrozie, in asociere cu manifestarile, reprezinta o problema de sanatate publica.

Assista Aquamare spray nazal hipertonic este un spray nazal recomandat atat pentru adulti, cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Assista Aquamare spray nazal hipertonic pentru copii si adulti contine apa de mare bogata in minerale, colectata din adancurile Oceanului Atlantic.

De cele mai multe ori, o persoana cu alergie la ambrozie va fi nevoita sa astepte pana cand are loc etapa biologica de polenizare a acestei plante. Intrucat creste sporadic, iar polenul vehiculat pe calea aerului poate patrunde cu usurinta in locuinte, incarcatura biologica in polen a aerului din jur este deosebit de greu de evitat. Desi terapiile cu antihistaminice si corticosteroizi pot da rezultate incurajatoare, iar terapia de desensibilizare are potentialul de a rezolva alergia, foarte multe persoane prezinta simptome de alergie la ambrozie pe intreaga perioada a polenizarii. In cele din urma, simptomele dispar sau se amelioreaza odata cu trecerea sezonului de polenizare.

[Sfaturi pentru parinti] Cum sa gestionati simptomele de alergie la ambrozie?

In caz de alergie la ambrozie, tratamentul simptomelor are drept scop ameliorarea acestora. De cele mai multe ori, copiii cu alergie la ambrozie au nevoie de:

  • administrarea de picaturi oculare (lacrimi artificiale), in cazul manifestarilor oculare;
  • utilizarea unor spray-uri nazale cu solutie salina, pentru a asigura igiena nasului si, mai mult decat atat, lubrifierea normala a acestuia;
  • administrarea antihistaminicelor, care au rolul de a impiedica inflamatia asociata (cele mai multe reactii alergice sunt mediate de catre histamina), si a antiinflamatoarelor;
  • imunoterapie, ca alternativa de tratament pentru persoanele cu alergie la ambrozie. Cu toate acestea, imunoterapia implica o perioada indelungata, insa are potentialul chiar de a stopa tendinta atopica a persoanei cu alergie la ambrozie. Este recomandata in special persoanelor care sufera de alergie la ambrozie, ale caror manifestari sunt persistente si de intensitate severa, si care nu raspund la farmacoterapie.
  • manifestarile cutanate presupun utilizarea unor lotiuni topice cu corticosteroizi.

Astha-15 este un produs pe baza de extracte naturale, care ofera o solutie eficienta si sigura pentru ameliorarea simptomelor din afectiunile respiratorii precum: astm bronsic, tuse uscata, tuse productiva, tuse reziduala, wheezing recurent si infectii ale cailor respiratorii.

Intrucat este mai usor sa preveniti decat sa tratati, persoanele cu alergie la ambrozie ar trebui:

  • sa evite polenul de ambrozie: la sfarsitul verii si inceputul toamnei, nivelurile cele mai ridicate de polen se inregistreaza dimineata, crescand in zilele cu vant, calduroase sau dupa o furtuna;
  • sa isi schimbe hainele atunci cand vin de afara si sa faca dus de fiecare data;
  • sa poarte o masca de protectie, conceputa pentru a impiedica accesul granulelor de polen si ochelari de soare, pentru a preveni riscul ca granulele de polen sa patrunda la nivel ocular.

Si alimentatia este deosebit de importanta, recomandandu-se consumul de fructe si legume care sunt bogate in vitamina C, consumul de ceaiuri cu actiune detoxifianta si antialergica. Desi este foarte greu de evitat polenul din aer, expunerea la acesta duce la reducerea riscului de a dezvolta simptome asociate alergiei.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5391486/

https://karger.com/iaa/article/176/3-4/163/168362/Ragweed-Pollen-Allergy-Burden-Characteristics-and

https://www.chop.edu/news/health-tip/seasonal-allergies-keeping-symptoms-check

https://health.clevelandclinic.org/kids-seasonal-allergies/

https://coastalkids.com/tips-for-managing-your-kids-pollen-allergies/

https://allergyasthmanetwork.org/allergies-and-asthma-at-school/managing-allergies-in-schools-a-guide-for-parents/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Aquamare spray nazal hipertonic x 100 ml

    Assista Aquamare spray nazal hipertonic X 100 ml

    Assista Aquamare spray nazal hipertonic este un spray nazal recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Assiste Aquamare spray nazal hipertonic pentru copii si…